Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zoli0506

0 bejegyzést írt és 224 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Egy maroknyi lelkes magyar állampolgár 2015 tavaszán úgy döntött, hogy RapidPress néven új hírszolgálatot indít. Azért fogtunk össze, mert riasztónak találjuk azt az egyoldalúságot, amellyel a fősodratú magyarországi média az Ukrajnában zajló eseményekről beszámol" –…..
zoli0506 2015.04.01 11:27:01
@maxval bircaman szerkesztő: jellemzően a több száz éves liberális demokráciákban van a több pénz
zoli0506 2015.04.01 19:26:20
@Андрей Кириленко: Egy diktatúrát fenntartani irdatlan sok pénzbe kerül. Tény, hogy a Kínai vagy a többi hasonló állam sokkal többet költ saját magára, hogy a hatalmat megtarthassa, szóval ezt rendesen benézted. Az meg, hogy azért élnek jobban az USA-ban, meg Nyugat-Európában mert összerabolták a vagyont na az egy kibaszott nagy tévhit. Elsősorban a földrajzi adottságok emeli ki a legjobb gazdaságokat. Az USA gazdaságilag, kereskedelmi szempontból, éghajlatilag, és katonai védhetőség szempontjából is a legjobb fekvésű, legértékesebb ország, ez teszi őket szuperhatalommá. És mivel az a terület kedvez a gazdaságnak, az emberek jól élnek, autonómok, fennt tudják tartani magukat, ezért még a demokrácia luxusát is megengedhetik maguknak.
zoli0506 2015.04.01 19:52:50
@maxval bircaman szerkesztő: De. Korrelál egymással a két dolog, ez tény. Méghozzá azért, mert a gazdaságilag, kereskedelmileg jobban fekvő területeken(Nyugat-Európa, USA) a tőketermelő képesség nagyobb, gyorsabb, mint máshol. Ennek a földrajzi előnynek éghajlati(mérsékelt égöv), logisztikai(pl. sok folyó), védhetőségi és sok más oka van, ez több száz éves történet. Na most, ha az emberek önállóan jól tudnak pénzt keresni, nincs szükségük állambácsira akkor kialakul egy erős középosztály és az meg tudja előzni azt, hogy a társadalomból kiválva valaki jogot formáljon örökös hatalomra, és elkezdjen zsarnokoskodni, mert a polgároknak van ereje összefogni ellene. Ezért a gazdagabb társadalmak többségének számára a demokrácia lesz a legoptimálisabb. De pl. Afganisztán földrajzi helyzete gazdasági hanyatlásra ítéli az ott élő emberi közösséget, ezért demokrácia na az sosem lesz ott. Sok ilyen hely van.
Tehát nem azt mondom, hogy a liberális demokrácia okoz gazdagságot, hanem pont fordítva.

Gazdaságilag kedvező földrajzi fekvés -> Megjelenő polgárság -> Demokrácia

Ha valahol kialakul egy erős polgárság, akkor van ereje lebontani az elnyomó rendszert (ez Nyugat-Európa a 18-19.században). Ha viszont erős polgárság nélkül kapja meg egy ország a demokráciát, na az nem lesz hosszú távú. (Számtalan posztszovjet, vagy arab ország)
Tamás Gáspár Miklós nagyszabású esszéjében a magyar belpolitika állóvizét felkavaró tiltakozó mozgalmakról ír. Ajánljuk mindenkinek, biztosan jut még idő az elolvasására a Harag Napja előtt. Ifjú entellektüelek, vállaljátok a legnagyobb kockázatot: egy-egy…..
zoli0506 2014.12.12 19:31:59
@no_successful2: de ekkora hülyeséget, hogy kevesebb jut oktatására... Nem is értem.
Nem túl sok mindent lehet hozzáfűzni az FTC vezetőségének döntéséhez, miszerint az RTL Klub stábját nem engedik be a stadionavatóra, talán csak annyit, hogy elég pitláker húzás ez, kérem szépen. Állambácsi seggét ennyire szánalmasan tán még a debreceni stadion örvén sem…..
zoli0506 2014.08.10 01:51:19
@Blogger Géza: ha valami kormányzati forrásból készül akkor minden esetben a kormánypárt dönti el, hogy ki mehet be oda? Joga van nyomás gyakorolni az üzelemtetőkre, és megmondani nekik kit engedhetnek be és kit nem, legyen az autópálya, kórház vagy iskola? fair dolognak tartod az ilyet? ilyen országban akarsz élni?
zoli0506 2014.08.10 01:53:28
@Blogger Géza: azt amúgy vágod, hogy az RTL is fizet adót és nem Simicska vagy Orbán építette a stadiont?
zoli0506 2014.08.10 02:05:31
@Blogger Géza: ok. Tehát elismerted, hogy kormányzati nyomás hatására született a döntés. Hát gratulálok, sikerült a kedvenc pártodat megvádolnod kormányzati hatalommal való visszaélés büntettével. Ez egy 5-10 évig terjedhatő fegyházat jelent. Pontosan melyik politikussal vitetnéd el a balhét?
"Bible defense of slavery", ezt a hangoskönyvet azzal az elképzeléssel töltöttem le, és kezdtem el hallgatni, hogy nyilván egy kritikát fogok olvasni arról, hogy a Biblia hogyan védelmezi a rabszolgatartást. El sem tudtam volna képzelni, hogy a librivoxon egy olyan könyvet olvasnak fel, amely…..
zoli0506 2014.06.09 23:49:20
@szemet: ( én úgy tudom nyelv és program egy és ugyanaz. )
még mindig nem elérhető pedig kipróbálnám a tesztet. Egyébként holnap vizsgázok számításelméletből ezért is érdekes számomra, hogy Turing nevével van tele az internet.
Egy levelezés során ismételten belefutottam a Russell teáskannája néven ismert gondolatkísérletbe. Az elképzelés részleteit itt elolvashatjátok; a lényege egyébként "mindössze" annyi, hogy ha azt mondjuk, hogy egy számunkra innen, a Földről észlelhetetlenül kis méretű…..
zoli0506 2014.05.20 16:01:21
@Avatar: irigylem amiért ilyen sok ideje van
Kierkegaard Félelem és reszketés c. művét olvastam tegnap (Soren Kierkegaard: Félelem és reszketés. Európa, Bp., 1986). Nemigen ismerem Kierkegaard-t, de számomra ez a szöveg különösen rémítőnek és terrorisztikusnak tűnik. Kierkegaard a Félelem és reszketésben Ábrahám…..
zoli0506 2014.05.09 23:50:29
@peetmaster: az, hogy nincs igazunk az egy empirikus tény, sok megfigyelésünk, tapasztalatunk van róla ám.

tehát helyesen a mondatod így hangzik: "Igazoltan igaz, hogy az embereknek nincs igazuk ERKÖLCSI kérdésekben"
"Harmadik, javított kiadás". Mindenki, aki rendszeresen olvas, ismeri a megjelölést, amely sok könyvben szerepel, és arról informál minket, hogy a szerző az első megfogalmazása óta részben újragondolta a könyvét, és javításokat eszközölt rajta. Sokszor szerepel egy új előszó…..
zoli0506 2014.04.22 16:18:13
@32FNewYork: AMIKOR VALAKI KUTAT AKKOR AZ IGAZSÁGOT KERESI ÉS NEM A KONFORTOT. AMIKOR VALAKI FELÁLLÍT EGY HIPOTÉZIST, AKKOR NEM VESZI FIGYELEMBE, HOGY SZÁMÁRA MELYIK EREDMÉNY ELŐNYÖSEBB, MIVEL ELŐRE MEGSZABTA, HOGY MELY SZIGNIFIKANCIASZINTEN FOGJA ELFOGADNI ESETLEG ELUTASÍTANI A HIPOTÉZIST. PONT ERRŐL SZÓL A TUDOMÁNYOS MÓDSZER, HOGY NE A SAJÁT SZUBJEKTÍV ÉRZÉSEINK, A KONFORTZÓNÁNK ALAPJÁN TEGYÜNK ÁLLÍTÁSOKAT, HANEM EGY KÖZÖS ELJÁRÁS ALAPJÁN AMELYET MINDENKINEK EL KELL FOGADNI. EZT NEM AZÉRT TESZI A TUDÓS MERT EZ VALAMI NAGYON KONFORTOS LENNE, HANEM AZÉRT MERT EZ ÍGY HASZNOS A TUDOMÁNY ÉS ÍGY A TÁRSADALOM SZÁMÁRA.
zoli0506 2014.04.22 17:01:03
@32FNewYork: Sok minden motiválhatja a tudósokat hosszútávon. A kíváncsiság, az, hogy még több dolgokat tudjanak meg és jobban megértsék környezetüket, a világot. Másokat a hírnév motivál, a Nobel díj, megint másokat meg, az hogy segítsenek az embereken, életeket mentsenek vagy a társadalmat segítsék. Vannak akiket meg a pénz motivál, és a karrierjük.

A végső motiváció pedig egyértelműen a megismerés és a kíváncsiság emberi ösztöne. Ez az a tulajdonság, ami kiemelt minket az állatvilágból és előre hajt.
zoli0506 2014.04.22 17:48:31
@32FNewYork: Egyesek számára viszont saját hiedelemrendszerük magtartása okoz belső komfortot. A véleményük megváltoztatására irányuló erőfeszítés nagyobb egyensúlytalanságot(kognitív disszonancia) eredményezne az idegrendszerükben, mint a kíváncsiságuk, a megismerés, vagy az igazságkeresés okozta belső motivációjuk, ezért minden érvet lesöpörnek az asztalról, és akár hazugságok árán is védelmezik saját hitüket. Egy olyan "vitapartner", akire ezek érvényesek viszont nem túl jó és a hívők többségére ez jellemző. Ezért írta azt a fenti kommentelő, amit. Ennyike.
Ha valahol átadnak egy létesítményt, bármilyet, legyen az gyár, fonó vagy stadion, annak avatóünnepség kell. Szeretett igazgatónk, miazmás, ahogy azt az Egészséges erotikában mondta Rajhona Ádám, de hogy ezt miért kell a tévében közvetíteni, azt egészen pontosan nem tudom.…..
A szabad akarat védekezés a klasszikus, monoteista vallások hívőinek "sündisznó védelme" a legtöbb isten elleni érvre, mint a gonoszból vett istenérvre, a bujkáló isten érvre, vagy isten felelősségének felvetésére az eredendő bűnt illetően. Ha azt mondjuk, miért van a…..
zoli0506 2014.04.18 17:16:47
comment:com Bravó, Sport2! 2014.04.12 21:08:32
Ritkán látható tévés bravúrt hajtott végre ma este a Sport2: egyszerre bőszítette fel az Arsenal és a Wigan szurkolóit is. A két csapat éppen FA-Kupa-elődöntőt vívott egymással, ami egymeccses, azaz ha döntetlen az eredmény, akkor hosszabbítás majd 11-esek következnek.…..
zoli0506 2014.04.12 22:03:56
@nagykrisz_2: én akkor is az angol sportcsatornákat szoktam streamelni(Sky Sports, Bt Sports, ITV4) ha egy meccset közvetít magyar adó :) Túl nagy a minőségbeli differencia okozta kísértés. A kommentátorok, szakértők stb. más színvonalat képviselnek, és a szoftveres megoldások miatt a képminőség is kiváló.
"Philosophia est ancilla theologiae", azaz "a filozófia a teológia szolgálóleánya", tartotta a skolasztikus mondás. Gábor György és Buda Péter könyvének címe - "A politika szolgálólánya" (Pallas, 2009) - nyilván erre utal vissza, de ezúttal a szolgálóleány ha nem is maga a…..
A "The L word" (magyarul csak "L" címen fut) sorozatról el kell ismernem, jelentős hatással volt rám, annak ellenére, hogy persze előjön benne a sorozatokra jellemző összes gyerekbetegség. Mindenesetre mind a hat évadot egyhuzamban (esténként és reggelenként egy-egy epizódot)…..
zoli0506 2014.03.13 00:25:40
@Brendel Mátyás: @vgf286: Bocs, hogy beleszólok lehet hülyeség lesz amit írok, de szerintem az általános és a szigorú precíz tudományos értelemben vett definíciók közötti különbség okozza a félreértést.

Mivel Isten kérdése nem tudományos kérdés így nyugodtan támaszkodhatunk természetes nyelvérzékünkre, nincs szükség szakszerű definíciókra. +1 B.M.
zoli0506 2014.03.17 22:07:45
@vgf286: Nincs olyan, hogy a tudományban hinni. Sőt olyan sem létezik, hogy a "tudományos módszer", ne higgy azoknak akik ilyenről beszélnek. A tudomány egyszerűen az érvek alkalmazása a valóságra. Ez nem egy kőbe vésett recept, vagy formula. Ez egy dinamikus, folyamatosan változó dolog, amit bárki alakíthat.
zoli0506 2014.03.17 22:45:39
@vgf286: Ha a t, a d és az n végű igékhez j-vel kezdődő tárgyas személyrag (-ja, -juk, -jük, -játok, -ják), illetőleg – a t végű igék kivételével – a felszólító mód -j jele járul, a kiejtésben a mássalhangzók összeolvadnak. Írásunk ezt a szóbelseji összeolvadást nem jelöli, s így mind az ige végső mássalhangzóját, mind pedig a toldalék j-jét változatlanul hagyva írjuk:

alkotó tagok: ad+j+a
ejtés: aggya
írás: adja és nem "agya"
Ki a májer? A ruszki? Na ő biztos nem, teszi föl és válaszolja is meg a kérdést Rajcsányi az ukrán válság kapcsán. Ahelyett, hogy megkérdezné, kik azok a májerek a magyar véleményipari műveknél (vö.:sajtó), akik az ukrán válságot egy hetvenéves republikánus szenátor…..
zoli0506 2014.03.12 01:03:10
@maxval a gondolkodó birca: "fél Ukrajna fellázadt a puccsisták ellen" A rengeteg valóságtól totálisan elrugaszkodott kommentjeidet egyszerűen nem tudom hova tenni. Feltűnési viszketegséged van vagy tényleg ilyen hülye vagy?
Viktor Janukovics ukrán elnök ma bejelentette; előrehozott elnökválasztásokat tartanak, visszaállítják a 2004- es alkotmányt, mely korlátozza az államfő hatalmát, és addig is egységkormány irányít. Persze valójában ő irányít addig, amíg le nem váltják az eddig meg nem…..
zoli0506 2014.02.21 19:06:42
@grani: @maxval a gondolkodó birca:

Én Klicsko mellett vagyok, nem szimpatizálok az ukrán szélsőségesekkel.

Ti viszont kiálltok Janukovics mellett, aki ellen 3 hónapja elképesztő tüntetések folynak, akit már otthagyott a fél pártja, a gengszter haverjai is, és aki a világon mindenhol vállalhatatlan figura, akit az oroszok is egy utolsó senkiházinak tartanak.

És ez mindent elmond rólatok.
A Sunday Assembly (Vasárnapi Gyülekezet) kezdi meghódítani a világot, és kitörve Kelet-Londonból, a szervezők már nemzetközi turnéra indultak. A kezdeményezés lényege, hogy közösséget szervezzenek a templomba nem járó ateisták, agnosztikusok számára, és vasárnaponként egy…..
zoli0506 2014.01.25 18:56:01
@mdrue: Az is igazolja részben a teremtő intelligenciát, hogy az univerzumunk olyan, hogy lehet benne pl. fekete lyuk vagy nitrát? vagy csak az élet miatt speciális az univerzum? és ha igen akkor MIÉRT speciálisabb az élet az élettelen anyagoktól? Esetleg azért mert tudsz olyan univerzumokról, ahol NINCS az életnek valamilyen formája? Csakis ekkor tudnánk speciálisnak tekinteni az univerzumunkat az élet miatt, és ekkor vetődhetne fel bennünk egyáltalán az, hogy mi az oka a különbözőségnek. Amíg ez nem történik meg hipotéziseket is rohadt felesleges kitalálni rá, mert nincs értelmes, jól megfogalmazható kérdés amire válaszolni lehetne!
zoli0506 2014.01.25 19:28:14
@mdrue: "nagyon kicsi az esélye, hogy pont olyan legyen az univerzum, hogy kialakulhassanak benne a megfigyelők"

Kisebb a valószínűsége, mint a titániummal rendelkező univerzumnak? és ha igen, akkor ezt miből tudod megállapítani? Ehhez elég sok univerzum születését kéne ismernünk, de ha ezt te enélkül is igazolni tudod az minimum egy Nobel díj. Jelenlegi tudásunkkal azt lehet mondani, hogy az ősrobbanás determinálta az univerzum tulajdonságait, vagyis minden jelenlévő dolog megjelenése 100%-os valószínűségű volt a 0. időpillanatban. Hogy az ősrobbanás előtt mi volt arról lövésünk sincs, felesleges ezzel foglalkozni, hacsak nem az a célod, hogy fizikusként kitörj a szürkeségből egy unortodox ötlettel, vagy hogy találj Istennek egy tuti helyet, ahol elbújhat.
zoli0506 2014.01.27 17:56:56
@mdrue: Miért speciális az összetett anyag. Tudsz olyan univerzumról ahol nincs összetett anyag?!

"Nem Isten meg a hívők kedvéért csinálom, hanem azért, hogy a gondolkodásunk legyen korrekt. Akkor is vegyünk számításba egy eshetőséget, ha nekünk személy szerint nem szimpatikus."

No, tessék. Ha számodra az a korrekt gondolkodás, hogy számba vesszük az elképzelhető lehetőségeket akkor itt van közülük néhány. A világot:

-A kétfejű féregisten teremtette
-Zeusz volt aki egy villámokat szórva hozta létre
-Allah teremtette
-Herkules építette
-A százfejű sárkánykirály tűzt okádva hozta létre
-Harry Potter varázsolta
-Hatszemű óriás szörny álmodja
-A jövő emberisége szimulálja
-A tenger legfőbb istene volt
-Mayer Amschel Rothschild és a háttérhatalom volt
-Hórusz teremtette 200 év alatt
-Egy programozó szimulálja...

Még mindig azt tartod a korrekt, tudományos gondolkodásnak, hogy az összes elképzelhető lehetőséget megvizsgáljuk? Ha igen, akkor folytasd az összes elképzelhető lehetőség felkutatását az idők végezetéig és ha egyet is elvetsz csak azért mert neked nem tetszik akkor hívő vagy! Jó szórakozást hozzá!

Megsúgom: a tudósok nem egészen ilyen alapon szokták kutatni. Nagyon keveset tudsz a tudományról.
Ateista Klub Der Medicus (film) 2014.01.23 13:42:31
A Der Medicus (The Physician, Az orvos) egy történelmileg elég lazán vett, egyáltalánnem hiteles film. Ezt észbe vésve mégis ajánlani tudom azoknak, akik szeretik a klasszikus, történelmi filmeket, amelyek szólnak valamiről, amelyeknek van valami mondandója, és nem baj nekik, ha…..
zoli0506 2014.01.23 18:34:44
Hadd kérdezzem meg, te ismered Rudolf Carnap munkáit?! Nem? Ebben a cikkben arról lesz szó, nem volna-e jobb ismerned, és ha igen, akkor mikor kellett volna tanulnod róla. Általában ateisták vagy tudományos racionalisták között merül fel a címben feltett kérdés, illetve az a…..
Különös eszmerendszer a kereszténység. Attól olyan sajátos és furcsa, hogy minden egyes kijelentése, dogmája éles, feloldhatatlan ellentétben áll valamely más nézetével. Ezek az ellentétek a eszmerendszer alapjaiban figyelhetők meg, és olyan ordítóak, hogy értelmes embernek…..
zoli0506 2014.01.13 20:07:09
@Epokit Drive: Egyértelmű volt miszerint az a véleményed, hogy ezek vallásos és boldog országok. Nyilvánvaló, mivel ha nem ez lenne a véleményed akkor nem hoztad volna fel őket ellenpéldának.
zoli0506 2014.01.17 20:51:59
@luci weiss: Bullshit
zoli0506 2014.01.17 20:53:37
@luci weiss: na és te miért választottad az értelmi fogyatékos létállapotot?
Kezdem azzal, hogy az elmefilozófia miért is fontos az ateizmus szempontjából. Bár az, hogy fontos, világos, hiszen ateista-hívő viták nagyon sokszor futnak ki erre a kérdésre, és gyakran itt el is vesznek.:) 1) A halál utáni életben való hit nagy mértékben támaszkodik a…..
zoli0506 2014.01.06 18:05:10
@luci weiss: Hozzád nem szólt senki. Mostantól neved: Beépített ember! :)
zoli0506 2014.01.06 18:25:08
@luci weiss: Egyébként csak szólok, hogy a Wikipedia magyar szerkesztői között elég népszerű dolog a konzervativizmus, és sokuknál ez átcsap jobboldali szélsőségekbe, velük vállalsz közösséget amikor ezt belinkeled. Egyébként az is érdekes dolog, hogy leginkább az antiszemita és rasszista emberek szeretik "náci kártyának" minősíteni minden olyan dolgot, ami őket vagy példaképeiket kritizálná.
zoli0506 2014.01.12 20:39:30
@luci weiss:

A formula:
Hitler magáénak vallotta Y gondolatot. Y gondolat tehát rossz.
A nácik elfogadták X ötletet. X ötlet tehát rossz.

amíg nem tudsz példát mondani ilyenre addig ne okoskodj
A kép félrevezető illusztráció: ha az Univerzum tökéletes szimuláció, akkor éppen, hogy semmit nem veszünk észre. A tökéletes szimuláció valóság. Az az elképzelés, hogy a világunk szimulált, nem új, a sci-fi egyik klasszikus témája, és az ötlet mestere volt például az a Philip K. Dick, akiről…..
zoli0506 2014.01.11 19:59:44
@ipartelep: Szerintem biztosak sohasem lehetünk benne viszont valószínűségi becsléssel élhetünk. De ahhoz, hogy ez a becslés valamelyest pontos legyen
több évszázados technológiai fejlődés kell, mivel ehhez szükséges lenne, hogy mi is képesek legyünk univerzumot szimulálni. Ekkor talán rájöhetnénk, hogy milyen jelekre kell figyelni.

Egyébként egy nálunk fejlettebb civilizációval való találkozás esetén is megtudhatnánk új dolgokat az univerzumról. Illetve másik lehetőség lenne még az időutazás. Ebben az esetben akár az is kiderülhetne, hogy a jövőbeli emberiség alkotta szimulációban élünk.
Ezt az anyagot a Szekuláris Egyesület egyik rendezvényére készítettem, ahol is két TED videót néztünk volna meg, de, hogy az esemény valamivel több és szervezettebb legyen, mindkét videóból felkészült valaki. Én egy Daniel Dennett előadást választottam, és fel is készültem,…..
zoli0506 2014.01.07 18:22:41
@Fromthedeep: Szerintem nem jó ötlet. Ha azt szeretnénk, hogy Müller Péter, Coelho, az Ezo TV és a társai ne tudjanak megélni a hiszékeny emberekből akkor elsősorban a logikus gondolkozás fejlesztésére kéne nagyobb hangsúlyt fektetni az általános és középiskolában. Ehhez nem feltétlenül kell tudományfilozófia.

A recept tehát: a természettudományos tárgyak óraszámának emelése pl. a hittan stb. kárára, és kritikus gondolkodás óra bevezetése 5. osztálytól. (de sajnos hatalmas optimizmusra ekkor se lenne túl sok okunk Magyarország jelenlegi és jövőbeli tanári állományával)
Ateista Klub Emile Zola és Lourdes 2013.12.29 16:11:46
Émile Zola Ebben a posztban Emile Zola Lourdes c. regényét szeretném az olvasó figyelmébe ajánlani a szerző egyéb műveivel együtt.   Zola nem igazán nagyra becsült szerző a kortárs irodalomtudományban, ahol többnyire az olyan önreflexív elbeszélői stratégiák…..
Ateista Klub A csodás születés 2013.12.23 09:27:11
A katolikusok némi határozatlanság után az i.sz. iv. századtól fogva egyre elterjedtebben december 25-én ünneplik Jézus születése napját. Én nem erről fogok írni,hiszen tudja a fene, hogy mi történt, de olyan nagyon rendkívüli dolgot hinni nincs okunk. Valószínűleg egy bizonyos…..
zoli0506 2013.12.26 01:47:59
@luci weiss: Honnan szedted ezt a méretes ostobaságot? A levegőből? Már hogyne lenne képes. Nem csak a benne ható erőket, de a galaxisok egymásra ható erőit is pontosan le tudja írni, és akkor még nem beszéltünk a kvantumfizikáról és a világ keletkezéséről sem.
zoli0506 2013.12.26 12:12:10
@BigPi: Legfeljebb azok a csillagászok nem tudják leírni, akiket te hallottál, de azon nem kell csodálkozni, hogy sokan nem értik mivel elég bonyolult a történet. Stephen Hawking és még néhány kivételes elméleti fizikus le tudja írni.
A Washington Post nemrég egy érdekes cikket hozott le az Egyesült Államok vallási eloszlásáról. Az adatokat a 2010-es (vallási?) népszámlálásból vették, és a cikk legértékesebb tartalmát végül is azok az igen színes, és az egész országot pontosan jellemző térképek teszik…..
zoli0506 2013.12.18 09:34:20
@Brendel Mátyás: Skandinávia, Hollandia, Ausztrália, Új-Zéland a leginkább szekuláris országok közé tartozik úgy, hogy egy vallás dominál, míg pl. az afrikai országok vagy India vallási megoszlása a legszínesebb mégis nagy a vallásosság aránya. Egy tanult európai embernek nem kell találkoznia más vallású emberekkel ahhoz, hogy tudja van más vallás is, viszont egy tanulatlan afrikai nem következtet abból, hogy sokan sokfélét hisznek körülötte. Nem mondom, hogy diverzitás és a vallástalanság kapcsolata bullshit, de az iskolázottság úgy látom jobban korrelál a szekularitással.