Regisztráció Blogot indítok
Adatok
encore

0 bejegyzést írt és 200 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
encore 2013.12.13 12:51:37
Én ritkán írok ide, de most úgy érzem a saját tapasztalatom is megosztanám.
Nem csak magyar ember nem tud írni helyesen, nekem az amerikai rokonaim is helytelenül írnak angolul, folyamatosan ezt tapasztalom a facebook oldalon.
Ennél sokkal szörnyűbb a helyzet itthon.
Én a munkáimból kifolyólag, sajnos olyan emberekkel találkozom olyan pozíciókban (pl: régebben egy győri német nagyberuházó, gyártó cég ) hogy hűha.
Sokan nem hogy a magyaron kívül megszólalni nem tudnak idegen nyelvet, de még a magyar olvasás írással is gondjuk van, és sokszor nem kicsi!
Ilyen a magyar vezetők egy része a cégnél, persze főként a termelés területén, és hát csak csak kiderül egy és más mondjuk hogy varrógépszerelő feltört olyan pozíciókba ahol már üzemrészeket vezet. (diploma nélkül) Ismerek olyan embert ott aki pedig diplomával jó németnyelv tudással a betanított munkát végzi. Olyan "szakadékok" vannak a cégnél morálisan is amellyel én nem tudtam azonosulni. Őszintén szólva, maga a győri cég is küzd hogy a termelésre kapjon a betanított munkás részlegre főképp, de a magasabb pozíciókra is megfelelő embereket.
Az arroganciájuk nem hozza az elvárt eredményt.
Akik megfordultak a gyárban tudják miről beszélek, és a vonzáskörzetben élők is családtagjaik révén biztosan, de az is aki tizenévek óta tűri ezt.
Ha rajtam múlna, ezzel a mentalitással ez a cég nem bővíthetett volna itt, hanem 2 lábbal kirúgva eltűnne az országból, akármekkora multi is.
Egy egészen durva történetet osztok meg ma veletek, melynek írója és elszenvedője, Annamária, akinek egy szép nap az az ötlete támadt az Egyesült Államokban, hogy egy évre Magyarországra költözik a már ott született fiával, hogy a gyerek is megismerhesse édesanyja hazáját és…..
Utódaink joggal teszik fel nekünk azt a kérdést, hogy fejlettebb, modernebb országot hagytunk-e hátra magunk mögött, mint amilyet őseinktől megörököltünk. A kínai munkás a minta, aki olcsó terméket állít elő és keveset „szeret keresni", vagy a jóléti társadalmi modell…..
encore 2013.08.21 21:33:47
Kirekesztettség?
Én mást sem látok azon kívül hogyan ment tönkre ez az ország.
Az emberek tömegével vándorolnak külföldre, most még azt hiszik hogy ideiglenesen. A gyerekeik ha lesznek, ott is fognak felnőni szerintem.
A magyar "nemzet" egységgé kovácsolása már lehetetlen, és nem csak azért mert annyira megosztották, hanem azért is mert mindig azt látta hogy másnak hogyan megy neki meg sehogy csak létfenntart. DE ezt nem pár éve, hanem a rendszerváltás óta legalább 20 éve, előtte meg a külföldi rokonok jó világát emésztette. Ezt látják ők, a gyerekeik akik azóta felnőttek és eszükben sincs a szüleik senyvedését továbbvinni, inkább lelépnek.
Egyre többen látják hogy itt rendszerváltás óta szinte nincs jelentősebb dolog annál hogy több mint 20 év alatt széjjellopták az aktuális kormányok és sleppjeik az országot, majd az embereket is, mert már csak szinte tőlük lehet lopni. (Brutto- netto közötti fizetés+ a megélhetés, csekkek stb....)
Egyszerűen nincs már ok hogy itt maradjon a magyar, ja hogy már lassan az állampolgárságot is visszaadják?!!!
A keménymag azt hiszi majd visszajönnek. Ha ha .
Vissza először hétvégente aki tud, aztán havonta, majd évente 3-4-szer , majd már csak 1-2-szer, a gyerekeit meg már nem lesz ki idekösse, esetleg meglátogatják a rokonokat, és értetlenül bámulnak, ja mert nem tudnak magyarul, nem értik miért nincs tartalom az emberek mögött.
A kettő együtt Svédországot, azon belül is Stockholmot adja ki. Akik követik a blogot, biztosan emlékeznek Rékára, aki Svédországban felnőtt magyarként költözött egy időre Budapestre, majd vissza északra. Története ma a svédországi visszatérésnél kezdődik, és kiderül,…..
Bevallom, mindig külön örömmel olvasom az olyan beszámolókat, melyeken érződik, hogy írója amennyire lehet, megtervezte a külföldre költözést és az ottani munkavállalást. Így voltam a mai történettel is, amely Tamás és párja svájci munkavállalását, kitelepülését…..
Elég sok posztban megjelent már az, hogy sokan csalódtak a honfitársaikban külföldön, de konkrét történet viszonylag kevés érkezett. Ezért éreztem érdekesnek megosztani Zoltán Facebookon érkezett írását, akinek egy olyan honfitárssal gyűlt meg a baja, akinek ráadásul ő…..
Időről időre érkeznek olyan levelek, történetek, amelyek kissé árnyalják a külföldi életről szóló képet. Zsófi mai írása is ilyen, ő Németországban találkozott olyan megalázó jelenségekkel, amilyenekkel szerinte Magyarországon egy külföldi nem szembesül. „Több…..
encore 2013.04.12 19:47:23
@ruju: Én az igazat írtam, persze nem miattuk jöttem el onnan, a munka sem volt számomra nyerő, meg ha azt is hozzáteszem hogy a határátkelőn is korábban többen is így vélekedtek: magyar a magyarnak farkasa, az is közrejátszott.
Számomra nem sokon múlt hogy a (velem) gané magyarokat agyoncsapjam. Én a németekkel még így is jól meglettem volna, de a valóság az hogy a munkával és a munkaszerződéssel voltak gondok, a többi az csak ráadás.
encore 2013.04.12 21:29:49
@ruju:
Levente írta hogy nem hajlandó akárki előtt hasra esni, én viszont senki előtt sem.
Én ezt nem nagyképűségből mondom, hanem azért mert azt tapasztaltam akárhol és akárkikkel is találkoztam ahol jártam, ha asszimilálódsz, udvarolsz nekik annál jobban kihasználnak.
A német főnökök is így voltak vele.
Én viszont nem vagyok senki rabszolgája, legalábbis szeretném azt hinni.
Magyarország azért bukott meg mindig mert a magyar embereknek mindig van az a pénz amiért hajlandóak rabszolgának elmenni. Politikusainknak volt az a pénz amiért eladták a rendszerváltáskor és utána az emberek tulajdonát a közvagyont, a gyárainkat stb.
Az idei évet a legelejétől végigkísérték egy 100 napos kalandról szóló posztok. Szerzőjük, Lantos Gábor, a Magyar Rádió sportriportere lassan útja végére ér (ilyen gyorsan eltelik száz nap...), a mai itt az utolsó posztja. (Korábbi írásait itt olvashatjátok el.)…..
encore 2013.04.05 22:16:16
@Norbert Zseli:
Én nem értek veled egyet ezen kijelentéseddel Norbi:
"Magyarországon a munkásembereknek nem sok becsületük maradt"
Én úgy gondolom Magyarországon a munkásembernek semmi becsülete nem maradt! (én is az vagyok még Magyarországról)
Remélem hamarosan Norvégiából, rosszabb esetben Angliából
encore 2013.04.05 22:21:17
@Északifény74:
Ha tényleg jó az idő Osloban én is küldöm a pályázatokat. :)))
Mi hiányozna mostani életedből, ha visszaköltöznél Magyarországra? Ezt a kérdést tettem fel az országfelelősöknek, és érkeznek is a válaszok. Ma például B-től Franciaországból, aki ír kulturális sokkról és beilleszkedésről is, mi több, az is kiderül, mi nem hiányozna. (A…..
Németországtól Magyarországon át Dublinig ível a mai poszt, ám Rumi írása egyúttal belső utazás is. Kiderül belőle, hogyan lesz egy Németországban született, részben Magyarországon felnőtt, jelenleg Írországban élő emberből magyar, s hogyan marad az, miközben a három…..
encore 2013.03.04 20:53:35
@DieNanny: Mindig vannak kivételek is, de ha a 10 millióhoz viszonyítunk akkor az elég kevés.
Mitől magyar a magyar?
Szerintem elég a magyar történelmet ismerni.
Ha valaki tudja milyen a rendszerváltás előttről (sok egyenlő ember aki dolgozott megélt, házat tudott épülni és ki tudta fizetni) -ez jó alap összevetni a rablókapitalizmus kezdete óta eltelt idővel, mitől maradt a magyar magyar, vagy vállt szarházivá, na én őket semminek nem tartom nem magyarnak.
encore 2013.03.04 20:56:10
@encore: Bocs inkább 15 de lehet hogy csak papíron...
encore 2013.03.05 20:18:21
@rumitom: és akik válaszoltak tegnap:
Bocs hogy csak most tudok reagálni, de mint mindig hullafáradt voltam a szokásos napi zsebpénzfizetésű meló után.
Értelek én benneteket, nem az a baj hogy ti nem jól látjátok, hanem azért nem tudjátok igazán mi az, mert nem éltetek benne folyamatosan.
Ki tudja milyen érzés az hogy naponta hazamész melóból, (én már nem vagyok annyira fiatal) elkeseredett vagy mert semmit nem értél el a tudásodon kívül. Anyagilag ugyanabba a csapdában vagy mint 10-15 éve, se saját lakás, se sok megtakarított pénz, mindig jövedelmezőbb állásra hajtottál, de mindenhol, zsebpénzért akartak dolgoztatni.
Nem teheted meg hogy 1 hétnél tovább menj külföldre mert az éves spórolt pénzednek oda. Most meg annyira kevés a fizetés, hogy havonta el is megy a számlákra, az étkezésre a bejárásra a munkába, épphogy marad.
Magyarországon a minimálbér szerintem nagyon alacsony, ezt már már nem életnek hanem vegetációnak lehetne nevezni.
Szerintem méltatlan amit a politikusaink műveltek a rendszerváltás óta ezzel az országgal.
Hány van közülük ezért évekig, évtizedekig börtönben?
A 100%-ból mennyi érdemelne minimum börtönt?
Rendszerváltáskor volt lehetősége az országnak rá hogy ne adjon el semmit hanem a fejlődés útjára lépjen, helyette eladtak minden értékelhetőt, és elköltötték a politikusok saját jólétük érdekében. Ennyi! Nincs mit ezen csodálkozni.
Vajon miért ilyen a hangulata a magyarnak?
Pont ezért, nincs mit ezen csodálkozni.
Ha csak magamból indulok ki hogy mennyi ember tett durván keresztbe nekem amióta dolgozom, a 20 ujjamon nem tudnám megszámolni őket.
A mai poszt valójában egy kísérlet, hiszen igencsak elüt a blogban megszokottaktól. Mégis kiteszem, vállalva a bukás kockázatát is, mert nagyon érdekesnek tartom és nagyon kíváncsi vagyok a kommentekre. A történet röviden annyi, hogy a levél írója, Rebecca több mint három…..
encore 2013.02.24 12:07:19
@zopilote:
Pedig van komoly esély rá hogy a jobbik nyerjen, és nem a közvéleménykutatók felméréseire gondolok hanem a fiatalok körére.
Ha nem most nyernek, nyernek 4 évvel utána.
Én azt gondolom, mindegy hogy te milyen irányba húzol, a Szocik rendesen megbuktak, megbuktatták magukat, a fidesz alatt is rendesen rezeg a léc, egyszer már ők is nagyot vesztettek, és ha minden így marad, vagy rosszabb lesz, ami valószínű, kik szavaznak rájuk?
Hiába a kopasz kéményseprő ruhás közt sok műveletlen vadbarom van a jobbikosok közt, van köztük olyan is akire ahogy a fiatalok úgy az idősebbek is szavazni fognak mert, sosem volt pénzük, sokaknak semmijük az előző 2 nagy bagázs ténykedése alatt.
Én nem akarok Magyarországon tartózkodni a következő nyertes ténykedése alatt, bárki is legyen az, ezt tudom.
encore 2013.02.24 12:20:01
@házelőtthinta:
Nekem a 2 nyugdíjas szülőmnek kb 110ezer együtt a nyugdíja mindketten egészségesen, teljes munkaidőben mindig dolgozó ember volt (apám több mint 45 évet) 52 ezer nem korengedményes nyugdíjjal.
Jobb ha leveszed a szemellenződ. Ez Magyarisztán.
Ezért nem maradok.
encore 2013.02.24 13:09:51
@zopilote:
Ha van félnivalód (adtál okot rá) akkor van miért.
Ha nincs nem értem miért.
Szerinted jobb úgy élni csendben hogy lehúznak, nem fizetnek meg, becsapnak,
vagy lázadni ellene, próbálni jobbá tenni akár agresszíven is?
Én soha nem mentem ki az utcára lázadni, mert mindig voltak terveim, mégis üres zsebbel kényszerülök külföldre, és én nem látottam/látok olyan összetartást amivel valaha is érdemes lett volna lázadozi nyíltan idehaza.
Én úgy gondolom tudom mikor kell meghátrálni, tudom mikor kell lelépni, még ha utolsó lehetőség is lenne rá.
Talán emlékeztek még (nem volt olyan régen), hogy a Magyar Rádió riportere, Lantos Gábor útnak indult Európa északi felébe. Az első, erről szóló írásában megígérte, rendszeresen jelentkezik majd itt is, bemutatva kint élő magyarokat. Már itt is az első rész, melyben egy…..
encore 2013.01.11 22:03:51
@kriosz:
Őszinte leszek, nem akarok házalni, azt Angliában is megtehetem, én interjúra pár napra, és konkrét állásajánlatra megyek ki hosszabb távra.
encore 2013.01.11 22:07:46
@kriosz:
Nagyvárossal csak az a gondom hogy nem akarok sötétbőrüek uralta gettóba költözni mert ott olcsóbb a szoba.
Én fehérbőrű európai és szőkésbarna vagyok nem komálom túlságosan a sötéteket.
encore 2013.01.11 22:12:48
@kriosz:
Köszi dolgozom rajta, az angol ahogy hallom valahol elég lehet, szerelők is kellenek, most már csak ebben bízom.
Határátkelő Száz nap északon 2013.01.02 06:58:00
Itt az új év, és az egyik újdonság (a többiről majd akkor, amikor időszerű lesz), amivel szolgálhat a Határátkelő, az egy reménybeli együttműködés a Magyar Rádió neves sportriporterével-szerkesztőjével, Lantos Gáborral, aki ma útnak indul, és 100 napot tölt majd el…..
Többször jártunk már hajón, ám úgy, mint ma, még nem. A mai poszt szerzője ugyanis egy bárzongorista, aki sokat dolgozik óceánjáró luxushajókon (is), és bár szinte látom magam előtt a kétkedő hozzászólásokat (hogy finom legyek), annyit előre le szeretnék szögezni, hogy a…..
encore 2012.12.28 14:11:55
@tableno:
Köszi ezt vártam
Szóval komolyan én nem a hajózongoristát szóltam le, az írásából kiderül hogy milyen ember, de szerintem ha van egy kis referenciája valakinek, esetleg még az istánhátamögött magyarisztánba még a celebek közé is befér és tud is zongorázni, ha égető szükség van zongoristára szerintem felveszik.
Valamelyik Magyar analógon futó adón szerepelt is pár éve ha jól emlékszem valami hazánk töke gyümölcse celeb elment hajóra zenélni.
Én még a bizonyos szintű protekciót sem zárnám ki, hogy egy hajóra ez befolyásoló tényező legyen.
encore 2012.12.28 14:28:42
@tableno:
Melyik része nem ok?
Én vágom ám a magyar szlenget, legalább is remélem.
Ma visszatérünk Finnországba, talán emlékeztek még Zsizsi előző posztjára (nem volt olyan régen...). Ma kicsit bepillantunk a mindennapokba, a közlekedésbe, a papírok beszerzésébe és kiderül, hogy északon mindenki sokkal egyenlőbb (vagy annak akar látszani), mint…..
Határátkelő A CNN-kaland 2012.11.08 09:46:00
Megkereste a blogot a CNN (igen, az, az amerikai hírtelevízió), mert egy sorozat keretében keres londoni határátkelést tervező embereket. Az angol nyelvtudás (érthető okokból) fontos, így a levelet is változtatás és fordítás nélkül adom közre. Benne van minden lényeges…..
encore 2012.11.09 19:29:07
@Zsuzsi65: Én voltam kint náluk a Keleti parton 96/97 telén, az akkori naivitásuk, amerikai álomképként élt bennük és persze önzőségük is.
Ez a sok év elteltével annyit változott hogy már nem nyitott szájjal csodálkoznak rajtunk hanem megkérdezik hogy nem akarunk-e európai kürútra menni velük ha van persze szabadidőnk.
Azt hogy hogyan fizetnénk ki az már a mi dolgunk....
Ennyit róluk.
Nem is voltam azóta náluk, (ami sok pénzembe került akkor) és nem is készülök hozzájuk a közeljövőben. Nekem elég Európa északnyugati fele, Us-ból nem lehet hazaugrani csak úgy ha bármi van.(jóval több pénz kell hozzá).
A mai poszt érdekes körülmények között született. Nemrégiben kaptam ugyanis egy levelet a szerzőjétől, melyben viszonylag markánsan kifejezte nemtetszését a blog tematikájával, illetve üzenetével kapcsolatban. Válaszul én megkértem (miként ezt minden esetben teszem), hogy írja…..
encore 2012.11.02 16:28:09
Zsolt:
Én csak beleolvastam a hozzászólásokba, a reakciók engem nem igazán nyűgöznek le.
Én pontosan egyetértek ezzel:
"Az ország átlépte a határt, ezért mi is átlépjük." - így szól a blog mottója.
Ezen nem kell változtatni.
Te a családot direkt összekevered a társadalommal szerintem nem kellene.
Amit én és velem együtt sokan átéltek ebben az országban az az egyén lekicsinyítése, amivel én nem tudok egyetérteni, mert ez szellemi elnyomás, és ezzel úgy gondolják együtt jár az anyagi javak, bevételi források, fizetések, minimalizálása.
Tehát élj abból ami jut szinten, ami aprópénz. Ez ma Magyarország, ebből alapíts családot, és biztosíts legalább emberi méltóságnak megfelelő jólétet az utódaidnak.
Ez itt a probléma faszikám. Ezért van miért fröcsögni.
Az emberek nagyrésze aki nem, vagy nem csak a tanulásra, hanem a fizikai vagy szellemi munkára törekedett életében, elkezdett lecsúszni, az anyagi javak mennyiségének hiánya miatt.
A mottód ma már itt ebben az országban, ezzel a politikával nem állja meg a helyét. Levitézlett ez a szellem, mert nincs becsület, még ha van is jobbító szándék, de az édeskevés, ha lenyúlnak állami szinten, ha a szándék már nem elég.
Én itt akartam élni itt akartam családot, de hova alázkodjak hogy tán ne zúzzon össze a nincstelenség.
„Én mit teszek azért, hogy ez másképp legyen?"
Ennyi erővel azt is mondhattad volna ne azt várd hogy érted tegyen a nemzet, te tegyél a nemzetért.
Igen ehhez becsület kellene legfőképp politikai szinten, de az nincs ebben az országban, a rendszerváltás óta eladták a magyar emberek magyarországi jövőjét. Mennyi is az államadósság?
Hitelt hitelre halmozni?
Amit én most keresek rendes szakmával nem tudnék családot fenntartani belőle. Külföldön ezzel nem lesz gond, de én ettől még magyar maradok, és a fejemben ha máshol nem is meg lesz az az emberek listája akik ide juttatták ezt az országot ahol most tart.
Gondolj bele abba ha valaki, valakik papírra vetik kik és mit tettek az ország hanyatlásáért. Szép kövér embertömeg lesz azon, azokon a papíron, papírokon.
Határátkelő Az utópia csapdája 2012.10.17 07:01:00
Nagyon izgalmas írás következik, hiszen Balázs segítségével megjárjuk benne Ausztráliát és Norvégiát (az út során lesz majd másfél méteres gyík és kedves biztonsági őr is), de engem nem ez fogott meg benne a legjobban, hanem az, ahonnan az egész kiindult. „Egyik délután…..
encore 2012.10.17 22:19:27
Én ehhez az íráshoz azt szeretném hozzáfűzni hogy az írója Balázs egy kicsit nagyképű, és nem a foglalkozására gondolok. Az írásából azt olvasom ki amit a politikusaink és főleg a nagykövetek nyilatkozataiból megnyilvánulásaiból veszek mindig észre.
Élvezgetik és kalandokról beszélnek de enyhén erőltetettnek tűnik számukra és azt hiszik a kanapé "effektus" az valami újdonság keresésre alkalmas kiindulópont Budapesttel egyetemben ami meg úgy néz ki az élete központja.
-Te Balázs csak egy gazdag vagy jómódú kalandor vagy a családoddal együtt. Te nem vagy igazi kivándorló.
Én még itt ülök a saját elképzeléseimmel és kemény 16 év munkaviszonyommal Magyarországon és nem sírok mert van szakmám, amivel itthon semmire sem megyek, de én úgy gondolom nem fogok ugrálni az országok között mert itt vagy ott kényelmesebb.
Nem én nem az országot választom hanem a megélhetőségi lehetőséget egy országban a saját szakmámban, majd szakmáimban.
Valaha én is a kalandot kerestem, de úgy érzem kinőttem belőle.
Én a szakmámban majd szakmáimban keresem a boldogságot amíg nem lesz saját családom, és nem holmi állandó vándorcirkuszban.
Mielőtt azt hinné valaki csak kicsi hazám ismerem, aki a 4 fal közt élt eddig, hát tévedtek. Én 1996-óta az USA-Canada, majd Európa több részén voltam már(kicsi Afrika), és Ausztrália vagy Ázsia csak ugyanígy körülnézni érdekelne, de jobban nem.