Regisztráció Blogot indítok
Adatok
astroleslie

30 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokat halljuk, hogy az emberiség energia problémáira csakis a fúziós energia jelenthet megoldást. Egyszerűen szólva ez így igaz, és most nem megyek bele, hogy a napenergia, szélenergia, vagy egyéb tiszta energiatermelés mennyire szükséges, és elegendő.  A cikk témája nem ez lesz,…..
Az utóbbi hetekben egy barátom és a köztem lévő viták miatt kicsit belemélyedtem az Egely György és a „hozzá hasonló” emberek által készített találmányok világába. Az egésznek ez a videó volt az elindítója. Amikor megnéztem, kapásból 15 dolog jutott eszembe, ami…..
astroleslie 2013.04.10 08:24:43
@Szőkebácsi:
Pont a mai újságban volt megint egy cikk egy magyar feltalálóról, aki megválthatja a világot 50%-kal kevesebbet fogyasztó belső égésű motorjával, de nem engedik, és most bíróságra jár az igazáért. Ha minden igaz, a neten megtaláltam a gyatra leírását a motorjának, fizikus ismerőseimnek elküldtem, várom a véleményüket. Amennyiben összejön valami jó kis anyag, írok cikket belőle.
A szokásos jelenségeket azonban már most is látom a cikkben:
1. Eleve a cím "Korunk Don Quijote-ja"
2. A feltaláló elment autógyárakhoz, ahol állítólag milliárdokat adtak volna az ötletéért. Persze nem fogadta el....
Mindenesetre köszönöm a hozzászólást!
Mostanában ritkábban írok a blogra, mert más dolgaim akadnak, de amikor valami nagyon felháborít, mindig összedobok egy írást.
2013. február 15-én újra szalagcímre kerültek a kisbolygók, és ennek keretén belül bolygónk sebezhetősége. Ezen a napon ráadásul két esemény is felkeltette a média figyelmét: az egyik egy meteor felrobbanása volt az orosz Cseljabinszk városa felett, a másik a 2012DA14 kisbolygó…..
Pár hónappal ezelőtt írtam egy cikket az űrszemét tulajdonságairól. Akkor nem fejtettem ki, hogy vannak-e ötletek az űrszemét mennyiségének csökkentésére, és ha igen, akkor hol járunk a fejlesztések terén? Ezt a hiányt igyekszem most bepótolni ezzel az írással.  Hogy…..
Elég régen írtam a blogra, de az UFO-hívők adtak megint témát nekem. Nem kellett eltelnie egy hónapnak, és a legújabb NASA marsjárót is elérte az UFO-őrület. Érdemes elolvasni a hozzászólásokat is a cikknél, az első két hozzászóló máris megmondta az…..
Május 19-én újabb csalódás ért a magyar ismeretterjesztő tévécsatornák színvonalával kapcsolatban. A kérdéses napon a Viasat History reggel 9-kor levetítette a „A teleszkóp 400 éve” című 50 perces műsort. Eleve ez elég kevés idő összefoglalni 400 év eredményeit…..
2012. június 6-án hajnalban újabb látványos csillagászati jelenség lesz látható hazánkból, a Vénusz-átvonulás. Ilyenkor a bolygó a Föld és a Nap közötti egyenest keresztezi, és korongja a Földről nézve a Nap előtt halad át. Mivel a Vénusz elég messze van (átlagos…..
Az előző cikkben láthattuk, hogy Lincoln saját, adósságmentes pénzt nyomtatott a háború finanszírozására, amely remekül működött, és több mint száz évig forgalomban is maradt. A cikk végén azt is leírtam, hogy a bankárok aranystandardra akartak áttérni az ezüst helyett.…..
Egy kevésbé ismert amerikai elnök cikke után következzen egy írás az egyik legismertebbről, Abraham Lincolnról. Hivatali ideje alatt robbant ki az amerikai polgárháború. A közhiedelem szerint ennek oka a rabszolgaság volt. De ez tévedés! A háborúnak csupán gazdasági okai voltak.…..
A kettővel ezelőtti cikk végén már megemlítettem a Second Bank of United States megalapítását. Ez a bank elődjének mintájára (First Bank of United States) jött létre. Alapításának, működésének és végzetének körülményei szinte teljesen azonosak az első ilyen bankéval.…..
Essen néhány szó a Rotschild dinasztiáról! Az előző cikkben már elhangzott ez a név. Kik is a Rotschildok, és miért fontosak? Nos, egyes vélemények szerint a 19. században ők voltak a világ leggazdagabb családja. A 20. századra azonban szinte „eltűntek”, manapság alig…..
Ez a cikk az előzőnek a közvetlen folytatása. Ott láthattuk, hogy az Alapító Atyák ugyan megengedték egy, a Bank of England-hez hasonló központi bank létrehozását magánembereknek, de mindössze négy év után megszüntették a bank működési engedélyét. Thomas Jefferson például…..
A mai cikk a Bank of England tevékenységének egyik következményével, nevezetesen az amerikai függetlenségi háborúval foglalkozik. Sokan azt gondolják, hogy az amerikai kolóniák azért lázadtak fel, mert „annyira vágytak a függetlenségre, meg a szabadságra”. Ez részben…..
Időrendben elérkeztünk a cikksorozat talán legfontosabb mérföldkövéhez. Ez pedig a Bank of England megalapítása 1694-ben. Egy ismerősöm, aki több közgazdaságtant tanult, mint én, rámutatott, hogy ez nem a világ első központi bankja, hanem csak a második, mert a svédeknél…..
Előző cikkemben bemutattam, hogyan alakultak ki a modern bankok elődei az ókorban, illetve, hogy a pénzváltók és a római állam milyen harcot folytattak a gazdaság irányításáért. A mostani írásban a Róma utáni néhány száz év bemutatása fog megtörténni. Tudjuk, hogy a…..
Ez az új sorozat arról fog szólni, hogy bizonyos egyének a történelem folyamán hogyan szerezték meg az irányítást a pénz felett. Próbálom időrendben elmesélni a történéseket, de elképzelhető, hogy lesznek majd átfedések. Lehet, hogy sokan majd fantazmagóriának vagy…..
Sorozatom legújabb írásában az egyik leginkább kedvelt témámat, a Lagrange-pontokat veszem górcső alá. Mivel a többség nemigen járatos az égi mechanikában (én sem vagyok igazán profi benne :), de az alapjait azért ismerem), ezért rövid leírással kezdem.  A Lagrange-pontok…..
Értelmesen UFO, nem UFO? 2011.09.29 10:42:08
Megint felütötte a fejét egy kisebb UFO őrület a megyénkben. A hétfői Fejér Megyei Hírlapban jelent meg egy rövidebb cikk, hogy egy hölgy látott valamit szombat hajnali 4 és 4:30 között a keleti égen Mátyásdombról. A dolgot úgy jellemezte, hogy "mintha a kertünkbe…..
A sorozat következő részében a jövő, vagy talán már a jelen, egyik nagy problémájáról fogok írni. Ez pedig az űrszemét kérdése. Ellentétben a hulladék kérdésével, ami környezetvédelmi probléma, az űrszemét nem(csak) az. Az űrszemét, és a hasonló apró törmelék,…..
Ezzel a kérdéssel találkoztam a héten, amikor a terraformálásról olvasgattam. Aki esetleg nem tudná mi az a terraformálás: röviden azt jelenti, hogy más égitesteket "Föld-szerűvé", vagy emberi életre alkalmassá alakítunk. Aki többet szeretni tudni a dologról, az…..
A kérdést más tudományterület témáival kapcsolatban is fel lehet tenni, csak azért választottam ezt a címet, mert a minap csillagászati videókat nézegettem a youtube-on, ezt a kettőt: link. A videókat ugyanazok készítették. Azon "röhögtem", hogy a fekete lyukakról…..
Előző írásomban már fejtegettem, hogy a világűr jövőbeli kihasználásában egyre nagyobb szerepet kap a magánszektor. Ennek a jeleit már manapság is láthatjuk, mégpedig az űrturizmus formájában. Arthur C. Clarke már 1961-ben írt egy rövid regényt (Holdrengés), amelyben…..
A közvélemény kutatás szerint a legtöbben nemigen akarnak politikáról olvasni itt a blogon, de most muszáj, mert az emberek ebben a témában se gondolkodnak sokszor értelmesen. Az elmúlt hetekben, amióta a NATO bombázni kezdte Líbiát, sok ember rögtön azzal jött, hogy csak az…..
Előző írásomban elmondtam, hogy a jövőben a világűr kihasználásban a magáncégek egyre nagyobb szerepet kapnak majd. Mindez nem véletlen. Az űripar terebélyesedik, egyre több pénz van benne. Ugyanakkor az államok már nem képesek (vagy nem akarják?) egyedül finanszírozni a…..
Reagálva a néhány héttel ezelőtti közvélemény kutatás eredményeire (ertelmesen.blog.hu/2011/05/24/veget_ert_az_elso_jatek) egy új sorozatot kívánok indítani a blogon "A legvégső határ" címmel. A cím természetesen a világűrre utal. Ezen írások majd az űrkutatás és…..