Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zephyrke

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Volt elég régen egy bejegyzésem arról, milyen pofátlanul árazzák itt-ott a külföldi borokat, már akkortájt azt ígértem, elmesélem, mit gondolok a történet másik feléről, ami nyilván sokkal több embert érdekel ebben a szubkultúrában. A túlárazott-túlárazás kifejezés…..
Zephyrke 2011.03.24 15:42:43
@lalá: Rendben. A szar laptopom szarul mentette le a szar informatív szöveget. Szar hátán szar. De ez nem változtat a lényegen. Nekem nem kell lassan beszélned, de ha hadarsz, csiszolj a stílusodon. Ha pedig neked savanyú a szőlő, igyál pálinkát!
A soproniak elég jól eladják kistérségben és borkereskedésekben a prémium minőségű boraikat. A szekszárdi borokat tartalmasabbnak vélem, és hipemarketekben is találni jó minőségűt, nem egyet, nem kettőt.
Zephyrke 2011.03.25 17:58:11
@Zephyrke: Bocsánat, kissé túlspiláztam. Utánanéztem tankönyvben - régi könyvek -, és d-vel írják. De az Értelmező Szótárban is megnézheted, ugyanaz a meghatározás. Old School
Zephyrke 2011.03.11 11:35:16
@shiraz: Kérlek..
Kálium metabiszulfid
Eredet:
A kénessav kálium sója.
Funkció és jellemzők:
Fehér, instabil por, mely oxigénnel kálium szulfátot alkot. Savas környezetben kénes savat alkot, melyet tartósítószerként használnak. Gyümölcsökben és gyümölcstermékekben tartósítószerként használatos, valamint némely esetben fehérítőszerként alkalmazzák.
Termékek:
Hagyma konzerv, bor, gyümölcskonzervek, kagyló- és rákfélék, stb.
Elfogadható napi bevitel:
Maximum 0.7 mg / testsúly kg.
Mellékhatások:
Oxidáló hatása miatt, csökkentheti a termékek vitamin tartalmát. A májban az ártalmatlan szulfátra redukálódik, mely aztán a vizeletben kiválasztódik.
Azoknak akik érzékenyek a természetes szulfitokra, tanácsos a hozzáadott szulfitokat is kerülni (E221-228). Enyhíti a másnaposságot.

Gondoltam, kikérem az analíziseket, kiszámolom a testsúlyra eső mennyiséget, éls csak akkor iszom bort. De inkább rászokom a töményre. Abban legalább nincs kén. De holnaputánig se szellőztetetem ki a fejem. A kénes gyógyvizet pedig végképp elfelejtem.
Albert gazda Gere Attila Tinta 2006 2011.03.02 08:40:00
Valamit elnéztem a Gere Pincészet honlapján, azt véltem olvasni ott, hogy 2007-ben készítettek először bort az új telepítésű tempranillóból, a palackon viszont, amelynek tartalmát lelkesen elfogyasztottuk előző este, 2006-os évjárat szerepelt. Úgyhogy fel is hívtam a termelőt,…..
Zephyrke 2011.03.08 18:26:04
@Parci: Volt szerencsém többek közt egy Mészáros, illetve Vida kadarkához, a Jekl-féle is bejátszik, de az évjáratfüggő. Nem rosszak. Az általad említett ponthatárt azonban nem érik el. Pedig az áruk 3000 fölött mozog. Na jó, nem mindegyik.
Zephyrke 2011.03.08 20:38:29
@Parci: Nem volt szándékomban leírni. Azt elfelejtettem hozzátenni: sajnos a kép nem teljes
Azt én is preferálnám, ha kékfrankosi magaslatokig jutna, de ehhez kell egy kis borvidéki összefogás, vagy egy nagyot akarás, szerintem
25 hektárnyi területet von be a bioművelésbe bejelentett módon az egyik legismertebb magyar borász. Bock József elmondta, az utóbbi években már lehetőség szerint tartózkodtak a gyomirtó használatától, elsősorban zöld szerekkel dolgoztak, 2009-re megérett az idő arra, hogy a…..
Zephyrke 2011.03.07 22:02:31
@fiatalborivo: Szerintem a biodinamikus termelést jobban el lehet képzelni egy jól összetartó területen, ahol mindenki ismeri a másikat, és tudja, hogy a másik betartja a termesztési szabályokat. Pl. Weninger - az ifjabb - igen erősen hangoztatja borai biodinmikus voltát, nem is csodálom. Katicabogarakkal meg atkákkal bíbelődni jobban megéri ott, ahol nem valószínű, hogy egyik hétről a másikra elviszi a szőlőt a rothadás, vagy a peronoszpóra. Elég elkeserítő látvány az ilyen. Ráadásul a művelés is egyszerűbben oldható meg. Ez is eléggé anyagi ok. Ez csak egy vélemény. Senki ellen vagy mellett nem szól.
Vannak boros alapkérdések, amelyeket fel szoktak tenni egymásnak a kedves emberek, a fehéret vagy a vöröset, a szárazat vagy az édeset szereted, ilyenek. Szerintem az már egy szint az egyedfejlődés – ne legyünk nagyképűek, inkább a borbolonddá válás – útján, amikor az…..