Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dr. Simányi Zsolt ügyvéd

4 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Végre! 2010. augusztusa óta illetékmentes az ajándékozás egyenesági rokonok között. A lelkes polgárok - alaptalanul bízva a jogbiztonságban - tömegesen íratják át ingatlanjaikat gyermekeikre, családjuk és az ügyvéd társadalom nem kis örömére. Jóhiszeműen élnek e…..
dr. Simányi Zsolt ügyvéd 2013.07.24 10:11:28
@Q_Q: Tisztelt Kérdező!
Jogi tanácsadás keretében szívesen elmagyarázom, sőt igazolom Önnek az említett jogkövetkezményeket, de ezt írásban csak jogi szakvéleményként tudnám elkészíteni Önnek. Úgy gondolom, hogy a fórumnak egyébként nem célja, hogy a kérdezőket meggyőzzem a válaszaim helyességéről, vagy számukra ezt bebizonyítsam.

Kérdéseire a válasz az én véleményem szerint "nem" és semmilyen idő nem elég hosszú, ha fiktív ügyletekről van szó és nem arról, hogy ténylegesen a szülőnek kívánja ajándékozni a gyermek az ingatlant, de később felmerült valós ok miatt azt a szülő tovább ajándékozza. Ezt azért nem írtam le, mert szükségszerűen következett korábbi válaszomból.

Tisztelettel:
dr. Simányi Zsolt ügyvéd
dr. Simányi Zsolt ügyvéd 2014.03.01 09:24:16
@hopoaat: Kedves Péter!
A tulajdoni lap és a szerződések ismeretében lehetne ebben az ügyben konkrét tanácsot adni. Amit leírt, az alapján azt tudom mondani, hogy a 2013. 10 havi értékesítéssel Ön és a testvére által megszerzett bevétel (szerződés szerinti vételárrész) 25%-a szja köteles bevétel. Tehát a bevétel 25%-ának 16%-a lenne a fizetendő adó, amit a 2013. évre vonatkozó szja bevallásban kell bevallani és akkor megfizetni. Pontosabban - lakóingatlan esetén - annak 90%-a a szerzést követő második évben történő értékesítés miatt. Hívja fel a könyvelője figyelmét erre az szja bevallás elkészítésekor és számolják ezt át nagyon alaposan az okiratok alapján, - mert mint látja ez - ez roppan összetett számítást igénylő kérdés.
Annak csak az illeték kiszabása körében van jelentősége, hogy vásároltak is ingatlant az eladást követően. Ha mindkét ingatlan lakóingatlan volt és a tulajdonosi-haszonélvezeti jogok aránya azonos az ingatlanokon, akkor csak a különbözet után kell illetéket fizetni. Ezzel kapcsolatban érdeklődjön a vétel során eljárt okiratszerkesztő ügyvédnél, hogy igényelte-e megfelelő formában a különbözeti illetékkedvezményt.
Tisztelettel:
dr. Simányi Zsolt ügyvéd
www.simanyi.hu
dr. Simányi Zsolt ügyvéd 2017.10.25 08:49:13
@krisz940224: Tisztelt Kérdező!
Ajándékozni ingatlantulajdont haszonélvezeti joggal terhelten is lehet főszabály szerint, ügyvéd által ellenjegyzett ajándékozási szerződéssel. Mindenképpen tanácsos azonban ügyvédi tanácsadást kérnie előzetesen, mert annak során lehet feltárni, hogy milyen ingatlanról van szó, nincs-e egyéb jogi akadálya az ügyletnek, mennyi lesz a vagyonszerzési illeték, nincs-e egyéb kockázata az átruházásnak pl. hitelezői igények, öröklési jogi aspektusok miatt stb. A végleges ügyleti szándékot ennek megfelelően tudja kialakítani.
Tisztelettel: dr. Simányi Zsolt ügyvéd
Sajnos az I. részben tárgyalt személyi jövedelem adó fizetési kötelezettségen felül az "illetékmentes" ajándékozás után az ügyfeleket más kellemetlen meglepetés is érheti, történetesen az is kiderülhet, hogy az "illetékmentes ajándékozás" nem illetékmentes! Mielőtt a…..
Az orvosom nagyon csúnyán elbánt velem... De mit tegyek most? Ha gyanítjuk, hogy orvosi műhiba áldozatai lettünk, rendkívül fontosak az első jogi lépések. Egy rosszul előkészített kártérítési igény a követelésünk kielégítését teljesen meghiúsíthatja. Kedves Beteg!…..