Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Shenella

0 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ahhoz képest, hogy Lengyelország milyen nagy és viszonylag közel is van Magyarországhoz, mégis kevés szó esik róla a blogon. Persze nem tartozik a magyarok célországai közé, de attól még nagyon érdekes lehet ott az élet. Most egy kicsit bepillanthatunk Vé posztján keresztül...
Egy igazán különleges poszt a mai, hiszen a nagy részét Móni évekkel ezelőtt írta, és már önmagában érdekes visszatekinteni ennyi idő elmúltával egy hazaköltözés tapasztalataira, az igazi súlyát azonban számomra mégis a vége adta meg: a tipródást, amit egy el- és hazaköltözés jelent. Te is…..
Shenella 2019.05.21 19:48:54
@takarék-láng: egyaltalan van meg aki valt a repteren? En mindig odamegyek egy atm-hez es felveszek 1-2 napra elegendot helyi valutaban. Max van nalam valamennyi kp, hogy valthassak, ha eppen muszaj.
Nagy kérdés számomra is, hogy vajon mostanában több az allergiás, beteg(eskedő) gyerek, vagy egyszerűen csak jobban odafigyelünk a jelekre és hatékonyabb a szűrés? Nem csak Magyarországon, Norvégiában is gondot jelent az alacsony születésszám, végül beszélgethetünk arról is,…..
Shenella 2019.05.19 10:14:53
@Mme Seldon: amugy az sem megoldas, ha az esetleges allergiasokat teljesen eltiltjuk a kivalto eteltol/kornyezettol, es direkt mindig massal valtjuk ki. Ez max csak olyan esetekben lenne indokolt, ahol az illeto rohamot kap, vagy nagyon rosszul lenne.
A németekkel kapcsolatos sztereotípiákat szerintem mindenki kapásból sorolja (precízek, humortalanok, az autópályákon megy a száguldozás, stb.), más kérdés, hogy ezekből mennyi és hogyan igaz. Legutóbb azt néztük meg, mik azok a dolgok, amiket Spanyolország tanít meg a…..
Shenella 2019.04.09 09:47:40
@nyuszigonosz: ez az en tapasztalatom volt, Hamburgban min. 20-30 pekseget kiprobaltam, de pl. sehol sem talaltam jo kovaszos kenyeret, szoval, ha valakinek van tippje, hol talalok jo kezmuves pekseget Hamburgban, azt megkoszonnem! Foleg, hogy meg a Markt teszterei is alig talaltak jo kenyeret az utobbi idoben.
Új nyelvet tanulni hatalmas kihívás és szerény tapasztalatom szerint például a magyar iskolai oktatás egy-két kivételtől (kéttannyelvű vagy nemzetiségi sulik például) eltekintve nem túl sikeres ezen a téren. Mi több, azt is gondolom, hogy igazán jól nyelvet megtanulni csak úgy…..
A gyorskaja az gyorskaja a világon mindenhol, köszönjük szépen, nincs itt semmi látnivaló, tessék tovább haladni. Kivéve, hogy ez nem igaz, hiszen vegyük bármelyik nemzetközi láncot, egy kicsit mindegyik mást ad a világ különböző részein, alkalmazkodva a helyi ízléshez, szokásokhoz. Szaladjunk hát…..
Shenella 2018.08.08 21:54:46
@Arthamyr: igaz, aztan mar en is rajottem, de mar elkuldtem. Viszont nalam az ajvar az csak sult paprikas lehet. (Kedvenc marka: Bakina tajna)
Shenella 2018.08.08 22:11:26
@Arthamyr: en szeretem a darabos ajvarokat. Ha otthon szeretnek csinalni, akkor szeptember kornyeken megallunk es veszunk egy zsak piros paprikat (ez a tipus viszont nem sok helyen kaphato a volt jugoszlav orszagokon kivul, tobbfelet probaltam mar, de egyik sem volt az igazi) es megsutjuk.
Időről időre felmerül bennem, hogy egyszer meg kellene nézni Montenegrót, amit valamiért nagyon hangulatos helynek képzelek. Ezt az érzést csak erősítette bennem Zsuzsi most következő beszámolója is, azzal együtt, hogy pár hónap kintlétet követően még ő sem biztos benne, hogy…..
Shenella 2017.06.11 10:25:30
@szalka240: Željko Joksimović belgrádi.
Shenella 2017.06.11 10:39:16
@Dikusz: sipko- gyorsan, csipka/inkabb tyipka - kicsinyitokepzovel, 'ami a noknek van'.
Shenella 2017.06.11 10:52:00
@DieNanny CH: a lengyelek inkább kurvázni szoktak, lehetőleg minden szó után beszúrják, főleg a tanulatlan réteg, baromi idegesítő hallgatni.
Rendvédelmi, titkosszolgálati és katonai témákkal foglalkozó szakblogként a Lemil már eddig is többször érintette a terrorizmus és a terrorelhárítás különböző aspektusait. Mai, több szempontból is rendhagyó posztunk egy hosszú beszélgetés első részét tartalmazza (a másodikra még várnotok kell néhány…..
Shenella 2017.06.08 22:54:09
@Stenonis: föleg, hogy a ch.c.14-be be lehet jutni/latni a szerves tanszék felöl, szembe vele a tabla mellett oldalról, a föbejaraton oldalról ill. tök jól be lehet látni a k épületböl is, mivel bazi nagy ablakai vannak a teremnek. Mesterlövész kellene hogy legyen a csapatban, az nem tudott volna valahonnan ràzoomolni a tárgyra?
A nyelv alapvető fontosságú része életünknek, ám míg ez Magyarországon élve értelemszerűen semmilyen problémát nem okoz, addig külföldre költözve a nyelvi kompetencia hiányából már adódhatnak gondok. Körülbelül két hete már volt erről szó, akkor Viki írta meg…..
Shenella 2017.01.25 18:56:27
@Mrs Rumcajsz CA: igen, az altalanos iskolaban es gimiben is volt magyar tagozat, bar par tantargy szerbul volt, foleg ha nem talaltak magyar tanart. A bombazasok alatt kerultem Mo-ra, ott angol-magyar kettannyelvu gimiben erettsegiztem es az egyetemet is Pesten vegeztem.
Shenella 2017.01.25 20:01:19
@Mrs Rumcajsz CA: amugy a kavarodas nalunk is lesz, amikor lesz gyerek, parom lengyel, de Nemeto.-ban nott fel, az otthoni kozos nyelvunk a nemet, de Daniaban elunk, igy majd a lengyel- magyar -nemet triohoz csatlakozna majd a dan ill az angol, amit itt mar szinte oviban is nyomatnak ill. teveben is csak feliratoznak. En anno legtobbet tevebol tanultam meg, nemetet es angolt is, bar angolbol jartam egy ideig privat orakra is a suli mellett. Magyar tagozatoskent az altalanosban magyar-szerbbkotelezo volt elsotol, mig az angol 3.-tol, nemet 5.-tol, gimiben pedig ezekhez jott meg a latin.
Shenella 2017.01.25 22:59:31
@gabors: Jugoszlaviaban eltem, Ujvidekre vagy 900 bombat dobtak 3 honap alatt 1999-ben, par nem messze tolunk csapodott be, ezutan kerultem Magyarorszagra.
A spanyolokról általában az a kép él az emberekben, hogy finoman szólva sem kapkodják el a dolgokat, így Svájci S(CH)apka és párja joggal indultak úgy neki az ingatlanvásárlásnak, hogy az elviszi minden idejüket. Nem így történt, persze azért szerencséjük is volt. Ma tehát egy…..
Nehéz lenne azt állítani, hogy a mai poszt minden szavával egyetértek, de a blog története során mindig próbáltam törekedni arra, hogy (ameddig a kulturált keretek megmaradnak) mindenféle álláspont megjelenhessen. Jöjjön tehát bbb írása, ami tulajdonképpen reakció Kiskacsa posztjára. Elöljáróban…..
Shenella 2016.07.11 21:33:36
@geegee: nemetorszag meg szinte jo volt 10 napja, a csehekhez kepest. Ott km-enkent van 10km utlezaras. Hozzajuk kepest nemetben lehet haladni. Tetezve ezt, 2 hete Praga es Brno kozott balesetezett egy benzit szallito kamion. 3-4 oraig nem sem mozdult a forgalam tobb mint 50km dugo volt.
Az utóbbi hetekben elég sok téveszme keringett a neten az új személyi igazolvánnyal kapcsolatban, én több helyen is olvastam, hogy a „külföldi cím” feliratot viselő (értelemszerűen a határátkelők esetében elterjedt) változat nem teljes értékű darab, például az EU-n…..
Hosszabb szünet után ma folytatódik az a sorozat, melyben megpróbálunk segíteni azoknak, akik egy-egy adott országba fontolgatják a határátkelést. A sorozatnak ez immár a nyolcadik része, a korábbiakat itt érhetitek el. (A dőlt betűs szövegrészek Marci korábbi, dániai…..
Shenella 2016.01.21 06:39:35
@BircaHang Média: A horvatok nem hasznalnak cirill irast, esetleg a szerbeknel elofordulhat, bar Dubrivnikot cirillul csak szerb ujsagban lattam leirva. @Herr Géza: csak egy kartya van, igazabol eloszor valaszt egy orvost, de a neten barmikor meg lehet valtoztatni (pl egy munkahelyhez kozelebbire), majd postaznak egy ujabb kartyat az uj orvos nevevel, ha az ember koltozik, akkor is jo, igazabol egyetlenegyszer kell szemelyesen megjelenni, minden mas netrol elintezheto.
Mindenekelőtt boldog, békés Karácsonyt szeretnék kívánni mindenkinek! Remélem, mindenki azzal tölti, akivel szeretné, és ahol szeretné, mindenki hazajutott, vagy mindenkihez eljutottak a szerettei. Ezen a napon mi mással is ünnepelhetnénk, mint egy igazi karácsonyi poszttal,…..
Shenella 2015.12.24 16:55:07
@geegee: valóban :), közben meg vajdaságból származok! Szerencsère a szerb miatt valamennyire megértem a lengyelt, bár párommal inkább németül beszélünk, kiskorában már Hamburgba költöztek a csaladdal, azóta viszont szinte az egész családja itt él...mind a 80 rokon.