Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fruzsi08

19 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Márffyt a Nyolcak művészcsoport tagjaként szokták említeni, bár más iskoláknak is kiemelkedő tagja volt. Művészetében az ember és természet egyaránt megjelenik. Életművében a portré mellett a másik gyakran használt motívum a ló. Választásom is egy portréjára esett,…..
 Giorgio de Chrico művészetét Carlo Cara és Giorgio Morandi mellett a Pittura Metafisica, vagyis  Metafizikus festészet kifejezéssel lehet jellemezni. Képeire az időben rezzenetlen és állandó motívumok a jellemzőek. A háború időszakában képein a színek felfokozódnak és…..
Toulouse-Lautrec önpusztító és polgárpukkasztó művész alakját magára öltötte. Szerette kiparodizálni a hétköznapokat. Lautrec már fiatal korában lázadó személyiség volt. A tanulmányai nem érdekelték, inkább a festés irányába hajlott.1887-ben Párizsban Lautrec színes,…..
Van Gogh élete és munkássága teljesen összefonódik. A festményeken megjelenik az öröm, vagy inkább a szenvedés, amelyet a művész saját életében átélt. Van Gogh a szenvedés eleven megtestesülése, a társadalomból kirekesztett művész. A közösséghez való tartozás vágya és…..
 Rembrandt sok bibliai jelenetet festett meg. Lastman műhelyében tanult, ahol festményei témáját hagyományos vallásos szellemben jelenítette meg. A művészt nem a miszticizmus, inkább a bibliai történet sajátos titokzatossága vonzotta. Szerette alkalmazni a fény-árnyék…..
Matisse a fauvizmus képviselője. Szerinte: "A fauvizmus nem más, mint némi vörös festék." Kortársai és a művészettörténészek a tiszta színek képviselőjének és az éles színkontrasztok képviselőjének tartották. Matisse nem szerette a vezető szerepét, és a…..
 Klimt nagyon hamar sikeres művész lett. Már fiatalon elismert festő Bécsben. Sok portrémegrendelése volt, amelyet még hagyományos szellemben készített. 1892 után Klimt őnálló, új utakat keres. 1894-ben barátaival megalapítja a Secession elnevezésű mozgalmat, amelynek…..
Botticelli kiváló itáliai reneszánsz művész. Kortársai már életében elismerően beszéltek róla. Képei lendületesek és érzelemdúsak. A szépségideált szerette volna megfesteni, amelyet bájosan ábrázol. Kapcsolatban állt Leonardo da Vinci-vel és Michelangelo-val. Egyik mestere…..
 Rubens képei vallásosak, ugyanakkor az örök és isteni értékek soha nem homályosítják el a mulandó földi értékeket. Vallásos képeit a mindennapi nyelvezetre fordítja le. Rubens színvilága komor és meghatározó. Képei többségén a vallás témájú festmények mellett…..
Goya 1792-ben a madridi Művészeti Akadémián így nyilatkozott: "A festészetben nincsenek szabályok". Szerinte a fiatal művészeknek saját maguknak kell eldönteni, hogy kit tartanak példaképüknek. Goya saját bevallása szerint három mestere volt: Velázquez, Rembrandt és a…..
Bosch leghíresebb és legismertebb festménye A gyönyörök kertje. Ez a festmény a Prado Múzeumban található Madridban.  Monumentális, a mérete 220X390 cm. Sokan nevezik a szürrealizmus előfutárának, mert képein képzeletbeli világokat ábrázol. Számomra azért kedves Bosch…..
Miró a Galí-féle magániskolában bontakoztatta ki tehetségét. Itt a tanítványok szabadon vitatkozhattak a legújabb stílusokról és művészekről. Miró korán kitűnt a többiektől szín és forma világával. Galí magániskolájában azonnal elismerték Miró tehetségét. Ebben az…..
 Velazquez egyik leghíresebb festménye Az udvarhölgyek, más néven Las Meninas. A festmény középpontjában az ötéves Margareta infánsnő látható, aki meglátogatja a festő műhelyét. Velázquez magát is ráfestette a képre. Őt a bal oldalon láthatjuk ecsettel a kezében a…..
Nagyon közel áll hozzám Kondor Béla A szentek bevonulása a városba című festménye, mert 12.-ben ezt a képet választottam az OKTV-n. Harminc oldalas elemzést írtam erről a műről. Személyesen is megnéztem a Kiscelli Múzeumban. Színvilága és hangulata nagyon megfogott. Kondor…..
Pablo Picasso a kubizmus egyik fő képviselője. A stílusa egyedi, és mindenki felismeri a Picasso képeket. Szakít a klasszikus kép alapvető koncepciójával, több nézőpontból festi meg képeit. Ezért sokak számára torz, és szervtelen a festményein lévő alakok. Az Avignoni…..
 Csontváry energetikus, céltudatos festő volt. Hitében semmilyen kudarc nem akadályozta. Magas intenzitással töltötte alkotó éveit. patikusként tanult és kezdetben annak is dolgozott. 1880-ban égi hangot hallott, ami azt igérte neki, hogy nagyobb lesz, mint Raffaello. 1909-ben…..
 Munch emberi kapcsolatok iránti érdeklődése e műnél már nincs jelen. Ekkor már az emberiséggel és a természettel való kérdések foglalkoztatták. Minden mozgás a képen az ember ellen fordul. Hasonló labilis térábrázolás figyelhető meg, mint Vincent van  Gogh…..
A szimbolisták más utakon jártak, mint az impresszionisták vagy a poszt áramlatok. A művész figyelmét elsődlegesen az álom köti le.Önvédekezésnek is felfogható néhány művész részéről, akik olyan világot teremtenek maguknak ahol jobban érzik magukat, mint a valóságban. A…..
 "A valóságban két probléma létezik. Egyik a megismerésé, amelyet a tudatalatti és a tudatos viszonya keltett fel a huszadik század kezdetén. Mi, szürrealisták ezt a problémát magunkévá tettük." (Breton, 1934. Brüsszel)  A mozgalom élén az okos és…..