Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rudai gyerek

0 bejegyzést írt és 543 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már néhány órája Seremetyevon múlatjuk az időt, miután időre megérkeztünk Budapestről. Este 10 után indulunk tova Asztana felé, majd onnan már Urumcsi jön. Mindenkit üdvözlök, indul a blog negyedik szezonja. Ezt is megértük...
Belső-Mongólia, kínai nevén Nei Menggu, Kína harmadik legnagyobb tartományi szintű közigazgatási egysége, közel 1.2 millió km2-es területtel. Egyúttal egyike Kína öt nemzetiségi autonóm területének, mint az nevéből is kitalálható, az itt élő mongolokra való tekintettel.Hosszan elnyúló alakjából…..
rudai gyerek 2016.06.02 11:32:39
A poszt első részében a kivándorlás történeti áttekintése került terítékre, a jelenlegi második részben a kínai diaszpórák egymástól gyökeresen eltérő helyzetét és a Kínán kívül élő kínaiak abszolút számát kísérlem meg bemutatni.   A délkelet-ázsiai…..
Tibetbe vasutat építeni régóta szerepelt Kína céljai között. Már a néhai Kínai Köztársaság első vezetője Sun Zhongshan (Szun Jat-szen) elképzelései között is megjelent az 1910-es években, de a zűrzavaros állapotok miatt soha nem is foglalkoztak a kérdéssel komolyabban…..
Alig több mint egy hete, augusztus 22-én volt 110 éve, hogy Deng Xiaoping, a modern kori Kína egyik legmeghatározóbb, s minden bizonnyal legsikeresebb politikusa megszületett egy szecsuáni kis faluban. Neve egybefonódott a kínai reform és nyitás politikájával, s irányítása alatt…..
rudai gyerek 2014.09.02 18:53:36
Lassan 20 éve már annak, hogy a brit korona egykori ékköve, Hongkong visszakerült a kínai anyaországhoz. Rá két évvel, 1999-ben aztán a portugál tengeren túli terület, Makaó is követte a szép példát, ezzel a kínai országegyesítési project három láncszeméből kettő ki is…..
A Kínai Népköztársaság már jó ideje sokkalta inkább feszültségcsökkentő tényezőnek tekinthető a világban, mintsem olyan hatalomnak, amely a konfliktusok kiélezésében lenne érdekelt. Ennek megvan a maga oka: olyan szintű függés alakult ki Kína és a világ között, hogy…..
Kína a történelem során általában nem mutatott nagy érdeklődést a közvetlen szomszédságán túli területek iránt. A birodalom erejének függvényében alakított ki vazallus államokat a perifériákon, de kevés kivételtől eltekintve meg sem próbálta azokat ténylegesen…..
Kína - régen és ma A nagy ugrás 2014.08.02 10:27:04
Majdnem minden kommunista típusú berendezkedésű ország esetében voltak időszakok, amikor még hittek az ideológia erejében, s teljes meggyőződés mellett vezették a népet őrült tettek megvalósítása felé.A Kínai Népköztársaság sem volt kivétel, Mao permanens forradalomról…..
Kína - régen és ma Közbeszéd 2014.07.25 21:19:53
Ma, amennyiben külön jelzőt nem teszünk hozzá, a kínai nyelv alatt annak pallérozott, központilag bevezetett változatát, az ún. putonghuat értjük. Ennek alapja a mandarin - vagyis a hivatalnokok által használt nyelv - pekingi formája, azonban kellő megmunkáláson esett át, mire…..
Kína - régen és ma Hukou 2014.07.19 00:59:49
Az autoriter rendszerek sajátja, hogy megpróbálják ellenőrizni a lakosságot. A szocializmus két, merőben eltérő utat bejárt óriása, a Szovjetunió és Kína egészen hatalmas mélységekig fejlesztették a módszert. Bevezették a belső útlevelet.   Mindkét esetben - az…..
rudai gyerek 2014.07.21 09:46:53
@virágelvtárs:

"Még egy valami, a Hukou megvásárolható, mondjuk nem olcsó."

Akkor a jobb módú kínaiak könnyebben tudnak lakóhelyet változtatni.
Kína a legrégebbi, folyamatosan létező civilizáció. Nem a legősibb, de nincs párja, amely folyamatos államisággal rendelkezett volna a történelmi idők kezdete óta. Egy ilyen birodalom méltán tarthatta magát a világ közepének. A neve is erről árulkodik: Zhongguo (magyar…..
rudai gyerek 2014.07.18 11:56:23
rudai gyerek 2014.07.19 19:07:50
@Liping: Ez az, végre :-)))))
Két Kínában eltöltött év után hazatérni és visszailleszkedni nem annyira egyszerű. Két év ahhoz rövid azért, hogy teljesen elszokjak Magyarországtól, de elég hosszú, hogy összehasonlításokat lehessen tenni. Nézzük hát, hogy miképp csapódik le mindez másfél héttel az…..
rudai gyerek 2014.07.10 19:54:12
@Liping: Akkor azért hiányoltad a tömeget :-)))
Xianning Wuhan közelében, Hubei tartományban fekszik. A város magterületén pár százezer ember él, így sem túl nagy, se nem túl kicsi, ennek minden előnyével és hátrányával együtt.   Kevés kivételtől eltekintve a kínai városok nem túl szépek, ez könnyedén kijelenthető.…..
Egy valamire való légitársaság már rég nem repül multimédiás szórakoztató cuccok nélkül. A nagy gépek rendre fel vannak szerelve velük, az utasok pedig a hosszú szállingózás alatt kedvükre nézegethetnek filmeket, játszadozhatnak vagy épp hallgathatnak zenét. Az Aeorflot…..
rudai gyerek 2014.07.02 20:11:54
Kicsivel több mint egy óra múlva jön értem a sofőr, s visznek Wuhanba a reptérre. Ha nehezen is, de sikerült belepréselnem minden cuccomat a bőröndbe, azzal együtt, hogy a kézipoggyász is rendesen ki lett tömve. Néhány apróságot, többek közt a laptopot, még el kell pakolni, de…..
rudai gyerek 2014.06.28 11:48:12
Ez is eljött, ez az utolsó hetem most Kínában. Ma reggel megkaptam a hátralévő kifizetések maradékát is. Holnap bankolás és pénzváltás a program, hátra van még egy nagyobb bevásárlás, s ezen kívül már csak össze kell pakolnom, s várnom a szombatot. A suli bonyolítja le a…..
rudai gyerek 2014.06.23 11:36:59
Fengjie, amellett hogy szegény és világvége hely, meglehetősen szép is. Erről már áradoztam épp eleget. Noha a városban elvétve fordulnak meg turisták, azért a járás területén felbukkannak szép számmal, nem kis részben waiguorenek is. Ennek elsődleges oka az, hogy Kína egyik…..
Miután a jövő hétvégén - ha a légitársaságok is támogatóan nyilvánulnak meg ezen kérdésben - már Magyarországon leszek, így lassacskán érdemes a blog befejezéséről is szót ejteni.   Kevés gondolkodás után az alábbi megoldásra jutottam.   1. A hátralévő kínai…..
rudai gyerek 2014.06.19 11:39:30
@sellőlány: Csatlakozom! :-D
A menetrend nem igazán volt pontosnak mondható. A kilenc óra helyett 12 és fél kellett, hogy megérkezzünk Fengjiebe, igaz, négyszer megálltunk útközben, s egy ízben vagy háromnegyed órás volt a pihenő. Ennek ellenére ez egyáltalán nem volt baj. Egyrészt, sikerült elkerülni,…..
rudai gyerek 2014.06.17 20:04:24
@Liping: S lassacskán a légi közlekedés is egyre népszerűbb lesz. Legalábbis a kínai légitársaságok hatalmas repülőgép-beszerzéseiből erre lehet következtetni.
Miután nagy nehezen sikerült kinyomozni a pontos indulási helyszínt, s a menetrendet, holnap délután buszra szállok, s elindulok Fengjiebe. Hála a valamelyest javuló útvonalaknak, a menetrend szerint előreláthatóan csak 9 órát fog igénybe venni az út, amely amúgy kb. 700…..
rudai gyerek 2014.06.09 11:46:02
Hosszas tanakodás után arra jutottam, hogy a hátralévő szabadidőmben visszanézek Fengjiebe. Mingchun is most hétvégén teszi le a felsőoktatásba való bejutáshoz szükséges vizsgáját, onnantól neki, s az összes harmadéves gaozhong tanulónak elkezdődik a nyári szünet. Szeretem…..
rudai gyerek 2014.06.04 19:05:13
Szerdán az "ovisok" újfent elkápráztattak. A 14 egyedből nyolcat voltam kénytelen buktatni, így hacsak a jövő heti utolsó körben nem történik valami csoda, akkor erősen vélelmezhető, hogy ennek a két osztálynak nagyobb hányada újrázhat jövőre, mint ahánynak nem kell. Sajnos…..
rudai gyerek 2014.05.30 17:20:33
Holnaphoz öt hétre már otthon leszek, ha az időjárás meg a légitársaságok is úgy gondolják. A hátralevő időszakból két hét még a vizsgáztatással fog eltelni, hogy utána mi lesz, az még egyelőre nem ismert. Bár próbáltam infót szerezni, ellentmondásos válaszokhoz…..
Az év végi dömping óta nem kerültek szóba a nagyvárosi tömegközlekedés eme nagyszerű remekei, de miután Kínáról beszélünk, így gondolom az olvasók már nem lepődnek meg azon, hogy az eltelt néhány hónap sem telt események nélkül. Új játékos is színre lépett a…..