Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Makronátor

893 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Égi anyák, transzcendens segítők, hús-vér segítők, növények és tárgyak – és még sokáig sorolhatnánk a mesehősök segítőit. Az ő lényegükről, szerepük mibenlétéről ír legújabb könyvében* Boldizsár Ildikó meseterapeuta, a Metamorphoses-meseterápia meghonosítója. Születésnapi könyvbemutatóján…..
Makronauta Takaríts örömmel! 2023.03.14 05:00:00
„Az ihlet már létezik, de a munka során akar ránk találni.” – e mondás Picassótól származik, és arra utal, hogy bármilyen hétköznapi tevékenységben felfedezhetjük az újdonságot, az érdekességet – még a takarításban is! – amennyiben hajlandók vagyunk nyitottan, előítélet mentesen közelíteni hozzá.…..
Dunaújvárosban tartottam előadást bölcsődés gyerekek szüleinek és szakembereknek az egészséges táplálkozásról. Köszönöm a meghívást és a figyelmet! A programról született egy kis beszámoló, amely ide kattintva olvasható. ..
Újabb taggal bővült Kerekítő Manó könyvcsaládja! A kötet ünnepi témákhoz kapcsolódó ölbeli játékokat és mondókákat, valamint napszámláló rigmusokat tartalmaz, babakortól egészen nagyóvodás korig évről évre lehetőséget nyújt minőségi idő együtt töltésére az adventi időszakban. J. Kovács Judit,…..
Kipróbáltam az aszalást. A sütőpapírral bélelt tepsibe vékonyra vágott banánkarikákat, almaszeleteket tettem és sajtvágóval szeletelt hokkaido tököt és zellert – így lehet a keményebb terméseket szépen 1-2 milliméter vastagságúra vágni. Igazság szerint csipszet akartam készíteni, de ehhez…..
Makronauta Görögsaláta 2022.05.26 04:00:00
A tavasz és a nyár egyik slágere nálunk a görögsaláta. Változatosan lehet készíteni: ebben most uborka, paradicsom és újhagyma (a Szatyorboltból!), olívabogyó, fetasajt, itthon csíráztatott brokkoli csíra van, ízesítésnek pici só, bors, almaecet, olívaolaj. Kerülhet bele még fejes saláta vagy…..
Makronauta Mesés téli estékre 2021.12.13 04:00:00
– ismert mesék ismeretlen változatai a világ minden tájáról A mesekutató munkája olyan, mint a kincskeresés, vagy a nyomozás. Igazából azért kezdtem el meséket kutatni, mert ráuntam a legismertebb történetekre, és szerettem volna újabbakat és érdekesebbeket találni. – vallja Zalka Csenge Virág…..
„A kutyák féllények, félig állatok, félig emberek, egyszerre tartoznak mindkét világhoz, vagy egyikhez sem.” Az okoseszközök világában az embernek mégis hiányoznak a személyes kapcsolatok. Azért is vágyunk annyira egy kis „féllényre”? Igen, részben ezért… – idézek az interjúból, amiben Beregi Tamást…..
Főzőskönyv – olvasmányajánló „Dragomán szenvedélyes író és szakács, az otthoni kenyérsütés és a nagy családi főzések propagátora, régi és új ételek őrzője és megalkotója, receptek lelkes egyszerűsítője és kíváncsi bonyolítója.” – idézem a nemrégiben megjelent Főzőskönyv – Írások főzésről és evésről…..
Makronauta Mennybemenetel 2021.05.13 07:03:12
Martin Keizer festménye..
Makronauta Mindenki művész 2021.05.12 04:00:00
Beszélgetés Martin Keizerrel  Joseph Beuys (1921. május 12. - 1986. január 23.) üzenete a kiterjesztett művészetfogalomról a szociális plasztikában bontakozott ki, és nemcsak a művészettörténészeket foglalkoztatja, hanem más tudományágakat is érint, például a szociológiát, a filozófiát, az…..
Böjte Csaba ferences szerzetes neve régóta ismerősen cseng; tudjuk, kicsoda és milyen nagyszerű hivatást művel, ám egy nemrégiben megjelent könyvből még közelebbről megismerhetjük. Böjte Csaba füveskönyve – Örömhöz segítő gondolatok – ez a címe a különleges kötetnek, amelyben Csaba testvér…..
Makronauta Kékre szeretni* 2021.03.12 04:00:00
Tisza Kata terápiás feldolgozásregénye Feszültséggel, szorongással teli időszakot élünk, a családok, mikroközösségek összezárva kell, hogy éljék a napjaikat. Már ezért is nehéz, hát még akkor, ha a kiegyensúlyozatlan légkör hátterében sérült kötődésmintázat áll. A szenvedő fél összetéveszti a…..
Testünk táplálásán kívül lelkünket, szellemünket is tápláljuk, de itt sem mindegy, hogy mivel. A legjobb „falatokat” a bölcsek által közölt igazságok és gondolkodási utak mentén találjuk, amelyek az emberi lény lényegéhez vezetnek. Önismeret, értelemkeresés, életünk, mint műalkotás – mindezek témái…..
Ennek a levesnek a receptjét Finnországból hozta Dragomán György, kedvenc íróm. Megjelent a szakácskönyvében és egy videóban be is mutatta, hogyan készíti, ennek alapján főztem meg. Nagyon finom lett! Karácsonyra is el lehet készíteni, de télen bármikor, mert a hal a víz elemhez tartozik és a hideg…..
Csuth Judit riporter arról kérdezett, hogy a mostani járványhelyzetben hogyan készülhetünk fel a téli időszakra, melyek azok az életmódbeli tanácsok, amelyeket érdemes megszívlelni. A Katolikus Rádió Kapcsolatban című műsorát november 6-án, 11 órától hallgathatjuk meg, azután az archívumban is…..
Makronauta Hokkaidótök leves 2020.09.25 04:00:00
Végre itt a tökszezon! Együnk gyakran ebből az aranyló színű zöldségből! A hokkaidótök édesebb, „gesztenyésebb” ízű és kissé tömörebb szerkezetű, mint a többi fajta sütőtök. Mossuk meg, vágjuk ketté, a magokat kanállal vegyük ki, dobjuk ki, de a magokat is megsüthetjük, miután megmostuk.…..
Beszélgetés Martin Keizerrel A járvány időszakának egyes szakaszai szinte egybe esnek spirituális ünnepeinkkel. Amikor a karantén elkezdődött, a húsvét előtti böjtben éltük, most pedig, amikor – a te szavaiddal élve – lassan kibújunk a karantén-köpenyből, a pünkösdre készülünk. - Néhány hét…..
A megfelelő vitamin- és gyógynövény fogyasztás* mellett gyerekkori kedvenceket elevenítettünk fel a karantén hetei alatt. Ott kezdődött az egész, hogy nem kaptunk lisztet a boltban, csak búzadarát. Jó, akkor ebből fogunk készíteni valami finomat! Milyen rég volt császármorzsa! Hogy is kell csinálni?…..
Beszélgetés Martin Keizerrel A húsvétra való várakozás most különleges helyzetben, egy világjárvány idején történik. Februárban még nem is gondoltuk, hogy minket is elér a koronavírus, nem voltunk igazán felkészülve, talán meg is lepődtünk... - Inkább egy új megközelítésről van szó szerintem.…..
Gondolkodtam, mi lehet a legfontosabb az ember számára a mostani járványhelyzetben amellett, hogy megfogadja, betartja a hivatalos ajánlásokat, intézkedéseket. Arra jutottam, hogy a stabil testi-lelki szellemi egyensúly a legfontosabb, mert ez alapfeltétele, hogy jól érezzük magunkat a testünkben,…..
Makronauta Mesék a pénzről 2020.03.03 05:00:00
Akár akarjuk, akár nem, a pénz életünk fontos része. Hogy áldássá vagy átokká válik-e, attól függ, milyen viszonyban vagyunk vele. Vajon van-e, és ha igen, mi a helyes hozzáállás ebben a kérdésben? A választ most is a népek meséiben kereste Csóka Judit klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus,…..
Vajon hogyan éltek a nők száz évvel ezelőtt?  Hogyan tekintettek a nők testére, és hogyan érezték magukat ők a saját testükben? Milyen volt a társadalomban elfoglalt helyzetük? Szécsi Noémi legújabb könyvében kamaszkortól időskorig kíséri végig a 19. század végén és a 20. század elején, egy…..
Vajon mi „haszna” van a lázas betegségeknek? Milyen táplálékokkal tankolhatunk fel kikeletkor a szervezetünket? – ezekre és hasonló kérdésekre találunk választ az alábbi cikkemben.* Télen nagyobb a szervezet fehérje- és zsiradékigénye, így a tavaszi tisztítókúrák éppen a felgyülemlett salakanyagok…..
Beszélgetés Martin Keizer művészeti terapeutával - A karácsony nagyon nagy téma! Szeretném, ha az antropozófia, a szellemtudomány szemszögéből beszélnénk egy kicsit az adventről, az ünnep szellemi-spirituális-vallásos hátteréről. Az a kérdés merült fel bennem, hogy vajon miért tölti el a karácsonyi…..