Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bernschütz

197 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor generációkat érintő kérdésekről kell beszélnem, akkor mindig azt állapítom meg, hogy a válasz több tudományterülethez kapcsolódik, és fontos ezt integrálni.   Ok-okozat. Nos, évveszteség Erikson az emberek mentális/érzelmi fejlődését 8 szakaszra bontotta, ebből 3 is érinti ezt a…..
Vajon tényleg olyan messze van ez a két dolog, mint Makó Jeruzsálemtől? Az utóbbi évek nekem azt tanították, hogy minden lehetséges, és semmi nem állandó. De mi történik, ha minden változik? Hogyan reagál az ember az állandó változásra? Ki így, ki úgy... de többen inkább úgy...   Azért…..
Generatika A ventilálás szégyene 2023.10.30 16:36:01
Két éve, október végén, egy héten belül elveszítettem az egyik közeli barátnőmet. Kedden bevitték, csütörtök hajnalra elment. Teljesen sokkolt, nemcsak egy fiatal élet elmúlása, hanem egy közeli barátnő elvesztése, és a hirtelenség. Sokkolta a kisebb közösségünket is. Főképp, miért is nem tudtunk…..
Utazó oktató Firenze - körváros 2023.10.25 12:02:18
Firenze é cittá tondo – Firenze a körváros   Iszonyúan sütött a nap. Sétáltunk megcsömörlötten a reptérről, az egész napos utazástól legyengülve, dobhártyánk a repüléstől és a Frecciarossa közel 300km/órás sebességétől folyamatosan fájt. Mit sem sejtve léptünk be toszkán birodalom fővárosába,…..
Olaszország egyre jobban támaszkodik bevételi forrásként a turizmusra, sajnos nem így Cataniában...Szicíliában... Csütörtök este érkezett a hívás, hogy betegség miatt, én menjek oktatni Cataniába, szombat reggel! Egyáltalán nem készültem arra, hogy a hétvégét Olaszországban töltöm. Szokásomhoz…..
Elsőre furcsa volt, másodszorra már azt hittem, hogy leettem magam, harmadszorra már megszoktam azt, hogy az emberek csak úgy, rád mosolyognak. Néha még csak úgy, egy sziát is mondanak.Ezt több okból teszik:1, mindenki vakáción van, pihen,2, egy gyönyörű, stabilan verőfényes, tengerparton vannak,3,…..
Ha Panamában jársz, akkor szinte három várost láthatsz egyszerre, mert a városnak van egy Manhattan fílingje, a sok felhőkarcolóval, van egy Miami oldala az elhagyott amerikai katonai létesítmény átalakításával, és van egy óvárosi- szegényvárosi része is. Egyszerre lehetsz három helyen! Hajnali…..
Egy nagyon kedves barátnőm, rámírt,  hogy olvassa a blogot, és csak megkérdezné, hogy "ugye azért kicsit jól érzed magad kint?"  A kérdést követően bűntudatom lett. Vajon érezhetem-e magamat szomorúnak? Hogy kelthetek másokban aggodalmat? Vajon elkényeztetett királykisasszonynak tűnök innen, vagy…..
Noé bárkája Esik. A helyiek kinevettek, amikor azt mondtam, hogy megnézem az előrejelzést, hogy tudjam, hogy tudok-e menni futni másnap reggel... Kinevettek, mert azt sose tudni, mikor esik, és meddig esik. Esik, és kész. Esik, de úgy esik, mintha ezért fizetnének neki érte, és soha nem akarná…..
Emlékeztek Robin Williams -ra a Jó reggelt Vietnámból? Nekem ő jut eszembe, ahogy a mindennapos rekkenő hőség sosem akart volna megszűnni ott, úgy nem szűnik itt meg az eső. Nem, ez itt most nem szeszélyes, hanem, roppant folyamatos érzés... Ma jutottam le a partig, ezt is csak azért,mert…..
Ahogy leszálltam a repülőről ezt láttam meg: Costa Rica: Pura Vida!   Amint egyre több időt töltök itt, egyre világosabb és valóságosabb ez az üzenet.    Már maga az ország neve, annyit jelet, hogy egy gazdag terület. Rico szót itt a finom, ízletes ételekre is használják, ahogy a con gusto –…..
Nagy szerencsém volt, hogy a host, közel 30 éve itt él, és szörfözik, mindenki ismeri, és a hét éve épített, kis -jurtája a dzsungel közelében van. Sok falam jött fel azzal kapcsolatban, hogy itt vagyok. Nincs ezzel semmi baj, mert minden fal-lebontással fejlődöm, fejlődsz. Nekem, és maradok egyes…..
Itt hamar érezhetővé válik, felerősödik a négy elem. EZ felpezsdíti a testedet, ami azt hozhatja, hogy elfáradsz, mert  nem egyszerű állandóan együttélni ezzel a négy elemmel, ennyire aktívan.  Először is, rettentően süt  a nap. Reggel 8 felé megyek le a partra és csak 11-ig bírom. És aznap csak…..
San Josétól 5 óra buszút Nosarába. Hivatalosan. Ne rohanjuk annyira! Olyan utakon haladtunk már a végén, ami földút volt, azon "robogott" a busz. Így lett közel 7 óra a buszút. No comment. Nincs internetem, így az ottani kontakt ember ott ült az autójában, közel másfél óráig, hogy megvárjon. Voltak…..
Utazó oktató A boldog Costa Rica 2023.07.17 01:25:05
Bár az ország neve spanyolul gazdag partot jelent, Costa Rica fejlődő ország, nem gazdasági nagyhatalom, nincs ipara vagy magas GDP-je, de mégis számos dologban élen jár. Amire rögtön büszkék is lehetnek, hogy területének egynegyede nemzeti park, ezzel méretéhez viszonyítva Costa Rica rendelkezik a…..
Ma a reggeliző asztalon újabb gyümölcs jelent meg, hős vagyok, majdnem mindent megkóstolok, amiben nincs hús, hiszen ha már itt járunk. Nézzétek milyen cuki ez a kis gyümölcs, lichy-féle. Egyébként itt a paradicsomot a gyümölcsök között tálalják, ahol a helye.... csak szólok :) De mivel sok…..
Tegnapelőtt fizettem egy helyi boltban dombornyomatú kártyámmal, és mitadIsten, másnapra már nem tudtam használni...Egyrészt, biztos, hogy joggal alakult ki az a helyzet, hogy ha ilyne messze vásárol valaki kártyával, akkor csak  rossz szándék lehet mögötte. Mit kellett volna tennem? Itt jön be a…..
Utazó oktató Lost in the city 2023.07.14 21:37:19
Van egy jó, vagy rossz tulajdonságom. Óriási hajlamom van arra, hogy elvesszek. Naívan elindultam pre-paid kártyát venni, és szállodában hagytam a telefont, amibe bele tudnák tenni. Még szerencse, hogy offline módba lementettem a város térképét, de én ettől még sikeresen el tudok tévedni. Most is.…..
Van kedved sok embert megismerni? Vagy tájakat, országokat, városokat bejárni? Akkor tarts velem! Légy nyitott felém, és befogadó, mert itt az Univerzumról, angyalokról is olvashatsz. Spirituális iskolában, spiritualitást oktatok.  A saját élményeimről írok, amelyek mind az én érzékeléseim, az én…..
A médiaszereplések, díjátadók esélyt adnak bizonyos üzenetek szélesebb körű eljuttatására. Örülök, hogy végre ez a téma is megkapta a kellő figyelmet. A közösségi média hatása a mentális egészségre vitathatatlan, de úgy viselkedünk vele, mint egy olyan rokonnal, akit megtűrünk, tudjuk, hogy vannak…..
Generatika Generációs pszichózis 2023.03.29 13:58:34
A közös élmény több generációt is összefoghat. Legyen ez akár egy betegség. A mai fiatalok elég bátrak ahhoz, hogy a tabu témákat is felvállalják, mert jobb kint a zavaró gondolatnak, mint bent! Mentálhigiéné kapcsán küldte át ezt a klipet az egyik ismerősöm (Youtube: Ren: Hi Ren). Már az első 10…..
Generatika Insta-szünet 2023.01.03 15:13:07
Egy közösségi médiában ismert  jógaoktató 3 napja jelentette be, hogy  szünetet tart, mert nem találja az egyensúlyt, és amíg nem tudja visszanyerni önmagát addig pihenteti.  2019-ben kezdtem el kutatóként azzal foglalkozni, hogy a digitális világ túlkapásaival szemben, vagy mellett, képviseljem…..
Őrült gyorsaságban írunk listát, kinek és mit szükséges ajándékozni. Pipa, ha megvan, gyors logisztika, ha nincs. Marketing kutatóként, tanácsadóként ez az időszak a gyors eladások, a magas értékesítések időszaka. De valóban ezt akarjuk? Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági…..
Így szólt a szülő az óvónőnek, mikor ő felhívta a figyelmet arra, hogy milyen veszélyekkel is jár, ha sokat kütyüzik a gyermek. Tóth Dániel digitális pszichológus szerint is sok a struccpolitikát folytató szülő.  Szülőknek tartok előadásokat a gyermekek mobilfüggőségéről. Kihívás erről beszélni,…..
  A ma 30-s 40-s éveiben járó Y generációs fiatal egy alkimista. Az ő szüleik X , illetve Ratkó korszakbeli felnőttek. Mindig abban hittem, hogy ami a gyermekkorban történt azok az események kihatnak a felnőttkorra is. Mi történt? Ratkó illetve X generációsok gyermekkorában? A második vh után…..