Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vondenberg

3 bejegyzést írt és 75 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Húsimádó Enchiladas verdes 2018.06.18 19:50:56
Már több mint három hónapja hazaérkeztünk Mexikóból, de az ízek és a hangulat még nagyon bennünk van, sőt nagyon hiányzik is. A hétvégén így akarva-akaratlanul, de mexikói hétvégét tartottunk, ugyanis készítettem  jó kis csípős sangrítát, ittunk az utolsó üveg mezcal-unkból ( Mezcal Oro de Oaxaca ),…..
Vondenberg 2018.06.20 15:53:50
@Húsimádó: Bocs nem ugy ertettem, csak muttattam neki, hogy nezd a tavli magyar honban toljak a salsa verdet, o meg kozolte, hogy a food blender a mexikoi konyha resze, es nem a jenai, valamint hagyam beken az olvadt sajtal, mert szerinte az egeszen undi :)

Nem is a hus, jenai/sajt/tortilla/salsa, ezek voltak a fo problemai. Szokj ra hogy te csinalod a tortillat, es lehetoleg kukoricalisztbol, zsiron sutve, eg es fold. Ha egyszer raerzel, akkor onnantol nincs megallas a gordita, taco es estrujada vonalon. (Vasarcsarnok mellett van egy Asia shop, ott talalsz "Maseca" lisztet. Siman forro viz, kicsi so, aprankent osszekever, jol ragyur, ha reped a szele vizezi, ha ragad akkor tovabb gyurja. keverheted paprikaval, a vegen minden esetben zsiron suti ki (kevesen), lehetoleg hasznalt zsiradekon! attol jobb lesz.)

A sajtot baromi ritkan olvasztja meg a mexikoi, a deli (veracruz kornyeke) konyha altal hasznalt sajt leginkabb a mi turonkra hasonlit, erdekes lenne kiprobalni azzal. De a lenyeg hogy nem olvad, nem barnul. A salsat legtobbszor otthon csinaljak, es nem egy ordongosseg, csak jo zoldseget szerezz hozza. Kistalban 2 paprika, fel eros paprika (izles szerint), 2 paradicsom, fel hagyma, kis so, fekrak lassu tuzon foni, lefo a viz, ra lehet tolteni meg 1x mondjuk masodik lefozesnel at a mixerbe es kb kesz :).

Viszont mondok egy jo fuszersalsa receptet (salsa macha).

15 deka vegyes szaritott paprika (macskapocse, madar, sima hosszu piros eros).
egy fel fej fokhagyma
egy evokanal sezammag
+ amit akarsz kb :)

A recept titka a gyorsasag, barmin elcsuszor szar keseru lesz, ha eltalalod mennybe mesz.

Egy talat felraksz olajjal forrni. A forro olajba megmartod a fokhagymakat (5-10 mp), kiveszed. majd ugyanezt a lecsumazott szaritott paprikakkal, batchekben lehetoleg. Hagyod az olajat lehulni, de kozben beleszorod a szezammagot ami idealis esetben kozepbarnara lesz, kozben a paprikat es a fokhagymat atrakod a mixerbe, es ledaralod. A meleg olajat raontod es tovabb daraladod. Alaposan megsozod. Izles szerint rakhatsz hozza mogyorot, diot, aszalt gyumolcsoket aprora vagva.

Minel tovabb all annal finomabb, tokeletes csiposito, gyakrolatilag ez a gurmann/artesian eros pista :)
Vondenberg 2018.06.20 16:12:45
@Húsimádó: huuu kozben eszembe jutott mit lehetne rohadjol otthon csinalni. Ugye van a chicherron ami egyfajta toportyu. Szoval valami meno hustoportyut csinalni (mondjuk egy jofajta libatoportyut) salsa verde-vel. Ezt otthon soha nem csinaljuk pedig rohadt jo lesz. Szoval fogod a lesutott toportyut beleszrod a salsa verdebe es rarottyantasz. Taco-kent talalod, telejere szorsz kis apritott hagymat, lime-ot melle meg alufoliaba sult hagymat... nyammi. mindjart eszunk :)
Vondenberg 2018.06.20 21:10:50
@G.Z.: ugyanezt kerdezi a csajon a nagyanyjatol :) sajna nem, marmint en csak elvezem hogy foznek ram, par dolgot en is egesz ugyesen meg tudok csinalni.
Azt hiszem természetes, hogy két hét utazás, evés-ivás után a mexikói élmények receptekben is megjelennek a blogon, aminek most első receptjét olvashatjátok. Ez az étel - ahogy látjátok is - egy jellegzetes fogás, az Azték leves - szerintem kb olyan népszerűségnek örvend, mint nálunk a gulyásleves.…..
Vondenberg 2018.06.20 20:03:03
A görög burzsujok ugyan menekülnek az országból, más dollármilliomosok ugyanakkor éppen oda igyekeznek. Igaz, csupán nyaralni, hiszen az időjárás jelenleg pont megfelelő: a nappali hőmérséklet 25-27 Celsius-fok, a tenger pedig kellemesen meleg. Azoknak a fránya helléneknek meg…..
Vondenberg 2012.08.18 13:43:53
@godot1: ezt viszont csodalnam. 8 ember levonul es 200 rongybol fejenkent akkor ez nem annyira draga, sot.

egy egy hetes allinclu egyiptom is siman 150e. es az szalloda, iszonyat orosz tomegekkel. Buvarkodas 300 euro egy hetre minimum, egy 44-est berelni szinten van legalabb 500, ha a kozlekedest is hozzaveszem, ez egy egesz jo ajanlat.

Cimet, elerhetoseget nem tud valaki? :)
sorok között Te mit lopsz? 2012.07.03 18:25:00
Ha a sarki boltból ellopsz egy csokit, megúszhatot néhány kényelmetlen pillanattal, a szemtanúk megvető tekintetével, és a biztonsági őr karhatalmista megnyilvánulásaival. Az egész procedúra még mindig kellemesebb mint egy nyelves puszi a nagyinak. Viszont minél nagyobb értéket…..
Vondenberg 2012.07.03 21:43:18
@fikanick: :) ezt meg osszesegeben megadom, viszont te meg nem erted a web2-ot. a lenyeg hogy ez igenis hir, es a hozzaszolok kozott lesz 1-2 aki szivesen elmondja mirol van szo tenylegesen :)

ugyanakkor, ez nem en leszek.
Vondenberg 2012.07.04 01:07:03
@Bal: Igy van! a HF-hez nem eleg egy algoritmus, ahhoz egy algoritmus meg egy rovid kabel kell :)
Vondenberg 2012.07.04 01:09:12
@Jofiu: elobb laktunk, mint csereltunk. Aranytevesztes.
sorok között Titkos tanulmányok 2012.04.25 06:36:00
A napokban az FN24 birtokába szivárgott egy titkos, a fejlesztési miniszter által jegyzett dokumentum, amely szerint a diákhitel 2 bedöntheti a költségvetést a nem is oly távoli jövőben. Az FN24 cikkére sokan felkapták a fejüket, a rémhír még a parlamentbe is eljutott, ahol az…..
Vondenberg 2012.04.26 01:06:29
@Mária: te teljesen elvakult vagy, teljesen igaza van a posztironak. vagy maskeppen:

Szavazzak az MSZP-re mert szemmel lathatolag tudna kiallitani egy fejlesztesi minisztert?

Szavazzak az MSZP-re, hogy ketharmadja legyen, hiszen ilyen jol latja a problemat?

Szavazzak az MSZP-re, hogy kormanyt alakithasson, hisz biztosan tesz majd a karok merseklese erdekeben?

Oldalra szuras annak, akinek mindez faj, mert erzelmi alapon elkotelezett idiota. Mivel TI alkotjatok ennek az orszagnak - remelhetoleg politikai aktivitas alapjan csak relativ - tobbseget, es mivel nem egy 12000 km-re levo banankoztarsosagkent tekintek magyaroroszagra, sirva fogom vegignezni, ahogy megfelelo ellensegkep gyanant egymasra talalva szaggatjatok szet mindazt, ami megmaradt a megfelelo gazdasagi hattercsoportok zsebeinek megtomese utan.

uff.
Ne gondoljon most a kedves olvasó, valami új, technikai csodára, a kétéltű, szárnyas kamionra még kicsit várni kell. A mellékelt videón a forgószél kapott fel egy kamiont, majd ejtette le, a távoli Texasban, még a múlt héten. Texasról nekem két dolog jut eszembe: a bólogató…..
Vondenberg 2012.04.11 20:57:43
@flamer: mondjuk okos pipacsnak annyi esze lehetne, hogy nem szol meg egy "flamer" nevu kommentelot a tul heves beszolasaiert... Mindamellett abban igaza van, hogy lehet normalisan is ervelni. Marmint a cikk szerintem is baromsag, sot a fals ervelesi logikak egyik gyongyszeme, de akkor is.

Akik atlagokkal, meg gyakorisagszamokkal foglalkoznak ajanlanam, hogy allapodjanak meg hamar a nevezoben, mert eleg partalan lesz az vita.

@Makkasz:
ez blog, nem diplomavedes.Ha nagyon kepesztesz, megtudom porgetni ezt : www.spc.noaa.gov/climo/online/monthly/newm.html. Sokkal komplexebb ami folyik, mint sem hogy gyakoribbak lennenek, ez netto baromsag, hanem sokkal rapidabbak, gyorsabban es erosebbre novekednek, valamint szetesik az eves ciklus, tolodik elore a megjelenesuk.

Mellesleg tudom ajanlani a Norman-i kutatkozpont cuccait, hidd el, ok szivank rendesen a tornadokkal, tehat nem teljesen l'art pour l'art hogy megfejtsek mi folyik, mi okozza es mit lehet tenni. Es ha mar greenpeace blog... azthiszem ha valaha penzt adok ilyen celokra, elobb fogom nekik adni, mint azoknak akik lelancoljak magukat az atomvonat ele. (WTF! vagy sugarzik, akkor takarodjon minel elobb, vagy nemtokmind1? jaaa a balesetek.. sokat segit ha random emberek elelancoljak magukat baszki.)
Vondenberg 2012.04.11 21:07:45
@stradivari: grinpices kollega meg tenyleg mondjon nevezot, mert az osszefoglalo azert picit pontosabb;
"2011-ben a 3. legnagyobb számú
tornádót figyelték meg 1950 óta, 2004 és 2008 után, és a 4. legtöbb halálos áldozatot
(537)."

nagyszulok tudtak volna szamolni. 50 eves adatsoron alapozva probalod menteni a _B_olygot? ... a seggedet mented, mert legy eros, a bolygo elvan nelkulunk is, mint arra mar korabban masok ramutattak. En ugy gondolom, hogy a (hozzam hasonlo) ide erkezo hozongoknek ez a baja a greenpeace jellegu kornyezetvedelemmel. Hogy az idotav amiben kepes gondolkodni kb 150 ev, de ezt potolja egy jo adag demagogiaval, egy altalanos iskolas nyolcadikos nagysagrendekkel nagyobb tortenelmi tavlaton kene illene lasson.
A devizahitelből a börtönig jutott A férj ács, a feleség ápolónő, három gyereket nevelnek. 2006-ban vásároltak egy telket egy régebbi családi házzal, amit átépítettek. Az Erste Bank ehhez háromszor (!) adott jelzálog hitelt, 2006-ban 42, 2007-ben 59, 2008-ban pedig újabb 33…..
Vondenberg 2012.04.10 20:22:31
@Friss A.: Najo itt pattant el a cerna.

Nem csak neked. A bankok iszonyat nyereseggel mukodtek, hala az ostoba, hiszekeny, barmit megerdemlek mentalitasu nepallatoknak, a regulatorok tokeletes fatokusegenek, es az MNB elcseszett kamatpolitikajanak, ezen valtozok kozott torekedtek nyereseguk maximalizalasara nem kis sikerrel, ez teny. Viszont akik utik, hogy a bank felelotlenul jart el, minek adott hitelt, azok nezzenek mar korul. Jelenleg sorra ontik a penzt a bankokba, (vajon a Jozsi aki tokeattetben ulte az OTP rallyt, vajon mit gondol a "felelotlen hitelezesrol") mivel kulonben megall az egesz szektor, ennek a sztorinak nem a bankarok a tiszta nyertesei, hanem azok akik bankokba fektettek.

Parasztkodni a kockazatkezelon meg mindennek a csucsa, mivel ok egy iszonat merev dontesi szabalyrendszert kovetnek/kovettek alapvetoen mindig is, az egyedi elfogadasi arany pedig mindenhol erosen monitirizva volt. A kockazat elemzok, pedig mar boven sirtak 2008 elott is, es surgettek a PSZAF fellepeset, olyan csudatermekek miatt, mint pl a unit-linked hitel, a nem tenyszeru fedezetertekelesek, a kedvezmenyes kamatperiodusok, a THM annualizalas agyreme, stb.

Szoval persze, kossuk fel a bankarokat, hirtelen minden jobb lesz egy picit!
Vondenberg 2012.04.10 21:43:00
@Zabalint:
"Biztos vagy benne? Emlékszel mennyi volt az OTP árfolyama a válság előtt, és mennyi ma? És a Commerzbanké? "

ezt a tokes kapitalista dolgot te biztosan teljesen erted?
Praxis Kirohadt a fiam vakbele 2012.03.08 06:00:00
Tisztelt Praxis blog!     2011szeptember 28-án 16 éves fiam erős hasi görcsökre panaszkodott, az ügyeleten megvizsgálták de hazaküldték pedig lázas volt és hányt. 29-én háziorvosunk megvizsgálta és mentővel a János kórházba küldte, vakbélgyulladás gyanúval.A…..
Ha én leszek az Önök által megválasztott alternatív elnök, akkor nem leszek automatikus golyóstoll. Dr. Tóth Zoltán vagyok. 59 éves, jogász. 25 év alatt közigazgatás minden lépcsőfokán dolgoztam. 1989-ben választási szakértőként a kormány képviseletem a Nemzeti Kerekasztal…..
Vondenberg 2012.01.27 00:27:00
sorok között Megelőző embargó 2012.01.26 13:43:00
Van valami paradox abban amikor olajimportőr országok embargót hirdetnek egy jelentős tartalékokkal rendelkező szállítóval szemben. Nem hiszem, hogy az iráni kormánynak komoly problémát fog okozni a készleteik értékesítése. A kieső források pótlására az EU döntéshozói egy…..
Vondenberg 2012.01.26 21:37:10
@Politikai Ateista: ez igy van, es ezert nem pontosan ertem mit akar a posztolo. Lehet politikai dontest hozni gazdasagi kerdesben, azzal a korultekintessel, hogy ne tegyek kart amennyire csak lehet. Nagyon nagy arrobbanas nem lesz, kis emelkedes talan, amig uj forrasokat talalnak. Mi azert vagyunk kiteve neki fokozottan, mert az arkepzesunk az olasz importra epul, nekunk kene eszaki es keleti nepekkel baratkozni, es felhuzni egy vezeteket.
Vondenberg 2012.01.27 00:08:59
@molnibalage: es amennyire en tudom az arkepzese viszont elsosorban nem az import ar alapjan torenik, hanem a masodik legolcsobb beszerzes + transzfer ar alapjan.

Ez nagyjabol a kovetkezo negyedevesbol kiderul :)
sorok között A dollár ereje 2012.01.26 08:18:00
Egy nemzeti valuta értékét elsősorban nem az adott ország gazdasági ereje, hanem az abba fektetett bizalom határozza meg. Az is általánosan elfogadott megállapítás, hogy a pénzmennyiség növelése - a pénznyomtatás - inflációhoz vezet.Az Egyesült Államok monetáris…..
Vondenberg 2012.01.26 21:16:22
@Crescendo: igen, csak jellemozen elobb halnak ehen a 60%-kal csokkentett importtartalombol, mint hogy felepitsenek egy gyarat, a problema a ket dolog dinamikajaban van, es ezert nincs tobb el a fegyveren. Egy nagy bunko van, rakotve egy hatalmas bugocsigara.
Vondenberg 2012.01.26 21:22:12
@Martian: mondjuk ez elfogadott. Annyi kiegeszitessel, hogy be kell kerulnie a gazdasagba, tehat kell hogy keresletet tamasszon, es akkor inflal. Ezt kb egy ovodascsoporttal is 3 perc alatt be lehet lattatni, megfelelo haribo mennyiseg birtokaban.

Egyenlore a penz meg all, vesztesegeket irtak le belole, bankok es vallalatok csucsulnek rajta. Az lesz az igazan nagy moka, mikor elkezdik emelni a kamatlabat es ez a penz meg tobb penzt fog kerni. Addigra szertnek foldet venni....
Segítség! Elfogyott a pénzem! „De csóró lettem nincs kenyerem Elvesztettem a munkahelyem Jaj Istenem most mi lesz velem Hej de betörjek vagy guberáljak Jaj Istenem mit csináljak Mondjátok meg, hogy most mit tegyek Felmegyek a hivatalba Rávágok majd az asztalra Elmondom hogy éhen fogok…..
Vondenberg 2012.01.25 16:58:18
kicsit elszakadva a trollkodastol, mivel az elozo posztokban en is hangot adtam annak, hogy naiv a kiserlet, de >>

Annyiban meg kell vedjem a posztolot, hogy o azt probalta ki, hogy realisan elfogadhato, vagy szoval normalis eletet lehet elni, sot megtakaritani is lehet minimalberbol, aztan kiderult hogy nem. Igenis egy elfogadhato eletszinvonal az, ha vehetsz a kolkoknek kindertojast, ha neha rendelhetsz valami kajat, ha elmehetsz veluk kirandulni, allatkerbe, kulturalis progikra rendszeresen. (tehat mondjuk havonta legyen 2 ilyen alkalom, es egy legalabb heti rendszeressegu valamilyen foglalkozas, sport)

A mai magyar valosag, hogy a minimalberbol nem lehet ilyen eletszinvonalon megelni, viszont az is igaz, hogy lenyegesen kevesebben elnek ennyibol, mint papiron.

Amugy teljesen hibas uton jar mindaz, aki azt hiszi, hogy a minimalber barmikor is abbol kene hogy kiinduljon, hogy mennyibol lehet megelni. A minimalber jelentese (kozgazdasagtanilagosan) hogy 8*19.33*4 ora munkaval legalabb mennyi hozzaadott erteket kene tudni megtermelni egy honapban atlagosan. Valojaban a magas minimalber hosszu tavon buntet, szivacsossa teszi a termelesi lancokat, mert a helyi gazdasag az alacsony hozzaadott erteku termelesi elemeket (amit mellesleg jellemozen legkonnyebb kiepiteni, felhozni) csak gazdasagossagi szint alatt tudja uzemeltetni.

A magas minimalber (es itt a vita meg akar olyan melysegig is lemehet, hogy maga a minimalber) tarsadalmilag is eleg igazsagtalan, csak plusz egy retegzese a differencialt adoztatasnak, tehat a minimalber emeles ES az egykulcsos, csokkeno differencialtsagu, kevesbe progressziv adorendszer egyuttes alkamazasa tokeletesen abszurd, es minden raciot nelkuloz, egyszerre gyilkolja a gazdasagot, es az allami beveteleket, szocialis stabilitast pont hogy veszelyezteto lepes.

Olyat az allam nem mondhat, hogy marpedig ennyit tessek neki fizetni, ez a minimum amin foglalkoztatni kell. Olyat mondhat, hogy aki ennyinel kevesebbet keres, az ne adozzon a jovedelem utan, vagy akar negativ adotartalmat is meghatarozhat neki bizonyos esetekben (tessek utananezni mielott kopkodunk)a szokasos juttatasok felett. Emellet kell egy stabil(abb) ado rendszer, mint amit az elozo 15 evben M.o. mutatott, es akkor majd a piac szepen elkezd arazni, a kormanynak meg csak azzal kene foglalkoznia, hogy finomhangoljon, es a leheto legtavolabb maradjon a rendszertol. (sem a finomhangolas sem a tavolmaradas nem erossege a jelenleginek, gyakorlatilag amiota kormanyon van, minden teruleten ennek a szoges ellentet csinaltak, atgondolatlanul, rovidtavon gondolkdodva, minimalis szamitasok elvegzese nelkul, szimbolikus es ideologiai alapon torvenykezve.)
Samsung Mob!lerként abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a Samsung által készített összes készülékhez hozzáférhetek. Ha időm engedi, akkor szoktam is kérni egy-két eszközt, hogy leteszteljem, hogy mit is tudnak és mennyire használhatóak a mindennapi életben. A legutóbbi…..
Vondenberg 2012.01.24 19:32:26
@Plumper_: muhahaha -> candyasstroll.
 Bíró Lajos a szuvidolásról, a három részes sorozat (itt az első és a második) utolsó részében beszél arról, hogy mi a szerepe és hogyan kell lehűteni a szuvidolt ételeket, mennyi ideig szabad őket tárolni, rohad-e a hús a zacskóban, szuvidolt-e perverz kajákat és hogy…..
Orbán nagy arányú adócsökkentést ígért a választóknak. Azt gondolták, hogy a kevesebbet majd többen befizetik, így összességében nőni fognak az adóbevételek. Ezt az adócsökkentést a társadalom már eleve polgári jólétben élő része élvezhette csak, mindenki más inkább…..
Vondenberg 2012.01.08 19:45:50
@waszabi: KOSZONOM.

Etniez te meg ne okoskodj, ismerlek regrol, te CS-s szokeveny. :) (amugy tobbe-kevesbe egyet is ertek veled)
Vondenberg 2012.01.08 22:26:35
@Etniez: HMC . A j betus :)
  9 évesen már tudtam. Mondhatnánk akkor csak 7 szűk esztendőt kellett elviselnem a létező szocializmusból, de nekem gyerekfejjel - még ha ezt ma szentségtörés is mondani - még ez a 7 tudatos esztendő sem tűnt kínszenvedésnek. Előszőr akkor találkoztam a szocializmusommal,…..
Vondenberg 2012.01.07 14:12:48
@ColT: maszopnak horneknal szadesszel megvolt a 2/3ad, aztan megse csinaltak...

van 40 ev rutinjuk abban, hogyan kell kezelni a hatalmat, a fideszeseknek meg nincs.
Egy spekuláns esete a Világgazdaság.hu-valŐszi írásomban elégedetten csíptem végre nyakon egy "újságírással" piacot befolyásoló, közben forint shortot kezdeményező nemzetközi bankházi alkalmazottat.Nem hinném, hogy törvénytelen lenne amit tett, de jól szemléltette…..
adok-kapok Csendélet 2011.12.22 23:14:00
Xerxész, a királyok királya álla a Dardanellák partján, s mondá:- Hozzátok a hajókat, mert átkelünk!- De felség, vihar közelg, tán várhatnánk két napot!- Kishitű pórnép! Mit tudtok ti a világ természetéről!S átkelének a perzsák a tengeren, ám a vihar megtépázá…..
Vondenberg 2011.12.22 22:50:43
aztakutyafajat.

Ezek jo irasok. Az alatta levo parbeszed aggaszto.

Ha a negyedet, tizedet csinalta volna a maszop, akkor most langtengerben uszna budapest. (nem mellesleg itt bizonyosodott be, hogy ellenzeknek SEM alkalmasak, hozzatennem, hogy a megfelelo idosor ismereteben volt 1 ev, amikor egesz jol alakultak a dolgok....)

Viszont itt kerem lopas folyik, es penzosztas havernak. MTVA + Annamari hivatala 1012-ben 110 milliardbol gazdalkodik. 44 millardert rugnak bele a maganyugdijkasszanal maradokba. (illetve a meg ott levo zse miatt) Az leforditva 4-5 igazan botranyos Martgit hid felujats. Az a negyes metro negyede! .. varjal, mondok meg referenciat, a TB kasszan levo eves lyuk kb (csak egeszsegbiztositas), az egeszsegugyi dolgozok reszere felajanlott berkompenzacio 30 (HARMINC) szorosa, a rendorsegi dolgozok korengedmenyes nyugdijba vonulasaval jaro eves pluszkoltseg MASFELSZERESE alaphangon.

magyar-magyar szotar. Kerlek ne, a kiskiralyok a mindent ativelo es penzt oszto hatalom alatt nem alkalmasak az orszag hatekony mukodtetesere. Fog ez mukodni majd valahogy, de kevesek joja, es sokak nyomora fog jonni, jelenleg a vilag megitelese, hogy annyira vagyunk vonzo celpont, mint Egyiptom, barmilyen befektetes szamara. Ezen egy pillanatra gondolj mar el... Tenyleg nem lehet, hogy vannak korulottunk tobben is, akik pontosabban atlatjak milyen iranyba is haladunk? Nem lehet hogy ezeknek az embereknek valahol melyen, egy picit igazuk van? Tenyleg osszeeskusznek, mert melysegesen ki akarjak aknazni azt az eves 90-100 Mrd $-t, amekora poziciot egy nagyobbacska bankhaz hataridos tradingdeskje kikohog egy unalmas csutortok delutan?

Vagy te mit szeretnel? Ird mar le mert baromira erdekel...

bs, spekulansrol, mint entitasrol beszelni felelotlen. Minden magyar aki CHF-ben vett fol hitelt spekulalt, minden vevo es elado spekulal, a spekulacio az uzlet, az hogy ertek es ar kozotti kulonbseget keresel.

A leminosetesben a currency meg mindig eros, szoval siman dol meg a forint... (A- rol BBB lett)
Lehet spekulalni, azok a sracok mieinkel ellentetben viszonylag ertenek hozza.
No, miután múlt pénteken végre Orbán megadta a zöld lámpát a teljesen irreális számokon nyugvó költségvetés újratervezésére (1,5%-os növekedés, 268 forintos euróárfolyam), Matolcsy Gyuri és lelkes csapata turbó üzemmódba kapcsolta magát és újratervezte a számokat.…..
Vondenberg 2011.12.16 00:21:10
@lecsekkoltam: nem erre gondolt, hanem hogy pl nem vehet a jegybank nyomtatott penzbol OTP-t, vagy allampapirt szerintem.

Mellesleg... az ilyen "kit erdekel a bank baja" melysegekben osszefuggeseket atlatotol siman elhiszem, hogy tenyleg azt hiszi nincs penznyomtatasi jogunk....
Vondenberg 2011.12.16 00:25:50
@lecsekkoltam: jo azota volt meg beszelgetes... szoval nincs QE mert EU fele mennenk, az meg egy ekkora orszagnal picit szarul mutat, seniorage jovedelem meg van, illetve olyan sem volt meg, hogy elobb szedjek be, es aztan helyezzek ki az uj penzt, amikor forgatas van.... trukkok szazai...
Mindössze három hete írtunk arról, hogy ha tovább romlik az állampapír aukciók lefedettsége, hamar bajba kerülhetünk. Nem akartunk farkast kiáltani, de most már látjuk, akár hónapokra is lehetünk a csődtől. Az államcsődhöz ugyanis nem kell más, mint néhány sikertelen…..
Megkezdődött a Hagyó-féle bűnszervezet büntetőperének iratismertetése, így gyorsan meg is kezdődött a szivárogtatás. Minden napra jut egy-egy igazi fincsi szkennelt anyag, nagyon szépen köszönjük, csak így tovább! A 45 ezer oldalnyi nyomozati anyagból kiszivárgott 0,00001% is…..
Vondenberg 2011.10.21 19:48:51
@derelyegrádi szellem: Tehat most mar megszunt a lenyulas, mutyizas korszaka, mert a fulkeforradalom utan vegre rendet csinalnak, es a bekes egyutteles valamint a gyarapodas korszaka koszontott be magyarorszagra. Te igy erzed, ez tortenik?