Regisztráció Blogot indítok
Adatok
HakapesziM

0 bejegyzést írt és 793 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A parlamenti választás ismét sokakban előhozta a külföldre költözés vágyát (ez már nem az első alkalom, hogy aztán némi idő elteltével visszaálljon az alapállapot). Legalább ilyen érdekes, milyennek látják a Magyarországhoz fűződő viszonyukat a már hosszabb ideje külföldön élők. Közéjük tartozik…..
Határátkelő Képzeld el 2022.04.27 06:30:00
Nagyon nehéz mit írni a most következő poszt elé, így maradjunk a tényeknél. Zsolt (aki korábban már írt ide Dzsibutiról) a háború kitörése előtt három évet élt Ukrajnában. Nyolc családot menekített ki a háborús Ukrajnából, ami itt következik, azokat tőlük, első kézből hallotta, vagy maga látta...
Eltelt négy év, vasárnap a magyar választójoggal rendelkezők ismét dönthetnek arról, milyen irányba menjen tovább az ország. Akad, aki már leszavazott levélben, a legtöbben azonban majd csak vasárnap mennek el, ha elmennek. A magunk részéről mindenkit biztatunk a részvételre, arra, hogy éljen a…..
Noha sokáig kérdéses volt (és még így sem lett egyszerű), de azért idén nyáron csak sikerült Susanéknak ellátogatni Magyarországra. És megérte, mert nagyon kellemes emlékekkel gazdagodtak és még az is kiderült, hogy (mint írja), „amikor már nem „lebegünk” két világ között, amikor már el tudjuk…..
HakapesziM 2021.09.13 17:51:27
@fhdgy: Hát ez az. Én pl. most az ausztriai Welsben vagyok, szerdán megyek haza, azaz holnapután. A személykocsim Schwecháton áll. Ez most kb. biztosra vehető, de egy - két nap bizonytalanság mindig benne van, dugó, defekt, lejár az időd, nem szednek le egy rakodóhelyen stb.

Ebből az látszik, hogy olyanok írnak szabályokat, akiknek fogalmuk nincs erről a melóról.

Mondjuk ez már a pandémia előtt is világos volt.
HakapesziM 2021.09.13 17:51:41
@Golf2: És hogyan kommunikálnád az újabb korlátozásokat, maszkot, határzárat stb. az oltottak felé? Így is tele a töke mindenkinek, Nyugaton is tüntetnek, nem akar senki több szigorítást.

Ha az oltott nem érzi, hogy könnyebb az élete, ha minden kezdődik elölről, vajon mekkora kedve lesz újra oltakozni? Mely oltási hajlandóság sok országban így sem éppen magas.
HakapesziM 2021.09.14 12:30:02
@Golf2: Jó. De meddig? Egyébként nem, oltottak nem halnak. Halnak, mert egyszer mindenki meghal, és mivel már sok ember oltott, egyre több oltott fog meghalni. Vagy azt állítod nem hatásosak a vakcinák?

Nem, minden hír szerint aki oltott, nagyon jó eséllyel túléli a covid szövődményeit. Lesz, aki így is belehal, mert pl. egy 90 éves ember abba is bele tud halni, hogy teszem azt, elesik a biciklivel, ismertem ilyet.

Eddig a vakcinára vártunk. És mégis hordunk maszkot, be nem robbanjon a járvány. Egyetlen kérdés: meddig? Amíg világ a világ? Most mire várunk?

Akkor én többet nem adatom be, minek? Én nem félek tőle, valószínűleg átestem rajta, a feleségem igazoltan covidos volt.

Nagyon sok ember egzisztenciális kényszerből adatja be, szeretne utazni, szórakozni. Ha újabb szigorítások jönnek, még kevesebben fognak oltakozni, mert sokak számára okafogyott lesz az egész.
Nem akármilyen történet következik ma, ha Ed és Dóri sztoriját kalandosnak nevezzük, akkor még nem mondtunk semmit. Már eleve az ötlet (lakókocsival költözni Nagy-Britanniából Magyarországra) nem szokványos, az út Franciaországon, Olaszországon és Szlovénián keresztül pedig pláne nem lett az...
HakapesziM 2021.07.27 15:11:20
@fhdgy: Úgy van ez a tolatással, úgy érdemes, hogy eleve balról (angol kocsival értelemszerűen jobbról) tolatunk - jobban látni, ki lehet hajolni. Mert kamionnal az ülések között hátrafordulva tolatni felejtős, ott csak a tükör marad.

Azt szoktuk mondani, 'törni', azaz csökkenteni a vontató és a pótkocsi hossztengelye által bezárt szöget, majd 'utána menni'- növelni azt, újra kiegyenesíteni. Törni - utána menni felváltva, követni a pótkocsit. Ha ez így fokozatmentesen megy, balra tekerjük, jobbra tekerjük felváltva a kormányt. Onnan már csak gyakorlás dolga.

Az igazi penge, aki 'rossz' irányban is jól tud tolatni, tehát balkormányos kocsival jobbra, csak tükörből. Na, ott van, hogy tizenötször ki kell szállni szűk helyen, míg a helyére kerül. Érdemes segítséget kérni, bár irányítani is tudni kell, egyáltalán mit nézzen az irányító? Ott is szabály, ha irányítok, lássam a tükörben a sofőrt. Ha nem látom, ő sem lát, és akkor hiába mutogatok. Ja, és akit irányítanak, figyeljen oda, fogadja meg az utasításokat.

Pl. van olyan svéd kompjárat, pl. Lengyelországból, ahol háttal kell felmenni a hajóra és centire - szó szerint centire - állnak egymástól a kamionok. Van egy nagyon profi személyzet, sípokkal a nyakukban, és segítenek egész pontosan beállni. Az első az, hogy a tükröket behajtják. Szűk a hely, semmit nem látsz, mutatják sajátos kézjelekkel mit csinálj, erre szedd, arra szedd, most egyenesen. Hátul egy másik pali áll, és mikor már csak egy centi választ el a faltól, másik kocsitól, a sípjába fúj. Kész vagyunk, gyorsan kiszállni, irány a kabin, mert ha rádállnak, nem tudsz kiszállni, és utazhatsz a fülkében - ami amúgy tilos is. Aki bénázik, az nem még baj, de aki önfejű, nem rájuk figyel, nem úgy csinálja, ahogy mondják, azt kegyetlenül letolják.
Tízből nyolc embert lehúznak a bécsi ingatlanosok, azaz 80 százalékunk a szükségesnél többet fizet az albérletért. De vajon honnan tudhatjuk, hogy mi is ebbe a csoportba tartozunk?..
A gyermeknevelés mindenhol kemény és drága menet, pláne az Svájcban. Egy korábbi posztban azt írtuk, hogy hivatalos becslések szerint is alsó hangon 200 ezer frankkal kell számolnia annak, akinek gyermeke születik. A sok évnyi helyi tapaszlatból beszélő Fehér Holló posztjából kiderül, szerinte ez…..
A kérdés alapvető fontosságú a határátkelők életében. Magyarként Európán belül maradva sem mindig egyszerű alkalmazkodni és beilleszkedni, de még mindig könnyebb, mint egy teljesen eltérő kultúrában. A nagy kérdés az, hogy kell-e...
Nem várt ugyan nagyon mást senki, ezzel együtt sokaknak okozott kellemetlenséget az osztrák bekeményítés, ami elsősorban persze az ingázók életét keserítette meg. A magyar kormány most enyhítést kért, kérdés, milyen eredménnyel, miközben az ingázók szerint nem feltétlenül az osztrákok jelentik a…..
HakapesziM 2021.02.17 19:54:17
@gabors: Semmit nem értesz ehhez, abszolút marhaság, ami írsz.
HakapesziM 2021.02.17 20:49:09
@gabors: Én már utaztam kamionvonaton, láttam ilyet indulni, tudom, mennyi idő, hogyan kell rajta a járműveket rögzíteni, mennyibe kerül.

Ráadásul járvány van - egy ilyen vonaton 4 sofőrt zsúfolnak egy kabinba.

Végzett vasútgépész - technikus vagyok, autómérnöknek tanultam (bár végül nem diplomáztam), úgyhogy igen, szerintem értek hozzá.
HakapesziM 2021.02.17 22:26:22
@gabors: Úgysem érted, túl hosszú lenne kifejteni.

Nem, az osztrák ugyan tud, de nem akar vezetni. A vasút lassú mint a fene, cserében drága. Nem véletlenül fizetik aránylag jól ezt a munkát, már napi nettó 90 euróért sincs ember. Csinálja valaki végig ebben a télben.

Mindegy nekem. Azért ha Rauch, Granini, Pfanner stb. gyümölcslevet iszol, azt mi hordjuk tartálykocsiban.
Egy IBS beteg naplója 1m2 teher 2018.08.29 12:24:08
Megint ott ülsz. Megint nézed az órádat, hogy sietned kell. Már a telefonodat sem nyomkodod, mert az csak eltereli a figyelmedet és nem tudsz arra koncentrálni, pedig tényleg sietned kellene. Lassan jön a busz, amiket el kell érned, amihez pont jó a csatlakozás a metrónál.. tudod, ha lekésed, akkor…..
Kevés jobb dolog van annál, amikor az ember megtalálja az életében azt, amit keres – legyen az egy hely, ember, környezet. DaniIndonéz megtalálta, ezért a boldogság. A szomorúságot más okozza...
Minden népben van, amit bejön az embernek és persze akadnak olyan dolgok is, amelyek kapcsán valahogy nem találja a közös nevezőt. Természetesen a csak pozitív és a csak negatív dolgok felsorolás is torzít kicsit, ezért a kanadai Kristi listája inkább csak amolyan vitaindító. Ja, és ő Hamburgban…..
HakapesziM 2020.07.08 19:07:13
Határátkelő Az igazi hősök 2019.12.09 06:30:00
Régi vita a határátkelés kapcsán, hogy azok az igazi „hősök”, akik nekivágnak a külföldi élet nehézségeinek, vagy azok, akik Magyarországon maradva élik a más szempontból ugyan, de nem mindig könnyebb mindennapokat. Balázs véleménye következik. Mi az az öt dolog, ami a leginkább hiányzik…..
A nyáron sokat volt szó arról, kinek mit jelent a magyarság, milyennek látja az országot kívülről vagy akár belülről. Krónikás véleményét nyilván sokan szélsőségesnek tartják majd, de ettől még ez is egy vélemény, amivel kulturált körülmények között persze lehet vitatkozni. Neked mit jelent…..
HakapesziM 2019.09.27 07:15:36
Áá...Nincs is olyan, hogy magyar. Tót, szláv, sváb, zsidó stb. keverék. Nincs már tiszta magyar - ha volt is valaha. Csak tiszta szerb, ukrán, román, szlovák, az van. Elmaradott elő - balkáni porfészek.

Sosem éreztem magam igazán magyarnak. Egyik nagyapám szerb volt, nagyanyám bunyevác, a másik sváb. Valahogy jobban is forog az agyam, ha németül beszélek, hiába, a véremben van.

A múltkor is voltunk M.o. - n. Az az apátia apám! Kedvetlen, fásult arcok, megkeseredett emberek. Beültünk egy helyre, a pincér bunkó volt, pörkölt meg gulyás, hja, ennyi a híres magyar konyha. Erre vagytok olyan büszkék?

Meg az a rasszizmus, kirekesztés...Nálunk Németországban teljesen elfogadott, hogy pl. az egyik szomszédunk kurd, a másik egy arab leszbikus pár. Itt ez teljesen normális. Legjobb haverom egy indiai. Élvezzük a kultúrák, nyelvek keveredését, itt minden nemzetiség büszkén ápolja hagyományait.

M.o. bezzeg! Görcsösen ragaszkodnak a múlthoz, csikós - gulyás - árvalányhaj - múltba révedés. Meg lehet nézni a választási eredményeket, ez kell a népnek? Nem is viszitek ti ott semmire!

Oktatás... ugyanmár. Az én gyerekem már németül és angolul beszél, programoznak az oviban. Elfogadást tanulnak, toleranciát.

Igazság szerint én már szégyellem, hogy ott születtem, le is tagadom, szégyen magyarnak lenni, csak legyintenek: "Na ja, Oaabaan" , minden kapcsolatot megszakítottam M.o. - gal már.

És most jól beírok egy magyar fórumra a lúzereknek....
HakapesziM 2019.09.27 08:41:41
@Golf2: Jobb helyeken az emberek már önként nem is vállalnak gyereket. A klímavédelem miatt, szén dioxid és társai. Nem repülnek és nem esznek marhahúst.
HakapesziM 2019.09.27 08:41:46
@arncht: Láthatod milyen balkáni a magyar. Hát hogyan szavaz? Még 2002 - ben vagy 2006 - ban nem volt balkáni, de közben már balkánivá vált. Mert nem jól szavaz.
Hat év London után sok mindent másként lát az ember, hazaárulózástól kezdve egészen addig, hogy mitől lesz magyar valaki. Travis legfontosabb üzenete talán mégsem ez, hanem az, hogy merj élni!..
HakapesziM 2019.09.12 15:28:06
Augusztussal nagyjából a határátkelők nyári hazalátogatásai is véget értek, ilyenkor mindig érdekes látni, milyen tapasztalatokkal gazdagodtak a külföldön élő magyarok. Balázs (akinek előző posztját itt olvashatjátok) például egészen pozitívakkal. Te is hazalátogattál? Milyen tapasztalatokat…..
HakapesziM 2019.08.26 11:34:13
@Arthamyr: A probléma a következő. Igen, ez megoldható, de a nyugat európai cégek többsége - nem mind, de a többsége - azt mondja, jó, bejelentelek 2500 euróra, de akkor legyen lakcímed ott kint, lesz éves szabadságod, attól eltekintve minden vagy minden második hétvégére mehetsz haza. Haza, az albérletbe. Most miért fizessek 6 - 800 eurót egy albérletért ahol ott sem vagyok? Valamint nekem nem jó a "hetelős" munka, dolgoztam én úgy, de nekem jobb az amikor egybefüggően 7 8 10 napot tudok otthon lenni. Otthon, Budapesten. Az én cégem is fizet annyit, vagy majdnem annyit mint egy német vagy osztrák, de nekem magyar lakcímen van, nem kell fizetnem albérletet. Most hiába fizet a német 2500 - at, vagy akár 3000 - et, ha abból lejön az albérlet, és ami marad, annyit meg két - három hétre kapok a cseh cégnél is. Esetleg még egy jobb svájci munka jöhet számításba, amiért a jelenlegi helyemet otthagynám.
Tehát nyugati cégnek dolgozva - leszámítva néhány osztrák határ közeli vállalkozást - úgy jó, ha sofőr kiköltözik a családjával együtt. Én meg még egyelőre nem akarok külföldön élni. Én ha egyszer elmegyek, akkor Európából megyek el.
HakapesziM 2019.08.26 11:56:16
@Arthamyr: Ezt nem tudnám pontosan megmondani, de ez valami nemzeti szabályozás lehet. Ami cégünknél és vannak EU - n kívüli kollégák, moldávok, bosnyák, sok ukrán, macedón - albán, nekik kell, hogy legyen cseh lakcím. Az EU polgároknak nem.
Amellett Brüsszel szemét is nagyon csípi ez a sofőrdömping, ezért próbálkoznak dolgokkal, töltsd a hétvégi pihenőt hotelban - amikor sima parkoló nincs elég - és egyre több mindent kitalálnak, de okkal, mivel sok kelet európai cég, alvállalkozó és sofőr képes hónapokig, fél évig, egy évig haza sem menni, csak az EU - n belül dolgoznak, persze olcsóér'. De nagyon ugrálni se tud Brüsszel, mert közben pedig borzasztó sofőrhiány van.
Az én cégem tulajdonképpen osztrák volt, rossz nyelvek szerint valami disznóság miatt bevonták az engedélyüket, azóta cseh rendszámmal vannak ellátva a kocsik. A pótkocsik pedig holland, pár darab osztrák felségjelzésűek.
Manapság nem rossz foglalkozás ez, napi nettó 90 + 100 eurót meg lehet keresni, és ma már gyakorlatilag olyan munkarendben dolgozó ahogy akarsz, nyilván bizonyos korlátokon belül.
HakapesziM 2019.08.26 13:18:25
@Arthamyr: elírtam, 90 kötőjel 100. Háromezret meg lehet keresni, ha nincs otthon az ember sokat. A baj az, hogy a nyugati sofőr úgy akarja megkeresni, hogy lehetőség szerint minden hétvégén vagy még gyakrabban otthon legyen. De ez nem megy, ez egy ilyen szakma. A nyugati sofőr általában nem akar elmenni a Balkánra, meg zűrös országokba.
Aztán meg hogy olcsóbban dolgozik a keleti, kit lep meg? Az EU ban szabad a munkaerő áramlása. Adjanak nekik is annyit mint a nyugatinak. Egyébként ma már nincsenek akkora különbségek, már egy román sem fog 1500 euróért kamionozni.
A kérdést sokan felteszik maguknak és nyilván sokféle választ adnak rá. Zuzzer például egy meglehetősen alapos felsorolást készített, amivel nyilván lehet vitatkozni, de az biztos, hogy gondolkodni a témán mindenképpen érdemes. Szerinted mi történne, ha hazaköltöznének a magyar határátkelők? Min…..
Minden országnak van a pozitív mellett negatív oldala is. A minapi izlandi posztnál arra kértelek titeket, írjátok meg, mik ezek abban az országban ahol éltek. Szóval a feladat kifejezetten az (továbbra is), hogy a titeket zavaró dolgokat foglaljátok össze (azaz kösz szépen előre is az „akkor miért…..
Nem vágnék bele a „van-e klímaváltozás vagy nincs?” kezdetű, beláthatatlan végű vitába, így maradjunk annyiban, hogy a nyáron eddig Európa nagy részén baromi meleg volt és jórészt van is. Ha pedig meleg van, nézzük, egyes országokban miként veszik fel ezzel a harcot az ott élők, mennyire jelent ez…..
HakapesziM 2019.07.10 10:14:50
@Hari Seldon 2: Azért jobb mint a tél, mert utálom a havat, jeget, de főleg azt, hogy mindig sötét van. Hat évig Svédországba jártam. Hótorlasz miatt ritkán kell megállni, de tavalyelőtt télen egy napig vesztegeltem a Reschen - hágón, mert lavinaveszély miatt lezárták. Oroszországban tudnak még lenni csoda dolgok, de ott már rég jártam.
Nyár viszont minden évben van, igaz, hogy izzad az ember, de süt a nap, száraz az út, nem kell télikabátot felvenni, ha ki akarok szállni pisilni.
Amikor valaki több évtizednyi külföldi élet után látogat haza Magyarországra, érik meglepetések, még akkor is, ha ezt viszonylag rendszeresen teszi. Így járt ezzel Steve is, aki közel 50 éve él Kanadában (egy korábbi posztját itt olvashatjátok). Alighanem a kultúrsokk kifejezés a legjobb arra, ami…..
HakapesziM 2019.07.09 15:20:44
@Wien72: akkor én valószínűleg nem vagyok igazi férfi. Nem mondtam hogy még soha nem jártam focimeccsen, csak nem szoktam járni. Ez olyan, mint, hogy én nem dohányzom, de az nem jelenti azt hogy még sosem próbáltam ki a cigarettát.
Ausztriában nagyon csalóka, hogy az ország közelsége, részben hasonló kulturális, történelmi gyökerei miatt, sok mindenben erősen emlékeztet Magyarországra, ám közben nagyon is más ország. Hat évvel ezelőtt ezekkel a sorokkal vezettem fel Barna posztját, aki akkor éppen hat…..
HakapesziM 2019.07.03 08:59:13
@komisz_kölök: Jó, ma megtudtam, hogy Nyugaton magasabb az életszínvonal.
Nem azzal van nekem bajom, ha valaki kint él és dolgozik - én is külföldi munkavállaló vagyok - sőt, szerintem ez a "kivándorlás" nem is olyan rossz jelenség, mint első látásra tűnik. Nekem az furcsa, amikor valaki "minden kapcsolatot megszakít", "ő már nem is magyar", "angolul/németül álmodik már" (mintha nagy dolog lenne bármilyen nyelvet megtanulni anyanyelvi környezetben), de azért magyar fórumon okoskodik, sőt, politizál.
Sok szempontból jogos a kritika, de ez egy ilyen ország, ilyen nép, Ausztria meg más. Ha ott jobb, akkor jobb. Van aki pedig Magyarországon is jól érzi magát, de ettől még ne tartsuk kőbaltás ősembereknek őket.
Határátkelő Ájlávhángeri 2019.07.01 06:30:00
Sajátos hangulatú írást küldött Sándor, aki voltaképpen mintegy tételesen sorol fel (nem csak) Magyarországról jó pár dolgot, ami tetszik és ami nem. Kíváncsi vagyok, mit gondoltok az írásáról – bennem sok kérdőjel felmerült, de hát legalább lesz miről beszélgetni,…..
HakapesziM 2019.07.01 07:20:59
Határátkelő Mert magyar vagyok 2019.06.24 06:30:00
Ahogyan telnek a határátkelős évek, sokakat kezd el foglalkoztatni a magyarságuk kérdése. Hiányzik és ha igen, akkor mi: emberek, ételek, tárgyak, hangulatok, helyek? Ezeken gondolkodott el Balázs, aki két rövid, egymáshoz voltaképpen kapcsolódó szösszenetben osztotta meg a…..
HakapesziM 2019.06.24 07:20:53
Most jönnek majd azok, akik számára semmit nem jelent a magyarság. Ő tulajdonképpen nem is érezte magyarnak magát már odahaza sem. Az egyik nagypapája sváb amúgy is, mindig is közelebb állt hozzá a német kultúra. A nagymamája tót. De mit is számít már mindez a 21. században? Nemzetek, ebben a nyitott, nemzetek felett álló világban? Nyugaton természetes, hogy nyelvek, kultúrák keverednek. A szomszédja pakisztáni, a legjobb barátja kínai. Nincs is olyan, hogy magyar. Milyen nép az már? A nyugati világ fényévekkel előtte jár. Provinciális kis elő - balkáni, múltba forduló porfészek. Magyar kultúra? Összehordott elemekből áll. A nyelvünket sem érti senki. Pedig egy primitív török - szláv keveréknyelv, sok más jövevényszóval. A magyarok nem beszélnek nyelveket. A múltkor is, mikor odahaza járt, mert valami papír kellett. Azt a bürokráciát...Beültek egy helyre és pincér is mogorva volt. És a kaja...A híres magyar konyha...minden tocsog a zsírban. Londonban hányféle étterem van, M.o. - on (mindig így írja M.o.) csikós, gulyás, paprika. Le vagytok ti ott maradva rendesen.
Ő, odakint már angolul/németül álmodik, a gyereke már nem is tud magyarul. Minek? Nem is szeret hazajárni, oda, ahol így elharapózott a korrupció. Mit kapott ő a hazától? Nem is érez közösséget a magyarokkal, Magyarországgal. Pár nap után már vágyott haza, Londonba. Ő már minden kapcsolatot megszakított M.o. - gal.

De azért magyar fórumon oktatja ki az óhazát....