Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ágimama

12 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az áprilisban elvetett csillagtök (patisszon vagy püspökkalap) most már folyamatosan szedhető. Ez a Dél- és Közép-Amerikából származó, melegigényes, lágy szárú tökféle főként Franciaországban és a mediterrán országokban közkedvelt, de nálunk is egyre nagyobb…..
Ágimama 2011.07.14 20:27:49
@gelsystem: bizony, hogy elmegy! Éppen az a jó benne, hogy semleges ízű, így akármi lehet belőle. Talán még hús is:)
Ideje visszatérni az egyik nagy kedvenchez! Rendkívül szapora növény: magját május elején vetettem, és június vége felé már főztem belőle. Innentől kezdve nincs megállás, egész nyáron szedjük, esszük. Nem lehet megunni! Késő őszig folyamatosan kapható, érdemes…..
Kertemben a petrezselyem nem nő meg, ezért pasztinákot vetek helyette. Nagyon szeretjük, mert viszonylag igénytelen, az íze viszont rendkívül finom. Kicsit hasonlít a petrezselyemgyökérére, csak annál édesebb, ráadásul nem is fásodik.A pasztinák minden olyan ételbe használható,…..
Az eddigi írásaimból talán egyértelműen kiderült, hogy kertünket a lehető legtermészetesebb módon próbálom gondozni. Ennek része az is, hogy a kert végében ástunk egy kis esővíz-elvezető árkot, melynek két partján gyönyörűen zöldell a csalán.Állandóan vágjuk és…..
Április elején időszerű nagy kedvencem, a mángold vetése. A répafélék családjába tartozik, levele a cukorrépáéhoz hasonló, de jóval nagyobb. Gyökérzete gumós, de lombjához képest jelentéktelen. Levele jelentős mennyiségű A- és C-vitamint tartalmaz. Magját ilyentájt jól…..
Ágimama 2011.04.08 12:13:25
@kicsimanó: Kedves Kicsimanó! Ahogy elkezdem szedni a leveleit, fel fogom tenni a blogra néhány kedvenc ételemet, melyeket sokszor készítek mángoldból.
Köszönöm az észrevételedet a rebarbarával kapcsolatban: tényleg megér egy-két bejegyzést!:)
Ágimama 2011.05.24 10:34:25
@nemsissi: Kedves Nemsissi! A jól megmunkált talaj annyit jelent, hogy ősszel alaposan felásom, trágyázom a talajt, tavasszal pedig csak átkapálom, elgereblyézem. A tömörítés azt jelenti, hogy pl. az elvetett magokon kicsit ledöngölöm a kapafej hátával a földet vagy végiggyalogolok rajta. Remélem, segítettem egy kicsit. Jó kertészkedést!
Áprilisban megígértem, hogy megosztok néhány bevált receptet, amint szedni kezdem a mángold levelét. Nos, elérkezett az idő, mert a levelek már bőven elérték a tenyérnyi nagyságot. Mindig a szélső, kifejlett leveleket vágom le, így késő őszig szedhető.Főzeléknek…..
Ágimama 2011.05.18 15:51:52
@Attilajukkaja: Ez nagyon jól hangzik! Ki fogom próbálni, köszönöm!
A cukkini (vagy törpetök) a patisszonhoz hasonlóan a tökfélék (kababosok) családjába tartozik. Nagy víz- és jelentős nyersrost-, C-vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt rendkívül egészséges. Energiaszegény, könnyű, kímélő ételek készíthetők belőle.Magját…..
A leveles vagy fodros kel a kelkáposztához hasonló növény, de nem fejesedik be, hanem nagy, fodros leveleket hoz. Magját április vége felé szabadföldi palántaágyba vetem, és a 4-5 hetes palántákat ültetem a végleges helyre.Úgyhogy erre a zöldségre még visszatérek bő egy…..
A csillagtök, vagy más néven patisszon magját április közepe után olyan helyre vetem, ahol az udvarban gyep vagy csalán volt. Szerencsére a mi kertünkben sok helyen van csalán. Jó nagy fészkeket készítek egymástól kb. 1 méterre, a földet trágyával vagy komposzttal keverem.…..
Kapanyél Márciusi vetnivalók 2011.03.25 19:49:00
A tavaszi kerti munka ideje a talaj felszáradása után jön el, mert a nedves talajt jobb, ha nem tapossuk össze. A növények a laza talajban gyorsabban fejlődnek, és így behozzák a lemaradást. A magok gyorsan csíráznak és jól kelnek, mert élő talajrétegbe kerülnek, amely nem…..
Február óta nem jelentkeztem, most folytatom kertem bemutatását. A kert kerítése és az árokpart közötti 1 m széles sávot is hasznosítom, itt terem meg a csicsóka. Ez az egyre népszerűbb, de még mindig nem eléggé ismert növény Észak-Amerikából a 17. század elején került…..
Kapanyél Ági mama biokonyhakertje 2011.03.01 15:30:00
Hosszú életem során sokszor voltak nehéz időszakok, amikor gondot jelentett a levesnek, főzeléknek való friss zöldség beszerzése. Kis konyhakertem csupán 125 m2-es volt, az öttagú családnak bizony nagyobb mennyiségekre volt szüksége. Idővel rájöttem, hogy kis odafigyeléssel,…..