Regisztráció Blogot indítok
Adatok
quendelapo

0 bejegyzést írt és 1356 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Politikai elemzőként sem helyeslem, hogy a magyar véleményformálók és aktivista csoportok kiválthatónak tartják a képviseleti demokrácia intézményrendszerének és a demokratikus pártoknak a tevőleges, közvetlen, résztvevő támogatását mindenféle szimbolikus, másodlagos jelentőségű témák és…..
quendelapo 2016.01.06 20:02:29
:)
Több pártban dominál a posztkommunista hagyomány vagy mentalitás, a címben jelzetteken túl a Fidesz a harmadik. Az MSZP-t egykori kommunista káderek és gazdasági kedvezményezettek vezették 2002-es szavazótábora kétharmadának elvesztéséhez, a DK-t olyan ember vezeti, akinek…..
quendelapo 2016.01.03 17:53:23
@HaFr:
A gondolatmenetre koncentrálok: A, ilyen posztokat felesleges írni, mert semmiféle politikai haszon nem származik belőle. El kéne dönteni, hogy itt egy politológus, politikai elemző vagy egy politikus postol!

B, Hosszabb távon jó, vagy inkább egyetlen elfogadható - megoldásnak egyébként azt tartanám az MSZMP tagjait, a KISZ-ben vezető pozíciót betöltőket, a III/ ilyen - olyan ügynököket és mindazokat, akik '98 után részt vettek a Fidesz adminisztrációban, illetve tagjai voltak a "szövetségnek" eltiltanák a közélettől, politikai pályától.
Ja, kérem, nincs annál könnyebb, mint egy nép évezredes félelmeire rájátszani, majd megspékelni fiktív ellenségek felidézésével, aztán eladni az egészet nemzeti cuccként. Piszkosul aljas, kültelki, suttyó tempó ez. De hogy ez a tempó aztán a szájjjára veszi Jézus Krisztust…..
quendelapo 2015.12.20 09:19:40
Ahogy Orbán a szélsőjobbra tolódik Európában és közben aláássa Magyarország fenntartható fejlődési képességeinek maradékait az oktatási és egészségügyi rendszer, a magyar anyagi és szellemi tőke, az alsó hat-hét társadalmi tizedbe tartozó családok, és a szabadságba…..
quendelapo 2015.12.19 09:17:31
@Khonsu:
Persze a liberlizmust el kell belöle hagyni - bár a szabadságot is túl sokat emlegeti, ahhoz képest, hogy népünk jobban szereti a tekintélyt, mint a szabdságot. Ezt azért még rendbe kéne tenni....és megmondani, hogy hol a nőknek a helye és mi a feladata. Úgy rend lenne. Jobb lenne.
Kezeljük egy pillanatra hatalmi (név)értékén Magyarországot. Exportjának 80%-át multik adják, állami beruházásainak 95%-a jelentős uniós támogatással megy végbe, az adósságát nem tudja leszorítani, versenyképességben folyamatosan leszakad a regionális mezőnytől is,…..
quendelapo 2015.10.04 21:41:37
Tegnap mellszobrot avattak Horn Gyulának az Európai Parlamentben, és megjelent Juncker is! Erről áradozott Bolgár úr tegnap a műsorában. És megjelent Juncker is! Csak úgy, előzetesen harangozás nélkül, mintegy betoppanva. És a figyelmünkben ajánlotta Hornt nem kisebb…..
Akár az oroszok küldik rá a menekülteket Európára, mint ahogy néhányan pedzegetik, akár az ISIS, akár gazdasági bevándorlás folyik, akár kulturális és politikai térhódítás, a válság még éppen kezelhető mértékű ahhoz, hogy 1. ne kelljen válsághelyzetet hirdetni, ha…..
quendelapo 2015.09.15 12:40:26
@ördöngös pepecselés:
OK tegyük fel, hogy a liberalizmusnak annyi, vége az EU-nak, vége az általad megvetett Európának.
Most akkor kivel vagyun, mit védünk és ki ellen?
Te minek is örülsz tulajdonkéépen?

A pocakos generalisszimusz nemrég még a keleti nyitásról hadovált, azzal most mi van?
A Tárki felmérése szerint az intenzív propaganda ellenére jelentősen csökkent a bevándorlásellenesek aránya (a bevándorláspártiaké ennek kb. a felével), és nőtt a…..
quendelapo 2015.08.05 10:40:26
@HaFr:
Sorsdöntő lesz a 2015-16 - os szezon.
El fog dőlni, hogy a magyar társadalom képes-e alternatívát állítani Orbánnal szemben, vagy ad még neki 4x évet.
Az egyik legnehezebb feladat Magyarország hajójának megfordításában annak elhitetése lesz a szegényebb rétegekkel, hogy a piacgazdaság az érdeküket szolgálja. A kulcsmondat ennek során nem az, hogy a piacgazdaság korlátozása (az állam és az állami korrupció növekedése) növeli…..
quendelapo 2015.07.12 09:41:07
@HaFr:
Amit célul tűzöl ki, az szerethető.
A kérdés mindig a hogyan.

Ezt például milyen eszközökkel, szóval, tettel lehet elérni, azon és is szoktam töprengeni:

"Az egyik legnehezebb feladat Magyarország hajójának megfordításában annak elhitetése lesz a szegényebb rétegekkel, hogy a piacgazdaság az érdeküket szolgálja."
quendelapo 2015.07.12 12:48:33
@Carmichael:
egy kis sokkterápia - mi gyorsan hat és mellé alapos, végiggondolt oktatási reform, ami hosszú távon .....

A szlovákokat 15 év alatt sikerült meggyógyítani.
Valami megmagyarázhatatlan oknál fogva (szokás ilyet mondani, de persze van magyarázat), a magyar társadalom jelentős része érdektelen a politikai gengszterizmussal és korrupcióval szemben. Amikor -- most éppen mindegy, milyen módszertannal, de kétségkívül nem Juhász Péter…..
quendelapo 2015.07.11 07:43:27
@HaFr:
Szapolyai is valami ilyesmit mondott: senki ne várja tőle, hogy Lajost támogassa, hiszen mindenki tudja, hogy az egy kis pöcs.
quendelapo 2015.07.11 07:47:06
@HaFr:
Igaz neki legalább volt egy hadserege, neked meg egyelőre csak ez a blogod van.
quendelapo 2015.07.11 08:35:05
@HaFr:
Ha komolyan gondolnád, hogy Orbánékat el kell takarítani az ország éléről vagy az országból, akkor jelen helyzetben azokat, akik azért dolgoznak a szövetségesednek és nem a rugdosni való ellenfélnek tekintenéd. Attól, hogy Juhász Petivel vagy Karácsony Gergellyel elvi kérdésekben nem értesz egyet miért kell rugdosni őket? Az pillanatnyilag nagyon nem aktuális. Értem én, hogy jobb lenne, ha az mszp holnap feloszlatná magát, magánbeszélgetésekben mondtam már a választások után is. De bloggerként beszólni a maszopos nyugdíjasoknak? Ez teljesen kontraproduktív - sokkal inkább a fidesz érdeke, hogy egy ilyen írás megjelenjen, mint a fidesz polgári, demokrata, nyugatos ellenzéké.
Vagy pl. ez is: "igaz, de a kultúrájukat pont a kádárizmusból hozták, és az MSZP hivatalosan segített ennek túlélni a rendszerváltást- a Fidesz vélhetően nem lenne ma ilyen, ha az MSZMP-t jogutód nélkül felszámolják 25 éve "
Egyrészt sem akkor, sem utólag visszatekintve, semmi, de semmi realitása nem volt az MSZMP jogutód nélküli feloszlatásának. Igazad van, jobb lett volna, ha z a kultúra akkor egyszer és mindenkorra eltűnik. De még az ügynöktörvények sem mentek át, az mdf leszavazta. A kárpótlás sem sikerült, elmaradt a reprivatizáció, pedig nem a komenisták és nem a liberálisok voltak hatalmon, hanem az mdf, adósság átütemezést sem sikerült kérnénk, mint a lengyeleknek, pedig - akkor még - mi voltunk a lieblingek. A sokkterápiából sem lett semmi, ami pedig azért is kellett volna, hogy a magyarok kigyógyuljanak a kádárizmusból. (tudom a csúnya taxisok miatt ....:)) Ezekre mind nagyobb esély lett volna, mint az mszmp jogutód nélküli feloszlatására. Ráadásul alaposan befolyásolták volna a komenisták túlélési esélyeit is. Amit az első jobboldali kormány tett, pontosabban nem tett, az alapvetően meghatározta az elmúlt 25 évet.
Aztán jött az első Orbán kormány - amelynek munkáját Te is aktívan segítetted. ugye - ha jól emlékszem akkor sem történt meg az a piacbarát, nyugatos fordulat, amit éppen akkortájt léptek meg többek között - az azóta min. 30 százalékot ránk verő - szlovákok, a baltiak és nem kezdődött meg az, az aprólékos átgondolt nagyrészt másolásra alapuló munka sem, amivel Tusk minta országgá alakította Lengyelországot.
Az idézett mondatodban egyszerűen felmentést adsz az Országot rombadöntő és kirabló Orbánnak - ő nem lenne ilyen, ha nincsenek itt a gaz komenisták. HaFr, nincs ilyen összefüggés! Ez az állításod sem morálisan, sem logikailag nem áll meg. Ez a csapat már a Bibó koleszban megvoltak ugyanezek a jellemzői: ugyanezek voltak a csapat szociológiai, kulturális, pszichológiai jellemzői. (elég távol a budai uri társaságtól sok hasonlósággal az egykori bolsevikekre.) Azóta fidesz nem sokat változott csak óriássá nőtt.
Nem kéne nekik felmentést adni. Muníciót meg pláne nem.
Ebben az országban belátható időn belül nem fog hatalomra jutni ún. baloldali párt, ami csak jobban aláhúzza a jobboldali formációk felelősségét a sorsunk alakításában. A jobboldalnak meg kell találnia az ország fenntartható fejlődésének titkát, amelynek -- szemben a…..
quendelapo 2015.07.05 12:34:44
@HaFr:
Márai is erről beszélt. Az ingyenélő jobboldali "uriemberekről".

Ezek most Orbántól remélnek pénzt és hatalmat, de Orbán uralmát nem ez közeg tartja fenn, mert a bezárkózó, félős, félművelt budaiak ehhez kevesen vannak. Nem lehet jó neked ebben a közegben.

De ne érezd magad nagyon szarul, mert Orbán hatalmát nem ők, hanem a bezárkózó, félős, műveletlen vidék tartja fenn. Ők pedig legalább annyira szeretik a baloldali demagóg Orbánt, mint kedves családtagjaid a jobboldali populistát.
quendelapo 2015.07.06 00:20:20
@HaFr: az orrodat?
Nem, nem az orrod (is) teljesen OK!
Tizenöt éve, mióta vállalatitanácsadok, és ilyetén formán sokkal több közöm van a reálgazdasághoz, mint Platón ideáihoz, azt tanulom, hogyha meg akartunk érteni egy vállalatot, akkor két irányból kell közelíteni: a könyvekből és a shop floorról (az aktuális munkavégzés…..
quendelapo 2015.07.03 12:26:08
Van állítólag valamilyen intakt magyar kultúra, amelyet meg kéne óvnunk a ránk fenekedő világgal szemben. Hálás lennék, ha valaki elárulná, mi az. Amit én a tágabb magyar kultúrából látok (és nem vagyok vak), az a boldogtalansággal, a bizalmatlansággal, a társadalmi…..
quendelapo 2015.06.08 11:26:21
Azt kellene tudnunk végre elfogadni, hogy a polgárosodáson legfeljebb részlegesen átment és a nyugati politikai kultúra által éppen csak megérintett társadalmak (mint a magyar) nem fognak a keblükre ölelni egy politikai rendszert (a liberális demokráciát) és egy gazdasági modellt…..
A magyar társadalmi és gazdasági válság mélyebb, sokrétűbb annál, semmint hogy egy társadalompolitikai intézkedésre mint megmentőre lehetne tekinteni. Ahogyan nem demagóg az alapjövedelem, úgy nem álbaloldai neoliberális az, aki erkölcsösebb, célszerűbb és gazdaságosabb…..
quendelapo 2015.04.08 19:58:21
@Moin Moin:
Ez a következő időszak egyik legfontosabb témája lehet.
Szigetvári jól tette, hogy határozottan állásfoglalt a kérdésben. Ügyes, ahogy udvariasan, de határozottan nemet mond a PM demagóg ötletére.
Gratis. Érdekem azonban fűződne a komolyan vételükhöz, csakúgy, mint az egész országnak. 1. Most, hogy OV-ről ismét kiderült, jól érzi magát a keleti rokonainál, sokkal jobban, mint Brüsszelben, elég lenne ezt, vagy a miniszterelnök legközelebbi önleleplezését csak minden…..
Kedves Barátaim! Azzal harangoztam be ezt a mai beszédet, hogy ajánlok egy eljárást, amellyel megerősödhetnek, és politikai hatalomra tehetnek szert a mai pártokkal kritikus polgárok. Ezek a honfitársaink többségben vannak a mai Magyarországon, de részint megosztottak, részint…..
quendelapo 2015.03.10 22:10:37
@Moin Moin:
Nem vagyok PKP tag, sőt tajongó sem. Ebben igazuk lehet. Amúgy nem hiszem, hogy van egyetlen üdvözítő megoldás, sokféle módszerrel kell próbálkozni.
quendelapo 2015.03.10 22:11:18
@Fehér B:
Ja, bocs...:)
quendelapo 2015.03.10 22:13:07
@Moin Moin:
Hogyan "kommunikálsz" egy új társadalmi paradigmát?
A politikus ezt írja egy Facebook bejegyzésében: "Lehet, hogy örülnöm kellene, hogy Simicska leügynöközte Orbánt, de nem örülök. Az ember legszívesebben elfordítaná a fejét, mint amikor valami gyomorforgató látvány kerül elénk. Olyan, mintha két sáros vaddisznó betörne a…..
ProgBlog Kapitalista kiáltvány 2015.03.06 02:11:04
„... and Socialist governments traditionally do make a financial mess. They [socialists] always run out of other people's money. It's quite a characteristic of them.” („... és a szocialista kormányok hagyományosan pénzügyi káoszt csinálnak. Ők [a szocialisták] mindig kifogynak a…..
quendelapo 2015.03.06 10:27:40
@borzimorzi:
Nekem is hasonló gondolataim voltak az írást olvasva. Éppen azon gondolkodtam , hogyan kéne ezeket formába önteni, de szerencsére már megtetted, nagyon összeszedetten.
A konzervatívok az egyszerű, hatékony, igazságos adórendszer hívei. Bár igazságosság alatt sok mindent lehet érteni, az adórendszer esetében kifejezetten az adókulcsokra és nem az adózó gazdasági erejére vonatkozik. Nem igazságos az, hogy valaki aránytalanul (tehát…..
quendelapo 2015.03.05 22:37:12
@HaFr: Antimonopolista? vagy inkább mövekedés ellenes?
A bankadónak hála leállt a hitlezés, az energiaszolgáltatók adója miatt visszaestek a beruházások és megszünt rengeteg munkahely, a telekom adót a fogyasztók fizetik, de legalább a telekom cégk visszavágták a marketing és reklám költségeiket, ami szintén a gazdaság szűkítése irányába mutat.
A fidesz gazdaságpolitikájának legnagyobb hibája, hogy az egykulcsos adót a különadókból (és a legszerencsétlenebbek szociális juttatásainak) finanstírizza.
Ha ezen nem változtatsz, akkor semmi nem változik.
(A mai Fővám téri beszédem) Barátaim! Nagyon sok dolgunk van. Nehéz lenne sorrendet felállítani közöttük, de előbb-utóbb szembe kell néznünk valamennyi tennivalónkkal, hiába odázzuk őket. Eljött az idő! Először is tudnunk kell hova tartunk, mivé akarunk válni. Kerítsünk…..
quendelapo 2015.03.02 22:47:07
Megy a bruszt GFG minapi interjúja nyomán, hogy mennyire gondolta komolyan 1998-ban a "polgár" kifejezést a Fidesz és mennyire volt a tényleges szándékoktól független, azokat becsomagoló álca? Felháborodott rajta a Magyar Nemzet vezércikkírója, bár esetükben ott a finom kérdőjel,…..
quendelapo 2015.02.23 21:00:06
@GERI87:
Nem tudod Te, hogy miről beszélsz.
Ezek az országok az elmúlt 15 éveben 30 százalékkal nőttek, nem véletlenül. És ez nem csupán gdp bővülést jelent, hanem minden tekintetben érzékelhetp a felzárkózás. Érdemes megnézni!
quendelapo 2015.02.23 21:29:49
@GERI87:
Nem eleve elrendelt, hogy mi rosszabbul teljesítünk. Azt gondolom, hogy minket az elmúlt 20-25 év rossz döntései térítettek el a KKE-i úttól. Nem lehetetlen azonban felzárkózni.
quendelapo 2015.02.23 22:26:16
@GERI87:
Szerintem a jó intézmények a fejekben is változást okoznak, már egész rövid idő alatt is.
Orbán és Putyin két órán át beszélgettek, a sajtótájékoztató hangulatából megítélhetően baráti, sőt jó baráti hangulatban. Merkellel nem így volt. Az orosz elnök látogatását körüllengő megilletődöttség és keleties pompa nem a Merkel-látogatás hangulatát idézte,…..
quendelapo 2015.02.18 18:28:33
@Nagy Sándor_gazda:
Egy hibát azért elkövetett a Miniszterelnök Úr - de hát ez biztos a hülye tanácsadóinak vagy inkább Simicska ármánykodásának tudható be - sokkal okosabb lett volna, ha ő is kimegy a temetőbe megkoszorúzni a szovjet hősök sírját. Ezzel egyrészt a baráti orosz nép régi sérelmét orvosolhatta volna, másrészt teljesen egyértelművé tette volna Brüsszel és Washington imperialistái számára, hogy ne is álmodjanak arról, hogy minket gyarmati sorba hajtanak. Ráadásul a hazai ellenségek is értettek volna a szóból. Kár, hogy most (még) elmaradt ez a gesztus.