Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SZL8

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Esett már szó a passzív biztonsági megoldásokról egy korábbi posztban, ezúttal az aktív védelem egyik legelterjedtebb módszeréről lesz szó, azaz a lőfegyverekről. A mai írás egy lelkes olvasónk gyűjtése alapján született, ezúton is külön köszönet neki a fáradozásáért!…..
SZL8 2013.05.27 10:42:12
www.youtube.com/watch?v=EOWeU9R1vBs
Azért kellő gyakorlással megoldhatónak tűnik...
Nemrég fejeztem be a walking dead sorozatokat, a 2. évad kicsit gyenge a többihez képest, de összességében jók voltak. Abban is volt egy fickó, aki íjpuskával, vagy számszeríjjal nyomult (nem tudom, mi a különbség), viszont kicsit csalódás volt, hogy csak az utolsó évadban jutottak el a kard jelentőségéig.
SHTF esetén általában az a legjobb megoldás, ha otthon, a menedékhelyünkön, esetleg a családunk más tagjainál vészeljük át ez eseményt. Ugyanakkor nehéz a döntés, hogy hova menjünk, hiszen számos érv szól az elbarikádozás, míg legalább ugyanennyi a menekülés mellett. A…..
SZL8 2013.05.16 16:53:46
Mivel még nem csináltam ilyet, nézzétek el, ha hemzsegni fog a hibáktól, majd együtt kijavítjuk őket!

Szóval tegyük fel hogy nincs lehetőségünk elhagyni a városi (saját példából kiindulva panel) lakást. (Az most mindegy, mi miatt.) Milyen biztonsági óvintézkedéseket tehetünk saját és családtagjaink, valamint vagyontárgyaink védelmében?

- MINŐSÉGI FÉMAJTÓ (sokpontos biztonsági): sajnos vannak silány utánzatok, a neten keringenek videók, hogy kapja szét egy 8 éves kislány egyetlen szerszámmal az egészet kb 10 perc alatt… Szóval érdemes kerülni a legolcsóbbakat (60-70e) és inkább MABISZ által sokra értékeltet választani (kb. 120-150e). Ilyenkor elég időt nyerhetünk odabent felkészülni, mielőtt ránk nyitná valaki az ajtót. Én annak a híve vagyok, hogy hiába hisznek mögé vagyont, értékeket, mindenképpen hanggal és komoly erőfeszítéssel jár átjutni rajta, tehát inkább legyen, mint ne.
Előnyök/hátrányok:
+ nehéz átjutni rajta
+ az illetéktelen bejutás zajjal jár és időigényes, esélyt kapunk fogadni a látogatókat
+ békeidőben is biztosít egyfajta pluszt, kb mint a kerékpároknál: ha van mellette gyengébb záras, valószínűleg inkább azt viszik.
- mivel nehéz átjutni rajta, a tűzoltók is nehezen hoznak ki, ha ránk ég a lakás
- nem tudom, hogy lehet pótolni a speciális kulcsokat, főleg ha nem lesz áram (előre beszerezni többet?)

- FÓLIA ABLAKON : autóknál, iskolai tornatermeknél szoktak használni egy műanyag fóliát, ami bizonyos erőhatásig nem engedi széttörni az üveget, csak szilánkosodik, de egyben marad. És nem csak az üvegdaraboktól véd, hanem nehezebb is átütni. Léteznek belőlük hő és fényvisszaverő típusok is, emisszivitás címszó alatt lehet keresni.
Előnyök/hátrányok:
+ nehezebb betörni
+ véd a szilánkoktól
+ nehezen észrevehető
- az árán kívül nem tudok

- REDŐNY AZ ABLAKON: már most is elég sok helyen látni, mert véd a melegtől, jégesőtől, gyakorlatilag az anyatermészet különböző hatásaitól. Áram nélkül, mechanikusan mozgatható, lehet résnyire nyitva hagyni, vagy teljes leengedni illetve felhúzni. Létezik rengeteg típus: műanyag, alumínium, belső tokos, vakolható.
Előnyök/hátrányok:
+ védi az üveget, vagy ha kitörik, bizonyos értelemben helyettesítheti is azt (csak nem fúj be úgy a szél vagy ver be az eső…)
+ ha jó minőségű/anyagú, nem engedi ki a fényt (ha nincs áram, világíthatunk)
+ plusz védelmi szint, hallható ha felhúzzák
- a hagyományos kívülről bontható (esetleg eszkábálható rá lakatnak pánt)
- egy egész lakást körbefedni nem olcsó mulatság

- PÁNTOK AZ ÖSSZES NYÍLÁSZÁRÓN: puha falba nem látom túl sok értelmét (vályog, szilikát) de betonba, téglába jó szolgálatot tehet. Lényege, hogy lehetőség szerint az összes, de legalább a kritikus bejutási pontoknál (pl emeletes háznál a földszintre) az ajtók és ablakok belső oldalaira „L” vagy „U” alakú pántokat rögzítünk, amik előre ki vannak fúrva, hogy szükség esetén az addig titokban, rejtve tartott rácsokat, lemezeket viszonylag gyorsan tudjuk rögzíteni hozzájuk. Persze azokat előre legyártva otthon kell tartani, nem a három utcával odébb lévő garázsban.
Kb úgy képzeld el, hogy van az ablakod, annak bent egy befogadó „kerete”. Alul-fölül, jobbról-balról 2-2 vagy 3-3 vasdarabot, hasonlót a mezei polctartóhoz belefúrsz a falba. Ha beüt a baj, és veszélyeztetve érzed magad, csak hozod a farost/fémlemez vagy rács előre méretre odagyártott elemeket, és vagy lakattal, vagy csavarokkal+anyákkal rögzíted őket.
Előnyök/hátrányok:
+ előre gyártott, méretre szabott, viszonylag gyorsan, csendben felszerelhető
+ plusz védelmi szint, csak zajjal lehet átjutni rajta, ráadásul időt nyerünk vele
+ ez a kedvencem: mivel az ajtó mögött nem látszik, érheti kellemetlen meglepetés a peches betörőt, ha be akarja rúgni az ajtót. Ráadásul ha le is bontja az ajtót, még mindig csak félúton jár…
- súlya van, 80 éves mamika nem valószínű, hogy mozgatni fogja
- minden nap fel-leszerelni időigényes és fárasztó lehet (ha pl nem világvége van, csak lázongások, és csak éjszakára kell)
- rács esetén át lehet látni, nyúlni, lőni, dobni
- az előkészület, gyártás viszonylag idő és pénzigényes

-BIZTONSÁGI LÁNC: régen sajnos csak dísz értéke volt, de ma már kapni igen komoly darabokat. Lényeg, hogy minél kisebb rést adjon, masszív legyen, kívülről ne lehessen hozzáférni. Akár házilag is elkészíthetik vállalkozó szellemű barkácsolók, csak fúrni kell, meg pár szem lánc.
Előnyök/hátrányok:
+ olcsó
+ kis helyet foglal, nem feltűnő
- ha már nyitva az ajtó, és nem tudjuk becsukni, csak idő kérdése, mikor jönnek be
SZL8 2013.05.16 16:56:44
-KUKUCSKÁLÓBA SZERELHETŐ HALSZEMOPTIKA: (Létezik olyan videórendszer is, amit a helyére építenek be, és a tv-n nézhetjük a képét, de ehhez ugye áram kell, szóval csak megemlítettem, hogy van olyan is.) Kb 170°-os látószöget adókról tudok, elég nehéz rejtve maradni előtte, csak kiugrók mögé bújva van esélye a behatolóknak.
Előnyök/hátrányok:
+ viszonylag olcsó
+ ajtónyitás nélkül láthatjuk szinte az egész folyosót
- lefújható/ragasztható, ezáltal hatástalanítható (persze ha ilyen történik, érdemes azonnal felkészülni valami rosszra)
- igen, ha amcsiban lennénk, félhetnénk, hogy lelőnek rajta keresztül. De erre általános másodikban készítenek 2 tükörből meg pár fadarabból periszkópot.

-KÖTÉL: min 2X olyan hosszú, mint amilyen magasan lakunk. Nem árt, ha tisztában vagyunk pár csomózási technikával, pici hegymászási ismerettel, és leküzdjük a tériszonyunkat.
Előnyök/hátrányok:
+ nem sok helyet foglal, kicsi, könnyű (5. emelet kb 14 méter, 10. emelet kb 28 méter)
+ ha nem használhatjuk a lépcsőházat, legalább esélyünk van lejutni (békeidőben is jól jöhet egy tűz esetén, persze csak ha nem a mi oldalunkon csapnak fel a lángok)
- meg kell tudnunk tartani saját súlyunkat lefelé (plusz felszerelés, gyerek, miegymás)(Itt jön jól, ha a magasság kétszerese van, mert nem kell fixen kikötni, hanem miután mindenki lejutott, le tudjuk húzni és magunkkal vihetjük.)
- tanulni kell a használatát (viszont ha már tudjuk, bárhol, bármikor jól jöhet)

-CSAPDÁK: millió féle fajta van, én annyit szeretnék leszögezni, hogy csak akkor érdemes a telepítésükbe belevágni, ha
- mindenki, álmából felverve is tudja a pontos helyüket, hatásukat, és hatástalanításukat
- kisgyerek, idős (főleg szenilis) ember, alkoholista esetén csak korlátozottan és nagyon körültekintően

-FEGYVEREK: amit a törvény és a pénztárcánk enged, mindent és mindenből pótlást, meg szerszámokat javításhoz, karbantartáshoz, tisztításhoz. Amire talán nem gondolna elsőre az ember, mert zárt tér: szálfegyver, pl. lándzsa. A rácsokon, vagy biztonsági láncra nyitott ajtón keresztül kinyúlva jó szolgálatot tehet.

És ami talán a legfontosabb: fizikailag és mentálisan is felkészülni előre, ne akkor kapkodjunk, amikor már késő…
Az elmúlt napokban igen szélsőséges időjárás köszöntött be Magyarországon, volt hó és szél dögivel. Sok helyen akadozik még a poszt írásakor is (szombat reggel) az áramszolgáltatás, de a legjobban azokat viselte meg a szokatlan időjárás, akiket autóikban ért utol a…..
Korábbi vendégszerzőnk remek írása után ismét egy kiváló cikket osztanék meg, ezúttal Balogh Ádám tollából. Elsősorban a különböző felszerelésekről, a túlélőzsák tartalmáról, az alfabázisról (nagyon tetszik a kifejezés! :D ) olvashattok, de még sok egyéb…..
SZL8 2013.04.01 23:50:50
@Zöld Október: A szemüveg extra szívás, nézz utána a szemtornának, meg a kis lyukas szemüvegeknek, amikkel lehet javítani a látást. Esetleg ha van rá pénzed lézeres szemműtét.

Ami a bakancsokat illeti én munkavédelmi acélbetkósokat szoktam nézni, jelenleg egy beta márkájú van, típust nem tudok. 10.000-be fájt, de boka fölé ér, acélbetéte, olaj és vízálló, relatív kényelmes. 3 téli szezont símán kibírnak, ha egész évben használom, akkor 2-3 évente cserélni kell. (Ez évi háromezer, tehát bőven megtérül... Ha be tud az ember spájzolni otthon belőle, akkor meg főleg!)

Egy ismi 25-öt költött Caterpillar bakancsra, nem acélozott, de merevített orrú, nagyon jó anyagból, és iszonyat kényelmes. Tavalyi, nem tudom mennyit bír, de elviselném én is. Hát kinek mennyit enged a pénztárcája...
SZL8 2013.04.01 23:23:04
@Zöld Október: Hali! Kések szempontjából a késportálon nézz szét, vannak jó leírások, tesztek.
Amúgy az a legjobb, ha a penge anyaga végigfut a markolaton, "egyben van" az egész. Ilyenkor a legmasszívabb, nem fog kitörni a markolatból egy komolyabb igénybevétel alkalmával. Ha esetleg a teljes markolat leválna, akkor is tudod használni. Érdemes min. 2,5-2,8mm vastagságú, egyenes pengéjű acélt választani. (Egyenes alatt nem tantót, azaz szögben törőt értek, egy hajlítás lehet benne, így élezni is könnyebb, és bizonyos műveletek -faragás - elvégzése is egyszerűbb.) Szerintem ne legyen fogazott, többet árt mint használ, a háta pedig ne fűrészfogas legyen, hacsak nem tudsz kb 80.000.et rákölteni (alatta nem biztos hogy használható lesz, és ráfogni se tudsz, ha szükség lenne rá.) És jó ha van egy 12-16cm-es pengéjű munkakés, meg külön egy kajálósabb, 8-9cm-es. Tisztítás meg evés szempontjából jó ha így van.
A machete meg külön fejezet, azoknak én se néztem alaposan utána, egyszerűbbek 5-8, komolyabbak 35-40-ért már vannak.

Nekem személy szerint ez a kedvencem:
kesportal.hu/2011/08/28/esee-junglas-bozotharcos-szteroidokon/
Talán kevésbé tartozik a blog tematikájának fősodrába, de egy korábbi, a fegyverekről szóló poszt után kialakult beszélgetés miatt gondoltam, hogy mégis érdemes lehet megosztani veletek a következő videót. A szituáció egy átlagos hétköznap a munkahelyen, míg egyszercsak…..
SZL8 2013.03.30 10:01:30
@Robi911: Szerintem ennek a videónak 2 mondanivalója lenne:
-1: Ha már úgyis minden mindegy, mert valaki jó eséllyel le fog vadászni, akkor legalább ne széttárt karokkal várd, hanem küzdj ahogy tudsz. Igenis dolgozzon meg a fragekért...
-2: Ha 10-ből 9-szer már a második teremben leütik a támadót, a többi talán elgondolkozik, hogy megéri-e játszani a rosszfiút... Ez olyan, hogy ha mondjuk itt kis hazánkban minden korrupt politikust (párttól függetlenül) nyilvánosan kivégeznének, a családjuktól pedig elkoboznának minden vagyonukat, az első 10 után az államadósság felét kifizetnék a visszaforgatott pénzekből.
Városi túlélő ... és hózik 2013.01.19 11:38:18
Végigfutva a reggeli híreket, sok meglepő dologgal nem találkoztam. Tél van, ilyenkor pedig előfordul, hogy esik a hó. A közhely ellenére mégis érdemes beszélgetni a témáról, hiszen a megszokott természeti jelenségek közül ezzel mindannyian találkozunk errefelé. Ordító hideg,…..
SZL8 2013.03.15 13:53:16
@Cuba-Libre: Örülök, hogy sikerült "beléjüknevelni" pár dolgot! Viszont ha lemegy az egész, majd érdekelne, miket hallanak a többi ottlakótól, mit csináltak volna másképp, miben szenvedtek hiányt, mi okozott problémát. Állítólag okos ember más kárán tanul, én nem a sajátomon szeretnék. (Persze csak ha nem lesz miatta családi botrány, vagy egyéb probléma...)
SZL8 2013.03.30 09:51:21
@Cuba-Libre: Most már "csak" esőt mond az ország jórészére, van-e pozitív változás?
Ebben a cikkben a Bug Out Bag-gel (BOB) foglalkozom, azaz magyarul a menekülőzsákkal. Miért van szükségünk menekülőzsákra?Túlélési tippek után kutakodva jövünk rá sokszor, hogy vannak kezelhetetlen helyzetek az életben, amikor már nem tudjuk befolyásolni a történéseket. Ez…..
SZL8 2013.03.19 09:10:19
@Lord Warrior: Igen, bocsi, csak munka után meló, és utána ülök csak le, tényleg csomót írtál már...
+2 dolog: 09.11-én amcsiban a porra panaszkodtak sokan, hogy nehéz volt lélegezni meg látni, tehát egy egyszerű védő/búvárszemüveg + maszk a szájra/orra jól jöhet. Földrengés után, hóviharban nem kell hunyorogni :)
Illetve mivel a kerékpár lehet az egyik legfőbb közlekedési eszköz, most a lidl-ben 1800-ért van "egybeszett" defektjavító, táska, multiszerszám. Én kiegészítettem a régi cuccokkal, és kis helyen elfér, bár súlya van.
Az elmúlt hetekben érdekes beszélgetés bontakozott ki az egyik poszt alatt, hogy vajon egy tipikus magyar családnak milyen megoldás lehet az ideális, ha hosszabb távon szeretne valamilyen élelmiszert tárolni? Szintén a sok beszélgetésnek köszönhetően egyre inkább körvonalazódik…..
SZL8 2013.03.01 12:22:36
@trendo+:
Kérdés ezzel kapcsolatban: Löncshús konzerv házilag:
Akkor most először üveg, aztán az üvegek mennek a forrásban lévő vízbe? És mikor zárom le? Kihülés után, vagy még vízbe rakás előtt?
(Bocsi, nem vagyok konyhatündér...)
SZL8 2013.03.09 18:15:26
@astonferi: Hát speciel én a Dél-Alföldön lakom, nekem annyit kellene üzemanyagköltségre számolni, hogy nem érné meg, de természetesen a határhoz közel lakók összefoghatnak, sőt, igazából kellene is, mert ha lényegesen olcsóbban kijön az ember, akkor mindenki jól jár. Szóval hajrá!
Városi túlélő Víz tárolása 2012.05.23 21:38:00
Mint mindannyian tudjuk, a víz az életet jelenti az ember számára. Túlélni nélküle képtelenség. Mint városi túlélőnek tehát, nekünk is fel kell készülnünk erre és vizet raktározni szükség esetére. Ha beütne a krach és a csapból nem folyna az ivóvíz, ha a megszűnő…..
SZL8 2013.03.04 15:29:51
@F.t.:
Ez nagyon jó kis cikk, de megörültem neki!
Én speciel vateráról rendeltem 1x használt kannákat (20db 10literes volt szállítással 6000, tehát nem vészes). Mindet jó alaposan kimostam, aztán hagytam kiszáradni, majd kiöblítettem, hagytam kiszáradni, utána citromsavval (kb 2dkg minden kannába) meg immáron szűrt vízzel felengedtem, és fél napra fejre állítottam, meg fél napot rendesen a talpán, hogy mindenhol tudjon oldódni, aminek kell, és eltűnjön a szaga. (Gyümölcslé volt bennük, bodzaszaguk volt, a kezelés után enyhe citromlé lett, tehát tette a dolgát.) Ecettel nem mertem nekiesni, fogalmam sincs hogy reagálna rá. Mikor kijött a citromos víz, kiöblítettem, hagytam kiszáradni, majd megint öblítés, és végül szűrt vízzel feltöltés, de nem tele, kis helyet hagyva a tetején.
Biztos egyszerűbb lett volna eleve új kannákat venni, de akkor 20.000+postaköltség alatt tuti nem úszom meg, és így megvan annak is az öröme, hogy tettem valamit saját ellátásom érdekében. (Olyan ez, mint amikor nem felhasogatva kéri az ember a tüzifát, hanem saját kezével aprítja...)
Végezetül mindegyik kannára felragasztottam egy matricát, hogy mikor raktam el. Remélem nem lövök vele nagy bakot, és ha kell, iható lesz. (Jelenleg az a terv, hogy kb 3 hónap múlva kinyitok egyet kíváncsiságból, és megkóstolom.
Ti hogy raktok el vizet?
Méltánytalanul kevés szó esett eddig itt a blogon a legfontosabb túlélési "kellékről", amire mindenkinek szüksége lesz, mégpedig a vízről. Elengedhetetlen minden preppernek valamennyi vizet tárolnia, de a víz súlya korlátozza a lehetőségeinket, ahogy nagyobb mennyiség…..
SZL8 2013.03.02 22:38:35
Mondjuk ez elsősorban csapvíz tisztítására jó, de nekünk ilyen van itthon, és nagyon bevált:
wellmed.hu/spd/VZ004/Water_Plussz_vizkezelo_es_vizszuro
(Ha nem lehet másik oldalt linkelni, mert reklámnak minősül, akkor bocsi, töröljétek!)
2 éve használjuk, és bámulatos dolgot csinál a 30 éves panelben lévő öreg rozsdás meg ki tudja milyen csövek vizével! Ha meg lehetne valahogy oldani a szabadban való szűrést is vele, akkor 4000 liter víz 10000-ért nem is olyan rossz...
Kb 30 cm magas, meg kb 2 kg, de én bizony cipelném.