Regisztráció Blogot indítok
Adatok
V.úr

2 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kókay László 1918-as naplója az olasz frontról – 47. rész 1918. november 2-án reggel Peronból elindulva a Cordevole völgyében hősünk szomorúan tapasztalja a lemaradó katonabandák élelemszerző fosztogatását, rablását, s megérti a helyi lakosság dühét. Útközben a magyar tisztek megbeszélik az…..
Kókay László olaszországi naplójának a 25. része említi a velük szemben felbukkanó csehszlovák légionistákat, ami a hozzá kapcsolódó kommentekkel arra ösztönzött, hogy röviden és vázlatosan válaszolni próbáljak olyan kérdésekre, hogy miként is alakult ki a légió olaszországi komponense, hol harcolt…..
V.úr 2018.10.01 10:45:15
Ajánlom a témával kapcsolatban mindenki figyelmébe ezt:
hu.wikipedia.org/wiki/Csehszlov%C3%A1k_L%C3%A9gi%C3%B3

Nagyon érdekes volt a bejegyzés, köszönet érte. Sokszor láthatunk háborús helyzetekben példát arra, hogy az önkéntes, lelkesedésből csatlakozó csapatokat a vezetők gyakran épp a legdurvább helyekre osztják be (golyófogónak használják), hogy így kíméljék az saját "igazi" csapataikat.
Kókay László 1918-as naplója az olasz frontról – 29. rész 1918. június 22-én hajnalban a Piavén történt kalandos visszatérést követően hősünk a rohamszázad élén immár a folyó keleti oldalán vonul a kijelölt gyülekezési pont felé. A gázmaszkot folyamatosan feltéve tudnak csak haladni a korábbi…..
Kókay László 1897-ben született Szegeden, s az első világháború kitörésekor a piarista gimnáziumban tanult. 1915 tavaszán, az érettségi vizsga letétele előtt önkéntesnek jelentkezett. Júniusban a szegedi háziezred brassói kiképző helyére, majd szeptemberben a nagyszebeni tisztiiskolára került. 1915…..
Tudozófia hangya - folyadék 2011.05.31 09:49:00
Ha hangyákat rábírunk arra, hogy végigmásszanak egy vékony oszlopon, összességükben hasonlóan mozognak mint egy hasonló pálcán lecsurgó viszkózus folyadék (pl. méz).(A filmecske elején egy rövid reklám van, amit végig kell várnunk, átugrani sajnos nem lehet, csak utána…..
Tudozófia Egyensúly 2011.05.12 21:13:00
Itt van egy érdekes filmecske egy artista mutatványáról. Ezt is, mint oly sok mindent az életben, különböző szemszögből is nézhetjük. Statikai szempontból érdemes megjegyezni, hogy a mutatványban egyensúlyozott elemek görbék, ezért a súlypontjuk az alátámasztási pont alatt…..
A HTI HydroPack egy "üres zacskó", amely új filter technológiájának köszönhetően, ha bármilyen szennyezett vízbe, pocsolyába merítjük, 8-12 óra múlva teleszívja magát tiszta vízzel, melyet a zacskóban belül rejlő szárított tápanyagok dúsítanak. A gyártó, a…..
V.úr 2011.03.30 12:11:07
A "berendezés" 2 részből áll:
1, speciális zacskó
2, instant por

Szerintem a zacskó valószínűleg porózus fóliából van. A pórusain a vízmolekulák átférnek, de a szennyezőanyagok (és baktériumok!) már nem. Ha úgy tetszik, ez egyfajta HEPA filter (
en.wikipedia.org/wiki/HEPA ) fél ezred milliméteres lyukacskákkal.
Meglehet, hogy a baktériumokat nem akarják kiszűrni, csak a lebegő szennyeződéseket (ilyenkor érdemes ivás előtt felforralni az átszűrt vizet) ilyenkor nagyobb lyukméret is megengedhető.
Ilyen fóliát házilag nem túl könnyű létrehozni és gyanítom, hogy túl sokszor nem is használható.
A belső por pedig valószínűleg azért is kell, hogy legyen ozmotikus nyomás (mikoris a külső víz "fel akarja" higítani a belső sósat, ezért a lyukakon át befelé, a töményebb oldatba áramlik).
Remélem, azért lesz valaki, aki tudja, hogyan lehet ilyesmit gyártani.