Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Történelem p

98 bejegyzést írt és 73 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Ingoushka Petrov néven született lengyel származású brit színésznő, Ingrid Pitt elsősorban arról nevezetes, hogy kettőt is ő alakított a legendás Hammer filmstúdió legikonikusabb horrorfigurái közül: az 1970-es Vámpír szeretőkben (The Vampire Lovers) a ködös Albion szexszimbólumaként tisztelt…..
Hét tenger Korfu hadművelet 05. 2022.06.26 08:12:27
Korfu hadművelet tehát kudarcot vallott, és utólag belegondolva ez alighanem tényleg elkerülhetetlen volt. Egy ilyen hosszú ideig tartó, és ilyen nagyszabású flottafelvonulást a háború negyedik évében észrevétlenül végrehajtani szinte lehetetlen volt. A hadművelet mindenképpen lelepleződött volna,…..
Történelem p 2022.06.27 13:50:52
"Soha életemben nem láttam ennyi rohadékot egy filmben. Senkire se vár megváltás." - Lee Marvin..
KultúrSokk Gladiátor 2021.09.18 19:17:15
Vannak olyan történelmi filmek, melyeket a nézők remekműnek tartanak, még akkor is, ha a kritikusok ízekre tudják szedni a hiteltelenségük miatt. A Gladiátor pedig méltán kiérdemelte minden idők egyik legpontatlanabb kosztümös filmjének díját, ami az ókori valót csak nyomokban tartalmazza. Persze…..
Egyszer elkövettem azt a hibát, amit aztán szerencsére sose bántam meg, hogy licitáltam egy nagy halom korai 1914-15-ös német figurára az evilbay-en még 2012-ben. A kedvencem a Great War Miniatures gyártó, az összes figura a cég gyártmánya volt, ezért csak poénból kiszámoltam a licitemet, hogy adok…..
Minden évben akadnak olyan filmes teljesítmények, melyek habár kimaradnak az Oscar jelöltlistájáról, mégis úgy érezzük, vannak annyira kiemelkedőek, hogy akár kaphattak is volna jelölést, ha nem lenne annyira ignoráns velük szemben az akadémia. Ezeket 2012 és 2015 között…..
A zene stimmel, de ez nem gyerekkorunk egyik kedvenc rajzfilmsorozata, hanem egy kitűnő vígjáték, amelyben az animációs Rózsaszín Párduc is feltűnik a film elején és végén, de nem körülötte forognak az események, hanem egy mesés nyaklánc áll a középpontban, amelyet a mintája…..
Kis híján két évbe telt átolvasni és kijavítani az összes cikket, amiket az elmúlt 9 évben írtunk. Természetesen mással is foglalkoztam, mivel dolgozó ember vagyok és élem az életemet, ezért tartott ennyire sokáig. Nézzük hát az utolsó két év, a tavalyi és az idei korrekciójának…..
Történelem p 2017.10.22 00:05:20
Még egy kicsit elidőzünk A világ nem elég című, 1999-es Bond-filmnél, mert annak idején egyáltalán nem volt kőbe vésve, hogy Denise Richards mellett Sophie Marceau lesz benne a másik Bond-lány. Az MGM stúdió vezetősége sokáig azt erőltette, hogy Sharon Stone legyen az olajmilliárdos Elektra King,…..
Állítólag a nők azért élnek tovább, mert kb. 2/3-dal többet sírnak, mint a férfiak. Nem tudom, ez mennyire igaz, de tény, hogy nem könnyen sírok. Nem szoktam olyan filmeken sírni, mint például a Titanic: ugyan már, kit érdekel, hogy Leo megdöglik, vagy Pankrátor, haggyá' má'. Olyannyira, hogy ezt a…..
Történelem p 2017.03.20 16:22:49
Hét tenger Az U-12 legendája 2017.03.05 09:58:13
Állítólag oly dicsőséges múltunk egyik kevéssé ismert, és a közelmúltig eléggé elfeledett eleme a magyarság tengereken való jelenléte, az első világháború előtti magyar kereskedelmi és haditengerészet története. Rögtön hozzá kell tennem, a „magyar” ebben az esetben azért erősen idézőjelben értendő,…..
Bár mindenki Leója tavaly végre megkapta a hőn áhított szobrocskát és így a mém-áradat is szépen elapadt, bőven akadnak még nagy Oscar-vesztesek. Tudja például a Kedves Olvasó, mi a közös Donald Sutherland, Steve Buscemi, Martin Sheen, Ewan McGregor, Guy Pearce, Robin Wright, John Goodman vagy Oscar…..
Történelem p 2017.02.27 06:35:41
A legeslegelején leszögezem, hogy az égvilágon semmi gáz nincs, hiszen ahogy a poszt címe is elmondja, eszem ágában sincs abbahagyni a filmes témájú írást, elemzést, kritizálást. Viszont néhány heti gondolkodás és belső huzavona után arra jutottam, hogy ezt a blogot már kinőttem, pontosabban ezen a…..
Történelem p 2017.02.26 10:24:15
Filmrajongó 2016. filmjei 1. 2017.02.14 19:20:37
A szülinapi hét írási közül helyhiány miatt kimaradt az a sok olyan feljegyzés, amiket a tavaly általam látott, de nem kiemelkedő alkotásokról készítettem. Most jöjjön néhány ezek közül: Bosszú El Pasoban (I quattro dell'Ave Maria, 1968) Izgalmas, vicces western Bud Spencerrel, Terence Hillel és…..
Acéltájfún, acéleső. Ezekkel a nevekkel ruházta fel az utókor az okinavai csatát, amik elég szépen körülírják, hogy milyen nagy és milyen borzalmas csata is volt ez. Talán a legfontosabb hadművelet mind közül a Hacksaw nevezetű, körülbelül 121 méter magas hegyoldal elfoglalása volt. A hadműveletben…..
Történelem p 2017.01.08 20:43:21
Filmbook 2016 legjobb filmjei 2016.12.26 06:00:00
Idén igazi élvezet, mi több gyógyír volt moziba járni a szenvedő lelkeknek. Többször élhettünk át igazi mozivarázslatot, vagy juthattunk el művészi magasságokba, katartikus csúcspontokhoz, ha a megfelelő alkotásokra ültünk be. Filmes szempontból sok év múlva is jó szívvel fogjuk visszaidézni…..
Régóta akarok már írni egy ilyen toplistát, és így az év vége felé úgy gondoltam miért is ne. Időről időre eljutok beszélgetésekben a szórakozás topichoz, és ha kérdezik általában ilyenkor bejelentem, hogy bizony már több mint 15 éve nem igazán nézek tévét. Nagyjából SEMMIT ami folyik belőle. Ez egy…..
Történelem p 2016.12.25 10:37:18
Nemrég már bemutattam, hogy mely címeket érdemes elővenni, amennyiben giccsmentes karácsonyi mozgóképes szórakozásra vágyunk, ám könnyen lehet, hogy sokaknak már alapvetően az ünneppel foglalkozó produkciókból is elegük van. Viszont nagy valószínűséggel ők is szívesen…..
Nemrég debütált a DC legújabb bukásának filmjének, a Wonder Woman-nek a magyar szinkronos előzetese. Amit láthattunk, abban sajnos semmi izgalmas nincs - van ellenben két nagy csalódás. Adott egy jószívű hősnő, aki a végén majdnem kiábrándul az emberiségből, de azért elmondja, hogy szállt szembe…..
Most, a nyolcadik születésnap környékén kezdem megérezni, mennyi munka fekszik egy ilyen blogban... Több, mint 750 poszt, hosszabb és rövidebb, filmekről, könyvekről, kiállításokról, sorozatokról és így tovább. Egy nem is olyan kis szelete életem elmúlt nyolc, de inkább több évének itt látható,…..
Történelem p 2016.11.03 12:24:44
Egy figyelemreméltó interjú válogatásba botlottam a minap, le is töltöttem, sőt végig is olvastam. Holger Eckhertz a szerző nagyapja a német Signal magazinnak dolgozott a háború alatt, mint újságíró. 1944 májusában cikksorozatot készített elő a goebbelsi terminológia szerinti Atlanti Fal hős…..
Történelem p 2016.08.23 12:33:48
Az amerikai filmgyártás mindig rajongott az összeesküvés elméletekért, történelmi tabukért, eltitkolt vagy tagadott eseményekért, amelyekről amolyan hollywoodi ízesítésű oknyomozó jelleggel leránthatják a leplet. A Mihail Gorbacsov vezető pozícióba kerülését megelőző évek és a hidegháború…..
Történelem p 2016.07.25 19:13:10
Tegnap éjszaka érkezett a hír: Meghalt Carlo Pedersoli, alias Bud Spencer. Bevallom, egy fél percig azon tűnődtem, ki az a farok, aki már megint ezzel a hülyeséggel eteti a népet. Az öreg halálhírét az elmúlt öt évben négyszer lebegtették be, a legdurvább három éve volt, amikor KÉT teljes napig…..
A horrorfilmek Aranypolgára. Nem akármilyen jelzővel illették az 1973-as A vesszőből font embert, bár őszintén szólva, ha már Orson Welles, akkor én inkább egy másik klasszikusához, a jóval kevesebbet emlegetett Kafka-adaptációjához, A perhez hasonlítanám. Ugyan mindkét film trükkjeit, megoldásait…..
Nagyon régen sikerült filmnek ennyire felbosszantania, mint tette azt Thomas Vinterberg kényes analízise egy szűk közösségről. A vadászat az emberi butaság, a naivitás és az ezekkel kéz a kézben járó előítéletekkel vagdalkozó emberekről szól. Egy olyan hamis, de valósnak…..
Történelem p 2016.02.27 00:14:11
@Bogas: Szia! Régen én is többször láttam azt a svéd sorozatot, és a témával azóta is foglalkoztam néhányszor. Mivel a sorozatot régen láttam, a címére sem emlékszem. Véletlenül nem tudod?

Válaszodat előre is köszönöm!