Regisztráció Blogot indítok
Adatok
_Okostojás_

319 bejegyzést írt és 330 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Okostojás blog A hó evolúciója 2014.12.27 19:39:35
Most vagy a hó erősödik annyira, hogy nagyságrendekkel kevesebb mennyiség is sokkal nagyobb riadalmat és gondot okoz, vagy az emberiség satnyult el annyira, hogy néhány centi hótól megáll az élete. Nem tudom eldönteni melyik állítás az igaz, de valami történt az alatt a röpke…..
„Az biztos, hogy az én fejemben nincs olyan terv, hogy befolyásoljuk az emberek viselkedését, az emberek el tudják dönteni, mit csináljanak vasárnap"  Orbán 2014. november eleje   Mi azt szeretnénk, hogy Magyarországon vasárnap ne lehessen dolgoztatni senkit. Nekünk van egy…..
Egy találós kérdéssel kezdeném: Ha innen nézem fehér, ha onnan fekete. Mi az? Mielőtt bárki földhöz vágná a sapkáját idegességében, hogy ilyen nincs is, elárulom, hogy van. Méghozzá a magyar adórendszer. Hogy honnan veszek ilyen sületlenségeket? Természetesen onnan, hogy…..
_Okostojás_ 2014.11.14 18:10:55
Tisztelt F.M.J.!

Amint soraiból kiveszem, Ön sem ért egyet az egykulcsos SZJA-val. Érthetően kifejtette, hogy miért igazságtalan.
A következtetésével viszont vitába szállnék: "Felső jövedelemsávban az adó igazságtalanul alacsony. Nagy jövedelemhez arányaiban alacsony kulcs tartozik. Ami viszont mellette szól, hogy mivel alacsony a kulcs, így az adóalany itt fizeti be az SZJA-t, és nem egy másik országban, ahol mondjuk ezeket a dolgokat már józanul átgondolták, és történetesen egykulcsos jövedelemadót működtetnek. Annak belátása, hogy a kevesebb adó több, mint a semennyi, nem igényel bonyolult matematikai elemzést."
Bonyolult matematikai elemzésbe nem kezdenék, azt hiszem az bőven elég, ha megnézzük az egykulcsos adó bevezetése előtti év költségvetési SZJA bevételét és az utána következő évekét. Nos az eltérés 450-500 milliárd Ft/év. Évente ennyivel kevesebb adó folyik be. Azt hiszem ebben az esetben nem arról van szó, hogy a kevesebb adó több mint a semmi, hanem arról, hogy a kevesebb adó jóval kevesebb mint a több. És ez nagyon hiányzik a költségvetésből. Hogy ne legyek túl demagóg, nem kezdem el bizonygatni, hogy ekkora összegből hány gyereket mennyi ideig etethetnék. Azt hiszem az is elég meggyőző érv, hogy ekkora összegből évi 45-50 új futballstadiont építhetnénk. Néhány év múlva elérhetnénk, hogy minden magyar településnek (cca. 3200) lehetne fedett 10-20.000 fős fedett futballstadionja!

Üdvözlettel:
Okostojás
Beszélhetünk adóról, illetékről vagy bármilyen más sarcról, egy dolog egyértelmű. Mindig, minden költséget a végfelhasználó fizet meg. A végfelhasználók pedig a ZEMBEREK! Bármilyen vállalkozás, lehet az termelő vagy szolgáltató csak „közvetítő” a piaci folyamatokban.…..
_Okostojás_ 2014.10.31 17:58:12
Tisztelt F.M.J.!

Azt hiszem nem ugyanarról beszélünk. Én nem általában az adóztatásról írtam, hanem azok emelésének hatásairól.

Közkedvelt lett mostanában bármilyen adó vagy extra sarc kivetésekor az a kommunikáció, hogy a gyártó vagy szolgáltató nem háríthatja azt tovább. Ami nonszensz, hisz a vállalkozás célja a nyereség megszerzése. Gondolom Te sem úgy indítottad anno a vállalkozásodat, hogy eleve veszteségesre tervezted. Mert akkor egyszerűbb lett volna fogni a marék pénzt és felmenni vele egy toronyház tetejére és szélnek ereszteni.

Az adóról az a véleményem, hogy szükséges rossz. Szükséges abban az esetben, ha az adó fejében az adóztató bizonyos feladatokat átvállal az adózótól, illetve különféle szolgáltatásokat nyújt neki. Gondolok itt az oktatásra, az egészségügyi ellátásra, a nyugdíjra, a tömegközlekedésre vagy az infrastruktúra kiépítésére. Persze az is benne van a pakliban, hogy a befizetett adót illene a lehetőleg hatékonyan, magas színvonalon felhasználni. Nos, ez nem látszik ma az országban. Nincs normális oktatás, nincs tisztességes betegellátás, veszélyben a nyugdíj, hogy a közlekedésről már ne is beszéljünk.

Azzal van a bajom, hogy már a százötvenedik adónemet találják ki, hogy az említett rendszerek egyáltalán működjenek valahogy. Pedig egyetlen "adót" kellene csak megfékezni és szinte egycsapásra helyrebillenthető lenne minden, Ez az "adó" pedig a korrupció. Gyanítom, hogy pályafutásod során Te is találkozhattál vele néhányszor. Mondok egy példát: Én mint magánember építtetni szeretnék egy 100 m2-es házat. Nagyjából 18-20 millió Ft körül találok rá kivitelezőt. Ugyanezt a házat amennyiben állami alkalmazottként az államnak építtetném meg cca 75-80 millióért kiviteleznék. Vajon hova megy a horribilis különbözet? Természetesen a korrupcióra. Vajon ki fizeti meg? Természetesen az adózók. Vajon kellene-e adót emelni, különadókat bevezetni, ha az állami megrendelés is 20 millió lenne? Természetesen nem.

Végezetül annyit: adó kell, de nem mindegy a mértéke és a felhasználás módja.

Üdvözlettel:

Okostojás
Okostojás blog Üröm az örömben 2014.07.08 11:28:02
Örömmel olvastam a híreket, hogy megújul Tatán a szabadtéri színpad. Megboldogult ifjú koromban sokszor jártam ott színházi és zenei előadásokon. Többek közt ott láttam először néhány nagy klasszikust: a Képzelt riportot, az Omegát és sok-sok más csemegét. Néhány napja…..
Okostojás blog Tiszteletet! 2014.05.28 08:25:42
Nem szeretek utazni. Sokkal jobban érzem magam otthon. Ennek következtében nem is tudom, hogy a világ mely pontján mibe kerül egy hotelszoba egy éjszakára. De nem is ez a lényeg. Természetesen elfogadom, hogy ha egy magyar közszolga tárgyalásra elutazik valahova, ne sátorban aludjon…..
Tisztelt Hölgyei és Uraim!  Azért gyűltünk ma össze, hogy kiválasszuk a Magyarországon lévő fafajok közül azt, amelyik méltó a Hungarikum jelzőre. Kérek mindenkit, hogy a legjobb tudása és lelkiismerete alapján jelöljön egy fafajtát. 1. Bizottsági tag: én a kocsányos…..
Kampány miatt zárva! Nyitás a választások után...
Olvasom, hogy:  Az elkövetkező napok rendkívüli téli időjárására felkészült a katasztrófavédelem. Az érintett állami szervezetek, a közútkezelő megfelelő létszámmal, eszközparkkal és logisztikai háttértámogatással, összehangolt irányítással és egységes…..
Eleddig csak az orvosok hívták fel a figyelmet a túlzott táplálkozás veszélyeire. Magas vérnyomás, keringési zavarok, ízületi bántalmak, stb. Mostantól viszont valószínűleg a politológusok, gazdasági elemzők és pénzügyi szakemberek is beállnak a sorba. Történt ugyanis,…..
Azzal kezdem, hogy töredelmesen bevallom, nem ismerem közelebbről se Deutsch Tamást, se Horváth Andrást. Igaz, éppen ezért eleddig nem is aggattam jelzőket egyikükre sem. Viszont Deutsch Tamás úgy látszik közeli ismerőse lehet Horváth Andrásnak (de legalábbis a tevékenységét…..
Bár Pártunk és kormányunk minden tőle telhetőt (ennyi tellett tőlük) megtett a téli felkészülésre, amit pár napja egy gyakorlat alapján ki is értékeltek: Pintér Sándor a továbbiakban az éppen véget ért felkészülési gyakorlat kapcsán elmondta, annak részletes eredményeit…..
_Okostojás_ 2013.12.07 19:38:34
_Okostojás_ 2013.12.08 10:54:14
@Hohenstaufen:

Mindig szerettem az ilyen embereket. Tudtok olvasni, ismeritek a betűket, még a szavakat is sikerül összeraknotok. Az értelmezéssel már van egy kis bajotok, de hát nehéz, megerőltető dolog is a gondolkodás :-)
Tudom, öreg koromra benőhetett volna már a fejem lágya. Így 55 évesen már lehetne annyi tapasztalatom, hogy nem jó telezabálnia az embernek magát. Ma mégis elkövettem ezt a hibát. Délután, munka után hazajöttem és a vasárnapi maradék húsleves után borjúszeletet kaptam vadas…..
„Orbán Viktor azt mondta, Magyarországon kétfajta pártelnök van: az egyik olyan pártot vezet, amelybe rendszeresen törvénytelenül áramlanak pénzek, amit időnként be is vall, és vannak, akik olyan pártokat irányítanak, amelyek betartják a törvényeket. "A mostani…..
Okostojás blog Csoda történt! 2013.11.04 19:37:32
Sosem gondoltam volna, hogy helyeslően bólintgatok majd a Kedves Vezető szavai hallatán, de ma megtörtént a csoda! Kétszer is! Ma az azonnali kérdések órájában, több témában is személyesen válaszolt a Kedves Vezető a plenáris ülésen. A kérdéseket nem idézem, a válaszokból…..
Okostojás blog Kinek higgyek? 2013.10.31 17:46:53
Ma két reprezentatív közvélemény-kutatást is olvastam. A két eredmény köszönőviszonyban sincs egymással.   1. A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében októberben szeptemberhez képest változatlan maradt, mindkét hónapban 27%-on állt, és lényegében…..
A helyi napilapban olvastam ma: „Michl József polgármester és Németh Tamás, a Vértes Volán Zrt. vezérigazgatója együtt jelentette be: november elsejétől 20 százalékkal, 1370 forintra csökken a helyi nyugdíjas autóbusz-bérletek ára. A kieső bevételt az önkormányzat…..
Összeült a válságstáb. - A bukott baloldal (Gyurcsány-Bajnai-Mesterházi trió és gárdájuk) összefogva az IMF-fel, az EKB-val, a bankokkal, a multikkal és a Holland labdarúgó válogatottal, meggyalázta a Nemzeti Válogatottunkat. Ez így nem mehet tovább! – jelentette ki a Kedves…..
Ritkán káromkodom, akkor is visszafogottan, de most majdnem kicsúszott a számon néhány illetlen kifejezés. Az ok, ami miatt kis híján bűnbe estem az a tegnapi szobordöntésnek titulált valami volt. Őszinte leszek, alig várom a 2014-es választásokat és nagyon szeretném a…..
_Okostojás_ 2013.10.01 06:53:28
@imres:

No de kedves imres polgártárs!
A gond ott kezdődik, hogy a Te Kedves Vezetőd van hatalmon és mutyilandot csinált az országból. De ezt tenéked hiába is magyaráznám :-)
Persze az is gond, hogy az ellenzék nem elég összefogott és - mint azt a posztomban is olvashattad - nem az értelmes válaszokkal foglalkozik.
De ezt Te nem értheted, aztán majd csak pislogsz ha nálunk is mizéria lesz a wc papírral mint Venezuelában, és a hadsereg szállja majd meg a papírgyárat, hogy legyen végre valami. Bár lehet, hogy nálunk erre nem kerül sor, hisz aki nem eszik nem is végez nagydolgot. Akkor meg minek a papír?
Csak kapkodom a fejem az újabb és újabb lövedékek elől, amit a gazdasági szabadságharcban puffogtat Pártunk és kormányunk. A gaz bankok, a mocskos multik, a szipolyozó közműszolgáltatók és újabban már az alantas tankönyvkiadók ellen kell harcolnunk, mert galád módon mind arra…..
Jó, tudom Gyurcsány a hibás. Ha őszinte akarok lenni, azt is elmondhatom, hogy nem szimpatikus nekem Gyurcsány, de ettől tőlem még bekerülhetne a Parlamentbe. Viszont a Political Capital szerint semmi helye a Tisztelt Házban. Legalábbis ez derül ki az általuk készített…..
Mondjuk, kicsit késve, mert a dátum szerint 2013 júliusában írt nekem a Kedves Vezető. De a lényeg, hogy ideért! (Mellékesen megjegyezném, hogy ha ilyen megbízhatatlan és lassú a Magyar Posta, én a Kedves Vezető helyében nem bíznék bennük annyira, hogy a Takarékszövetkezeti…..
Szép csendben, mondhatnám suttyomban kis hazánk Kánaánná változott. Mondjuk, én nem nagyon érzem, de a jelek egyértelművé teszik. Olvasom, hogy: Az egyik fővárosi sportcsarnok elé szerveztek tüntetést azok az emberek, akiket mélyen felháborított Alföldi…..