Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ston

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lefekvés után,elalvás előtt kérdezted,hogy akkor most már,mert ennyi esztendő(ötven) elteltével rápillantva az egészre,jóllát-ha- tó:mondjam meg,megbántam-e?Meghökkentem,de magamban menten elismertem,hogy csakugyanlát-ha-tó,s nem térhetek kisemmi módon a válasz elől,meg kell…..
láttam már valahol valaha igenakkor is ha nemrebben át rajtam ahogy egy új albumból elém kerüla Népligeti emlékmotívumaira külön-külön is fölneszelnékhát még a megfestés módjáraaz ijedt-ijesztő ördögfej figurára nyaktalan félkarú szürkés-zöld testen ül…..
 „A szerkentyű maradhat, működni fog, míg a tartó fog kitart,megválni tőle nem szükségszerű”,filozofált fogorvosom,„de a gyógyszerezés mindig időhúzás.”Nem vitás, hümmögtem, és elfogadható, ha nem is vigasz,hiszen, foghegyre véve: minden az.Egyszer,…..
Az esős napokban, megmondom, mi a jó;ha sötétszürke hasú heveny vattacsomórohangál fejetlenül és alacsonyan felettünk, ha nekivadulva facsarja szennyesét az ég és a kora őszi lucsok szakadatlan csurognyakra, főre, s ráfanyalodunk az esernyőre,te belém karolsz, én magamhoz…..
Világrendszer,tudom,de ami a hely és az idő nemzeti zsákjában belőle körülkerít,a kész helyzet riadalmát hozza rám,már itt is van ésa bejáratott kilátástalanság ablaktalanjába lök,ha belegondolok, hogy mit tehetne az ember ellene,netán szellemes szórakosgatással mire mehetneha…..
Ahogy ezeket az adriai fövenyen gyűjtött kagylókat,az arcélek, szemek, szájak, holdas lények igéző rajzolatait fekete tollal továbbhuzigáltam és finom, Van Gogh márkájú olajfestékkel kipingáltam, hőálló ezüsttel villogóra vadítottam,egyszerre csak azon kaptam magamat,…..
a mainapon történthogy az erkély sarkában állótöbbször elfagyott csámpás és vénséges hibiszkusz meg a vadszőlő tövében kelt kukacvirág sötét- és világos-lilája-pirosamohón kigyúltegymással versenyre keltés alkalmi zengzeményembe ajánlkozvakérte már-már követelte…..
fehér cérnaszálak a feketeségen ponttól pontigmilyen mereven kecsesen húznak vonalat mintha arány és irány egyből csak úgy futtábanelérhető volnaértelemmel az artista dolga megtalálninézd csak csupa fejmegannyi erőlködő antropomorfiaa sárga-kék a vörös-barnaannyira…..
ston 2011.08.20 09:29:27
@Ligetlakó: Igen, köszönöm, a szó-szatyromban hirtelen nem találtam.
Az almafa lassan befejezikarját széttárja:hölgyeimuraimennyi volt!udvarunkig(a hullámpalás kutyaólig)ablakomig kitolt határain belülholtig kosárkát álmodikszellős polcot remélpár szem földre pottyantcirmos-héjúhangyaláb tapostanyári pillanat:töpörödött…..
 Füves hegy oldalán vénülő pasas –ezt a verset még ’98 tavaszán írtam A hal tréfája kötetben; hatvan múltam, jól hangzott,enyhe kivagyiság is rezgett benne emlékezetem szerint, humorosanakár;ma rezeg-e, merek-e visszatérni hozzá, életre kelteni,mert elém…..
Cérnaszálon,nem kötélen,át a sötét semmiségen táncoló, teelőre-hátra lendülsz-hőkölsz,hány fejed van, kétlábú?A kor lelke nemzett, a nemzeté,tudom, de milyen úton, módon, miféle konkrét vagy véletlen vágy, ijedelem tépett láthatóvá téged, hogy magad se tudod, mit…..
Hogy a létraősmotívumaim egyike, nem puszta praktikum vagyheje-huja szó,tényképekkel és tanúkkalbizonyítható,s hogy tüstént meg is teszem(magától mozdul rá kezem),legyen eleve érvem;nem kell hozzá újra visszatérnem;ott vagyok itt –a gyerekkori udvaron áll,fenyőfából…..
Öt nő maradna csak a helyszínen,ha telne az idő, mert a hatodik alakitt a bal szélen nekilendülve éppenfut el onnan, bár kérdéses, honnan; és a jelenet más kellékei, a szekér a rúdjához mereven dőlő láncdarabbalvagy a címadó csillagpor hullása isvalószerűtlennek tetszene,…..
Egyszer régen már dejól elmeséltem:hőseimmel Kukutyinbana nagy-zab-vadzab-hegyezőt de be-indíttattam, legyőzettem velüka világmegváltás nehézségeit, s a beteljesítő mozzanatot a Rossz bajnokahajtotta végre, akarata ellenére; szerettem ezt a duplaszaltós megoldást, de már…..
Hajdani játszótárs emailjére– Persze, s ha van az embernek kedve vagyvalamiféle kényszerérzete, ki is mondja,eldadogja, válaszként a blogra bogozza:azért neo ez a retro,mert más nem lehet,mikor a restauráció ellen fordul,s látja,az ismétlődés ismétlődik megint,a régi…..
Fásultság és félelem, félelem és fásultságbénít és tompít, zár magadba és köt gúzsba,hitetlen vagy és reménytelen, bár hitet ésreményt próbálsz magadra erőltetni, s olykuszák agyadban a gondolatok, hogy méga bajaid sem tudnád rendesen elsorolni, igaz,nem is fenyeget a…..
Egészen talán még nem süketülökmeg!Lám, a reszegést is tisztán hallom most – igaz, semmit se mond, nincs mit értenem,súrolja a plafont vakon, végestelen végig,talán bizony földtől égig ér a rusnya,én meg,hangzásokat rakosgató,függőleges tengely körül a szójátékokat…..
ston 2011.05.27 11:53:07
@világítótorony: igen, én is úgy gondoltam,
hogy a bumerángon jön a válasz.
Egyébként a festmény keze, a jobb, arra utal,
fölvéve a bumeráng alakját, hogy már sokszor
erre lett használva.
ston 2011.05.28 20:18:58
@Ligetlakó: köszönöm a közvetlen hangú hozzáírást, úgy mint az Új vers régi kötetedben
írt lábjegyzeteket, ezek még közelebb hoznak.
A pötyögtetettfarsangi papundekli pedig arra való,hogy válaszoljon: ma mi az, ami jó,ami más,és a miazmásmagyar társadalmi realitás nyűgeiből,egy pillantásra legalább,érzeteinket kiszabadítja.Hosszabb távra vagy életviteli megoldáskéntkétséges a hatásfoka,nem olyan átütő,…..