Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ivan Karamazov

651 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„A verses színjátékot (illetve annak elkészült részeit), amely a Krisztus utáni IX. században játszódott volna, és Formosus pápa kihantolásáról, a római pornokráciáról vagyis kurvauralomról, továbbá a népvándorlás néhány kései hullámáról szólt volna, 1995 végén adtam oda Balassának, majd amikor…..
Pontos, rövid, kemény mondatok. Napkések...
Megtisztítani a múltat — ez volt az egyik legforróbb törekvése...
Kellene tartani egy gálát a 80 éves Kenéz Ferenc tiszteletére...
Ficsku Pali halála indította el bennem...
A művészet az a terület, ahol a patkányok is repülhetnek...
Ülünk a barátommal egy marosvásárhelyi erkélyen, és azt bizonygatjuk egymásnak, hogy az ilyenek, mint Garaczi, soha semmit nem tudtak az életről...
Sausic Attilát immár majdnem húsz éve hordozom magamban. A Holmi 2007. júniusi számában megjelent Maigret nyomán a világ című írását ugyanis folyamatosan újraolvasom: tetszik a kiegyensúlyozottsága, a világos szerkesztése, a tárgyilagossága. A szerzőről azonban semmit nem hallottam, amíg meg nem…..
Emlékszem, ahogy egy-egy pillanatban, amikor nemcsak fontos volt, amit mondani akart, hanem ironikus is szeretett volna lenni, megnyújtotta az amúgy is hosszúkás arcát. László Ferenc is ezt a mozdulatot utánozta le egyszer: jellegzetes kép volt a Horváth Andor-albumban. Fotó: Helikon Mert…..
"Valamikor régen — idestova már szinte negyven esztendeje — hazaér­kezve az iskolából, táskámban levelet találtam. A levél elveszett, írója és a címzett még él. A levél baráti szövetségre szólította föl a címzettet, amit ő a maga részéről, szintúgy levélben, tüstént megfogadott." Ez az első mondata…..
Legalább háromféle versmondó van. Az egyik a közösség ügyében jár, klasszikusokat terjeszt, egy pedagógiai éthosz nevében működik. A másik úgy képzeli, ő a legfontosabb, fontosabb magánál a költőnél is, akinek a verseit ordítja zokogva. A harmadik teljesen átadja magát a versnek, miközben — hiszen…..
Ebben az egészben, ahogy sokan viszonyulnak a pedofil-botrányhoz, többféle félelmet érzek. Az első talán a hit félelme, ti. hogy akiben hiszünk, az nem lehet bűnös, következésképpen, ha a számunkra rokonszenves rendszer köztársasági elnöke tévedett, akkor: nem tévedhetett. Ez aztán összekapcsolódik…..
A legfontosabb erdélyi magyar színész volt...
Egy kisfiút megölnek, és a húga a bűnösök nyomába indul...
  De nagyot döndült az év...
"Mondd meg, hogy imádom a drága nőket, ha arra jársz, / Mondd meg, hogy nem tudom feledni őket, ha arra jársz, / Nézz le a nagyhídról a vén folyóra, ha arra jársz..." — énekelték gyerekkoromban a Marica grófnő híres bonviván-áriáját.Az eredeti természetesen úgy szól: "Mondd meg, hogy imádom a pesti…..
Lehet csapkodni, mérgelődni és gúnyolódni, de ettől nem értjük meg jobban Vidnyánszky maradását. Márpedig ez rendszerszintű probléma...
Azért szeretem a monográfiákat vagy az összefüggő írásokból egybefűzött köteteket, mert egy világ alakul ki belőlük. És azokat szeretem igazán, amelyek megfelelő nagyvonalúsággal idézik fel a kort és/vagy a szerzőt, amelyről beszélnek...
"Álldogálok ott még egy darabig, azután kiszédelgek az esőre, járom Cleveland utcáit, bámulom a házakat, ide-oda bemegyek, senki sem kérdi, mit akarok, ne is kérdezzék, hiszen nem akarok semmit azon kívül, hogy vagyok és járkálok és esik az eső." (125.) Az ilyen mondatokért lehet szeretni Zalán…..
Össze kellene rakni a Markó Béla-jelenséget. Erre most, hogy a Partizán kiváló interjúja megjelent, jó alkalom adódik. ..
Éveken át alkoholista voltam: valamiféle végtelenített versírásba menekültem...
"Nem tudom, olyan gőgösnek tűnt" — mondtam évekkel ezelőtt Kis Jánosnak egy kávé mellett. "Nem gőgös: gátlásos." — válaszolta János. Aztán elmesélte azt az anekdotát, amelyre Krupp József is hivatkozik szép interjújában...
A Parászka Boróka-jelenséget két okkal lehet magyarázni: egyfelől a szűk magyarsággal, másfelől Parászka Boróka személyiségével...
A jelenet, amelyben a tanárnő egyedül marad, mert az igazgatónő bejelenti, hogy a fellebbezés miatt bármikor jöhet egy szúróvizsgálat, és a munkanap 8-tól 4-ig tart, a kollégák pedig sértetten vagy sajnálkozva, de magukra hagyják Anát, olyan, mint a Volt egyszer egy Amerikában az, amikor Noodles…..
Vida Gábor az Év Szerzője lett a marosvásárhelyi könyvvásáron...