Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Megyesi Éva

151 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kicsi vagy nagyobbacska bokrokon sok kertben nyílnak most tulipánra emlékeztető formájú, rózsaszín és fehér árnyalatú virágok. Mindenki ámulatára hozzák mutatós díszeiket. Köznapi nyelven tulipánfának nevezik őket, de ennek hallatán a kertészek és a botanikusok kissé felkapják a fejüket. Mert a…..
Látni és nem megragadni, látni és nem megtartani, útjára engedni. A hanami, a cseresznyevirágzás japán ünnepe ezt idézi meg. A természet csodálatát, a szépség örömét úgy jeleníti meg, hogy tudjuk, talán holnap egy erős szél, egy hideg éjszaka vagy egyszerűen az idő hossza lesz az, ami elhervasztja a…..
Pár napja eszembe jutott, hogy gyönyörű virágú gumós begónia (Begonia x tuberhybrida) gumók kaphatóak faiskolai üzletekben, virágboltokban. Gondoltam, talán írni kellene arról, miért érdekes ez a növény és mire figyeljünk, amikor elültetjük gumóit. Lássuk csak… A növény…..
Megyesi Éva 2019.04.07 15:29:36
@Gévay Bori:
Kedves Bori! A gumók egyik részén általában láthatóak az előző évi gyökérmaradványokból vékony, megbarnult hajszálgyökerek. Ezt meg kell keresni, és a gumóknak ez a része kerüljön alulra, ezen az oldalon hajtanak majd ki az idei gyökerek. A kihajtás már gyorsabb áprilisban, főleg ha néhány órára be is áztatta a gumókat vízbe az ültetés előtt. 2 héten belül látszanak majd a kis hajtások a cserép földjének tetején.
Válasszunk kertünk körülményeihez növényeket, így kevesebb lesz a kertfenntartásra fordított időigény. A legfontosabb, amire figyelnünk kell, az a fény- és talajállapot, valamint a vízhelyzet, vagyis tudjuk-e rendszeresen öntözni a kertünket, vagy ezt a feladatot a természetre bízzuk.  ..
A növények közötti kölcsönösen előnyös együttélési kapcsolat olykor csak laza, időleges. Ha valamelyikük számára az életfeltételek jobbá válnak, az megerősödik, majd terjeszkedésével elnyomja a körülötte élőt. Mielőtt ez megtörténne, szükséges a kert fenntartási munkái során határt szabni a…..
aranyfa kertje Társak 2019.03.05 15:37:08
Segítik egymást, de nem versengenek egymással. Együtt egészségesebbek, mert távol tartják egymás ellenségeit. Életerősek, mert a feltűnő virágú társ odacsalogatja a rovarokat, és azok a kevésbé díszeset is beporozzák. Egyikük fénykedvelő, árnyékával mégis biztonságos életfeltételeket nyújt a…..
aranyfa kertje Tavaszidéző 2019.02.25 22:56:54
Talán csak pár hét és belépnek életünkbe a tavasz illatai és színei. Köztük ez a virágszőnyeg is életre kel, mely az árnyékos kertrészek rövid életű tavaszhírnöke. A sárga virágú salátaboglárka (Ficaria verna) és a kék fürtös gyöngyike (Muscari racemosum) virágszőnyegébe mélyzöld leveleivel…..
Írásunkban a park növényvilágát szeretnénk bemutatni. A meghatározó fajokkal és fajtákkal ismerkedünk meg, hátha valaki kedvet kap és saját kertjében is látni szeretni őket. A fehér virágú cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens ’Annabelle’) az első, amelynek gömbjein a nyári hónapokban megakad…..
Éppen egy hete jártam Mosonmagyaróváron, ahol óvodások, kisiskolások számára szerveztek kertépítő versenyt. A gyerekek lelkesen, vidáman, örömmel ültették a növényeket, helyezték el az elkészített figurákat, egyéb kiegészítőket az egy négyzetméteres kis kertecskékbe. A…..
      Pár nappal ezelőtt jártam a Füvészkertben és arra gondoltam, hogy megörökítek egy-két növényt. Most nem a megszokott és sokak által kedvelt pálmaház és az orchideák voltak a célpont, hanem csak úgy, amit éppen érdekesnek találtam, azt fotóztam le.…..
Megyesi Éva 2015.06.01 07:45:07
@antiorgazda: Köszönöm, valóban elírtam, Papaveraceae család. Javítom...
A sárga virágú a pireneusi mák, Maconopsis cambrica.
Megyesi Éva 2015.06.01 07:49:28
@Megyesi Éva: Meconopsis cambrica...
aranyfa kertje Nyugati kökörcsin 2015.05.08 22:58:53
A kertekben lassan már elnyílnak a kökörcsinek különleges hangulatú virágai. Ha napsütésben rápillantunk kicsinyke bokraikra, egyszerűen nem tudunk tovább menni: megakad a szemünk a molyhos bimbókon, a lilás árnyalatú szirmokon és a világító aranysárga porzókon. Én minden…..
Számomra úgy tűnik, mintha tegnap lett volna, hogy a Hortus Hungaricus Kertészeti Kiállításon 2009-ben bemutató kerteket láthattam. A londoni Chelsee Flower Show mintájára indult a verseny, melyen a kertépítők akkor is napokon át építették kertjeiket a nagyközönség és a szakma…..
Épületfalak, pergolák, kerítések szép takaró-, és dísznövényei a kapaszkodó cserjék. Csúcshajtásaik fejlődnek legerőteljesebben, így tudnak egyre magasabbra törni, rácsokat, oszlopokat befutni. Oldalhajtásaikat, alsó rügyeiket csak másodlagosan fejlesztik ki. Ezeket a…..
aranyfa kertje A tél fűszerei2 2014.01.26 21:05:30
fahéj, szegfűszeg, kardamom A növényvilág egyik legősibb gyógyszere a fahéj. Dél-Ázsiából származik, a kínai füvészkönyvek több ezer évvel ezelőtt is említették már. Európába az arab kereskedőknek köszönhetően jutott, akik annyira őrizték titkát, hogy azt…..
aranyfa kertje A tél fűszerei 2014.01.02 15:14:34
csillagánizs, szerecsendió, gyömbér A téli hónapok, de különösen a karácsonyi ünnepnapok jellegzetes illatait a fenyőfán kívül a fűszereknek köszönhetjük. Ételek, italok finom ízét, illatát kapjuk tőlük. A mi éghajlatunk számára különleges fűszerek a trópusi Ázsia…..
Megyesi Éva 2014.01.04 20:30:32
@Hepci: Azt én is szeretem :). Saját készítésű volt?
Boldog új évet kívánok én is...
aranyfa kertje Karácsony 2013.12.24 10:30:07
..
aranyfa kertje datolyaszilva 2013.12.09 22:42:56
A tél borongós napjait a zöldséges polcokon látható szebbnél szebb, finomabbnál finomabb és érdekesebbnél érdekesebb gyümölcsök is vidámabbá tehetik. Nézzük csak… ott az a narancssárga, az nem datolyaszilva? Dél-Kelet Ázsia (Japán, Kína) őshonos növénye a…..
Virágkötészeti kiállítás, kézműves vásár, családi kézműves rendezvények, koncert, néprajzi előadás Adventről – ez volt a hétvége különlegessége a Néprajzi Múzeumban. Ahogy évek óta mindig, akit érdekelt, még Advent vasárnapja előtt idén is megnézhette, miről is…..
A kert izgalmas növényei, az évnek csak néhány hónapjában nyílnak. A többi időszakban leveleinek formája és színe díszít. Ezért nem egyszerű az évelők alkalmazása. Egymás melletti társakat úgy tudunk választani közülük, ha figyelünk virágaik színére és formájára…..
aranyfa kertje Levelek ősszel... 2013.11.01 20:32:01
Eddig észre sem vettük őket. Elmentünk mellettük, alattuk. Féltve figyeltük őket, amikor tavasszal az apró rügyekből cseperedtek. Örültünk, amikor a nyári forróságban árnyékot adtak. Hogy milyen a formájuk, nem is volt fontos… Egészen addig, amíg az egyre hűvösödő…..
aranyfa kertje Peru 2013.10.05 14:07:07
A világ egyik legváltozatosabb éghajlatú és földrajzú területe Peru. A világon látható természeti jellegzetességek legalább 75%-a megtalálható ebben az egy országban, olvasható sok helyen. Vajon hogy éltek itt évszázadokkal ezelőtt az emberek, hisz a történelmi…..
aranyfa kertje OMÉK 2013 2013.09.21 20:49:20
Ebben az évben a kertészet egy hosszú hétvégére az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra költözött a Hungexpo "C" pavilonjába. Szeptember 22-én még mindez látható. A pavilon legnagyobb területű bemutatóhelyén találjuk a Közösségi Standot. Itt…..
Megyesi Éva 2013.09.23 21:35:46
@Olaci: Örülök, hogy segíthettem :).
A Bécsi Botanikus Kertben sétálva sok különleges, figyelemfelkeltő dologra bukkan az ember. Ezek egyike ez a kis kert, melyekben árnyliliom (Hosta) fajtagyűjteményt találunk.  A botanikus kert évek óta helyet biztosít a bécsi Iparművészeti Egyetem diákjai számára, hogy…..
Úgy alakult, hogy szeptember első hetében én is Sopronba indultam, hogy pár napot abban a városban töltsek, ahol születtem és ahol gimnáziumba jártam. Sok személyes élmény köt ide, szeretem ezt a várost. Hihetetlenül élveztem most is az ott töltött pár nap minden pillanatát.…..
Pillanatok alatt elnyíltak a díszalmák virágai és már ott is vannak az ágakon a kis terméskezdemények. A virágszíneik emléke talán még bennünk él. Most pedig itt az alkalom: nézzük meg őket újra, hogy kiválaszthassuk közülük azt, amit szívesen ültetünk kertünk, utcánk…..
Megyesi Éva 2013.08.29 08:02:22
@Cpt. Flint: A Tahi Faiskolában tavaly volt, most nem látom a listájukon. Szerintem érdeklődj náluk, hátha néhány darabos tételben még kapható.