Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Porcogo

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az állatok jóllétéről alkotott véleményünk mindig változik. Így változik az is, hogy mit tekintünk állatbántalmazásnak, melyek az egyáltalán el nem fogadható bánásmódok. Lassan és fokozatosan, új elemmel bővül az állatkínzás fogalomtára. Ez pedig nem más, mint az ivartalanítás...
Porcogo 2018.09.26 10:10:57
Kedves Attila!

Az elején szeretném leszögezni, hogy van némi rálátásom az állattartásra és írom mindezt úgy hogy a családom több mint 30 évig foglalkozott kutya tenyésztéssel. (nem, nem szaporítással és nem nem apró oldalakon árult kategóriával... inkább egy picit komolyabb nemzetközi színvonalon)

Véleményem szerint az ivartalanítás nettó hülyeség és a bűzmirigy nyomkodáshoz hasonló kiváló bevételi forrás a szakemberek számára. Igen, a kóbor kutyákat/macskákat, akiket befognak ivartalanítsák, mert senki se vállal értük felelősséget és elkerülhetetlen a nem kívánt szaporulat, de aki felelős állattartóként vállalja egy kutya/macska tartását, annak miért kellene szétszereltetnie az állatot puszta "elővigyázatosságból"?

Így az elmúlt 30 év távlatából nyugodtan kijelenthetem, hogy EGYSZER SEM fordult elő nem kívánt szaporulat, se nálunk, se ismeretségi körünkben. Hogy is fordulhatna? Séta közben valami kóbor eb véletlen befedezi a kutyám? Vagy Mari nénihez a második emeleti panelbe éjszaka beszökik Bordi egy egyéjszakásra Fifihez?
Ezt ugye senki se gondolja komolyan... ha valaki felelősséget vállal az állatért, akkor ez kizárt, ha pedig egy link gazdáról van szó, akkor jó eséllyel nem fog szaladni az állatorvoshoz leszurkolni néhány tízezer forintot, hogy biztonságban tudja kedvencét.

Az egészségügyi vonallal még talán egyet is lehetne érteni, mondván hogy fontos a megelőzés, de sajnos így 30 év intenzív kutyás tapasztalat birtokában ez is erősen véleményes, mert ez idő alatt sosem fordult elő erre visszavezethető megbetegedés.
Olvasott már statisztikákat emberekre vonatkozóan emlőrákról? Méhnyakrákról? Prosztatadaganatról?
Pedig olyan egyszerűen megelőzhetők... csak el kell távolítani még mielőtt baj lenne.
Aki akar gyereket intézze el 25 éves korára, aztán szépen szabaduljon meg ezektől a potenciális veszélyforrásokról, mert esetleg/talán/elképzelhető hogy később gondot okoznak. Nevetséges... ha valaki a kedvence egészségért aggódik, akkor a felesleges pénzét költse inkább minőségi táplálékra, a házi koszt és az véleményes minőségű ("Kérem a legolcsóbb...") típusú tápok helyett.

Aki akar az természetesen ivartalanítson és szereltesse szét kedvencét egy jó ügy érdekében, de egyszerűbb lenne beismerni, hogy így kényelmesebb... nem vonyít, nem jelöl, nem tüzel... mennyivel jobb is a szerető gazdinak. ^^
Porcogo 2019.09.26 15:37:36
@kutyascsaj: Látod, kedves Kutyáscsaj, ez is egy álláspont, de ez is a gazdi álláspontja. Neked praktikus megoldás az invartalanítás, azért mert... de nem szükségszerű! Mi történik ha az évi két tüzelés időszakára nem viszed le a falkába? Semmi! Lehet ebben az esetben is a gazdi felelőssége az hogy a kutyáját biztonságba tudja? Én is szuka kutyával sétálok, NINCS IVARTALANÍTVA és 12 év alatt még nem esett teherbe egy arra járótól sem.

Ettől eltekintve, mivel a te kutyád és ez a te igényed, ez egy elfogadható megoldás az adott probléma megoldására, csak ne traktálja már minden lelkes önkéntes szakember ezzel a többi kutyatartót, amit aztán igyekszünk valami áltudományos sallangba becsomagolni. Mert ha nem ivartalanítasz jön ám a szaporulat, nem is beszélve a betegségekről. Nyilván...

Szerintem a nagy ivartalanítási hype közepette inkább arra kellene megtanítani a sok interneten képzett kutyatartót, hogy például közterületen nem póráz nélkül "sétáltatja" az ebet. Ki lehet vinni egy tóhoz vagy parkba, kutyafuttatóba, mezőre, stb... de miért van az hogy én a teljesen megbízható kutyámat mindig pórázzal sétáltatom és nem telik el úgy hét, hogy ne rohanna ránk valami random idiótának a kutyája?

Mert Dézike póráz nélkül szeret sétálni... igen, csak amikor Dézike a úton keresztül rongyol hogy ráfusson az én kutyámra, akkor jó esélye van rá, hogy Dézike nem kel át az úttesten, aztán persze a csúnya autós lesz a hibás (ahogy történt is...).
Arról nem is beszélve ha kárt tesz a kutyámban vagy az én kutyám benne, akkor az se lesz jó senkinek, mégis amikor a kedves hölgynek megemlítettem, hogy ha a kutyája élete megér 3000 Ft-ot, akkor célszerű lenne a póráz használata a belvárosban, még ő hordott el mindennek, hogy ne mondjam meg hogy tartja a kutyáját.

Amíg ez a norma, addig nem tudom milyen előrelátóságból elvégzett ivartalanításról beszéltünk?! Gondoljátok, hogy az ilyen színvonalú emberek rohannak az állatorvoshoz ivartalanítani több tízezer forint, amikor a kutyának az oltási könyvéről se hallottak? Valószínű! :)
Égivár alatt Távozik a Lannister-sereg, gyönge szekereken zsenge gyökereket visznek Királyvár felé, meg aranyat, perszehogy, az arany és a kaja az, amiért jöttek, így ugye elégedett lesz a vasbanki bankár is, és nem hal éhen a nép (értsd: a királyi család, a sameszeik és a katonaság) ha Dany felkel…..
Porcogo 2017.08.08 10:52:12
@Hüpna:
Többször látszódott már a sorozatban, hogy a sárkány tud a cél felett lebegve lényegében egyenesen lefelé is támadni, szóval én se teljesen értem miért repült szembe a skorpióval.
Ugyanígy a skorpió kapcsán érdekes, hogy a dárdát amit kilő közvetlen közelről megállította egy emberi test és egy szekér kombinációja, akkor ilyen távolságból, hogy fúródott bele a sárkányba. Az meg már végképp csak kukacoskodás, hogy hogy bírtak fegyvert fejleszteni egy olyan cél ellen, amit soha senki se látott életében, nem ismeri a sebességét, mozgását, stb...

Ettől eltekintve epic harc volt, remélem az utolsó három részre már tartják ezt a tempót és nem engedik leülni a port az évadzáróig.
Porcogo 2017.08.08 10:56:06
@Porcogo: BTW... a rész címe hadizsákmány és mint elmondták az arany elért Királyvárba, a gabonából pedig jobb esetben is már csak pirítós maradt, akkor mit zsákmányoltak?
Hacsak Jamie és Bronn nem indulnak a következő vizes VB-n, akkor szerintem jó eséllyel Danyék horgásszák ki őket, ami már egész korrekt hadizsákmánynak tekinthető. :)
Szinte minden lovas és lószerető ember érezhette már magát meg nemértett művésznek, mikor egy istálló levegőtől oly távol álló személyt próbált sztereotípiái ellenkezőjéről meggyőzni. Így már azt is sokan megtudhattuk, miszerint a lovaglás nem sport és a több órás edzések felérnek egy…..
Futóblog A futás mennyire olcsó? 2015.01.06 10:51:37
Megfogadtam magamnak, hogy sokkal jobban figyelek a futás közbeni kajálásra. A melegben inkább gyümölcspürét részesítem előnyben a géllel szemben, hűvösben jöhet a kicsit nagyobb energiájú gél. Sajnos mocsok sokba kerül, ha minden hosszúra ilyeneket zabálok. De hát tudjuk,…..
Porcogo 2015.01.06 22:49:31
Szerintem a futás alapjaiban véve még mindig a legolcsóbb sportok közé tartozik.

Évi 2500-3000km-t futok, de például versenyekre abszolút nem járok, csak saját magam "szórakoztatására" csinálom. Két éve kezdtem futni és az első évet sima szabadidő ruhákban futottam végig ami lényegébe semmibe nem került, mert eleve megvoltak, csak egy cipőt vettem 30.000Ft-ért és az akkor még 1000-1500km-es évet tökéletesen kiszolgálta.

Ha például konditerembe jártam volna, akkor az éves bérletnek felét se fedezte volna a cipő ára nem is beszélve mondjuk egy úszóbérletről ami olcsóbb helyeken is havi 10.000Ft. Ugyanakkor a futás teljesen szabadon űzhető bárhol, bármikor ellentétben az edzőtermekkel és uszodákkal.

Aztán persze ahogy rákaptam, már én se szívesen adnám össze mennyit költöttem rá, de kétségtelenül sokkal komfortosabb erre a célra szánt felszerelésben futni, mint hétköznapi szabadidő ruhában meg pamut pólóban. Minden esetre szerintem ha valaki tudatosan vásárol, elég komoly leárazásokba bele tud futni amikor épp nincs szezonja a futásnak és relatíve alacsony áron fel tud öltözni.

Összességében hobbi szinten szerintem nagyon olcsón és könnyen el lehet kezdeni futni, aztán már csak az egyénen múlik, hogy mennyire szándékozik komolyan venni és életformaként vagy versenyszerűen űzni a futást, elvégre az említett költségek (versenyek, utazás, táplálék kiegészítők, felszerelés, stb...) a többi sportnak is velejárója ha valaki úgy akarja.
Hibát-hibára halmoztál Jánosom, pedig látod, én megértelek. Pontosan tudom, miért van szükséged S8-as Audira. De a polgár nem, ezek ilyenek, rá se ránts. Vélemények az azonos című írásunkról...
Porcogo 2011.02.09 22:44:07
Jancsi bácsi tisztelt figyelmébe ajánlom az alábbi járművet:

www.youtube.com/watch?v=p_iup2jXQqI

650le, kb. 5mp alatt van 100-on és 130 felett van a vége, tehát még az autópályákat is -szabályokat betartva- maximálisan kihasználhatja.
A biztonság azt hiszem nem kérdés, és szintén felszerelhető minden jóval (gatling gun) ha esetleg kósza tüntetőkbe vagy utonállókba futna. :))