Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SW84

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A sorozat bevezetőjét itt, a második részt pedig jövő hétfőn (03.07.) olvashatod. Valamilyen megkérdőjelezhetetlen oknál fogva a történelmet mindenhol nemzeti történelem formájában tanítják. (Az okot természetesen ez az egész sorozat megkérdőjelezi, de ez egyelőre maradjon…..
SW84 2011.03.06 14:50:31
Kolbenheyer írására reagálva:

„Másodszor viszont elég biztosan tudjuk, hogy a 11. századi (!) ún. magyar népesség döntő többsége a korábban is itt élők biológiai utóda volt, nem keleti bevándorlóké. Azaz: miért a kisebbség történetét tanuljuk a többségé helyett? „

Szerintem elég nehéz megállapítani, hogy a 11. századi népesség mekkora része volt a már korábban is itt élők illetve a honfoglalók leszármazottja. Az „ősmagyarok” több száz éven át éltek és keveredtek a kelet-európai szláv, türk és iráni népekkel már a honfoglalás előtt is. Amennyire én tudom, a különböző vizsgálatok szerint már a honfoglalás kori „keleti bevándorló” sírok döntő többségében (85-90%) is a (kelet-)európaiakra jelemző DNS mintákat találtak.
Ettől függetlenül, könnyen lehet, hogy a honfoglalók voltak számszerű kisebbségben (szerintem így volt), de az ő nyelvük és identitásuk vált dominánsá. Vagy eleve ők voltak vagy ők lettek a többség.

„A magyarok az ősmagyaroktól származnak. Hát nem. A mai magyarok sok mindenkitől származnak, ezek közül a vonalak közül mi egyet kipécéztünk, és elneveztük a történelmünknek. Miért?”

Nekem úgy tűnik a nyugat-európai nemzetek is „kipécéznek” legalább egy származási vonalat a történelmükből, amelyet valamilyen szempontból dominánsnak éreznek vagy valahogyan azonosulni tudnak vele. Az én benyomásom az, hogy legalábbis a köztudatban ez így él:

Olasz – latin, francia – gall, német – germán, görög – hellén, ír – kelta, dán/norvég/svéd – viking/varég, angol - angolszász

Lehet, hogy nem mindenhol helyeznek rá akkora hangsúlyt mint nálunk, talán azért mert kevésbé tartják fontosnak, vagy mert nincs annyi komplexusuk és bizonyára az államnemzet – kultúrnemzet koncepciónak illetve a politikának is köze lehet hozzá.

„ tegyük fel, hogy (…) az ősmagyar leszármazás tanítása tudományos szempontból indokolatlan. De miért lenne az baj? Azért, mert azt sugallja, hogy a nemzethez való tartozás származási kérdés. Hogy a mai magyarok közös ősök leszármazottai. Hogy a más ősöktől származók nem magyarok.”

Van aki fejében ez így torzul el, de szerintem a többség – már csak a dédszülős példából kiindulva is – tisztában van vele, hogy a magyarság sok féle nép keveredéséből alakult ki. Inkább arról lehet szó, hogy sokan úgy vélik, hogy bizonyos (számukra ellenszenves) ősöktől származók nem lehetnek a nemzet részei.

Nem tudom, hogy a történelem tanítás mennyit tud ezen változtatni, mert ez nem csak magyar sajátosság.

Vannak, nem is kevesen, akik szerint egy X származású ember soha nem lehet angol, maximum brit. Vagy Y soha nem lesz igazi bajor, maximum német állampolgár.
SW84 2011.03.06 18:07:01
@kolbenheyer:

Én még nem találkoztam olyan angollal, aki keltának, rómainak, normannak vagy vikingnek tartotta magát. Olyannal sem aki "Stonehenge népéből" valónak mondaná magát.
Vannak akik britnek tartják magukat, de ha rugbyben a skótok, walesiek vagy írek ellen játszanak egyből angolok lesznek.

Helybenlakás. Mindenki jött valahonnan. Némely "nép" vagy közösség kultúrája domináns lesz, másoké beolvad vagy eltűnik ill. átalakul.

Olaszok: etruszk, kelta (északon), görög (délen), különböző italicus (közöttük egy a latin) "népek". Miért nem pécézték ki az etruszkokat mint az olaszok őseit? Elvégre Róma előtt az övék volt a legvirágzóbb civilizáció az a félszigeten. Még az is lehet, hogy a latinok előtt ott éltek már...

A franciák a hasonlóképp színes mozaikból a gallokat pécézték ki. Pedig jóval előttük, és velük egy időben is éltek azon a tájon mások (délen pl görögök). Az "ősgallok" állítólag Közép-Európából vándoroltak be.

Mindezzel csak arra akartam utalni, hogy a mai modern nyugati nemzeteknek is vannak származás-mítoszai. A történelmüket az oktatásban lehet, hogy a mai országhatáron belüli eseményekkel kezdik, de a köztudatban szerintem van egy adott kultúra-civilizáció-"nép", amit leginkább magukénak éreznek. Ennyiben szerintem nem különböznek tőlünk.

A "nép" mint kategória szerintem sem létezett mindíg. Jobb híján használom olyan embercsoportokra, amelyek valamilyen szempontból összetartozónak vagy a környezetüktől eltérőnek TŰNNEK adott időben és térben. Ez így persze sokszor elég megfoghatatlan mert aligha van olyan kritérium ami alapján mindíg minden közösség egyérteműen megkülönböztethető. A vérségi leszármazás, Európán legalábbis, biztos nem ilyen.
A Sorozatjunkie-n olvastuk tegnap, hogy Bordán Lili, számos magyar mozifilm és külföldi sorozat (Law&Order SVU, Robin Hood, Painkiller Jane, Silent Witness, stb.) után jelentős szerepet kaphat a BSG Blood and Chrome című spinoffjában. Ő lehet Beka, akibe majd az ifjú Adama szerelmes…..