Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dr.Evet

1 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kezdjük talán azzal, hogy mit is jelent egyáltalán a női óvszer. Most részletesen is ránéznénk, mivel különbözik „hagyományos” társától. Mégpedig azért, mert a női óvszert épp a hímvesszőre tervezett változat problémáira jelenthet megoldást, de más kompromisszumokért cserébe...
Dr.Evet 2021.04.10 06:59:57
@Vén motoros: Sok nő nem haszálhat hormontartalmú fogamzásgátlókat, náluk az egyik legjobb alternatíva a gumi. Én is használtam női gumit, nem voltak vele rossz tapasztalataim. Valóban előnye, hogy jó előre felhelyezhető. Mi férjemmel ezzel is védekeztünk sokáig, őt sem zavarta.
Amikor az ember már huzamosabb ideje külföldön él, hajlamos rácsodálkozni bizonyos magyarországi dolgokra, amit az otthoniak talán már észre sem vesznek, vagy csak megvonják a vállukat, annyira természetesnek tűnnek. Bogdán jó harminc éve választotta az Egyesült Államokat, de azért rendszeresen…..
Dr.Evet 2019.11.15 11:38:52
@Utó Pista: Igazán nem szívesen teszem, de orvosként meg kell jegyezzem: körülmetéléshez csak kivételes esetekben történik altatás. Általában helyi érzéstelenítés elégséges.

(Hirtelenjében egy olyan esetet tudok, mikor altatásban történt ez a műtét, de az egy here-visszérsérv-műtéttel párhuzamos beavatkozás volt és eredetileg ez is éber állapotzban, epidurális érzéstelenítéssel lett tervezve. Csak időközben kiderült, hogy a páciensnek is megvan egy, a férfiak kb. 10%-ánál jelentkező sajátossága, ami miatt altatni kellett műtét közben.)
Aki Magyarországon él és nincs kitömve mint egyszeri gázszerelő közbeszerzéssel, szóval rendszerint a magán praxisok helyett az állam által biztosított egészségügyi ellátásokra szorul, annak vélhetően nem ismeretlen élmény a sok-sok óráig tartó várakozás. A bizonytalanság, a tervezhetetlenség, az…..
Lifttel balesetet szenvedni számtalan módon lehet. Az embert becsípheti az ajtó, beragadhat, nagy ritkán leszakadhat vele a fülke, de az is előfordulhat, hogy lezuhan az akna mélyére, ha a fülke valamiért nincs a helyén. A történelemben mindegyikre találunk példát bőven - sőt!..
Miközben a Magyarországon képzett orvosok jelentős része inkább külföldön helyezkedne el, addig akadnak határainkon túl tanult orvosok szép számmal, akiknek éppen mi vagyunk a célállomása. Az OECD statisztikái szerint Magyarországon jelenleg az orvosok 7,6 százaléka egy külföldi egyetem elvégzése…..
Dr.Evet 2016.04.15 08:17:58
@tralalala: @karandash: @Hórukk: Érkeznek manapság is külföldi - főleg ukrajnai és romániai - egyetemekről magukat "magyarnak" feltüntető orvosok, főként frissdiplomások. A szaktudásuk alapvető hiányosságokat mutat, nem csak az eszközhasználat terén, hanem anatómia téren is. (Egy Marosvásárhelyen végzett fiatal rezidensem szerint pl. az emberi tüdőnek 3 lebenye van.) A munkához való hozzáállásukra szinte egységesen jellemző az, hogy nem vállalják azokat az extra terheket, amelyek általánosan tekinthetők a magyar egészségügyben és amelyek nélkül az ellátási rendszer azonnal össze is omlana... Ők tehát semmiképp sem pótolják a Magyarországról távozó, minőségi tudással és munkakultúrával rendelkező orvosokat, akik jellemzően szakvizsgával, évtizedes szakmai tapasztalatokkal rendelkeznek.

Ha ezek után tralala barátunk szerit még mindig van ok az örömködésre, akkor remélem, mielőbb egy ilyen jövevény kezei közé fog kerülni!:-)
Dr.Evet 2016.04.15 15:09:48
@tsk: Nem tudom, nekem másmilyen, az előző kommentemben leírtaktól eltérő tapasztalatim romániai rezidensekkel még nincsenek. Jó szintű romániai diplomákkal oylan hiányosságokkal találkozom mind a tárgyi tudásban, mind a tanultak gyakorlati alkalmazásában (és legtöbbször a munkához való hozzáállásban is), hogy ezekkel magyar orvosi egyetemet nemigen lehetne sikeresen elvégezni. Ennek alapján a fenti véleményemet nem lehet előítéletnek nevezni, mivel nem találkoztam még ellenpéldával.

Az is erős bizonyíték a hiányosságaikra, hogy a legtöbb Romániából Magyarországra érkező rezidensnem is tervezi azt, hogy a szakvizsga megszerzését követően továbbmegy nyugati országokba (vagy egyáltalán, hogy eleve oda menne rezidensnek, mint annyi fiatal magyar kezdő orvos). Ennek a legvalószínűbb oka az, hogy ők is látják: a magyar egészségügyben általában elvártnál komolyabb tudásszintbeli és hozzáállásbeli elvárásoknak nem lennének képesek megfelelni. Én legalább is más logikus magyarázatot nem tudok erre adni.:-)

Ami az évismétléseket illeti, ilyenek kevéssé fordulnak elő a magyar orvosképzésben. Aki nyilvánvalóan alkalmatlan, az egyszerűen kibukik.
- Hányan vannak bent? - Ne-ne-nem tudom. - Számoljuk meg! (Luc Besson: Az ötödik elem - Korben Dallas szavai)   Most, hogy tegnap Orbán belengette a maga - egyébként kétszeresen is alaptörvénybe ütköző - népszavazás-kezdeményezését a migránsok „kötelező befogadásáról”, nem árt reálisan…..
Dr.Evet 2016.04.11 09:04:45
@Kovacs Nocraft Jozsefne: index.hu/belfold/2016/04/11/eletveszelyes_keseles_a_margit_hidon/: "A nyomozók beazonosították a feltételezett elkövetőket, másnap már gyanúsítottként hallgatták ki őket. Csoportosan elkövetett rablással, valamint egyiküket életveszélyt okozó testi sértéssel is gyanúsítanak."

Azok a kurva migránsok, ugye?:)
Most szakadt ketté a Fidesz. Nem, nem hullik darabokra, nem oszt senki lapot Tóbiásnak vagy Gyurcsánynak, az ő szekerük ettől függetlenül gurul vagy rohad el félúton. A Fidesz nevű halmaz azonban aligha lesz egyben tartható 2018-ban. Lesz egy rész, amelyik megmarad Fidesznek, ez lesz a visszataszító…..
Az elfekvő kemény volt, dilis öreg lányok fazonok éktelen bűz a folyosón haldokló betegek stb. Ez az ország ugyi az álom ország? Tisztelt Praxis!   Mint törzsvendég a múlt évben kipróbáltam a Német egészségügy vendégszeretetét immár harmadszorra. Van ott valami, ami vonz…..
Dr.Evet 2015.11.17 19:31:16
egy – Bár otthon le se szartad a politikát, sőt szavazni sem mentél el, mondd azt, hogy kivándorlásod fő oka politikai. kettő – Bár otthon szörnyű nyomorként élted meg, hogy egyszobás bérlakásban élsz egyedül, külföldön tekintsd teljesen normális állapotnak, hogy…..
Dr.Evet 2014.08.17 11:15:45
Kedves Birca, íme, az én pontjaim - csak hogy legyn némi képed a VALÓSÁGRÓL is!

1. Nem szartam le otthon sem a politikát, eljönni pedig az otthoni politika azon következménye miatt jöttem el, hogy ez a bizonyos otthoni politika ugyannyit fizetett egy takarítónőnek, mint nekem, a 3 szakvizsgás, nemzetközileg ismert orvosnak. (Megjegyzés: régi kollégám, aki egyébként a férjem volt gimnáziumi osztálytársra is, 51 évesen, kórházigazgató-helyettesi állásból ment ki feleségestől – aki tiszti főorvos volt otthon – Belgiumba. Mindenük megvolt, ház, autók, nyaraló – csak éppen a légkört érezték elviselhetetlennek a Kárpátok Ölén…)

2. Otthon kétszobás lakásban éltem, itt négyszobásban és emellett fenntartunk még egy kétszobást is a gyakran nálunk tartózkodó nagyszülőknek. (Szerencsére él mind a négy nagyszülő.) A lakás Harlachingban (ez München egyik kertvárosa) van, közvetlenül a Perlachi erdő mellett, a könyék finoman szólva sem a szükséglakásokról híres…

3. Állás: a város legjobb szakrendelésén dolgozom, fél éve, a helyet is megfújják, ahová leülök [megbecsülnek], a (csak 2015-től bevezetendő) minimálbér (8,50 euró/óra lesz) több mint nyolcszorosát keresem.

4. Az otthoni szokásokra nem a nevetséges, hanem a célszerűtlen kifejezést használnám inkább: ahogy a magyarok gondolkodnak, úgy nem lehet hatékonyan dolgozni, ebből következően pedig nem lehet össztársadalmi jólétet sem produkálni. Új hazám szokásai között is vannak nevetségesek (bőrnadrág-viselet) és elborzasztók (ha már láttál németet Ibizán, tudod, mire gondolok…), de a rendszer működik és jól teljesít.

5. Még nem vagyok állampolgár, de helyi ügyekben már szavazhatok és sosem támogatnék nemhogy idegenellenes pártokat (olyanok itt gyakorlatilag csak néhány szegény keletnémet tartományban vannak a párszázalékos szintet elérő támogatottsággal), de még a bumfordi katolikus, mélykispolgári és önző CSU-t sem. (Férjem, aki német Staatsbürger, FDP-szavazó.)

6. Munkahelyem, a klinika 10,2 km-re van a lakásuktól és általában 20-22 perc az út kocsival. (Tömegközlekedéssel ez mintegy 50 perc, egy átszállással, egy 800 és egy 250 m-es sétával.)

7. Akcentussal németül beszélek: „Ih hábe esz ínen són hundertmál gezágt!” Férjem interpretálásában: „Ihobsztisóhundrmoigzógt!” – ezt a szintet soha el nem fogom érni, de a kisfiunk már így nyomja a Krippénben.:-)

8. 34 nap fizetett szabadságom van. Heti 4 napon rendelek, napi 6 órát. (Itt ui. hagynak időt a szakmai továbbképzésre is, tudván, hogy ez bőségesen megtérül a betegek eredményesebb, korszerűbb kezelésével.)

9. Innen valóban csak a lusták mennek haza – Fideszesnek, Jobbikosnak, vagy éppen ilyen posztokat írogatni!:-)

10. A Bundesministerium des Innern adatai szerint 2013 végén 109.000 magyar állampolgár tartózkodott munkavégzési céllal Németországban. Ez biztos adat – tudtommal Magyarországon nem készült semmiféle statisztika erről.

10 + 1: Ezeknek az embereknek a zöme legfeljebb akkor térne haza Magyarországra önszántából, ha biztosak lehetnének abban, hogy az e posztban megnyilvánuló szemléletmód soha többé kormányzati pozícióba nem kerülhet!
„…Az ő népek goromba, az ő hadakozások semmirekellő, vitézségek nevetséges, politikájok ostoba, birodalmok tyrannis; kinek kelljen hát az ő segitségek!” Zrínyi Miklós véleménye az oroszokról Az török áfium ellen való orvosság c. művéből -…..
Dr.Evet 2014.01.25 22:21:00
@Zakk:

Az "éhezés" alatt a táplálkozástudonmány három jelenséget-állapotot tart számon.

1. A mennyiségi éhezés azt jelenti, ha valaki rendszeresen - "életmódszerűen" - nem jut táplálékoz, ezért életveszélyben van.

2. Az alultápláltság azt jeleni, hogy a létfenntartásához, a korcsoportjára jellemző fizikai és szellemi aktivitéshoz, valamint az egészséges fejlődéséhez szükséges energia- és tápanyagmennyiségnél rendszeresen és hosszabb időn át kevesebbet kap.

3. Ezen kívül van az ún. minőségi alultápláltság. Ez azt jelenti, hogy az illető ugyan energiabevitel terén ellátott, ám a fehérje-, ásványianyag- és vitaminszükségletét nem tudja magához venni.

Magyarországon (2012-es adat szerint) több mint 20.000 éhező gyerek volt, az alultápláltak száma pedig meghaladta a 100.000-et, míg a minőségi éhezők száma meghaladta a félmilliót.

Ahhoz, hogy midhárom kategória lenullázódjon Magyarországon, évi kb. 70 milliárd Ft kellene - kevesebb, mint amennyiért stadionokat építtet Orbán.

Én a te helyeben mélyen szégyellném magam a kommentem miatt és hallgatnék!
Dr.Evet 2014.01.25 22:27:00
@­DezInf:

Ha tudnád, hogy ki a blogger "ura és parancsolója", akkor aligha neveznéd az MSZP csicskájának.

Az ura és parancsolója kifejezést úgy értsd, hogy amikor nem blogger itt, akkor hol dolgozik. Én inkább megköszönném a helyedben neki, hogy egyáltalán foglalkozik a szabadidejében Magyarország bajaival és megosztja veletek itt a (nagyon megalapozott) tudását, gondolatait!
Dr.Evet 2014.01.25 23:25:12
@Zakk: Talán elkerülte a figyelmét a Tisztelt Állítólagos Kolégámnak, hogy nem "Szahel-övezet"-jellegű, azaz abszolút, mennyiségi éhezésről írtam, (hogy abból van félmillió), hanem a minőségi éhezőkről. E gyerekek naponta esznek (általában nem is egyszer), ám mégsem kaphatják meg a fejlődésükhöz szükséges optimális tápanyagokat. Ámez a fajta, ún, minőségi éhezés hosszabb távon szintén lehet akár életveszélyes is, de a szellemi és fizikai képességeket, a betegségekkel szembeni ellenállóképességet, a várható életkort (abból is az egészségesen töltött szakaszt) jelentősen rontja. További káros és irreverzibilis élettani és szervfejlődési negatívumok is prognosztizálhatók ebben az állapotban, pl. az ideg- és a keringési rendszert alulfejlettsége, a csontozatot és a vázizomzatot érintő deformitások, stb. (Ne feledkezz meg az ún, minimumtörvényről!)

Egyébkét pedig ha te valóban orvos lennél, akkor nem fogalmaznál úgy, hogy "te köcsög", egy (végső soron) tudományos-szakmai és stratisztikai jellegű párbeszédben. És az is meglepne, ha egy szeretetszolgálat állítólagos munkatársában lenne ekkora gyűlölet, amely ilyen durva, emnerhez nem méltó stílusra késztetne téged.

De ha úgy gondolod, küldd el privát üzenetben, hogy melyik egyetemen, melyik évfolyamon végeztél, esetleg még a pecsétszámodat is!
Még jó pár évvel ezelőtt voltam egyszer egy konferencián, amin a brit egészségügyet mutatták be Budapesten. A sok dicséret hallatán elgondolkoztam, mert akkor már volt személyes (és nem túl jó...) tapasztalatom egy neves londoni kórházról. Mindezt csak azért írtam le, mert…..
A blog indulása óta már sokszor elmondtam, hogy szeretnék mindenféle véleménynek helyet adni, így azoknak is, akik a maradás, vagy (mint ebben az esetben) a hazaköltözés mellett érvelnek. Finoman szólva is túlzás lenne azt állítani, hogy Nyba írásának minden részével…..
Dr.Evet 2013.04.15 18:54:13
"felmerül bárkiben is, hogy Ő mit adott a földjének"

Igen, többek között erre is gondoltam, amikor férjemmel és fiammal együtt Németországot választottam új hazámul. Leírom, mit adtam-adtunk:

Orvosként dolgoztam, havi 120.000 nettóért. Azért, hogy orvos lehessek, annak idején minden nyarat végigdolgoztam + a klinikán nővérkedtem, egyetemi tanár apám pedig 2 évig lyukas cipőben telelt át, hogy a két gyerekének (nekem+öcsém, aki közgazdász lett) diplomája lehessen. Továbbképeztem magam, a saját költségemen, két szakvizsgát szereztem, szintén a saját költségemen, Ph.D.-fokozatot szereztem, amelynek költségeit szintén én és nem "a földem" fedezte. Mivel havi 120.000 Ft-ból nem lehet megélni, mellékállást vállaltam. Naponta kb. 40 beteget láttam el, heti 60-65 órát dolgoztam.

Elég volt...

A fiam most 13 hónapos és egy olyan országban nevelem fel, ahol elképzelhetetlen egy olyan kormány, amelyik – ahelyett, hogy ésszel-tisztességgel tenné a dolgát – ilyen silány propagandairományokban képes olyat leír(at)ni, hogy: „Ha én otthon maradok, együtt nyomorgunk, akkor a fiam most tudná, hogy hogyan kell az állatokkal bánni, növényt termeszteni, az édesanyám tudná, hogy mennyire hálás vagyok neki.”

Atyám! – hogy bírhattam ki 36 évig egy ilyen országban! Hogy bírhatja ki még 9,5 millió ember azt, hogy egy ilyen kormány alatt tengődjön?

Ja, kedves Kormány: a németek befogadtak, a helyet is megfújják, ahová leülök, mert itt nem a származásom, hanem a teljesítményem és a tudásom számít. Úgyhogy: itthon vagyok – a fiam pedig már úgy fogja mondani, hogy „Dahoam!” Und es ist so gut!:-)))))))))))))))
Mai hír: a kormány a gazdasági reformcsomag egyik legjelentősebb elemeként a gyógyszerkasszából kíván százmilliárdocsát lecsippenteni. Ennyi, nem több, vegyük ezt tudomásul!Nem tudom, kik azok, akikben ez az ötlet így felvetődött, mint ahogy azt sem tudom, végiggondolták-e ezt,…..
ProgBlog Hálapénz 2010.06.11 11:56:00
Bevallom, eleve számítottam arra, hogy az előző posztom (Hurrá! – vagy Basszameg?) kommentjeiben elő fog kerülni a hálapénz kérdése és sokan írják majd azt, hogy én és orvostársaim kussoljunk, mert ott van nekünk a hálapénz, amiből „egész szépen…..
Dr.Evet 2011.02.08 19:44:49
@BISMARCK:

Ha minden magyar orvos fizetését kétszeresére emelnék, az évente a költségvetésnek kb. 72 milliárd Ft-ba kerülne. Ez a teljes éves büdzsé (kb. 13.000 milliárd Ft, a bevételi oldalon, 13.700 milliárd a kiadási oldalon) 0,55%-a.

Ha az eddig évente a becslések szerint kb. 70 milliárd Ft nagyságrendű hálapénzt mint "legalizált" egészségbiztosítást "terelnénk be" az egészségügy-finanszírozásba, akkor a bevételi forrást is megteremtenénk a kétszeres fizetésemeléshez - és ekkor rengeteg orvosunk maradna itthon.

...Bizony!!!

A "szegény ország" tehát igenis "beleteszi" az egészségügy-finanszírozásba a szükséges pénzt, csak épp nem legálisan!

(Olyan „populista szövegeket” már meg sem eresztek hogy a 72 milliárd megtakarítható lenne célszerű kormányzással és a „gazdasági-politikai elit” közpénzekkel való manipulálásának „kiiktatásával” is…)

(...Ja, és kikérem magamnak, hogy feltételezd rólam és a hozzám hasonló mentalitású orvosokról, hogy mi csak "a húsosfazékhoz hozzá nem jutásunk" miatt "háborgunk”! Nap mint nap adnának nekem is a betegeim pénzt - és néha elsírják magukat, amikor azt mondom: "Erre magának sokkal nagyobb szüksége van, mint nekem, kérem, tartsa meg!")
ProgBlog Értéktelen évek 2011.02.08 08:37:00
 Tisztelt Miniszterelnök úr! Túlzás lenne azt állítanom, hogy életem jobbra fordulásának bejelentését vártam az Ön tegnapi beszédétől, de arra nem gondoltam, hogy épp azokban az órákban, amikor Ön nyomja a sódert a semmiről, kapom éppen kézhez az új…..
Dr.Evet 2011.02.08 19:00:27
@BISMARCK:

Ajánlom figyelmedbe ezt a korábbi posztomat:

progressziv.blog.hu/2010/06/11/halapenz_5

...Talán megérted belőle, hogy mi a valóságos helyzet, amivel szembe kell néznünk: orvosoknak, betegeknek, politikusoknak egyaránt!
Dr.Evet 2011.02.08 15:09:16
@egerészölyv:

„Tetszenél inkább piacképesnek lenni…” – Két szakvizsgával, Ph.D.-vel és kiváló idegennyelv-tudással az vagyok.

„az elmúlt 8 év…” – Nem unjátok még ezt a szöveget? Én épp azt hiányoltam Orbántól tegnap (is), hogy a KÖVETKEZŐ 8 évünkről nem tud semmi konkrétat mondani, nincs rá programja.

„…el is lehet innen semmi!” – Igen, és akkor te, meg a családod itt maradnak vagy ellátatlanul, vagy nálamnál sokkal kevésbé képzett orvosok kezeire utalva, akik ennyi pénzért is kénytelenek itt dolgozni, mert az ő szaktudásuk valóban nem „piacképes” Nyugaton! No, ez jó lesz neked-nektek? Vagy neked mindegy, csak takarodjon mindenki az országból, aki tehetségesebb nálad és hagyja rád és a hozzád hasonlókra ezt az országot?