Regisztráció Blogot indítok
Adatok
seitec

27 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sárkány-hajtóműves és a gép, avagy akik nélkül a helikopter nem repülne 1. rész Bevezetésként – avagy egy-két információ a helikopterek napi üzemeltetését biztosító repülőműszaki szakágról Múltkori alkalommal a „Hogyan lesz valakiből szállítóhelikopter-pilóta?” bejegyzésünkben egy fiatal…..
A Bakony lábánál, a 0 ponti lőtéren megrendezésre került Brave Warrior 2019 hadgyakorlat keretében, ahol a magyarok mellett horvát és szlovák katonák is részt vettek, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis 3 helikoptere végzett el támogató feladatokat. A többnemzeti környezetben végrehajtott…..
Ismét ősz, ismét Börgönd és ismét repülőnap! Idén a Magyar Légierő forgószárnyasai közül egy Mi-17-es és egy Mi-24-es vett részt a rossz idő ellenére is megtartott repülőnapon. Míg a Magyar Honvédség részéről tavaly csak egy Mi-8-as helikoptert láthattunk, úgy idén egy Mi-17-es mellett a statikus…..
A Magyar Honvédség Mi-17-ese is ellátogatott a Budaörsi Airshow 2019 rendezvényre és ismét látványos manőverek közben örökíthettük meg Ismételten egy nagyszerű hétvégén nyerhetett bepillantást a nagyérdemű a merev és forgószárnyas repülőeszközök világába Budaörsön, ahol idén is megrendezésre került…..
"Ezen a gépen egykor még én is repültem!" - hangzott el többször többször a Légierő Haderőnem napjaalkalmából megrendezésre került ünnepi megemlékezésen és repülő rendezvényen, ami egyben nyugdíjas találkozó is volt Nagyboldogasszony vagy másként Mária mennybevétele a katolikus egyház legnagyobb…..
331 Mi-24P lendületben Államalapításunk idei évfordulóján a Magyar Légierő Budapesten és Szolnokon is látványos, és felvonultatott repülőeszközökben gazdag bemutatót tartott, melyre mindkét helyszínen több ezren voltak kíváncsiak. Augusztus 20-án délután megtartott légi és harcászati bemutatón a…..
A magyar légierő forgószárnyasait a SIAF 2019-en a nemrég nagyjavított 331-es oldalszámú Mi-24P képviselte Idén is megrendezésre került Szlovákiában a SIAF (Slovak International Air Fest), azaz az északi szomszédunk nemzetközi repülőnapja, melyen a Magyar Légierő forgószárnyasait a 86. Szolnok…..
Szerkesztőségünk ismét Szolnokra látogatott el és egy gyönyörű napsütéses napon lehettünk szem és fültanúi a Rubik szállítóhelikopter-zászlóaljnál folyó aktív kiképzési munkának. Ottjárttunkkor három kiképzési feladatba nyerhettünk bepillantást: először külső súlyok emelését követhettük nyomon,…..
Hogyan lesz valakiből szállítóhelikopter-pilóta? Ezt mutatjuk be Radnai Ádám főhadnagy életútján keresztül, aki a szárazföldi haderőnemtől érkezett a légierőhöz és immáron már, mint Mi-8/17 helikoptervezető teljesíti katonai szolgálatát Bevezetés Pilótává válni ezen belül helikopterrel repülni?…..
Az, hogy milyen intenzitással folyik a Mi-24-es kiképzés és ezzel egyetemben a képességek helyreállítása arról szerkesztőségünk testközelből, akarjuk mondani forgószárnyszél-közelségből is megbizonyosodhatott. Ugyanis lehetőségünk adódott a fedélzeten tartózkodva elkísérni egy-egy feladatra az éppen…..
2019.06.24-től 2019.06.27-ig ismét a Bakony lábához látogatott az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis harcihelikopter-zászlóaljának két Mi-24P helikoptere, hogy a múltkori (nappali és éjszakai (NVG) képesség-helyreállítást egy újabb fokozattal bővítette ki: már nemcsak a félelmetes tűzerővel rendelkező…..
Előtérben a V-22 Osprey, míg a háttérben az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis 2 db Mi-24P helikoptere: a BLACK SWAN 2019 nemzetközi hadgyakorlaton résztvevő haditechnikai eszközök közül egyértelműen a V–22 Osprey billenőrotoros katonai konvertiplán tűnt ki a leginkább: az egyszerre helikopter és…..
  Hasonlóan a tavalyi családi naphoz idén is kiváló szervezésben, látványos programokkal és ismételten nagy számú érdeklődő részvételével került megrendezésre az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis családi nap rendezvénye. Szerencsénkre az idő is kegyes volt, így gyönyörű napsütéses időben csodálhatta…..
Kerek évfordulókat ünnepel idén a Magyar Honvédség és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete is, közismertebb nevén a NATO (angolul North Atlantic Treaty Organisation), hiszen idén 70 éves a szervezet, de éppen 20 éve csatlakozott Magyarország is a szervezethez. Ennek alkalmából az ország különböző…..
  A Honvédelem Napján Mi-17-es helikopterrel mindegyik napon két alkalommal is 15-15 perces bemutatóra kerül sor. Helyszíni tapasztalataink alapján tanúsíthatjuk: érdemes lesz ellátogatni a rendezvényre, mert az MH 86 Szolnok Helikopter Bázis hajózói a Mi-17-es helikopterrel bámulatba ejtően…..
Célba ugrást gyakorolt a Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottja a Szolnok-Szandai repülőtéren 2019. május 7-én. A magasba emelkedést és egyben a felkészülési lehetőséget ezúttal a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis kötelékében repülő AS-350B típusú könnyű helikopter biztosította, mely egyszerre…..
2019. május 7-én a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis betekintési lehetőséget biztosított a MH Altiszti Akadémia második évfolyamos hallgatóinak és vezetőinek a katonai szállító helikopteresek mindennapi életébe. A hivatalos eligazítást követően Bozó Tibor dandártábornok, az akadémia parancsnoka…..
Bevezetésül Ugyan sokat hallani azt, hogy MH Légijármű Javítóüzem, azonban sokak számára mégsem világos, hogy egészen pontosan mit is végeznek az itt dolgozó szakemberek. Kérdésként szokott felmerülni, hogy a Javítóüzem a kecskeméti repülőtéren települt MH 59. Szentgyörgyi Dezső Légibázis részét…..
Ugyan a híradások most mindenhol a frissen nagyjavított Mi-24-esek hazaérkezéséről írnak, azonban nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy szeptember második hétvégéjén, verőfényes vasárnapon került megrendezésre az idei 23. Börgöndi Repülőnap is! A Magyar Honvédség Mi-8-as helikoptere a…..
Az alábbi írás célja, agy alig ismert eszköz, ill. feladat ismertetése, melyre joggal lehetünk büszkék. A Magyar Légierő világviszonylatban is korszerű, és magas szintű sugárfelderítő képességgel rendelkezik, részben a már meglévő, külföldi eredetű technika, részben a hazai kutatások, és…..
Az előző részben áttekintően ismertetésre került az NDK, majd Luftwaffe kötelékében repülő Mi-24D és Mi-24P helikopterek története. Jelen (2. részben) a hazai és egyes német gépek történetébe (2011-ben aktuális) nyerhetünk bepillantást. Még NDK-s felségjelet viselő Mi-24D   Először – a Luftwaffe…..
A magyar harcihelikopter-kedvelők népes táborának számára köztudott az a tény, hogy 1995 folyamán, pontosabban a nevezett év nyarán a Magyar Honvédség 14 darab  Mi-24D és 6 darab Mi-24P harci helikoptert kapott, az akkor már egyesített (korábban NDK légierejében szolgálatot teljesítő) Luftwaffe…..
Az előző részben az EVU működésével és az orosz katonai helikopterek aktív-passzív védelmi hármasával ismerkedhettünk meg, ebben a részben pedig a hazai vonatkozásokat követhetjük nyomon. Hazánkban (eddigi észrevételeink szerint) 2007-ig csak az ASZO-2V konténer és a L-166V-11E „Iszpanka” került…..
Az alábbi írás célja, az alig ismert eszköz, ill. feladat ismertetése, melyre joggal lehetünk büszkék. A Magyar Légierő világviszonylatban is korszerű, és magas szintű sugárfelderítő képességgel rendelkezik, részben a már meglévő, külföldi eredetű technika, részben a hazai kutatások, és fejlesztések…..