Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sztroberri

180 bejegyzést írt és 210 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Legalábbis így lehet értékelni, hogy a városban megjelent régi fészkében egy fehér gólya.  Bár jeladó nincs rajta, így nem lehet tudni, honnan tért vissza, mindenesetre elég csapzottnak tűnik a kép alapján, úgyhogy nem a szomszéd földeken tölthette az utóbbi napokat.  Szerintünk itt a…..
Kapanyél A rigók 2011.12.14 08:30:00
Kertjeinkben, főként ha vannak bogyós termésű cserjék, fák, megjelennek a rigók jeles képviselői is.Több fajuk él Európában, nálunk 5 fajjal találkozhatunk rendszeresen. Határozásukban nagy segítségünkre van, ha ismerjük a hangjukat. (Itt jegyzem meg, hogy a…..
sztroberri 2017.01.27 18:46:26
@Ágnes Mihaela Penkert: Orbán Zoltán ornitológus szerint fenyőrigók lehetnek.
Kapanyél Meyer-citrom 2014.02.05 11:30:00
Nemrég a zöldségesnél vettem néhány citromot, és bár feltűnt, hogy egyik-másik kicsit narancsosabb színű a többinél, a kora reggeli óra nem ösztönzött a dolog mélyebb elemzésére. Aztán a zöldséges megkérdezte, tudom-e, hogy a citrom közé citrancsot is kevertem? Nem tudtam,…..
sztroberri 2014.02.06 08:30:16
@ArnWald: Helyi kertészetekben, faiskolákban érdemes érdeklődni, mert szépen termő citrusféle fájáról szedett oltóvesszőt kell használni. Budapesten a Füvészkertben foglalkoznak oltással, mert nekik hatalmas citrusgyűjteményük van. Esetleg náluk is lehet érdeklődni, tudnak-e Bács-Kiskun megyében is ilyen lehetőséget.
sztroberri 2014.02.11 16:06:05
@Józsa Kata: De jól értetted, tényleg Meyer-citromot kell ráoltani, hiszen az "utódlás" szempontjából a termőrészek fontosak, nem a gyökér.
sztroberri 2016.09.27 16:41:51
@Anna Erdeiné: Sajnos, biztosan nem tudom, talán az interneten, faiskolában, Budapesten a Füvészkertben érdemes próbálkozni.
Első találkozásom a damaszkuszi rózsával (Rosa x damascena) nem volt egészen felhőtlen. Történt ugyanis, hogy a Bulgáriában ajándékba kapott rózsaolaj fiolája kinyílt a bőröndömben, ami mély nyomokat hagyott bennem és a ruhatáramban egyaránt. A „szag” beleégett az…..
sztroberri 2013.09.05 07:16:51
@Paul Summers: Köszönjük!
sztroberri 2016.03.17 09:26:26
@Annamaria Tóth Rukovánszky: A Magyar Rózsatársaságnak kellene írni, ők biztosan tudnak segíteni: magyarrozsatarsasag.blogspot.hu/
rozsatarsasag@gmail.com
A Bidens ferulifolia nem véletlenül kapta a magyar keresztségben a balkon aranya nevet, mert ez mindent elárul róla. A Közép- és Észak-Amerikából származó növény a napos erkélyek, virágágyak hálás lakója. Viszonylag igénytelen, ha jól érzi magát, májustól a fagyokig ontja aranysárga, csillag alakú,…..
Az most a Hungexpo területe, ahol az éppen zajló AGROmashEXPO látogatóit tényleg egy „levegőben lógó” traktor fogadja a bejáratnál. Az év első nagyszabású agrárkiállítása mindig rengeteg látogatót vonz: egyrészt ilyenkor még nincs a földeken munka, másrészt kicsiben-nagyban gazdálkodók ekkorra már…..
A hideg idő közeledtével sokan már kitették a madáretetőket, elkészítették a kertben vendégeskedő süncsalád vackát. A rovarokra viszont nem nagyon gondolunk. Pedig ők is szép számban laknak a környezetünkben, csak nincsenek annyira szem előtt. Megbújnak a farepedésekben,…..
sztroberri 2014.11.14 23:51:04
@Balgeroth Thornifex: Remek! Egyébként a Kapanyél blog most már a kapanyel.postr.hu/ oldalon olvasható.
Bizonyára nem csak velem fordult már elő, hogy hirtelen kellett volna egy-két kis váza néhány szál virágnak. Mindig megfogadom, hogy jártamban-keltemben beszerzek párat, de aztán elsodornak az események, úgyhogy továbbra sem rendelkezem a képen látható készlettel. Sajnos. Igaz, almát használtam már…..
Kapanyél Szigetérzés a kertben 2014.08.14 17:30:16
Javában zajlik a Sziget Fesztivál, de nem mindenki jut el, még ha esetleg szeretne is. A mostani időjárás a borsos napijegyárral (16.000/fő) kombinálva, plusz az ötcsillagos étel- és italárak sokakat visszatarthatnak, és a tömegiszony sem erős motiváció. Jó hír viszont, hogy a fesztivál programjait…..
Kapanyél A felfuvalkodott tök 2014.07.16 17:22:08
A patisszon (Cucurbita pepo convar. patissoniana Greb.) – vagy püspökkalap, esetleg ujjas- vagy csillagtök – nekem egy igazi botanikai talány. A teremtéstörténetét valahogy úgy képzelem, hogy a Jóisten (vagy a természet, vagy akármi is legyen az) éppen a tökféléknél tartott, de az uborka, a főzőtök…..
Kapanyél Ne habozz, magozz! 2014.06.27 09:45:26
A cseresznye- és meggymagozás nálunk soha nem okozott különösebb problémát, mert praktikus nagymamám mindig magostól rakta el a gyümölcsöket (a befőttből sokkal könnyebben kijön a mag, mint nyersen), süteményhez meg sosem kellett fél kilónál több bogyót kicsontozni. Az érett meggyből/cseresznyéből…..
Kb. 10 éve történt, hogy a szomszéd néni a kezembe nyomott egy nagy csokor zeller kinézetű zöld levelet, mondván, ez maggi, és elég belőle egy szál a húslevesbe. Előtte soha nem hallottam ilyen nevű növényről, csak az ételízesítő Maggiról, ami gyerekkorom nagy kedvence volt. Hollandiában élő…..
Kapanyél Fűszerkert minimál 2014.06.17 12:46:58
Akinek kertje van, bátran ültethet kedvére bármilyen fűszernövényt, hiszen bőven van hely a terjeszkedésre. Telepítheti a kerti út mellé, elkeríthet külön kis fűszerkertet vagy építhet fűszerspirált is. Nyilván irigykedve nézi az ilyen fotókat, akinek csak egy ablakpárkányt, a bejárati ajtó mellett…..
Kapanyél Jégbe zárt kert 2014.06.11 11:09:43
Idén jó korán csöppentünk bele a trópusi időjárásba, aminek egyetlen pozitívuma eddig, hogy idő előtt és egyszerre élvezhetjük az amúgy egymás után érő gyümölcsöket. A fanyar bogyósok jéggel kombinálva enyhítik a hőség okozta kínt, már a puszta látványuk is felüdülést hoz. Én legalábbis napok óta…..
Aki volt már a Debreceni Virágkarneválon, vagy legalább képeket látott róla, tudja, milyen lenyűgöző, amikor hatalmas szobrok, tárgyak virágba borulnak. Az így megelevenedett jelenetek azonban csak ideig-óráig látványosak, mert a vágott virágok hamar tönkremennek. Ezek a pillangók nem Debrecenben…..
Aki Kelet-Angliában (Norfolk) Kings Lynn környékén éppen a Frizzleton Farm felé téved, ne lepődjön meg, ha egyszer csak egy hatalmas sárkányba botlik. Megijedni nem kell, csak ámulni, mert ilyen sövényt nem sűrűn lát az ember.   A hobbikertész John Brooker 10 éve kezdte el formára nyírni a kb. 30…..
Az ilyen frontokkal terhes időszakban az ember lánya a többedik álmatlan éjszakát követő fejfájós nappal után valamilyen gyógyír után kiált. Lehetne az néhány tabletta is akár, de minek mérgezné magát, ha a virágládában ott illatozik az élénkzöld citromfű. Az orvosi citromfű (Melissa officinalis)…..
Kapanyél Az orvosi zsálya 2014.04.30 11:58:39
Nyílik a zsályám a gangon, ami kicsit korai, akárcsak idén sok más növénynél, de a virágokról legalább eszembe jutott, milyen régen használtam. Pedig nagyon sok mindenre jó: ételben, veteményesben, házi patikában egyaránt. Ez utóbbit bizonyítja tudományos neve is, a Salvia officinalis (salvia=…..
A néphagyomány a nagycsütörtököt zöldnek is nevezi: így a böjt vége felé ezen a napon csak zöld növényeket ehetünk, amelyek már megteremnek a kertben. Szerencsére nincs nehéz dolgunk, mert a legkorábban kikelő zöldségfélék zöldek is, finomak is. E nap jellegzetes ételei a saláta, a sóska, a spenót,…..
A korán jött tavasz egyik nagy előnye, hogy a közterek, parkok is a szokásosnál korábban kivirulnak, így nem kell májusig várni, hogy folytathassuk Park Life sorozatunkat. Ma egy régi kedvenchez térünk vissza, mert megérdemli. Lipótváros (V. kerület) szívében, a körúttól néhány lépésre bújik meg a…..
Aki a spenótot szereti, a mángoldot is fogja. Az ijesztő tudományos név (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla – ráadásul csak egy a számos közül) ne rettentsen el senkit, hisz „csupán” a cékla legközelebbi rokonáról van szó. A spenótimádóknak pedig azért hasznos, mert íze hasonló, és…..
Kapanyél Vetőszalag házilag 2014.03.25 10:42:05
Talán 2 éve lehetett, hogy anyósom elszalajtott minket a legközelebbi gazdaboltba sárga- és fehérrépamagért. Sárgarépából csak vetőszalag volt aranyárban, de az eladó megnyugtatott, hogy nagyon megéri, mert egyenletesen nő ki, nem kell egyelni, és a gaznak sem marad hely. Egyelni tényleg nem…..
Az angoloknak, gondolom, nyilvánvaló tény, engem viszont meglepett, hogy Károly herceg nemcsak a nők, hanem a kertek nagy szerelmese is. A „zöldujjú” trónörökös a Highgrove-i birtokon (Gloucestershire) már több mint 30 éve bizonyítja, hogy jó érzéke van a kertészethez, vagy legalábbis megtalálja…..
A tavaszi feltöltődésre növényeinknek legalább akkora szüksége van, mint a tél végére lepukkant emberi szervezetnek. Miközben mi tömjük magunkba a medvehagymát, csírákat, savanyú káposztát, kertünkről sem szabad megfeledkeznünk. Tegnapi posztunkban már esett szó a tápanyagpótlásról, folytassuk a…..
Régi adósságot törlesztettünk a hétvégén, és majdnem idén is lecsúsztunk a lényegről. Sok éve készültünk már, hogy meglátogatjuk az Alcsúti Arborétum hóvirágait, de a korábbi években vagy esett az eső, vagy pl. tavaly hirtelen visszajött a tél, így mindig elmaradt. Pedig nagyon megér egy…..