Regisztráció Blogot indítok
Adatok
psy12

0 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A rugó formája, anyaga sok játéktervezőt megihletett. Számos olyan drótból készült ördöglakat létezik, amiben felfedezhető a spirálforma. Némelyik ténylegesen rugóanyagból készült, másoknak csak a formájuk hasonló. Ismert fejtörő, amikor egy rugóba látszólag…..
psy12 2014.11.09 14:39:22
Szerintem ez az ördöglakat is beleillik a "rugós" ördöglakatok körébe:

www.johnrausch.com/designcompetition/2010/images/IMG_1018.jpg

Nekem 1-2 napig is eltartott mire sikerült eltávolítanom a gyűrűt, tehát én nehéznek mondanám ezt az ördöglakatot!

Az elkészítése sem annyira bonyolult...
Általában egy vékony drótból készült ördöglakat minősége hagy némi kívánnivalót maga után. Nyeklik-nyaklik, nehéz eldönteni, hogy milyen lépések megengedettek. A drót nem alkalmas olyan játékok készítésére, ahol a megoldás lényege az, hogy egy vékony résen lehet…..
Sokszor foglalkoztunk már a 6 elemű rabkeresztekkel. Ebben a bejegyzésben részletesen írtam a játék történetéről, arról a hatalmas kutatómunkáról, amit Bill Cutler végzett, hogy e játékcsalád minden csínját-bínját felderítse. Kiderítette, hogy több milliárd különböző…..
Eddig nem szerepelt a blogon a most bemutatandóhoz hasonló játék. Volt már szó szögekről, de azoknak a játékoknak a szétszedése-összerakása volt a feladvány. A most következők megoldásához egy kis fizika, egy kis ügyesség és sok-sok türelem szükséges. Na meg egy marék…..
Már láttuk, hogy a pentakocka készletet ki kell egészíteni tetrakockákkal, hogy nagyobb kockát tudjunk kirakni. A 3 egység oldalú kockához szükség volt mindhárom tetrakockára, a 4 egység oldalúhoz pedig 12 pentakocka és egy tetrakocka szükséges. Adódik, hogy a 2 kockából…..
psy12 2013.08.20 17:21:30
Egy játék kategóriába sorolásánál fontos szempont, hogy két vagy három dimenziós. Általában a térbeli fejtörők a népszerűbbek, bár van néhány nagyon jól eltalált síkbeli összerakó is. Vannak azonban igazán meglepő ördöglakatok is, amik átmenetet képeznek a tér…..
Minden pentominó elem 5 kis négyzetből áll (lásd itt). Ha kétszeresen felnagyítjuk őket, a területük a négyszeresére nő, így egy-egy elem nagyított párja 20 négyzetből fog állni. Egy 20 négyzetből álló alakzatot meg össze lehet állítani 4 pentominó elemből. Például az F…..
A P pentominó rendelkezik egy érdekes tulajdonsággal, négy darabból elkészíthető önmaga nagyított mása: Hogy szemléletesebb legyen, ugyanez következzen két rajzon is: Négy ilyen nagy P-ből összeállítható egy még nagyobb: És rajzon: Aztán négy ilyenből egy még nagyobb.…..
Bolyai Farkas óta tudjuk, hogy minden azonos területű sokszög néhány vágással átdarabolható egymásba. "Szép" átdarabolásokat azonban egyáltalán nem könnyű találni. Vannak módszerek, amelyek segítségével, általában nagyon sok vágással, elvégezhető két sokszög egymásba…..
Sokak szerint a XX. század legfontosabb újdonsága az ördöglakatok világában a pentominók vagy általánosabban a polyominók felfedezése volt. Bár már a század elején ismert volt néhány pentominós feladvány, módszeres vizsgálatuk csak az 50-es években kezdődött, igazi…..
Ördöglakat Pentominó téglalapok 2009.10.21 21:50:00
A 12 pentominó elem összesen 60 kis négyzetből áll. (A bevezető cikk itt.)  Ez jó, mert a 60-nak nagyon sok osztója van, így többféleképpen is felírható két egész szám szorzataként. De ha geometriai összerakó játékokról esik szó és még két szám szorzata is felmerül,…..
Vannak alapötletek az ördöglakatok világában, amik sokszor visszatérnek. Időről-időre felbukkannak új játékok, melyek láthatóan vagy rejtve a régi ötletet használják fel vagy fejlesztik tovább. Egyik kedvenc ördöglakatom (a kb. 1000 másik favorit között) a Kapu és gyűrű.…..
psy12 2013.01.21 19:48:59
Üdv!
Nekem a "kapu és gyűrű" családból ez a változat tetszik a legjobban:

www.puzzlemad.co.uk/2011/08/livewire-puzzles-part-6.html

illetve ez is nagyon jó,

www.puzzleworld.org/designcompetition/2002/images/45.jpg

Az első az szinte lehetetlennek tűnik egy az ördöglakatokat kevésbé ismerő ember számára:-)

A második az meg egy picit bonyolultabb (kapuk egymásután fűzése) de jó!

Ezek egy picit eltérnek a "fa" változatoktól de a lényegük ugyan az...

(Mondjuk az "újra felfedezett kapu és gyűrű" postnál tárgyalt változat sem rossz :-))

Üdv!
psy12 2013.01.21 21:03:50
@Gál Péter F.:
Üdv!
Hát azt elismerem, hogy külsőleg eltérnek a fás változatoktól, de a megoldásuk (működésük) ugyanaz, ezért bátorkodtam a "kapu és gyűrű" kategóriába sorolni.
Attól, hogy bizonyos elemeket(kapu, gyűrű, golyó, tolóka, kötél)
más anyagokból készítjük el (helyettesítjük), attól még a funkciójuk változatlan, és így a megoldás is ugyan az
marad.
Én azt gondoltam, hogy maga az ötlet határozza meg magát a játékot nem pedig a kinézete...
Elnézést ha tévedtem :D.
Üdv!
psy12 2013.01.21 21:46:38
@Gál Péter F.:
Üdv megint!
Hát igen...Ezt egy kicsit elnéztem.
Az első linknél én úgy linkeltem, hogy a képre rákattintottam és úgy másoltam ki a címsort :-), ez nem azt az eredményt hozta amit vártam, ezért elnézést kérek, és köszönöm az észrevételt.
Tehát az első linknél a legfelső képre gondoltam a Pentangle nevűre.
A tolóka szerepét a két szélén látható karikák valósítják meg, mert ezeken nem lehet át vinni a leszedendő karikát, de átférnek a kapun.
Még egyszer elnézést kérek a tévedésért, legközelebb jobban odafigyelek majd.
Üdv!
Ördöglakat "L"-ek quartettje 2011.11.19 19:05:00
Van néhány játéktervező, aki szinte bármilyen új ötlettel áll elő, abból érdekes és jó játék lesz. Közéjük tartozik a japán Mineyuki Uyematsu is. Ezen a blogon eddig nem szerepelt játéka, de most bemutatok egy általam nagyon kedveltet. A jó játékokra jellemző, hogy…..
  ... Sose pickelj olyan zárat, amelynek tulajdonjogát nem tudod igazolni,vagy olyat, amelyre legféltettebb értékeidet bízod ... "...Locksport mantra: In hobby lockpicking, never pick locks that do not belong to you, or locks that you rely on for your security or safety. ..."…..
psy12 2012.12.25 18:06:40
Sziasztok!
Én nem pont ehhez a post-hoz szeretnék kommentet fűzni, hanem inkább kérdezni/kérni szeretnék.
Az amerikai záraknál hogy néz ki a kuplung, illetve hogyan működik?
www.youtube.com/watch?v=QCyqD8tnPpw
A másik amit kérdeznék az a TUTO lakat...
Nem lesz róla feltéve post? Most itt nem feltétlen a pickelésre gondolok hanem inkább a működésére.
Meg a "toll kulcsos" zárakról, illetve a zuhaltungos zárakról valami nem lesz?
A választ előre is köszönöm.
És végül de nem utolsó sorban Kellemmes Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánok mindenkinek!
Sziasztok!
Ördöglakat Fogaskerekek 2012.08.12 21:58:38
Régóta izgatja a fantáziámat valami olyasmi játék, aminek alkotórészei el tudnak mozdulni, de nem egymástól függetlenül, valahogy összekapcsolódnak, az egyik mozgása a másikra is hatással van. Számtalan ötletem volt a mechanizmus megvalósítására, de házilagosan egyiket sem…..
(Nem volt egyszerű olyan hátteret találnom a fotókhoz, ami hasonlít az Olimpia színvilágához. Vagy nem is sikerült?:)) Ismét néhány "filléres" játék következik. Ezek elkészítéséhez sincs szükség semmilyen gépre vagy drágább alapanyagra, sőt különösebb ügyességre…..
A napokban hatalmas sikert ért el egy magyar játéktervező és játékkészítő. A logikai játékok nemzetközi találkozóján - vagyis az IPP-n - a zsűri nagydíját nyerte el Zagyvai András játéka a Smartegg! Soha, az IPP-k történetében nem volt magyar nagydíjas játék. Sajnos…..
Az egyik leghíresebb és legjobb minőséget előállító amerikai ördöglakat gyár a Tucker-Jones House. Masszív, elnyűhetetlen kövácsoltvas játékaik a Tavern Puzzles kollekciót alkotják. Sok régóta ismert játékot is árulnak, de még többet ők fejlesztenek tovább vagy találnak…..
Mivel is foglalkozik ez a blog? Csak csapong különböző fura játékok között, vagy van a bemutatottak között valami összefüggés? Mikről volt eddig szó, és mi várható a jövőben?Ebben a bejegyzésben megpróbálom rendszerezni az eddigieket és keretet adni a későbbi cikkeknek.…..
psy12 2012.05.14 18:25:23
@Gál Péter F.:Ebben a postban említette idézem:

"Talán ezek a legfontosabb közös jellemzők. Nem foglalkozunk a sakkal vagy a bridzzsel, mert azok társasjátékok (bár elvben némelyik sakk vagy bridzs feladvány elférne itt is). Nem volt és lesz szó az ugrókötelezésről, mert az elsősorban ügyességi, erőnléti, mozgáskoordinációs játék (bár lehet olyan csomót-csomókat készíteni ugrálókötelekre, amik kibogozása bizony komoly fejtörést igényelhet). Nem barkochbázunk, mert az nem eszközös és nem egyszemélyes játék. Nem fejtünk keresztrejtvényt, mert az műveltségi játék, nem sudokuzunk, mert az nem eszközös..."

Erre gondoltam...
Az IPP-re mindenképpen szerettem volna olyan játékokat is vinni, melyeknek van magyar vonatkozása azon kívül is, hogy én készítem el őket. Játékos körökben a bűvös kockáról mindenki tudja, hogy magyar találmány, de valami másra is szerettem volna felhívni a figyelmet. Lehetett volna matyó mintás…..
Ördöglakat Csalikorsó 2012.04.01 17:26:00
De hogy kerülnek az ördöglakatok közé ezek a szép, kézműves kerámiák? Mi köze a korsóknak a fejtörőkhöz?Valószínűleg sokan járnak vásárokba vagy máshol találkoznak kézművesekkel, és nem is tudják milyen kincseket rejtenek az elárusítópultok. Sok játék, fejtörő,…..
Többször foglalkoztunk már nagyon egyszerűen és olcsón elkészíthető játékokkal. Nem kell hozzájuk más, csak pár készen kapható golyó, karika, egy kis hulladék fadarab és egy kevés zsinór. Na meg pici ügyesség és türelem. Különösebb szerszámokra sincs szükség, de egy…..
A helyzet fokozódik. Az előző cikkben írtam egy eleinte egyszerűnek tűnő, aztán elbonyolódó ördöglakatról. Ott a hozzászólások között felmerült, hogy vajon minden elképzelhető zsinórállás mellett megoldható-e a játék. Hamar tisztáztuk, hogy ha a karikákon megy át a…..
psy12 2011.12.10 19:41:25
@Gál Péter F.: Nem én nem arra a játékra gondolok, hanem szintén abban a postban közzétett másik játékra, ahol csak egy kötelet kell eltávolítani, és a kötél mindkét vége szabad és golyó van rajta.
Szerintem azzal egyenértékű ez a "váz" (tudom ahhoz nagyon ki kell tekerni ezt a vázat)
A többi természetesen nem hasonlít rá, illetve a váz az igen, de nem ott van átfűzve a kötél.Ennél a verziónál, viszont pont ugyanott van átfűzve azzal, a különbséggel, hogy itt zárt a hurok Canstantin-nál viszont nyitott.
Tisztelt Olvasók! (nem csak lockpickereknek…)Az alábbi levelezést egy a blogunkhoz segítségért fordult bajbajutottal folytattam. A levelezésben leírtak sok tanulsággal szolgálhatnak mások számára is, akik esetleg a jövőben hasonló helyzetbe kerülnének, így tehát minimális…..