Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Librarius

33 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az 1909-ben született Jakovits Józsefről méltán állíthatjuk, hogy nem csak alkotásait tekintve, de életútja szempontjából is az egyik legkülönlegesebb magyar művész. Olyan figura, akinek művészete sokkal nagyobb figyelmet érdemelne ebben a felesleges dolgokkal túltelített…..
Ritka eset, hogy kommentre hívjuk fel olvasóink figyelmét, de ezúttal a Magyar Írószövetség minősítette a Librarius egyik írását. Ráadásul azt az írást, amelyiket az elmúlt napokban tízezrek olvastak: Rubin Viola: A férfi dicsérete...
A Pécsi Íróprogram rezidens vendége egyszer csak kap egy telefont országának sportminiszterétől, hogy jelen kellene lennie a Kazanban kezdődő Universiadén, bátorítva a boksz-csapatot. Ez már milyen? Pedig Palmi Rancsevvel pontosan ez történt. (Méhes Károly interjúja) Mi volt…..
Borbély Szilárd regénye minimum az év könyve, ha nem az évtizedé. (Szerbhorváth György kritikája Borbély Szilárd Nincstelenek című könyvéről) Kissé igazságtalan és ízléstelen ugyan ez az évkönyvezés – hisz a Sorstalanságot sem megjelenése évében ismerték el -, de…..
A Mészöly Miklós elbeszélésének címét viselő alkotótáborról a szervezésben oroszlánszerepet vállaló Liebhauser János, a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár igazgatóhelyettese beszélt a Librariusnak. Mi adta az ötletet a Magasiskola megrendezésére? Mészöly Miklós, a…..
Írókra jó esetben szavaik miatt, a szavaikkal emlékezünk. A csillagok kedvező állása néha alkalmat teremthet arra is, hogy szobrot kapjanak… (Grozdits Hahó írása)…s bár József Attila egészalakos lovas szobrára még várnunk kell, addig is van minek örülni, hiszen a sajtóban…..
Librarius Tanyasi erő 2013.05.23 08:54:13
– Mivan’zmeg, tanyasi, nyamvadt sutyerákok, másnaposak vagytok, hogy ilyen lassan toltok? – így drukkolt a helyi csapatnak egy bokor mögött ólálkodó - Kémeri Attila riportja Rózsa Sándor fészkéből. – Mivan’zmeg, tanyasi, nyamvadt sutyerákok, másnaposak vagytok, hogy ilyen…..
Librarius Olvass orgazmusig! 2013.05.21 08:08:20
A visszafogott és kifinomult stílusáról ismert Clayton James Cubitt legutóbbi munkája akkora port kavart, hogy az azt közzétevő oldalt már meg sem lehet nyitni. (Ughy Szabina írása)   A brooklyni fotós vett pár decens, titkárnő kinézetű nőt és leültette őket egy…..
Azért ennyire élhetetlen ez a világ, mert túl sokan vagyunk – Illényi Mária riportja a Michael Houellebecq-kel, a XX Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégével készített interjúról. Az ember lánya felkészül, ha riportra indul, főleg, ha a XX. Budapesti Nemzetközi…..
Bármennyire is ekézzük az Érik a nyarat, végtelenül szerencsések vagyunk, hogy ilyen könyvről beszélgethetünk. Mészöly Ági írása. (Érik a nyár - az antológiáról Szekeres Nikolett kérdezte Both Gabit, Varga Bettit és Wittmann Ildikót a Kalicka Bistroban) Both Gabi, Varga…..
Landau most nem az állatok prémje miatti leölés ellen tiltakozik, hanem a gyümölcsszedés brutalitása ellen, sokkolja a nézőt a látvány erejével. (Deák Csillag és Kölüs Lajos kettős kritikája Sigalit Landau MOZGÁSTÉR című kiállításáról) Deák Csillag: Spirálba rejtett…..
A cselekmény minimális, de minden mozzanatnak legalább olyan mélységű jelképes jelentése van, mint annak, hogy Helmer felcipeli haldokló apját az emeleti kisszobába. (Mészöly Ági kritikája Gerbrand Bakker: Az iker című könyvéről.) Hollandia. Azaz Friesland. A Kárpátok…..
Librarius Tűz és víz 2013.05.17 10:58:21
Néha furcsa helyzetekbe sodor az élet! Nem akartam, de elmentem egy koncertre, és a következő nap arra is eljutottam, amire előző nap elidultam. (Libisch Károly írása két koncertről a Budapest Jazz Clubban) Elnéztem ugyanis a naptárt. De végül mégsem bántam meg. S most egy szuszra…..
Librarius ByeAlex, leírva 2013.05.16 12:55:59
A fél magyar sajtó egy pályaelhagyó újságírón köszörüli a tollát. Vajon irigységből? (Bakos András írása) ByeAlex nem akkor szúrta el, amikor a közönségszavazatokkal – a zsűri igyekezete ellenére – megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivál magyar döntőjét. A végzetes…..
…isten(telen)ségnek látszó csalfa vak regény. Mondhatnánk a költővel Ignacy Karpowicz lengyel regényíró Égiek és Földiek címen megjelent vaskos kötetéről. (Grozdits Hahó kritikája) Csak egy kicsit kellene, hogy fiatalabb legyen a kereszténység, csak egy csöppnyit vitálisabb…..
Nincs feleslegesebb látvány egy nyári síugrósáncnál, és ez még akkor is igaz, ha a „Lillehammer 1992” felirat meg az öt karika sporttörténelmi távlatot jelez. (Mészöly Ági norvégiai riportsorozata) Május harmadika, péntek, Hamar. Kinézek a munkahelyem ablakából, és már…..
Librarius Tanyán él az Internet 2013.05.15 12:13:18
Egy ideig akadozott, majd leállt pár percre, de újra bejött. Mindenhol ott van. Most leginkább egy kis magánbirtokon szeretne lenyugodni, de ott is pörgetik. Úgy tűnik, nem tud elmenekülni a „kedves felhasználók” elől. (Hartay Csaba interjúja az Internettel)Hogy érzi most…..
Weiner Sennyey Tibor első drámája ugyancsak kíváncsivá tett: Szapphóról, az ógörög költőnőről írta, Indonézia intenzív közegében – mit fog ez nekünk mondani itt és most, a 21. század Magyarországán? (Stenszky Cecília írása Weiner Sennyey Tibor: Szapphó című…..
Librarius Kelj fel, juhász! 2013.05.14 09:13:25
"A juhász munkaköri leírásában az első helyet foglalja el a birkafelügyelet" - Sárközi Richárd Sepercese. Vegyük ezt a négy sort: Kelj fel, juhász, ne aludjál, elveszett a csengős bárány. Nem aluszok, csak heverek, nem is igaz, hogy elveszett. A történet logikája elsőre…..
A brüsszeli székhelyű Kantoken könyvkiadó a Döglött kutyával őrzött terület című könyvvel megkezdte Podmaniczky Szilárd könyveinek francia nyelvű kiadását. A novellákat Bárdos Andrea, Brüsszelben élő színész, rendező fordította, a könyvvel azonos című színdarabhoz,…..
Alföldi az előadással kapcsolatban azt mondta: erős szándékuk volt, hogy semmiféle privát ügyeket ne vigyenek bele a történetbe. (Magyar Vivien írása és fotói) Az Európa Kiadó idén tavasszal ismét megjelentette Klaus Mann 1936-os regényét, a Mefisztót. A Szabó István…..
Hartay Csaba író, költő, lapunk szerzője az első és egyetlen a kortárs magyar irodalmi életben, aki vitathatatlan szerzői kvalitásai mellett Aranykalászos gazda lett. (A szerzőt Podmaniczky Szilárd kérdezi) Mit is jelent ez pontosan? Milyen procedúrát és…..
A levél egy szerelmes lány levele volt, sem több, sem kevesebb, de nekem szólt. Azután írta, hogy elhelyezték Ruszéba, segédforgalmistának. Nem voltunk épp a legjobb lelki állapotban. Méhes Károly írása. Ezt el kell mesélnem nektek – mondta Todor, a vasúti hálókocsi-kísérő…..
Librarius Jövőm képe 2013.05.11 13:21:51
Egy budapesti iskolában a tanárnő nemrég dolgozatot iratott az 5. osztállyal. Téma: milyennek képzelik el a mai 10 évesek az életüket (s egyben Magyarország jövőjét) 20 év múlva. Koch András Ádám fogalmazása több, mint elgondolkodtató. 2033.Hajnali 6-kor megszólal az…..
Librarius Friss szerző, friss vér 2013.05.11 13:21:37
Nyugodt szívvel kijelenthető, hogy végre ígéretes, olvasni érdemes, rendkívüli tehetséggel bíró új magyar ifjúsági szerző született. – [Böszörményi Gyula könyvkritikája] Végre megtörni látszik a hazai ifjúsági regények rég befagyott tavának jege. A Ciceró…..