Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NickTheDick

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
(new day) Dax30 kis réssel nyit  felfelé, majd a  rést bezárja és már indul is tovább a rés irányába. Sok gyors 2. 34 es shorttal, kerestem 7 ezret. Most egy korrekcióban vásárolok a rés irányába, már emelt kontrakttal, egy 3.40 est. Ez egy bearish gesztus, a tömegek…..
Idén 2012 Július 10-én lett megtartva a 4. szélenergia konferencia Budapesten, a Kempinksi Hotelben. A rendezvényt megnyitó beszédet a Magyar Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, Jávor Benedek tartotta, amelyet a blogján is közzé tett. Érdemes…..
A kormánypártok rezsicsökkentési akciója politikai értelemben telitalálat. Rezsit minden szavazópolgár fizet, következésképp minden szavazópolgárnak ezresekkel kevesebbet kell kiadnia minden hónapban. Ki ne örülne ennek? Budapest utcáit járva nem egyszer lehet látni sorban állva…..
NickTheDick 2013.04.30 16:56:45
Érdekeltek már a számok. Megvizslattam az emlúlt egy évem villany és gázfogyasztását.
2002-ben épült lakóparki lakásban élek feleségemmel és 3 gyerekünkkel. A lakásunk fele alatt zárt garázs, másik fele alatt a földszinti szomszéd lakik. Felettünk a felső lakó, a mi szintünkön egy szomszéd. A lakás alapterülete 117 négyzetméter. A ház kívülről szerintem elég jól szigetelt, habár akár jobb is lehetne a szigetelés. A nyílászárók szintén elég jók (teljesen megfelelnek a 10 évvel ezelőtt jónak mondható kategóriának). Gázzal fűtünk és a melegvizet is gáz csinálja.
Az elmúlt 12 hónap fogyasztása 2435 kWh villany és 1278 köbméter gáz.

VILLANY
2435 kWh/év=8766 MJ/év. Áprilisi számla szerint (tehát valszeg már rezsicsökkentett a tarifa) 1 kWh kb. 44.5 HUF, így éves villanyszámlám kb. 108 ezer HUF.

GÁZ
1278 köbméter. Egy köbméter energiatartalma valszeg hónapról hónapra változik mert a két számla amit megnéztem 34.6 és 37.4 MJ/köbmétert ad, így 35 MJ/köbméterrel számolva éves energiafogyasztásunk 44730 MJ-nyi gáz. Ennek ára kb. 3.6 HUF/MJ áron (két számla természetesen némileg eltérő értéket ad) kb. évi 161 ezer HUF.

Tehát fűtésre és melegvízre közel 5-ször annyi energiát fogyasztunk, mint villamosenergiát. A sütő villannyal, a főzőlap gázzal működik. Mégis a gázszámla csak másfélszerese a villanyszámlának. Tehát a gáz jóval olcsóbban ad ugyanannyi energiát.
Már korábban megfigyeltem, hogy egy hideg téli napon (éjjel -15 fok, nappal -10 fok), kb. 12-13 köbméter gáz fogy. Egy normál nyári napon 1 köbméter gáz fogy, tehát a gázfogyasztás legnagyobb része fűtésre megy el. Mondjuk napi egy köbméter gáz a melegvízre az évi 400 köbméter (ez fedezi azt, is hogy télen hidegebb a melegítendő víz), a többi tehát évi 878 megy fűtésre.

Nem eszetlenül, de én ezt is szívesen megfelezném. Ha mai áron 12 vagy max 15 évnyi megtakarításból kijönne tokkal-vonónal, alighanem belevágnék.
Tehát a 878 köbméterből mondjuk évi 400-at meg tudnék takarítani, az kb. 400 köbméter/év x 35 MJ/köbméter x 3.6 HUF/MJ = 50.400HUF/év. 12 évre ez 600 ezer HUF. Ennyit szívesen áldoznék rá. Gőzöm sincs, hogy ennyiből kijönne-e.

Tavaly nyáron egy napelem, hőcső, stb.-vel foglalkozó tagot kikérdeztem napelem témában. Szerinte az ár kb. 15 évi fogyasztásnak felel meg. Nézzük hogy nézne ki nálam:
1000 óra/év működés (ez átlagosan nem egész napi 3 óra) 2kW csúcs teljesítménnyel ad évi 2000 kWh-t. Ez nem éri el az éves fogyasztásomat, tehát nem leszek nettó betápláló a hálózatba, tehát a kWh-nként kb. 45 HUF-t takarítok meg, míg nettó betáplálóként valszeg ennél jóval kevesebbet kapnék a szolgáltatótól. Tehát kb. évi 90 ezer HUF-t tudnék megtakarítani. Ebből még levonandó némi karbantartási költség, mondjuk évi 20 ezer, tehát évi megtakarításom kb. 70 ezer HUF. 15 évre, 1 millió 50 ezer. Kérdés, hogy ennyiből kijön-e 2kW csúcsteljesítményű napelemes installáció. Félek, hogy nem.

Ennek ellenére a megújulóknak híve vagyok. Bár nem fenyeget az a veszély, hogy a közeljövőben házat építtessek, ha mégis így alakul, azt földhővel fogom fűteni (fal és padló fűtéssel) és az ahhoz szükséges szivattyút pedig napelemmel.
Kimondottan érdekes és sokak számára tanulságos történetet küldött a Pénzcentrum.hu szerkesztőségébe egy hűséges olvasónk. A fiatalember egy önkormányzati lakást vásárolt, amit a rövid határidő miatt készpénzben kellett kifizetnie, ezért csak utólag tudott rá hitelt…..
NickTheDick 2011.02.04 17:28:27
Homályos emlékeim szerint a lakástakarék pénztárakat a 90-es évek vége felé vezették be. Egy ideig gondolkodtam rajta én is, ugyanis akkor még mi is fontolgattuk a nagyobb lakást, de aztán elvettetem az ötletet. Bár az állami támogatás valóban jól hangzik, de a nevetségesen alacsony kamat nem. A lehető legrövidebb időtartamra (ami talán valahol 4 és 5 év között van) érdemes lehet belevágni akkor, ha az ember már a belevágás előtt tudja, hogy a lejáratkor pontosan mit és hogyan fog vele csinálni. Ennél hosszabb tartam alatt az alacsony kamaton elveszti az ember az állami támogatás értékét. Ilyen rövid (4-5 éves tartam) viszont még mindig túl hosszú ahhoz, hogy az ember megfelelő pontossággal tervezhessen rá.
Ezen megfontolások alapján elvetettem a dolgot. Az akkori megfontolásaim között nem szerepelt mindaz a kötöttség, amiket az ember a nyakába vesz a lakástakarék szerződéssel. Kb. három évvel később, pedig vettünk egy gyönyörű lakást. Természetesen akkor a lakástakarék pénztárban gyűlő pénzünket nem használhattuk volna, mert a legrövidebb lehetséges futamidőnek is max a háromnegyedénél jártunk volna. Most úgy gondolom, hogy akkor jól döntöttem azzal, hogy nem nem léptem be. A fenti sztori és a más rémtörténetek alapján az értékelésbe már azt is beveszem, hogy milyen problémás az ott összegyűjtött pénzhez való hozzájutás. Sőt ma már úgy gondolom, hogy az elsődleges szempont a pénzhez való hozzáférés egyszerűsége, aminek alapján egyetlen lakástakarékba sem érdemes belépni. A nem túl vonzó kamaton elvesztegetett állami támogatás már csak a pont az i-re.
Mára már teljesen meg vagyok győződve arról, hogy lakástakarékba belépni nem szabad.
Nem csak a Fundamentába, hanem semelyikbe sem.
A társasházunk természetesen oda is tett pénzt a felújítási alapból. Amikor szükség lett volna rá, természetesen nem jutottunk hozzá, hanem hitelt kellett felvenni a takarék fedezete mellett. Innentől már nem csak a takarék ellen érvelek, hanem tiltakozom is ellene a lakógyűlésen. Remélem egyszer megszabadulunk tőle!