Adatok
mukiur
0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Beszélgetés a házi sörfőzésről
Komló szaporítás és termesztés. Sörfőzés saját komlóval.
2015.04.07 14:38:04
Egy korábbi cikkemben megmutattam a malátázás alapjait. Most a sör másik alapanyaga kerül sorra a komló. Hagyományosan a komlót gyöktörzsről (rizómáról) szokták szaporítani. Körülbelül most van itt az időszaka. Talán azért terjedt el ez a módszer, mert a rizómákat elég…..
mukiur
2016.10.10 12:04:06
Üdv! csak bővítendő a komló technológiát , idén először szárítottam a komlót meleget fújó ventillátorral kb 8 órányit - kiszáradásig - majd elektromos húsdarálóval ledaráltam. Észbontó komlóaroma terjengett mindenhol. Azt gondolom a pellethez nagyon közel álló formát kapott a komló - természetesen a pelletizálás nélkül - de ami feltűnő volt hogy a komló aroma nagyságrendekkel intenzívebb így mint a frissen szedett konusszal. Tárolása is 3-5-öd helyen - fagyasztóban - megoldható. Az első söröket most főztem le belőle, pellet mennyiséggel azonos súlyt feltételezve terveztem, a keserűség úgy tűnik jó, de a hidegkomlózástól komolyabb eredményt várok - friss kirobbanó illat fűszerűség nélkül. Mondjuk a pelletizálást kehet hogy 10-15% mennyiségnöveléssel majd korrigálni kell.
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz