Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Megyeri Szabolcs kertészmérnök

26 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kapanyél Hagymá(s)t az ablakba! 2012.01.24 09:00:00
Fura időszak van mostanság. Január vége lévén sokan már a tavaszt várják, mások nem bánnák, ha lenne még egy kis tél. A növények sem igazán tudják, mitévők legyenek: a hóvirág már újévkor kibújt, sok növény hozza rügyeit, pedig a nagy fagyok még csak most várhatók.…..
Kapanyél Mikulásvirág 2011.12.05 10:00:00
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) sok szobanövénnyel ellentétben nem a virágzatával, hanem színes felleveleivel díszít. Ma már számtalan formájú és színű fellevélváltozattal találkozhatunk. A legdivatosabb és legkeresettebb, az ünnepek jellegzetes színe miatt a piros, de…..
Kapanyél Illatok kertje 2011.11.21 11:00:00
Ahogy közeleg a tél, egyre inkább elméleti síkra terelődik a kertészkedés. Ez jó alkalom arra, hogy eltervezzük, milyen legyen a kertünk jövőre. Az alábbiakban az illatos kert kialakításához adunk ötleteket.Mindenkinek más a kedvenc illata. Van, aki a lilaakác bódító illatára…..
Kapanyél Élő falak a kertben 2011.11.14 11:00:00
A legtöbben a sövény szó hallatán az ékszertujára (Thuja occidentalis ’Smaragd’) vagy a Leyland-ciprusra (Cupressocyparis leylandii) gondolnak. Ezek az örökzöldek általában kúp vagy ék alakúak, és így a későbbiek során beavatkozás nélkül nem tudnak zárt falat…..
Egy vicces mondás szerint a legénylakásban a szobanövények mind kiszáradtak, de a hűtőben már csírázik valami. Nem kell azonban ennek így lennie. Annak járunk utána, hogyan lehet egy agglegénylakásból élő oázist varázsolni.Először is le kell szögeznünk, hogy a legtöbb…..
Ősz tájékán sokakban felmerül a kérdés, mit ültessen az egynyári virágpalánták helyére. Az egynyáriak zöme levirágzott, az évelők sem bírják már sokáig.Nem kell azonban lemondanunk a szép kompozíciókról, ilyenkor újra megtervezhetjük és beültethetjük virágládáinkat.…..
Kapanyél Gyerekbarát kert 2011.05.24 08:00:00
"A kis herceg szemmel kísérte, hogyan jelenik meg rajta egy óriási bimbó, és sejtette, hogy csodálatos tünemény fog kibontakozni belőle."Amikor kertet tervezünk, nem csak magunkra gondolunk, szűkebb és tágabb családunknak is otthon kell magát éreznie benne. Így…..
Kapanyél Virágzó Magyarország 2011.05.16 07:32:00
Most, hogy már minden virág kiültethető, ideje megszépíteni környezetünket, legyen az kert, a ház előtti utcafront, terasz, balkon vagy csak egy ablakpárkány. Íme néhány ötlet, jó tanács:   ..
Kapanyél Menta az ablakban 2011.05.09 09:08:00
A mentáról már írtam a fűszerkert építése kapcsán, de annak sem kell lemondania e csodás növény illatáról, látványáról és használatáról, akinek csak a konyhaablakban, esetleg az erkélyen vagy gangon van lehetősége az ültetésre.Az alábbiakban láthatjátok, hogyan…..
Levendula a kertünkben A levendula (Lavandula angustifolia) bokros növekedésű, természetes körülmények között félgömb alakú. Levelei keskenyek, hosszúkásak, a levelek fonákja molyhosan szőrös. Júliustól szeptemberig nyíló ibolyáskék illatos virágai álfüzérekben állnak.…..
A sorozat első részében bemutattam, hogyan építhetünk sakktábla alakú fűszerkertet, most nézzük meg, melyik a leginkább sikerrel kecsegtető fűszernövény, amellyel szinte bárki próbálkozhat.A borsosmenta vadon nem fordul elő. A tudományos nevében (Mentha × piperita L.)…..
A könnyen fenntartható kert alapja a jól megépített kerti szegély, azaz a gyepfelület és a kert többi része közötti határ, az ágyások, burkolatok széle.Ha azt a feladatot kaptuk kamaszkorunkban, hogy nyírjuk le a füvet, általában több-kevesebb örömmel vállaltuk, hiszen ez…..
Emlékszem, gyermekkoromban a nagymama vidéki kertjébe kirohantam mezítláb, hogy a még harmatos mentából saját kezemmel szakítsak egy csokorral. Aztán élvezettel szívtam magamba a menta illatát. Később már csak a nagyáruházak zöldségosztályán találkoztam a fehér műanyag…..
  ..
Kapanyél Kertépítés 2011.04.01 11:00:00
Ha valaki most kapna kedvet ahhoz, hogy ki- vagy átalakítsa a kertjét, íme néhány jó tanács:   ..
Kapanyél Ültessünk árvácskát! 2011.03.23 10:23:00
Végre itt a jó idő, egyre több virág nyílik, a piacok tömve szebbnél szebb színű árvácskával, úgyhogy ne halogassuk tovább a dolgot!..
Kapanyél A jácint 2011.03.17 10:26:21
Ebből a videóból sok hasznos dolgot megtudhatunk a jácintról...
Kapanyél Hóvirág 2011.03.06 12:39:00
Úgy tűnik, hogy a tavasz még egy kicsit várat magára, addig is nézzétek meg ezt a videót:..
Kapanyél Programajánló 2011.02.25 11:34:00
Lassan itt a tavasz, aki teheti, feltétlenül látogasson el az Alcsúti arborétumba, addig is álljon itt kedvcsinálóként egy videó:..
A gyümölcsfák védelmét szolgáló eljárások közül az egyik legfontosabb a tél végi, kora tavaszi lemosó permetezés. Ha elvégezzük ezt a műveletet, fáradozásunk később megtérül, hiszen több és jobb minőségű termést hoznak a gyümölcsfák. A fás részeken és a…..
Kapanyél Kankalin, videó 2011.02.20 15:53:00
Kapanyél Kankalin 2011.02.18 12:56:00
A kankalin latin neve a „primus” szóból származik, azt jelenti, első, ebből arra következtethetünk, hogy korán nyílik. A nemzetség mintegy háromszáz fajának többsége kora tavasszal virágzik, a hóolvadás után az elsők között bontják szirmaikat.   A…..
Kapanyél Tavaszi munkák a kertben 2011.02.14 09:07:00
Februárban minden kerttulajdonos szembesül a kérdéssel: mi maradjon, és mit kell eltávolítani a kertből? Sokszor érzelmi okokból, máskor csak a szakmai hozzáértés hiánya miatt évekig meghagyunk olyan növényeket, amelyek elfoglalják a helyet az új növények és kialakítások…..
Kapanyél A metszés szabályai 2011.02.10 10:57:00
A metszéshez a következő jó tanácsokat tartsuk észben:1. Még a rügyfakadás előtt kezdjük el a metszést, hiszen ilyenkor jól áttekinthető a korona, könnyebben eldönthetjük, mit és honnan távolítsunk el; csak az őszibarack és a kajszibarack esetében várjunk addig, amíg a…..
Ezzel a videóval szeretnénk kedvet csinálni a kertészkedéshez...