Regisztráció Blogot indítok
Adatok
thunbergia

56 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jól jöhet ez az információ így Valentin-nap előtt. Olvassuk csak! „Gyakorlati tananyag Reszeljenek meg két vöröshagymát, törjék meg a fokhagymát mozsárban: nem, lányok, a vöröshagyma, a fokhagyma nem büdös, földi gyümölcs mind a kettő, s illatos. Vágják jó apróra a…..
Kapanyél A róka 2013.01.17 11:00:00
A vörös róka (Vulpes vulpes) az egyik legelterjedtebb ragadozó, szinte az egész világon előforduló, magányos életmódot folytató kutyaféle. Sokáig csupán kártékony ragadozónak tartották, és irtották, mára azonban gyökeresen megváltozott a helyzet. Ebben nálunk Fekete…..
Alcatrazról szinte mindenkinek a híres börtön jut eszébe, ahol többek között Al Capone raboskodott, pedig eredetileg katonai támaszpont volt. A szigeten először az 1800-as években hoztak létre katonai erődítményt, de azt hamarosan katonai börtönné alakították át. A kert…..
Kapanyél Mogyorós pele 2012.10.16 09:00:00
Pelékkel viszonylag ritkán találkozhatunk, hiszen igen kis termetűek, ráadásul éjszakai életet élő rágcsálók. Hazánkban három (egyes források szerint négy) fajuk fordul elő: a nagy pele (Myoxus glis), az erdei pele (Dryomys nitedula), valamint a mogyorós pele (Muscardinus…..
Kapanyél Az aranysakál 2012.10.05 09:30:00
Egyszer nagymamám azzal fogadott, hogy sakál jár a környéken, és a faluban már több tyúkot is elvitt. Természetesen nem álltam le vele vitatkozni, de magamban azt gondoltam, hogy sok az a nyolcvan év. Aztán olvastam ezt a cikket, sőt a birtokon személyesen is láttam egy példányt,…..
Kapanyél Csodatölcsér 2012.09.19 09:30:00
Ősszel már egyre kevesebb virág nyílik, de egyikük, a csodatölcsér (Mirabilis jalapa) egészen az első fagyokig hozza tölcsér alakú, illatos virágait. A virág másik neve estike, mely azon különös tulajdonságára utal, hogy virágai délután nyílnak ki, és reggel újra…..
Kapanyél A mályvacserje 2012.08.09 10:00:00
Amikor az első európai utazók eljutottak a mesés Keletre, akkor többek között különleges növényeket is hoztak magukkal, de ezek a növények nem mindig érezték jól magukat a mi éghajlatunkon. Az egyik nagy kedvenc a hibiszkusz volt, amely Ázsia trópusi éghajlatú területein…..
Kapanyél Az egres, ami piszke 2012.08.06 10:00:00
Vagy köszméte. A Ribes uva-crispa eredetileg Európa és Ázsia ritkás erdeiben volt honos. 50–150 cm magas, szélesen elterülő cserje, ritkásan álló hosszú, vékony, szürkésbarna ágakkal. A levelek kettesével, hármasával, ritkábban ötösével elhelyezkedő hegyes tüskék…..
Kapanyél Szokásmondások 2012.08.01 10:00:00
Egy kis olvasnivaló kellemes nyári estékre. Kertész Manó (1881-1942) magyar és finnugor nyelvészt elsősorban a szólások vizsgálata tette ismertté, de mondattannal és névtannal is foglalkozott. Szokásmondások c. könyvéből mazsoláztam a földműveléssel kapcsolatos…..
Kapanyél Az eperfa 2012.07.17 08:30:00
Az elején tisztáznunk kell egy félreértést: a köznyelvben a Fragraria x ananassa magyar neve az eper, pedig az helyesen szamóca lenne. De akkor mi is a valódi eper? Figura József uradalmi erdész így ír róla 1880-ban: "Európába Chinából hozatott, s ma a tenyész­tés által töb…..
Kapanyél A katica 2012.06.27 08:30:00
A katicabogárnak csak Európában mintegy száz különböző faja él. Gyermekversek, mondókák, népdalok szólnak róla, de nemcsak nálunk áll ilyen nagy becsben. A német elnevezése Marienkäfer Szűz Mária bogarát jelöli, hasonló az angol elnevezése is: ladybird/ ladybug, helyesebben…..
Reggeli közben jó, ha növényeinkre is gondolunk. A kávézacc jótékony hatásairól írtunk már a blogon, hasonlóan hasznos a teafű is, de az igazán gondos kertész külön teát készít növényeinek.A legújabb kertészőrület a komposzttea, amely tulajdonképpen a virágos növények,…..
Kapanyél A mókus 2012.05.14 09:00:00
Az európai vagy közönséges vörös mókus (Sciurus vulgaris) sokunk egyik kedvenc állata, ezenkívül mesék, dalok gyakori szereplője is.A faj egész Európában és Ázsiában elterjedt, így szerencsére hazánkban is közönségesnek számít. Testhossza 19–25 cm, ehhez hozzáadódik…..
Kapanyél A kökörcsin 2012.04.27 09:00:00
Korábban már volt szó a tavaszi héricsről, amelyet az év vadvirágának választottak. A kommentekből kiderült, sokan kedvelik ezt a virágot, és közeli rokonát, a kökörcsint is.A kökörcsin a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó, selymesen gyapjas évelő. Kora…..
Kapanyél Fürtös gyöngyike 2012.04.17 09:00:00
Ilyenkor még mindig csak a korai virágok nyílnak, amelyek közül nagyon nehéz kedvencet választani, de nálam (fürtös) gyöngyike mindenképpen közéjük tartozik.A fürtös gyöngyike (Muscari neglectum) évelő, hagymás növény. A természetben a száraz gyepeket kedveli, de gyakori…..
Kapanyél Tavaszi tőzike 2012.04.11 08:30:00
A tőzikét (Leucojum vernum) sokan összetévesztik a hóvirággal, és valóban, sokban hasonlítanak egymásra.Hóvirág TőzikeA tőzike eredetileg Dél-Európában őshonos, hagymás évelő növény, de mára már a Pireneusoktól egészen Romániáig és Nyugat-Oroszországig elterjedt.…..
Kapanyél A torma 2012.02.23 09:00:00
A torma (Armoracia lapathifolia-macrocarpa – ezt termesztik, Armoracia rusticana – ez pedig hazánkban vadon terem) a keresztesvirágúak családjába tartozó növény, így a káposzta, retek rokona.Az egyik könnyfakasztó zöldségünk a hagyma mellett. Ennek a jelenségnek az a…..
Minden évben nagy fejtörést okoz, hogyan értékeljük az adott telet: hol sok a hó, hol kevésnek ítéljük, hol szélsőséges időjárásról beszélünk, meg globális felmelegedésről, az egyre gyakrabban várható világvégéről nem is beszélve. Pedig furcsa, rendkívül enyhe telek…..
Télen az állatok nehezebben jutnak élelemhez, ilyenkor aztán olyan helyekre is ellátogatnak, amelyeket normális körülmények között messze elkerülnek. Amíg a madarakat mindenki lelkesen gondozza, a nagyobb testű állatokat már igyekszünk távol tartani.Elismerem, hogy egy cinkét…..
thunbergia 2012.02.06 11:07:26
@iovianus: igen, a saját szememmel láttam, ahogy keresztülfutott a kerten, azt mondjuk nem láttam, hogy bármit is evett volna, azt a őzek csinálták, tavaly ők ették meg az összes káposztát:)
@qwertzu: ezt még nem próbáltuk, de nagyobb területen problémás lehet a kiépítése.
@Cpt. Flint: remélem azért nem csak azért etetik a vadakat.
@TrueY: igen ez is nagyon hatásos megoldás, de azért mégsem akartam javasolni;)
Kapanyél A sokoldalú csipkebogyó 2012.01.18 09:00:00
A csipkebogyót termő vadrózsa nálunk is őshonos, ezt igen sokféle népies elnevezése is mutatja: közönséges vadrózsa, gyepűrózsa, csipkerózsa, hecsedli, hogy csak néhányat említsek. A csipkebogyó pedig a növény áltermése. (Azért áltermés, mert a valódi termésekkel…..
Kapanyél A mandula 2012.01.11 09:30:00
A mandula (Prunus dulcis) Nyugat-Ázsiában honos, a rómaiak terjesztették el Európában, így nálunk is, és bár nem lettünk soha mandulatermesztő nagyhatalom, mégis szerves része lett a népi életnek és konyhaművészetünknek. Például az ismert népdalban is szerepel:"Tisza…..
Kapanyél Az erdeifenyő 2011.12.28 10:15:00
Az erdeifenyő (Pinus sylvestris) hazánk leggyakoribb fenyőféléje, Nyugat-Magyarországon széles körben elterjedt, keletebbre inkább szórványosan maradt fenn. A Bakonyban a korábbi hűvösebb, csapadékosabb éghajlat emlékét őrzi Fenyőfőn található híres, jégkorszak utáni…..
Kapanyél Zsidócseresznye 2011.12.13 08:15:00
A lampionvirág vagy zsidócseresznye (Physalis alkekengi L.) a csucsorosok családjába tartozó, kb. 60 cm magas, évelő növény, közeli rokona a paradicsomnak, paprikának, padlizsánnak és a burgonyának. Egyéb elnevezései: papmonya, paptöke, vénusz köldöke, piros páponya, muharc,…..
Kapanyél Kökény 2011.11.28 10:00:00
A kökény (Prunus spinosa) 1-3 méter magas bokor, az egyik legigénytelenebb cserje. Európában, Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában honos. Tudományos neve a görög prounosz= szilva szóból ered, ebből is látszik, hogy a szilva közeli rokona.Magyarországon nagyon gyakran védősövénynek…..
Kapanyél Póréhagyma 2011.11.09 08:30:00
A tél közeledtével egyre nehezebb friss zöldséghez hozzájutni, ezért nagyon meg kell becsülnünk azt a keveset is, ami van. Az egyik ilyen hálás zöldség a póréhagyma (Allium porrum), amely ideális a késő őszi-téli időszakra. Őshazája valószínűleg a Földközi-tenger vidéke,…..