Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ÉFOÉSZ

142 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Felléptünk a Veszprém Megyei ÉFOÉSZ csoportjával a Budapesti Állatkertben Szeptember23.-án a Sérült Gyermekek napján. ..
KULCSprogram Szüreti mulatság 2013.11.15 10:29:24
2013. szeptember 18.-án a lesencetomaji intézményben vettünk részt a hagyományos szüreti mulatságon, ahol szüreteltünk, ettünk, táncoltunk. ..
„Here our voices : Citizen first” Hazánkat mi hárman, a Kulcsos fiúk képviseltük a harmadik európai önérvényesítő konferencián. A konferencia nagyon jó hangulatba telt, megismerhettünk közel húsz országból érkezett önérvényesítő fiatalt. és segítőiket. A feladatok is…..
Soha nem látott méretű adományt kapott az ÉFOÉSZ: egy csepeli házat ajánlott fel a szervezetnek a Sopronban élő Anikó asszony, aki teljes neve elhallgatását kérte. A magánmecenatúra hazánkban gyerekcipőben jár, ennél kisebb mértékű felajánlások sem jellemzőek, ehhez…..
2013 tavaszán újra elkezdtük, a munkálatokat a kertben. A tavalyi év sikerére való tekintettel ismét sok paprikát, paradicsomot, zöldborsót, céklát, burgonyát ültettünk a kis kertünkbe. Nagy örömünkre barátaink, ismerőseink és segítőink segítségével sikerült egy kutat…..
A jövőre életbe lépő új Polgári törvénykönyvben változnak a cselekvőképességről szóló rendelkezések, a gondnokság mellett megjelenik majd a támogatott döntéshozatal jogintézménye - utóbbi szabályozására jelenleg készül külön törvény. A tervezet azonban alapvetően…..
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagy-nagy bentlakásos intézet, az a klasszikus, amiről már sok más mese is szólt blogon innen, médián túl, ahol zsúfoltak a szobák, szigorú a napirend, és teljes a társadalomból való kirekesztettség. De kezdődött ám itten a…..
A leginkább kiszolgáltatott (értelmi) fogyatékos személyeket védené a legkevésbé az egyes büntető tárgyú törvények módosításáról szóló szabályozás, amely új tényállásként tartalmazza a háztartáson belüli erőszakot. A tervezetről hétfőn szavaz az…..
Nem jogosult olimpiai járadékra értelmi fogyatékos sportoló, aki a számukra megrendezett speciális olimpián szerez érmet. Az ÉFOÉSZ-t felkereső olimpikon, aki 2011-ben az athéni speciális olimpián két arany és egy ezüstérmet szerzett, hiába fordult a sikeres verseny után az…..
Bentlakásos intézményekben élő, évek óta szociális foglalkoztatásban dolgozó értelmi fogyatékos embereket nyilvánítanak sorra „rehabilitáció nélkül foglalkoztathatónak”. Ők a jövőben már nem megváltozott munkaképességűek – a jelenleg is zajló felülvizsgálatok…..
Több mint 30 éve képviseljük az értelmi fogyatékos emberek és családjaik érdekeit. Jogszabályi javaslatokat készítünk, lobbizzunk, próbáljuk jobb belátásra bírni az önkormányzati és országgyűlési képviselőket, felhívni a közösség figyelmét arra, hogy vannak…..
Magyarország Alaptörvényének társadalmi vitájában is felhívtuk a figyelmet arra, hogy – bár üdvözölendő, hogy az Alaptörvény a korábbi Alkotmánytól eltérően nem automatikusan zárja ki a cselekvőképességében korlátozott személyeket a választójoguk gyakorlásából – a…..
  A támogató személy az értelmi sérült emberek „fehér botja, jelnyelvi tolmácsa”, vagy ha tetszik egy olyan „rámpa”, amely a közösségi életbe vezet. Az Országgyűlés jelenleg is tárgyalja az új Polgári Törvénykönyv tervezetét. Az elmúlt hetekben a…..
A Testület záró értékelésében a következőkre hívta fel a Kormány figyelmét:   Equal recognition before the law (art. 12) The Committee takes note of the fact that the State party is undertaking efforts to harmonize its national legislation with the provisions of article 12 of the…..
Az értelmi fogyatékossággal élő gyermekeket is ellátó oktatási intézményekben elterjedtté vált az a gyakorlat, hogy a szülők reggel és a tanítás végén az utcán, a kapuban, jobb esetben a portánál várhatják meg gyermeküket. A hozzánk forduló szülők sérelmezik, hogy nem…..
Valamennyi országgyűlési képviselőt megkeresi az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) azzal a kéréssel, hogy nyújtsanak be módosító indítványt az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi részéhez és javasolják a…..
Tájékozatlansággal, szemérmességgel, nagyfokú idegenkedéssel szembesülhetünk, ha értelmi fogyatékos emberek magánéletéről, szexualitásáról van szó: a téma jelenleg Magyarországon tabu. Ezért is érthető, ha úgy érezzük, nehéz erről beszélni – ahogyan a Népszabadság…..
Felszínesen, szakmaiatlanul és embertelen hozzáállással vizsgálhatják a gondnokság alá helyezés indokoltságát a szakértőként bevont „szakemberek” – újabb kétségbeejtő történetet küzdöttünk végig, amelynek ez a szomorú tanulsága. Az autista fiatalember ellen saját…..
Tizenkét éve vártuk, tavalyi végre elkészült a nagylétszámú bentlakásos intézmények átalakításának terve. A kitagolási stratégia megszületését mi is üdvözöltük, a szakma azóta is nagy erőkkel dolgozik a kis létszámú, közösségi-alapú lakhatási formák szabályainak…..
Választ kaptunk a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól az új Ptk. tervezetével kapcsolatos észrevételeinkre, amiket még márciusban a társadalmi egyeztetés időszakában juttattunk el.  Most ez a levél érkezett. A Minisztérium megerősíti, hogy a javaslataink nem…..
 "Az Egyezményben részes államok elismerik a fogyatékossággal élő személyek egyenlő jogát a közösségben való élethez és másokkal egyenlő szabad döntéshez való jogát; minden szükséges és hatékony intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy a fogyatékossággal…..
„Megadatott nekünk a szellem ereje, ám mi évezredek óta rosszul élünk vele: jelentéktelen, gyakran veszélyes dolgokra használjuk. Mindenki olyan meggyőződés szerint él szárnyaló szellemével vagy úgy manipulálja gondolatait, hogy kisajátíthassa és befolyásolhassa a…..
A fogyatékos emberekkel kapcsolatos pejoratív szóhasználatról, a diszkriminatív megnevezésekről ír itt a nyest.hu újságírója – aki azonban éppen a téma tisztázására tett törekvései közepette követ el legalább akkora hibákat, mint az általa bíráltak.A cikkben végig a…..
"Az igazi nagyság mértéke az, hogy mekkora szabadságot adsz másoknak, nem pedig az, hogy mennyire tudsz másokat arra kényszeríteni, amit te akarsz." (Larry Wall)A Ptk.-tervezet egyik nagy hibája, hogy megtartja a kizáró gondnokság elavult kategóriáját. Ez azt jelenti, hogy…..