Regisztráció Blogot indítok
Adatok
horn

2 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kézdi Gábor a Közép Európai Egyetem Közgazdasági tanszékének tanszékvezetője, és a MTA KRTK Közgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa. Egyike a legaktívabb fiatal magyar közgazdászoknak. Ökonométer. Kutatási területei között szerepel a roma kisebbség helyzete, a…..
horn 2012.04.20 13:36:29
Hosszabb szünet után jelentkezem. Éppen egy lakásfelújítás előtt állunk és ahogy a közértben tíz forint különbségért végignézem az összes fajta tejet (ha más nem: hogy mérlegeljek), most, hogy röpködnek a százezrek, szabályosan hetek kellenek a döntésekhez…..
A közvélemény-kutatásokból származó tapasztalatok alapján világos, hogy a Fidesz alkotmánykérdőíve nem a választók valódi preferenciáit mutatja ki. Célja sokkal inkább az alkotmány legitimálása, mint a valódi közvélemény megismerése. Az amerikai Literary Digest…..
horn 2011.03.10 22:31:34
@VIII. Nagyapó:
Én nem látom, hogy ehhez miért kellett ennyi kérdőívet kiküldeni. Ha a cél a kényes témák feltérképezése, akkor is egyszerűbb egy 1000-2000 fős mintán tesztelni azt. Vagy még ha a cél csak a szimpatizáns szavazók véleményének a megismerése (amit most megtudnak), akkor is olcsóbb-gyorsabb és biztosabb lett volna egy mintán tesztelni azt, és kontroll kérdésekkel szűrni a nem fontos válaszolókat.

Továbbra is tartom, hogy csak az alkotmány egy drága (és suta?) legitimizálása volt a cél.
horn 2011.03.11 16:12:22
@GeeDawg2:
Kedves Gee!

Szerintem a többség akkor sem válaszolna, ha semmi tétje nem lenne. Sőt, akkor igazán nem válaszolna. Ez az üres papír, amit javasolsz. (válaszokra adott szavazatokat azért mégiscsak könnyebb összegezni). Ez csak felerősítené a torzítást a rendszerben. Az válaszolna, aki hisz benne, hogy a kormány (akármilyen színű) elolvassa amit mond, és nem úgy értelmezi/szemezgeti ki, ahogy akarja. Ennek kicsi az esélye.

És ne haragudj, de nem gondolom, hogy azon puffogni, hogy milyen sokba kerül egy ilyen felmérés siralmas lenne (a feleslegessel talán egyetértek, de nem feleslegesebb, mint visszaküldeni a kérdőívet). A magyar kormány 100 milliókat (vagy többet?) költ arra, hogy olyan dolgot csináljon, amit 10 millióból sokkal jobban meg tudott volna csinálni (vö. reprezentatív 1000 fős minta).
Persze, csak akkor, ha a cél a választók véleményének megismerése. Ha repi célokat szolgál, akkor más. De akkor meg hadd nézzem már, hogy milyen színű a kormány. Végül is az én pénzemből fényezi magát.
horn 2011.03.24 15:57:18
@VIII. Nagyapó:
Khmmmm
"A Fidesz és KDNP képviselőcsoportjából csak egy-egy ember adhat már be a közel egymillió visszaküldött kérdőív kiértékelése alapján valamilyen módosító indítványt az elkészült alkotmány tervezethez. Az országgyűlésben benyújtott dokumentumot előterjesztőként ugyanis aláírta a két frakció összes tagja, a Fideszből 225, a KDNP-ből 36 képviselő, csupán Lázár János és Harrach Péter nem szerepel a névsorban. A parlamenti szabályok alapján az előterjesztő nem nyújthat be módosító indítványt beadványához, így ezt már csak a két frakcióvezető teheti meg, valamint a parlamenti bizottságok."
James Heckman már több mint egy évtizede veri a fejünkbe, hogy a gyerekek fejlődésében az első évek számítanak csak igazán. Ha az oktatáspolitika bármit akar kezdeni az esélyegyenlőtlenséggel úgy, hogy az a gazdasági növekedést is elősegíti, akkor már jóval az iskolás kor…..
horn 2011.03.22 10:32:26
@VIII. Nagyapó:
még a pro mellé (tervek):
- duális képzés (tanoncképzés) elterjesztése
- alapfokú oktatás meghosszabbítása (Pokorni)

kontra (megtörtént):
- egyház térnyerése (szelekció erősödése)
- buktatás visszaállítása
- kompetencia alapú oktatás demonizálása
Vajon jobban teljesítenek-e azok a tanárok, akiket a jobb munkáért jobban megfizetnek? Ludger Wossmann arról győzköd minket, hogy azon országok diákjai ahol a jól teljesítő tanárokat jobban megfizetik jobban teljesítenek a PISA teszteken. Matematika és olvasás-szövegértés…..
horn 2011.02.27 20:53:44
@VIII. Nagyapó:
erre Varga Juli cikke a heti Mancsban jó választ ad.
www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir2.php&id=23198