Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rizlinger

6 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Borisszák Szünet 2018.04.13 00:26:29
Sajnos utóbbi időkben nem igazán volt boros poszt. Ennek volt oka, amit lehetne itt sorolni, őszinte és nem őszinte indokokkal egyaránt, de a lényeg, hogy nincs itt vége semminek. Egyszerűen most sok más olyan fontos dolog alakult ki magánéleti téren, amivel muszáj törődni, azért, hogy eljussak…..
Már egy jó ideje egyik személyes kedvenc pincészetem Ausztriából a dél-stájerországi Polz család. Emlékszem az első találkozás pár éve nyáron egy Grassnitzberg chardonnay volt, amit még Tar Feri mutatott. Nem igazán szeretem a chardonnayt, de az megfogott és azóta rájárok a borászat tételeire…..
Budaörsön járunk, a Mátra u. 32. szám alatt. Magyarországon sehol máshol nem tudunk annyi régi, őshonos, magyar fajtát kóstolni, mint Szentesi Józsefnél, a 2013-as év Borászok borásza cím birtokosánál. A fiatalabb éveiben szőlőt látni sem akaró borász mára már 14 hektár szőlőültetvényt tudhat…..
Még mindig azt érzem, hogy a Somlói borvidék nincs előtérbe helyezve a köztudatban pedig Tokaj és Badacsony mellett ez az a hely, aminek ereje van, lelke van, egyedisége van és ezt a borokon keresztül át tudják adni. Sajnos csak 600-700 hektár termőterület áll rendelkezésre, kevés, magára adó…..
Úgy néz ki, hogyha január akkor rizling (amugy meg nállam szinte mindig rizling), és hol, ha nem a Carpe Diem-ben. Egészen elképesztő fajta a rajnai rizling Németországban. Nemhogy egy országon beül, de egy-egy borvidéken, sőt egy-egy dűlőn belül is elképesztő változatosságot tud mutatni a fajta.…..
Január első felében vagyunk. Egy kis laza baráti borozás közben jött hirtelen a meghívás némi rizling-morzsapartira Tar Ferenctől (www.carpediemborbar.hu, www.finewines.hu) akit szerintem már sokan ismernek borértő körökben. Már jó néhány éve ismerjük egymást és jól tudja, hogy hozzá hasonlóan a…..
A Művelt Alkoholista Rozé update 2012.05.22 10:20:00
Annyiszor írtam már le, hogy a rozé lepereg rólam, vagy én pattanok le róla, hogy a rosszul leplezett önismétlés helyett inkább linkelek. A memóriámban összesen három gyorsan előhívható rozé-adat található: (talán) az első (fában eltett) St. Andrea rozé, amiből kiderült,…..
Best buy-rovatunkba az árukhoz képest feltűnően jól teljesítő magyar borokat gyűjtjük össze 10-12 euróig bezárólag. A nyári kiadás óta vagy mi lettünk finnyásabbak, vagy kevesebbet ittunk, tudja az ég, de listánk tanúsága szerint az elmúlt félévben több best buy futott ki,…..
A Művelt Alkoholista Akció 2012.01.20 14:30:00
Ha valaki még nem látta volna: beindult a szokásos éveleji leárazás. A Radovin mindhárom üzletében 20 százalékos engedményt kínálnak a teljes készletre. A Bortársaságnál is 20 a nagyátlag, de akad 50 százalék fölötti kedvezmény. Az In Vino Veritas-nál az egyes tételekre…..
Három év kutatás után az az Ausztrál Borkutató Intézet (AWRI) összeállította a Brettanomyces nevű élesztőgomba géntérképét, újságolja Jancis Robinson és a Decanter honlapja. (Egy európai kísérletről korábban mi is beszámoltunk.) Ez a baktérium felelős a borok…..
Rizlinger 2011.11.29 22:03:35
@Eppendorf: igen nekem is szakmába vágó ez a dolog azért kukackodok itt :) , de egyébként valószínűleg ők a szőlőben akarnak a brett elleni rezisztenciát kialakítani génmódosítással ami ott ha jól tudom nem tiltott, hogy ez a bor ízében fog e más változást okozni az más kérdés, ők tudják ...
Rizlinger 2011.11.29 09:19:20
@Dél-Balaton: Igazad van nem ugyanaz a kettő.Ha legközelebb valami tudományos cikket írtok a borokkal kapcsolatban használjátok a mikroorganizmus szót, az jó a baktériumokra és gombákra is. Egyébként köszönet a cikkér, érdekes volt:)
Rizlinger 2011.11.29 13:58:49
@Eppendorf: "Reményeik szerint hamarosan képesek lesznek a brettaromákért és az esetleges kénrezisztenciáért felelős gének meghatározásával újabb eszközöket adni a borászok kezébe." Tehát alapvetően ha tudják a géntérképet könnyebb kifejleszteni az ezen gombatörzs elleni legmegfelelőbb módszert.
Liverpool drukkerként, akinek minden ismerőse Barcelona, Real Madrid, vagy legalább Manchester szurkoló, megtanultam kicsire összehúzni magam, a részsikereknek örülni, bírót rezignáltan szidni, és rangadókon rettegni a 93. perctől. Tudjuk, hogy a néhai Gál Tibor pincészetét…..