Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Flo2

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
4 éve múltkarácsonykor hogy álláskereső vagyok. Én már tele vagyok rossz tapasztalattal, de szerencsére a férjem mindig mellettem áll. 17 éves korom óta dolgoztam négy műszakban és tényleg jól is kerestem. Majd mikor családot alapítottunk a gyes ideje alatt a munkahelyem…..
Flo2 2011.02.01 14:30:29
Nagyon örülök, hogy valaki felhozta ezt a témát, hogy mi folyik az államilag támogatott ingyenes képzések ügyében a munkaügyi központokban. Nem kamu, saját tapasztalat, és botrányos, hogy erre (is) elmegy úgy az adófizetők pénze, a mi adónk, hogy a korrupciót támogatjuk vele.

Én 2008-ban voltam munkanélküli, és egyik első kérdésem volt az Andrássy úti munkaügyi központban, hogy milyen támogatott tanfolyamokra lehet jelentkezni. Nyitott vagyok, mutasson egy listát, átképzem magam. Erre a válasz: nem tud listát adni, csak a gépéről tudja nézni, hogy ha valamire konkrétan rákérdezek. Fura volt. Mondom, az interneten sincs fenn képzési lista? Ott sincs. Na, itt azt gondoltam magamban, vajon mennyit kell zsebbe perkálnom az ügyintézőnek csak azért, hogy magához az információhoz hozzájussak - és akkor még a tanfolyamra be se jutottam.

Egész munkanélküliségem alatt folyamatosan kérdeztem, telefonáltam a képzési lehetőségekről, konkrétan soroltam is, mik érdekelnének, de mindig hárítottak, mindig elhajtottak - már elindult, még nem indul, már betelt, már betelt. Fél év alatt egyre se jutottam be, még konkrét infót se sikerült megtudnom arról, hogy mi kezdődik mikortól.

Aztán elhelyezkedtem, és nem érdekelt tovább, de idén úgy esett, hogy egy másik családtagom lett munkanélküli, vidéken. Ő is elkezdte ezt a történetet, amit én, annyi különbséggel, hogy nála elég gyorsan kiderült a következő: (megyeszékhely munkaügyi központja) mivel túljelentkezés van minden egyes támogatott képzésre (képzeljünk el egy ingyenes nyelvtanfolyamot!), a szelektálási elv a jó öreg magyar protekciós szelektálás. Az jut be a tanfolyamra, akinek az érdekében odaszólnak a munkaügyi központba. Nyilván valami fejes valami másik fejesnek. (Nem a kis ügyintéző dönt!) Ezek után a protekciósok elkezdenek járni a tanfolyamra, amiért nekik nem kell fizetni, sőt, arra az időre, amíg tanulnak, úgy tudom, a járadékuk is magasabb a sima munkanélküli járadéknál. Ráadásul - és ez a poén az egészben - pl. egy nyelvtanfolyamnál csak annyi kötelezettségük van, hogy kétszer megpróbáljanak levizsgázni - ha nem sikerül, nem kell visszafizetniük a tanfolyam költségét az államnak. Azóta hallottam egy olyan nyelvtanártól is, aki ilyen munkanélküli csoportokat tanít angolra, hogy ordít, hogy protekciósok, nem tanulnak, nem veszik komolyan, ellógják az órákat, a tesztjeik szarok, és sok nem is megy át a nyelvvizsgán. De azért foglalják a helyet mások elől.

Hát erre megy el az adóm, meg a tiétek is.
Flo2 2011.02.01 15:04:48
@Balance Of Power: Íratnak tesztet, igen. Formaság. Az X számú protekciós szokta megnyerni a tesztírást. Illetve pl. a 15 tanfolyami helyre a 25 protekciósból a legjobb 15 jut be.

Mért nem teszi oda magát: ez egy nagyon jó kérdés. Ezt kérdezem én is. Azt gyanítom, az egészet a képzési járadék felvételéért csinálják.

Mért nem munkahelyet intéz a pártfogó: mert az nehezebb szerintem. Rengeteg emberről van szó. Ráadásul a konkrét dolgokból, amiket én megtudtam, az alapján az derült ki, hogy itt egy különösen lusta emberfajtáról van szó, tipikusan azokról, akik fiatalok, még nem dolgoztak sehol, és se dolgozni, se tanulni nincs kedvük, viszont kapcsolataik vannak.
Flo2 2011.02.01 15:29:43
@Verrock: Aham, tehát ebből az következik, hogy azoknak buli bejutni képzésre, akiknek már lejárt a munkanélkülijük, ezzel hosszabbítják meg akkor.

Közben a tesztírásról jutott eszembe, hogy igen, van teszt, de a történetemből kiderült, hogy a magamfajta hátszél nélküliek még a tesztírásig sem jutnak el, mert azt módszeresen meg tudják akadályozni.

Ha bejutottál egy ilyen képzésre, ("nem egyértelműen"? :)) akkor meg tudod-e azt erősíteni - vagy cáfolni - hogy valaki ellóghatja-e az egész képzést úgy, hogy ennek nincs szankciója? hogy ha valaki nulla szinten teljesít a vizsgákon, akkor nincs semmi visszatérítési kötelezettsége?