Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tony D'Amato

60 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gasztroszex Megunhatatlan 2012.07.18 08:02:00
Egész évben tudnék posztokat írni az olaszrizlingről. Komolyan. Sőt azon kell gondolkodnom, melyikről is írjak az elmúlt időszak sok-sok nagyszerű rizling-élménye közül. Mert volt bőven, fröccsben, tisztán száraz és édesebb verzióban is. Annyira ezerarcú ez a fajta, hogy nem…..
Gasztroszex Furcsa pár 2012.06.04 10:00:00
Karácsony óta nem ittam már somlait, hiányzott már, nem is tagadom. Akárcsak most, az akkori tapasztalatokat megörökítő bejegyzés is a Kreinbacher Birtok egy boráról (is) szólt. Mostani alanyunk viszont nem fajtabor, és a pince Szent Ilona Borház sorozatának a tagja, mégpedig egy…..
A Villányi borvidék elmúlt húsz éve igazi sikertörténet. A borvidék időben ébredt, jól használta ki adottságait, és vált a Tokaji mellett az ország leg(, ha nem még )ismertebb borvidékévé. Vörösben egyértelműen Villányé a vezető szerep, a népszerűséget tekintve…..
Gasztroszex Kilocsolt borok 2012.04.09 08:30:00
Az idei húsvéti borozás nagy anyázásba fulladt. Volt bekészítve két palack kedv- és gyomorcsináló, azok szépen le is csúsztak a sonka előtt és után, ahogy illik. (A sonkához olaszrizlinget nyaltunk, nincsen még bor a világon, amelyik ennyire passzolna a húsvéti ételekhez.) Meg…..
Gasztroszex A lúzer 2012.04.02 10:00:00
Nem is olyan rég Karmer megmondta, hogy az olaszrizling lúzer fajta. Amikor említett írás napvilágot látott, nem hagyhattam szó nélkül a témát, viszont abban a pillanatban nem volt a tarsolyomban olyan tétel, amit tökéletes példaként be tudtam volna illeszteni a mondandóm…..
A zalai dombok után egy talán még ismeretlenebb vidékre látogatunk el, a Bakony és a Vértes között megbújó Móri Borvidékre. Pedig adottságai szintén kitűnőek, hiába, mert a móri borokkal szinte lehetetlen áruházak vagy vinotékák polcain találkozni, nincsenek benne az…..
Gasztroszex Kedves kövek 2012.03.19 14:00:00
Manapság sokan és rengeteg helyen emlegetik az ásványosságot a legkülönbözőbb borokkal kapcsolatban. A kézművesség mellett ez lett mára (sajnos) az egyik legelcsépeltebb kifejezés borbuzi körökben.Nem vetem meg az ásványokat, köveket, sósságot a pohárban megjeleníteni képes…..
Gasztroszex A bikák véréről 2012.03.12 10:00:00
Mondják az okosok, hogy a tokaji borok mellett egyedül a bikavér rúg még labdába, ha a magyar borok nemzetközi hírneve kerül szóba. Kár, hogy ez a hírnév eléggé kétes értékű, hiszen kialakításában komoly szerepet játszottak az Egervin klasszikus, bikafejjel ékesített,…..
Gondoltátok volna, hogy egykor az ország egyik legmeghatározóbb borvidéke volt a zalai? Ma sajnos még mindig (a 20. század második felében lerombolt hírnevének köszönhetően) az ihatatlan, leginkább direkttermőkből szűrt „bor” szinonimájaként kerül szóba a legtöbb…..
Gasztroszex Respect 2012.02.27 08:00:00
Az idős, évjáratos borokat kóstolni mindig különleges élmény. Még azzal a veszéllyel együtt is, hogy a nagyon borsos ár ellenére könnyen élvezhetetlen, teljesen oxidálódott, elöregedett tétellel lehet dolgunk. Hihetetlen izgalmas a pillanat, mikor egy ilyen palackból szépen…..
Régóta szemeztünk már egymással, régóta készültünk a kóstolásra, és a blog születésnapján végre sikerült megismerkedni a Varga Pincészet (Magyarország kedvenc borászata) Töpszli elnevezésű édes pinot noir-jával. (Annyira buzgók voltunk, hogy egymástól függetlenül) két…..
Gasztroszex A mi oportónk 2012.02.13 09:15:00
Kivágni nem kell, sokkal inkább a helyén kezelni. Nemcsak örömet okoz, de nem egy borászat sorsa múlik rajta, és egy Fordot nem kell versenyeztetni egy Audival. Még akkor sem, ha magától beparkol. Nem vagyok valami nagy Villány fanatikus, nem titok (sőt). Nem feltétlenül az én…..
Gasztroszex Bátai illatos 2012.02.06 11:00:00
Egy hete éppen a Szekszárdi borvidékről szóltam, és vallásosnak köszönhetően közben sikerült egy olyan bort is bontanunk, amely tökéletesen bemutatja, hogy miért is szeretjük annyira a szekszárdi borokat (főleg a vöröseket).Bősz Adrián 2009-es Menoir-ját vettük górcső alá.…..
A múltkor szóltunk Sopronról, most Tolna megyébe látogatunk, az egyik (mai formájában) legfiatalabb borvidékünkre, Szekszárdra. Néptáncos lányok, hirtelen megszűnő sávok az úttesten, és remek vörösborok.Ha vöröset választok, akkor az nagy eséllyel a Szekszárdi borvidékről…..
Gasztroszex Old School - New School 2012.01.23 08:00:00
A Tokaji borvidéket alapvetően három fajta, a furmint a hárslevelű és a sárga muskotály határozza meg. Jön melléjük kisebb mennyiségben kövérszőlő, zéta és kabar is, de mindenképpen az első három szőlőfajta viszi a prímet (közülük is kiemelkedik a furmint, nagyjából a…..
Gasztroszex Vörös finálé 2012.01.16 10:10:00
A „karácsony-trilógia” záró fejezetében két vörösborra emlékezem, két igazán nagy névre, ünnepi asztalra kívánkozó tételekre. Azt, hogy egyáltalán még megkóstolhattam  őket, legnagyobb részt faternak köszönhetem, Ő ugyanis nem kapkodja el a borok…..
Gasztroszex A pünkösdi király 2012.01.09 08:00:00
Az egy héttel korábban megénekelt tokaji mellett a legtöbb karácsonyunk fontos szereplője a somlói bor is. Ha a somlai igazán jó, élményben megközelíti vagy el is éri egy komoly tokaji tétel szintjét. (Sőt! – whollosi) A múlt heti furmintunk előtt kóstoltuk a sorban…..
Gasztroszex Bejgli bor 2012.01.02 13:07:00
Karácsonyra igencsak komoly borsort sikerült összeállítani, és szerencsére mindegyik tétel be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, sorra is kerülnek majd szépen. Elsőként jöjjön a leginkább karácsonyi hangulatú bor, egy tokaji.Az igazi karácsonyok nélkülözhetetlen társa,…..
Magától értetődő volt, hogy a karácsonyi halászlé mellé sillert kell fogyasztanunk, volt is itthon egy régóta őrizgetett palack pontosan erre a célra. Még a Szekszárdi Szüreti Napokon sikerült beszereznem (whollosi kollégának köszönhetően) egy palackkal Vesztergombi József…..
Gasztroszex Karcsi, te állat 2011.12.12 08:00:00
Sikerült megsemmisíteni a gyomromat szombaton, nem is kicsit. Próbálok magamhoz térni, de csak vegetálok itthon az ágyamban (ez most vasárnap íródik), próbálom feléleszteni a gyomromat avokádókrémes pirítóssal (köszönöm anya!), az lecsúszik nagy nehezen.Szombatra ugyanis…..
A végső változás gyorsan jött, és magától értetődően söpört félre az útjából mindenféle szintetikus löttyöt, édes lónyálat és bornak látszó tárgyat. Emlékeim szerint két esemény(sorozat) hozta meg az igazi áttörést. Az első fateromhoz köthető, aki önmagát…..
Gasztroszex BB partiborok 2011.11.28 08:00:00
A világ első Bensőséges Belsőség (BB) partin történtekről csak annyit, hogy egy-két órára egészen közel éreztem magam ahhoz az étel és bor okozta állapothoz, amit csak egy szóval lehet leírni és kifejezni: gasztroszex. Szerencsére a borok terén is alaposan megadtuk a módját,…..
Gasztroszex Zala gyöngye 2011.11.22 11:00:00
A hétfői bejegyzések általában fókuszálnak valami konkrét témára, próbálják felhívni a figyelmet, tanácsot adni, esetleg nagy igazságokat kimondani. Most a disznóölés miatt felborult a menetrend, ezért a mai poszt is inkább egy tisztelgés, amolyan hátradőlős, csendes…..
A bor egészen alaposan meg tud határozni egy embert, akár az identitástudatát is. Az én szülőfalum például Szombathelyhez sokkal közelebb van, mint Sopronhoz, de borral kapcsolatos beszélgetésekben mindig inkább soproninak vallom magam (egyébként persze szigorúan vasigyerek az…..
A változás lassan, de biztos lábakon közelített felém az egyetem első évében. Ez volt az igazi eklektika időszaka, még bőven csúszott a tömény, de már borszerű termékek is kerültek néhanapján a poharamba (esetleg bögrémbe).Visszatekintve igazán érthetetlen ez a kettősség,…..