Regisztráció Blogot indítok
Adatok
javorpe

31 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Péntek Igazi hős 2023.11.01 20:55:40
A Beteg Kisfiú a Factory falán – Boós Ferenc alkotása. Forrás: Facebook   Töméntelen titok lapul (Dévényi Ádám)   Műsorára veszi a miskolci színház a Vasgyári eklógákat. A Beteg Kisfiú legendája könyvdrámánál mindig is több és hatásában, jelentőségében nagyobb ígéretű irodalmi vállalkozás volt.…..
Péntek A példa kedvéért 2023.08.22 09:26:13
  Csodához nem kell engedély feLugossy László   A kilencvenes évekről nem mondanék sokat. Azt hiszem, valójában nem is erről van szó, a mostanra történelmi időről – vannak persze ezek a furcsa esetek, tudjuk: „kor nem számít”. De, persze, de. Valami csak éppen akkor tud megtörténni, amikor,…..
Péntek Romlás kortársai 2022.07.01 08:23:49
  Tíz év múlva – ez van most éppen. Átértünk valahogy ezen az évtizeden, bárhogyan, egészen idáig, a szembesülés élményétől indulva, ahogyan álltunk akkor és ott a cukrászdaként halott tér belvárosi kirakata előtt, Varga Éva először kifüggesztett ajtóportréitól lenyűgözve. Hány ennyire mély és…..
Péntek Mikor a gyermek gyermek 2020.08.18 22:04:03
    Délután egy autó útját követte a tekintetem, 1965 volt, még sokáig ott maradt az orromban a benzinfüst illata. A mulandóság szavak előtti tapasztalata - érezni valamit, ami már közben nincs is sehol.   +++     Van és még sincs.   +++     És akkor, talán keresed még egy darabig.…..
Péntek Ha tudsz 2019.02.06 07:41:56
  Vége-eleje – az idő mélyéről szólnak a színpadon a gyerekeket terelgető Keresztes Sándor szavai: akkor itt fogunk élni. Nem ígér jót nekik. Sem rosszat nem ígér. Nem sejteti a jövőt mint sorsot, hogy lesz-e egyáltalán jövő, amit nézőiként mi már úgy is tudunk: lesz. S hogy milyen lesz, a szemünk…..
Péntek Furmann Imre 2018.10.27 17:21:53
  1988. augusztusában hallom először beszélni. Helyzetjelentést olvas fel a vidéki Magyarországról. Fotelban ül a balatonszemesi Express táborban, nyitott oldalfalú hodályban, itt jurtának mondják ezt az építményt. Elnézést kér, amiért ülve, de fájdalma van, nem tud állni. Meggyőző, a valóságot…..
Péntek Megoldás 2018.05.12 11:49:29
Volt az a feladat, a megoldására negyvenöt perc, egy egész óra, küszködtünk vele, nem működött megoldóképlet, logika, semmi, és arra gondoltam, talán nincs is megoldás, ez olyan. Akkor mondta ki hangosan Pataki Márti, ennek nincs megoldása. Megvan a tanárunk arca, ahogy tüdejében reked a mélyre…..
Ránézel a képre, és visz magával. Kétezertíz, délután van. Ugyanitt. Fiatal férfi ígéri a felejtést a képek előterében. A dolgok természetes rendjeként jövendöl. A halk hangja, ahogyan olvas, most is itt van a fejedben. A fejemben. Tudod, hogy nem így lesz. Vagy nem teljesen így. Felteszed, akkor…..
Lát ma leszaladni a hegyről egy színházi rendezőt. Int neki. Ő hunyorogva visszaint, nyilván fogalma sincs róla, siettében kit üdvözöl. Viszonozza a gesztust csak. Ezt az ösztönszülte mozdulatot helyénvalónak érzi, tetszik, fogalmazza egyetlen szóval. Két embert összehoz valami egyidejű véletlen,…..
Péntek Este 2018.02.13 09:07:28
  Készülj el rá. Lesz egy este, amikor valaki kimondja, mennyire semmi az egész, ahová végül jutottál, és van mihez képest, nos, tudd akkor: az ő teljesítményéhez képest különösen értékelhetetlen. Mérsékelten drága helyen ültök, kék falak háttere előtt. A színnek még nem volt ideje megkopnia.…..
Péntek Mellékszál 2018.02.04 17:21:15
Senki sem született még, aki legyőzhetne, ezt mondja Count Pickett, New York-i félnehézsúlyú ökölvívó.  Igaza van. És nincs igaza. Honnan is tudhatná, ki mindenki született már, aki birtokában van a felette aratott győzelem képességének, és lehetőségének, ha eddig nem hozta össze a sors ilyennel,…..
Péntek Elveszett idő 2018.01.27 12:02:43
  Jacques: (...) én kíváncsi vagyok erre az emberre. Kíváncsivagyok rá, akarom tudni, hogy miért, hogy miért tetteazt amit és ahogy... és hogy miért vett el ennyi évet azéletemből!...(Rusznyák Gábor: "Ahogytetszik", William Shakespeare azonosnak tetsző műve alapján, Miskolci Nemzeti…..
Péntek Szünet 2018.01.19 13:59:54
  Gyakran elérzékenyülök, ez a téma most néhány percre, én hozom szóba, jó válasz az időszerű mi történik velem kérdésre. Hogy miért történik ez. Kerüljük, hogy ki kelljen mondani: a korral jár. Van korom, persze. Érezni. Érzem, hogy van. Nem számszerűsíthető érzés, inkább csak afféle belátás,…..
Péntek Világló részletek 2018.01.18 15:08:01
Áll a Boldogtalanok díszletében. A rá vetülő fénykörön túl két, égre meredő kezeletlen gerenda tűnik a megfoghatatlan valamibe, mint ha nem is lenne ott mennyezet. Mint ha nem állná útját semmi. Mint ha magát a mennyet készülnének megtartani a gerendák. Az lenne a dolguk. Le ne szakadjon. Mit bír a…..
Péntek Tündérmese 2017.12.29 15:55:12
Hosszúra nyúlik a pillanat, a tétovaságra esik a hangsúly, a sok biztos akarásban a megtorpanásra. Mintha minden csak azt szolgálná, hogy a legvége elmesélhetővé váljon, ez a sokféleképp megélhető csend, a szemérmesnek mutatkozó bizonytalankodás. Hiába választ a szív, hiába az egymásnak rendelés…..
Péntek Nagyapa alszik 2017.12.22 13:10:28
Nagyapa alszik, alkarjával takarja a szemét. Órája a falon, szögre akasztva. Felakasztja. A szeméhez emeli az alkarját. És, már alszik. Ennyi. Kevesebb idő, mint ahogyan most elmesélem. Vagy talán pont annyi. Nézem, ahogyan alszik, kipróbálom, nekem mennyi idő lenne. Nincs órám. Nincs másik…..
Csak azt akarom elmesélni még, azt az élményt, ahogyan megyek a főutcán, jut még valamennyi bágyadt napfény az égről, ezen az órán képes bevilágítani ide, az emeletes polgárházak közé, meleget nem ad már ugyan, de jelentéktelen részletté fokozza a hőmérsékletet, nem számít, most, hogy ezt mondom,…..
Péntek Szívünkben szeretet 2017.11.30 23:02:52
    Van-e még a szívünkben szeretet. Ezt kérdezi a rádió. Lehet szavazni, huszonhárom százalék nem, hetvenhét százalék igen. Elég sok. Mi van, ha nincs a szívünkben szeretet? Mi van benne a szívben akkor. Mi van, ha van. Most, amikor végre tudunk valamit, lett-e következménye ennek a…..
Péntek Mielőtt az éj leszáll 2017.11.24 16:19:44
Sóhajok az utolsó sorban, mégis van levegő, néha elfogy, olyannak tűnik, hogy nincs, de van, beszívod, be tudod szívni, egy bizonyíték a létezésre, hogy ez: van, és benne: vagy, egészen sűrű levegő, kifújod, lélegzettel telik a szobányi színház. Minden nehéz, érezni a súlyt, nem közhelysúly, nem…..
Péntek Minek 2017.11.17 15:37:53
Arra visz az utam, át a belvároson. Naponta látni az épületet, ablakaiban a sárga táblákkal. A fürdő után Kossuth szobra nyújtott karral néhány lépésig még beleér a képbe. Aztán mind kivehetőbbek az ablaktáblákra írt nevek. Híres magyar festők nevei. Minek írták oda. A ház tömbje a főutca…..
Péntek Megáll az idő 2017.11.10 19:11:23
(Bujdos Tibor kiállítása a miskolci Szabó Lőrinc Könyvtárban)   Fotót mesélni fölösleges, bizonyos szempontból értelmetlen is - az erről szóló tanítás szerint például komoly hiba, ha nem önmagáért beszél a kép. Ha vitára ingerel is, érteni vélem a szakmaiságot, amelynek alapján a tétel fogalmaz:…..
Péntek Kötelező olvasmány 2017.11.03 15:13:13
Nem lesz egyszerű élete, nevetgéljük el a végét, van csattanó valóban, maga a nevetés az, a feloldozó derűben mutatkozó erkölcsi tanulság. Olyanféle. Anekdota a családi vacsoraasztal mellől, az irodalom hasznáról. Próbáltunk ezt-azt, volt Winnetou, Rozsban a fogó - nyári estéken tör elő általában a…..
November 14-én (szerdán) 19 órától a Miskolci Nemzeti Színház Játékszínjében (3525 Miskolc,Déryné u. 1.) Háy János és Beck Zoli (30Y) versekkel, dalokkal egybefűzött, a kísértésről, a legnagyobb szentek életéről, realista utópiákról, áldozathozatalról, nőkről,…..
 Napi fő program/témaDélelőtti filmDélutáni előadás, felolvasásEsti film július 23. (hétfő) Tábornyitás, terepbejárás Vasgyári legendák Műhelymunka Versklipforgatás   kabai lóránt Zemlényi Attila Lukáts Andor – Egressy Zoltán: Portugál július 24.…..
 Mi van a fal mögött?    Bemutatkozik a Műút Szöveggyár    A Műút Szöveggyár vendégeként bemutatkozik a Fiatal Írók Szövetsége    Dobszerda    Ujj Zsuzsi ülve énekel  ..
javorpe 2012.06.06 07:20:43