Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rere02

35 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
René Barjavel - Az óvatlan utazó Az a tipikus időutazós história, mégis valamivel érdekesebben taglalja az író. Naturalisztikusabban. Attól valahogy olyan élet-szaga lesz az egésznek, és egyszerűen nem lehet megunni. Sajátos humora is van. Dióhéjban a történet annyi, hogy van…..
Robert Sheckley - Kozmikus főnyeremény Carmody-hoz (egyszerű, földi ember, szürke hétköznapokkal) egy napon ellátogat egy furcsa szerzet, aki azt állítja, hogy ő megnyerte a Kozmikus Főnyereményt egy sorsolás alapján. Főhősünk meglepődik, de aztán elmegy az idegennel a…..
Krisztus Színeváltozása Kórház A történet Lengyelországban játszódik, egy pszichológus szemszögéből mesél el egy történetet, aki egy elmegyógyintézetbe kerül, a K.Sz.K.-ba, egy barátja, Staszek jóvoltából. Ott megismerkedik a többi orvossal, a szadista ápolókkal, és az…..
Günther Krupkat - Amikor meghaltak az Istenek Jövőbeli történet a múltról. Hogy is van ez? Egy kutatócsoport lázas munkájának eredménye képpen rátalálnak a Holdon egy űrhajó roncsára, ami nem földi ember műve, rajta babilóniaihoz hasonló ékírással. Később ezen a szálon…..
StanisŁaw Lem - Solaris Solaris egy bolygó, ami egy kocsonyás, érthetetlen óceánnal van lefedve nagy részt. Akik ezt vizsgálják, azokat solaristáknak nevezik. Kris Kelvin is egy közülük. Az ő szemszögéből látjuk a történetet, E/1-ben. Elvégzett egy egyetemet, olvasott rengeteg…..
A barát Na, van a főszereplőnk, aki egy középszerű diák, aki egyetemre jár, és egy műszaki klubba járogat. Később rájön, hogy ott a klubban mindenki csak kihasználja, de inkább oda megy, mint haza. Egyszer, mikor ügyeletes, odamegy hozzá egy rendkívül furcsa, szegény,…..
Ursula K. Le Guin - A sötétség balkeze Hát mit ne mondjak, a történet nagyon belopta magát a szívembe. Van benne egy-két unalmas rész, de nagyon rövidek, nem lehet azért haragudni. Az a jó benne, hogy nem monoton, mert mindig közbeékel egy "pici történetet" a nagy…..
Clifford D. Simak - A város Először volt az ember. Aztán az emberek csoportokba tömörültek, közös védelem céljából, és városokat alakítottak ki. A második évezredben az emberek nincsenek már egymásra utalva, mindenki kiköltözik a városokból, már csak az üres lakások, és…..
StanisŁaw Lem - Éden Az egész azzal kezdődik, hogy egy űrhajó legénysége lezuhan egy addig igencsak feltérképezetlen bolygón, az Édenen. Az űrhajó mélyen belefúródik a talajba, jónéhány műszer megsérül, a hajó egyes részeiben radioaktív víz áll. Az első dolga a…..
Hernádi Gyula - A tudat kvantummechanikája Elég furcsa, kusza környezeteket fest le az író. (pl. "...a fehér szőnyegeken lepkeillatú csontokat sétáltattak fel-alá a szolgák") Az elején néha azt sem tudtam, most miről van szó. Mondjuk 10 oldalas kis szösszenet. Na de…..
Herbert W. Franke - Einstein örökösei A cím csak megtévesztés. Einstein neve a történet során egyszer nem fordul elő, még megemlítés szintjén sem. Főhősünk egy olyan világban él, ahol a tudomány tiltva van, mert már - az emberek szerint - a legfelsőbb szintre ért az…..
Adrian Rogoz: A sztochasztikus istenek oltára Főszereplőnk a jövőben él, ahol a 970 km/h sebesség megengedett egy 'légi' járműnek, és még így is húszévente ha két baleset történik az utakon. Neki egy hirtelen fékezéssel sikerült egy ilyet előidéznie. A rakétakocsijával…..
Josef Nesvadba - Vámpír - húsz év múlva Mielőtt elkezdeném a rövid történetleírást, leszögezem, hogy nem tiszta még előttem a cselekmény, majd még elolvasom újra ezt a novellát. De ami biztos: Egy író húsz éve írt egy könyvet olyan autókról, amik nem benzinnel, hanem…..
Kurt Vonnegut - Beszámoló a Barnhouse-effektusról Barnhouse professzor egy igen furcsa, különc ember. De a történet mégsem az ő szemszögéből íródott, hanem egy újonc tanáréból, akinek a disszertációját a professzorral kell megírnia. Az mutat neki egy érdekes dolgot: két…..
André Carneiro - Sötétség Egy napon a Földön minden sötétedni kezd. Minden fény eltűnik a világból. Az emberek nem tudják, mi tévők legyenek, teljes káosz van, mindenki kiabál, próbál valahogy túlélni, tapogatózik, de csak a nagy, fekete sötétség veszi körül. Waldassal is…..
Harlan Ellison - Szája sincsen, úgy üvölt A távoli jövőben egy OK (Országos Komputerközpont vagy Okadatoló komplexus vagy Orgyilkos katasztrófa) nevezetű gépezet elpusztítja az egész emberiséget. Gyűlöli őket, mert megteremtették, s élt ugyan, gondolkodott, de a mozgás,…..
Koniszi Gaku - A föld alatti paradicsom Egy újabb jövőről szóló novella, de itt nem a cselekvő, dolgozó nép életét mutatja be, hanem az öregeket. A fiataloknak már túl sok a gondjuk ahhoz, hogy az ilyen vénségekkel foglalkozzanak, csak nyűg nekik, ezért örülnek is, ha valakit…..
Julio Cortázar - Axolotl Először is... mi ez az Axolotl? Tárgy, fogalom, élőlény? Az utóbbi. Egy vízi életforma. Főszereplőnk egy akváriumban látja meg őket először. Teljesen elvarázsolják őt ezek a lények. Rózsaszín, lárvaszerű, de uszonyos, halfarkos, és gyíklábas,…..
Massimo Pandolfi - Fehér tenger Egy idegen bolygóra megy ki a főszereplőnk, hogy robotjaival termeljen valamit. Aztán egy napon a fehér tenger kék homokos partján sétálva megpillant valami érdekeset: nők fekszenek ott. Pici, hófehér nők. Egyikük még él. Főszereplőnk hazaviszi…..
Gennagyij Gor - A kép Egy fiú apja hazahoz egy képet egy másik bolygóról, aztán hozzájuk költözik egy idegen figura: egyszerre magas, és alacsony, kicsi és nagy... Megzavarja ez a nagy ellentét a fiút. Az apa azt mondja neki, a figura a képről ugrott le. Így is volt, de a kép…..
Jean-Pierre Andrevon - Ide nekem a csillagokat! Történet egy olyan emberről, aki unalmas irodai munkát végez, nincs családja, ahogyan érettségije se, mégis egy csillagközi szervezet pilóta állást ajánl neki. Pont neki. Aztán kiderül, hogy pont ezek legyenek a követelmények, hogy…..
Dmitrij Bilekin - Űrhidegfóbia Két ember járja a Plútót. A legtávolabbi bolygó (vagy ha úgy jobban tetszik, törpebolygó, de a történet megírásakor még bolygónak számított) a naprendszerben. Minden hideg és sötét, de ezt a szkafandertől nem érzik, lámpájuk is van. Mégis…..
Ray Bradbury - Talán álmodni Egy ember kényszerleszállást hajt végre a bolygón. Van élelme, levegője, és a rádiója is működik! Segélykérő hívást indít, azt mondják 6 nap múlva érte mennek. Emberünk tök boldog, legalább kicsit pihenget egyedül a bolygón, olvas, hallgatja…..
Pierre Barbet: A bódító bolygó Egy flottaparancsnokot áthelyeznek az űrkémelhárításhoz, hogy kiderítse, valóban az egyik bolygóról özönlik-e be a kábítószer. Eddig 5 emberük veszett oda, mind kevés feltűnést keltett, mégis végük lett. A parancsnok most egy olyan tervvel…..
Alekszandr Gorbovszkij - A véletlen Nagyon rövid novella. A földönkívüliek meg akarják szállni a Földet, tanulmányozzák emberalakban a meghódítandó terepet, olvasnak, tanulnak, és egyszercsak rábukkannak egy könyvre: Alekszandr Gorbovszkij - A véletlen, ami előre megmondja a…..