Regisztráció Blogot indítok
Adatok
penzugyimesek

37 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mostani szintek szerintem elég jó beszállási pontot nyújtanak. A amerikai "fiscal cliff" valóban komoly kihívások elé állítja az ország politikusait és ezért jogosan kerültek eladói nyomás alá a részvények és emelkedtek az állampapír árfolyamok. Viszont pont az ilyen pánik…..
Statisztika: az elmúlt öt évben eltűnt pénzügyi állások nem jönnek vissza.City (londoni pénzügyi negyed) állások száma 2012-ben: 255.0002007-ben: 354.000Mikor volt utóljára ilyen kevés állás mint most? 1996…..
Piacok: Paradox módon olyan rossz a helyzet, hogy az már jó. Múlt héten is folytatódtak a nagyobb trendek: egyre finanszírozhatatlanabb vált a periféria, a gazdaság pedig tovább lassult tengeren innen és túl. A részvénypiacok viszont ezt látszólag teljesen elfeledve…..
Nyilávosságra hoztak pár belső emailt a Barclaysnál, miután a bankot az Euribor manipulálása miatt milliókra bírságolták. Az Euribor az a rövid távú kamatláb, amin a bankok egymásnak adnak fedezetlen hitelt (van pl. 3 hónapos meg 1 éves Euribor, attól függően, hogy milyen…..
6,7%-nál jár a spanyol tíz éves hozam. Ez nem lesz így sokáig fenntartható. Érik egy újabb beavatkozás, bejelentés valamilyen formában. Hónap végén találkozik az Európai Tanács (az EU-s állam- és kormányfők a tagok). http://www.bloomberg.com/quote/GSPG10YR:IND A spanyol…..
Egy kis olvasnivaló. Az első link az IMF spanyol bankszektorról készített elemzéséhez vezet. A második nagyon jó kis iromány pedig egy évtizedeket átívelő képet ad az ír gazdaságról. Segít megérteni, hogy az írek miért tudták átvészelni az ő adósságválságukat. Az ír…..
Pénzügyi Mesék Eurózóna 2012.05.08 20:21:00
Itt van egy cikk egy bombasztikus címmel: "Az eurózóna gyakorlatilag felbomlik"http://index.hu/gazdasag/vilag/2012/05/08/gyakorlatilag_felbomlott_az_eurozona/Arról lehet itt olvasni, hogy a görögök miért léphetnek ki az eurózónából. Másról nem. Most akkor ez lenne az…..
Pénzügyi Mesék Piacok 2012.04.23 18:24:00
46,3-ra csökkent az áprilisi német feldogozóipari PMI (Purchasing Manager Index). Mit jelent mindez?http://www.markiteconomics.com/MarkitFiles/Pages/ViewPressRelease.aspx?ID=9445A PMI szorosan követi a GDP-t (bruttó hazai termék), a fenti esetben a német PMI a német GDP-t, és ezért az…..
A tegnapelőtti bejegyzésemet továbbgondolva, nem vonnám vissza, hogy fenntarthatatlan pályán halad az eurózóna. Viszont félre van téve egy halom pénz arra az esetre, ha meg kell támogatni mondjuk az olaszokat és a…..
Mit értünk el a válságkezelés terén eddig és miért maradt fenntarthatatlan a helyzet? Az Európai Központi Bank három éves futamidőre durván egy billió eurót pumpált a bankokba (két ún. Long Term Refinancing Operation útján). Ez elég sok pénz. A bankok ebből részben vettek…..
Pénzügyi Mesék Heti viccek 2012.03.15 20:32:00
Heti vicc 1: Az alábbi hirdetésben devizaspekulációra buzdít egy hazai brókercég: Gabi, ez nem vicces, ez fantasztikus. Lájkoltam is rögtön. De Svájcról már halottál, nem? Nem hallottál? Nem baj... lényeg... van egy ilyen svájci frank alapú hitel, jó alacsony a kamat, meg még a…..
Mi lenne egy hátékony és egyszerű megoldás az európai adósságválságra John Paulson szerint? (aki egyébként idén nagyjából lefelezett egy sok milliárd dolláros befektetési alapot, de ez most irreleváns)Paulson abból indul ki, hogy Olaszország és Spanyolország bár szolvens,…..
Mindenki nagyon pesszimista az európai gazdasági kilátásokat tekintve. Én is. Itt van rögtön három fő tényező, ami jövőre lenyomja majd a növekedést.1. Fiskális megszorítás2. Banki hitelvisszaszívás3. Bizonytalanság*Az 1. és 2. pontról sokan beszélnek, de ezeknek a…..
Van egy fontos összefüggés az EU adósságválsággal kapcsolatban, amivel nagyon kevesen vannak tisztában -- ideértve neves elemzőket, közgazdászokat, és a német kormányt. Egy William Buiter által szerzett Citigroup tanulmány enged bepillantást a témába. Buiter egyetemi…..
penzugyimesek 2011.11.22 22:28:33
@gono: Szép jó estét! Köszönöm a hozzászólást.

1) Igaz. Ha a kötvényvásárlás időben egyenletesen eloszlik, akkor nem kell egyben kinyomni a pénzt.

2) Jogos a kérdés. A piacok előre tekintenek. Annak a tudata, hogy tíz év múlva X kötvény meg lesz véve, már ma lenyomja a hozamot.

3) Belgiumot is venni kéne. Az írek talán egyedül is kimásznak a gödörből.

4) Semmilyen. Még egy érv a kötvényvásárlás ellen.
penzugyimesek 2011.11.23 15:03:24
@is: Teljesen tudom követni a logikádat. A következőket válaszolnám:

1) A spanyol kötvényvásárlás nem Spanyolországban gerjeszt inflációt, hanem az egész eurózónában. Egy valutaövezeten belül a rendszerbe egy helyen betett likviditás az egész rendszerben "szétárad". Két példa arra, milyen csatornákon keresztül terjed az eurózónán belül a likviditás. i) a spanyol államkötvények egy része nem spanyol bankoknál, befektetőknél van, tehát a pénz nem a spanyoloknál jelenik meg. ii) ha mondjuk spanyol banktól is vesz az EKB kötvényt, ez a bank a kapott pénzt nagy valószínűséggel egyszerűen egy más ország, példaul Németország, államkötvényeibe forgatja át. Hopp, a pénz máris Németországba vándorolt. (Ne értsük félre, a németek ennek ellenére rosszul járnak, mert a spanyol bank túl jó feltételek mellett tud német kötvénybe váltani.)

2) Olyan nem létezik, hogy nincs pénznyomtatás, de van infláció. Itt a leegyszerűsített válasz, miért. Elképzelhető olyan helyzet, hogy nincs pénznyomtatás, de felmegy a nemzetközi olajár, ami pedig növeli a hazai benzinárat. Ilyenkor az emberek több pénzt költenek benzinre, de kevesebb pénzük marad megvenni a többi terméket, amiknek ezért lemegy az ára (a termelők nem hagyják, hogy rájuk rohadjon a cuc). Összességében nem lesz infláció. Ha egy adott pénzmennyiség jut egy adott termékmennyiségre, akkor nem nőhetnek az árak. Sablonos és a végletekig lebutított a példa, de megragadja a lényeget. Lehet, hogy neked fúrán hangzik, de most is megy a pénznyomtatás.

3) Néha az eurózóna helyet valóban pontatlanul EU-t írtam.
Pénzügyi Mesék Short Európa 2011.09.27 21:18:00
Több mint 5%-ot emelkedett ma a német DAX index, az írás pillanatában 5650-nél járunk.http://finance.yahoo.com/q/bc?s=^GDAXI+Basic+Chart&t=5yEzt az emelkedés egy eurós mentőcsomagra való spekulálás is hajthatja. Az angol Telegraph pár napja már egy esetleges több billió eurós…..
A német Financial Times Online címlapon hozta, hogy baj van, alacsonyabb volt a német Ifo konjunktúraindex a vártnál.http://www.portfolio.hu/gazdasag/joval_a_vart_alatt_az_ifo_index.154252.htmlÉn nem ebben látom a bajt, hiszen az index még mindig iszonyatosan magasan áll. Főleg, ha…..
Számomra a pánik túladottságot jelent, amikor érdemes beszállni. A márciusi japán földrengésbe megérte belevenni, hamar visszamásztak a részvények.A mostani részvénypiai esés viszont nem egy pánik eredménye. Komoly fundamentális okok vannak arra, hogy miért forognak a…..
http://www.portfolio.hu/befalap/alap.php?isin=HU0000708706Mostanra mégis bejött az részvény short. Gratulálok!Kérdés, hogy most kéne-e zárni a shortot. Nyereséget realizálni jó dolog, de a részvényekben még simán benne van egy kis esés, és nem látom, hogy a következő…..
Az eurozóna tagállamainak egy része (Görögország, Írország, Portugália) fenntarthatatlan adósságpályára került, míg Spanyolország és Olaszország esetében fennáll egy hasonló forgatókönyv kockázata. Kérdés, milyen kiútak lehetségesek ilyenkor és ezek jelen esetben…..
A hétvégi helyi és önkormányzati választásokon várhatóan sok helyen hatalomváltás fog bekövetkezni, ez pedig a helyi könyvelés tüzetesebb átvizsgálását eredményezheti. Kiderülhet, hogy nagyobb a büdzsék hiánya, és az eladósodottság, mint azt eddig gondolni lehetett.Az…..
Április havi hozamok: ..
A film betekintést enged Paul Tudor Jones hedge fund menedzser mindennapjaiba a 80-as évek derekán. Ő most egyébként 56 éves és a Tudor Investment Corporation fejeként menedzsel jó pár milliárdot. Nézzétek, amíg le nem veszik!http://vimeo.com/9881971..
Én azt hittem, hogy a piacok megelőzik a hitelminősítő intézeteket, hogy a több ezer kötvénykereskedő, alapkezelő, és befektetési stratéga egy globális piacon jobban meg tudja határozni az USA állampapírok (és részvények) árát, mint egy maréknyi elemző egy hitelminősítő…..
Különböző eszközosztályok márciusi hozamai:                       A japán hármas katasztrófa (földrengés, cunami, nukleáris szerencsétlenség) és a közel-keleti helyzet ellenére a részvények globális szinten alig veszítettek…..