Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fölk Elek

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma húsz csodás színezett képet láthattok Nagy-Magyarországról. Budapest, Nagykörút a Blaha Lujza térnél...
Fölk Elek 2014.06.20 06:53:42
Fölk Elek 2014.06.20 07:01:49
@HgGina:

Színezett fotolitográfia nem létezett volna?

hu.wikipedia.org/wiki/Litogr%C3%A1fia
Fenyegeti-e a társadalmakat egy újkori fasizáció? Beszélhetünk-e a kapitalizmusról demokrácia nélkül? Mi történik ma Magyarországon? "A demokráciát ma kinevetik az emberek és el kell ismernem, bizonyos mértékig megértem őket" - nyilatkozta Tamás Gáspár Miklós, akivel Jaroslav…..
Kierkegaard Félelem és reszketés c. művét olvastam tegnap (Soren Kierkegaard: Félelem és reszketés. Európa, Bp., 1986). Nemigen ismerem Kierkegaard-t, de számomra ez a szöveg különösen rémítőnek és terrorisztikusnak tűnik. Kierkegaard a Félelem és reszketésben Ábrahám…..
Ezekben a percekben adja át Orbán és Tarlós az ország eddigi elkúrtabb beruházását. A 4-es metró messze túlszárnyalja a "Kőröshegyi völgyhíd" vagy az "autópálya-alagutak a búzamező alatt" típusú elkúrásokat. A metró építése egyidős a bloggal, amit ugye 2007-ben…..
Minél közelebb kerülünk a választásokhoz, annál több jel figyelmeztet arra, hogy Magyarországon természetesen megszűnt a jogállam. Korábban hihetetlennek nevezhető intézmények és döntések születnek (és ezek nyomán megengedhetővé válnak olyan rég elfeledett képességeink,…..
Fölk Elek 2014.02.23 15:31:00
@HaFr: Mármint kik mondják ezt harmadik éve?
Fölk Elek 2014.02.26 01:04:25
Láthat-e bármelyikünk is, blogíró, blogolvasó, "balos önvigasztaló", "fideszes bizonytalan", stb., stb. a jövőbe? A kérdés költői, a válasz természetesen az, hogy semelyikünk sem láthat a jövőbe.

A múltba viszont látunk, vagy legalább is emlékezhetünk a már megtörtént dolgokra, ha csak nem vagyunk kórosan feledékenyek. 2002 nem is volt olyan régen, hogy ne lehetne emlékezni az akkor történtekre, amikor is úgyszólván mindenki, politikusok, politológusok, közvéleménykutatók, stb. egy emberként "előre ittak a medve bőrére" - azaz nagy fölénnyel biztosra vették a választásokon a kormányzó párt győzelmét. Aztán lett nagy pofára esés, vagy - kulturáltabban fogalmazva - minden előrejelzést, és az általános várakozást megcáfoló meglepetés. Mármost persze nem akarom azt mondani, hogy ez most is így lesz, mert akkor magam is fölsorakoznék a madárjósok közé.

De azért teljességgel kizárni természetesen ezt a lehetőséget sem lehet, éppen azért, mert addig még sok minden történhet.

Más kérdés persze a VALÓSZÍNŰSÉG. De a valószínűség - mint a fenti példa mutatta - nem minden. Valóban, "korábban hihetetlennek nevezhető intézmények és döntések" születtek, így hát ilyen, korábban hihetetlennek tűnő fejlemények bekövetkeztét kizárni természetesen a jövőben sem lehet.

És még egyetlen megjegyzés; nagyon is kérdéses, hogy az adott körülmények között lehetséges-e egyetlen, egységes ellenzékről beszélni - szerintem nem lehet. Az okok nagyjából ismertek, ezért felsorolni őket szükségtelen, na meg egy ilyen elemzés nem egy hozzászólás, hanem sokkal inkább egy poszt terjedelmét igényelné.
Örülünk, Vincent? PótSZER 2012.02.27 21:05:00
A Szabad Európa Rádió újraindításáért lobbiznak, írja az újság, illetve már megint írja az újság, mert volt ez régebben is hír, akkor cöcögtem egy kicsit, igen, ez egy erős jelkép, de a fene se hitte volna, hogy egyesek komolyan is gondolják. Pedig úgy tűnik, hogy de. Minden…..
Fölk Elek 2012.02.28 01:42:47
Ah, ez remek lesz, ha a SZER újra megszólal!

Reaktiválják Ekecs Gézát, (akarom mondani Cseke Lászlót), ismét lesz Forgószínpad és lesz Teenager party, és a BM-es elftársak majd megint komor képpel bontogatják a tinédzserek leveleit, megtudandó, hogy ki, mit írt a háborús uszító amerikai imperialisták zsoldjába szegődött ideológiai fellazítók ifjúsági korosztályra szakosodott ágenseinek. És az éber nyomizók majd kimennek az iskolákba, hogy megfenyegessék, megfélemlítsék, zaklassák a Nyugat mákonya által megfertőzött tanulókat. És ha a párt érdeke úgy kívánja, a Béketábor és a nép ellenségeit eljárás alá vonják. Mindezt persze szigorúan a "szocialista törvényesség", vagyis a törvénytelenség talaján állva.

A Szabad Európa Rádió, a "Szabad Magyarország Hangja" pedig csak mondja a magáét, - egyszer írjuk már le pontosan, hogy - a 13, 16, 19, 25, 31, 41 és 49 méteres rövidhullámokon, a napszakhoz és a terjedési viszonyokhoz igazodva. Mely hullámsávokon természetesen újra megszólalnak a zavaró adók is, hogy az éter ismét megteljék a Béketábor vartyogásával.

De nemcsak a SZER szólal meg újra, hanem újraindítják a BBC magyar adását is, és a könnyűzenei műsorban meggondolatlanul nyilatkozó beat-zenekar tagjait eltiltással sújtják majd idehaza.

Szabó elftársat is reaktiválják, és ő újra írja majd dörgedelmeit a Szabad Népben, akarom mondani a Népszabadságban.

De szép lesz mindez, már alig várom, hogy az adások ismét beinduljanak! Tiszta időutazás lesz, melyhez képest említésre sem méltó, jelentéktelen próbálkozássá törpül majd Marty McFly tervezett retro légdeszkája.
"Semmi sem örök, csak az ideiglenes megoldás" Cikksorozat a Moszkva térről Az előző részekben áttekintettük a tér történetét a második világháborúig és utána, majd bemutattunk egy 1984-85-ös pályázatot. Most pedig az elvetélt felújítási kísérletekkel…..
Fölk Elek 2011.07.09 19:15:34
Kedves, moszkvaterező hozzászólók, el vagytok ti maradva egy-két brosúrával.

Úgy látszik elkerülte a figyelmeteket az orosz ITAR-TASZ hírügynökség idevágó tudósítása. Pótolom a hiányt.

CÁFOLAT MOSZKVÁBÓL; EZÚTTAL NEM FOSZTOGATNAK, HANEM OSZTOGATNAK!

Mint a független orosz ITAR-TASZ hírügynökség jelenti, Moszkvában élénk visszhangot váltott ki a budapesti Moszkva tér nevének átkeresztelése Széll Kálmánra. A magyarországi szóbeszéddel ellentétben azonban az oroszországi reakció egyáltalán nem negatív, pont fordítva!

Kiszivárgott hírek szerint ugyanis az orosz államvezetés, és a moszkvai Főpolgármesteri Hivatal a budapesti Moszkva tér átnevezését nemhogy nem nehezményezi, hanem pozitív, követendő példát lát benne. "A történelem bebizonyította, hogy mi, oroszok tanulhatunk a magyaroktól, akik már 1956-ban megpróbálták a később egyértelműen politikai és gazdasági zsákutcának bizonyuló pártállami berendezkedés felszámolását. Erre nálunk, a volt Szovjetunióban sajnálatosan csak jelentős késéssel, egy nemzedéknyi elvesztegetett idő elmúltával kerülhetett sor" - nyilatkozta egy név nélküli illetékes a hírügynökségnek, majd így folytatta - "Magyarország nem egyszer élenjár a reformok tekintetében, ezért az ottani folyamatokat nálunk megkülönböztetett figyelem szokta kíséri. Könnyen lehet, hogy a magyarok most is tudnak valamit, lehet, hogy a jó irányba haladva ezúttal is előttünk járnak, amikor a budapesti Moszkva tér mostani átnevezéséről döntöttek."

"A társadalom széles rétegeit Oroszországban is áthatja a megújulás vágya, melynek részeként a főváros jelenlegi nevének megváltoztatása is napirenden van" - nyilatkozta az illetékes. "Az orosz főváros régi nevéhez ugyanis a történelem során több ízben leigázott szomszéd népek, - a lengyelek, magyarok, csehek, szlovákok, finnek, a balti népek, stb. - szemében olyannyira negatív képzetek társulnak, hogy ez mind a mai napig kedvezőtlenül befolyásolja az említett országokkal fennálló kapcsolatokat. A modern, 21-ik századi Oroszországnak nem áll érdekében e történelmi okokból kialakult negatív megítélés fenntartása. Erre való tekintettel most azt fontolgatják, hogy a kompromittálódott "Moszkva" elnevezés helyett az orosz fővárost a budapesti példa nyomán Széll-Kálmángrádra (Селл Калманград-ra) nevezik át.

A tervezett intézkedés részint főhajtás a magyar '56 hőseinek emléke előtt, egyben a magyarokkal és a többi szomszéd néppel szembeni múltbeli ellentétek végérvényes, szimbolikus lezárása, igazodva a jelenlegi vezetés külpolitikai koncepciójához és a kialakítás alatt álló az új orosz országimázshoz".

Ez a gesztusértékű lépés új fejezetet nyitva tárná szélesre a kapukat az érintett országokkal való külkapcsolatok soha nem látott mértékű fejlődésének irányába. "Nincs még egy nemzedéknyi elvesztegetni való időnk, haladéktalanuk követnünk kell a magyar példát!" -, fejezte be az illetékes az ITAR-TASZ hírügynökségnek adott nyilatkozatát. Újságírói kérdésre válaszolva azonban hozzátette, hogy azt az értesülést egyelőre nem tudja megerősíteni, miszerint a tervezett névváltoztatás részeként a moszkvai, - új nevén Széll Kálmángrádi - Kremlt és az előtte fekvő Vörös teret is Corvin-közre keresztelnék át.
Belgrádi cellájában beszélgettünk a szombat esti BL-döntőről a leghírhedtebb szerb Manchester United-drukkerrel. HírCsárda: Sokan már az elődöntők után mondták, hogy a Manchesternek fel kéne adnia. Itt nem győzhetnek. Ratko Mladics: Azért ne felejtsük el, hogy ugyanaz az Alex…..
Fölk Elek 2011.05.30 14:55:24
Ökörködtök itt Ratko Mladiccsal, a legfontosabb mai hírről azonban hallgattok:

CÁFOLAT MOSZKVÁBÓL; EZÚTTAL NEM FOSZTOGATNAK, HANEM OSZTOGATNAK!

Mint a független orosz ITAR-TASZ hírügynökség jelenti, Moszkvában élénk visszhangot váltott ki a budapesti Moszkva tér nevének átkeresztelése Széll Kálmánra. A magyarországi szóbeszéddel ellentétben azonban az oroszországi reakció egyáltalán nem negatív, pont fordítva!
Kiszivárgott hírek szerint ugyanis az orosz államvezetés, és a moszkvai Főpolgármesteri Hivatal a budapesti Moszkva tér átnevezését nemhogy nem nehezményezi, hanem pozitív, követendő példát lát benne. "A történelem bebizonyította, hogy mi, oroszok tanulhatunk a magyaroktól, akik már 1956-ban megpróbálták a később egyértelműen politikai és gazdasági zsákutcának bizonyuló pártállami berendezkedés felszámolását. Erre nálunk, a volt Szovjetunióban sajnálatosan csak jelentős késéssel, egy nemzedéknyi elvesztegetett idő elmúltával kerülhetett sor" - nyilatkozta egy név nélküli illetékes a hírügynökségnek, majd így folytatta: "Magyarország nem egyszer élenjár a reformok tekintetében, ezért az ottani folyamatokat nálunk hagyományosan megkülönböztetett figyelem kíséri. Könnyen lehet, hogy a magyarok most is tudnak valamit, lehet, hogy a jó irányba haladva ezúttal is előttünk járnak, amikor a budapesti Moszkva tér mostani átnevezéséről döntöttek."
"A társadalom széles rétegeit Oroszországban is áthatja a megújulás vágya, melynek részeként a főváros jelenlegi nevének megváltoztatása is napirenden van", nyilatkozta az illetékes. "Az orosz főváros régi nevéhez ugyanis a történelem során több ízben leigázott szomszéd népek, - a lengyelek, magyarok, csehek, szlovákok, finnek, a balti népek, stb. - szemében olyannyira negatív képzetek társulnak, hogy ez mind a mai napig kedvezőtlenül befolyásolja az említett országokkal fennálló kapcsolatokat. A modern, 21-ik századi Oroszországnak nem áll érdekében e történelmi okokból kialakult negatív megítélés fenntartása.
Erre való tekintettel most azt fontolgatják, hogy a kompromittálódott "Moszkva" elnevezés helyett az orosz fővárost a budapesti példa nyomán Széll-Kálmángrádra (Селл Калманград-ra) nevezik át.
A tervezett intézkedés részint főhajtás a magyar '56 hőseinek emléke előtt, egyben a magyarokkal és a többi szomszéd néppel szembeni múltbeli ellentétek végérvényes, szimbolikus lezárása, igazodva a jelenlegi vezetés külpolitikai koncepciójához és a kialakítás alatt álló az új orosz országimázshoz".
Ez a gesztusértékű lépés új fejezetet nyitva tárná szélesre a kapukat az érintett országokkal való külkapcsolatok soha nem látott mértékű fejlődésének irányába. "Nincs még egy nemzedéknyi elvesztegetni való időnk, haladéktalanuk követnünk kell a magyar példát!" -, fejezte be az illetékes az ITAR-TASZ hírügynökségnek adott nyilatkozatát. Újságírói kérdésre válaszolva azonban hozzátette, hogy azt az értesülést egyelőre nem tudja megerősíteni, miszerint a tervezett névváltoztatás részeként a moszkvai, - új nevén Széll Kálmángrádi - Kremlt és az előtte fekvő Vörös teret is Corvin-közre keresztelnék át.
Dúl a vita, hogy jó volt-e a Moszkva teret átnevezni (pontosabban, visszanevezni). Nekem Cseh Tamás Széna tere jutott eszembe. ,,Ég a tér, látom, hogy ég, ég a Széll Kálmán tér,... A Hattyú utcán én úgy megyek azóta naponta át,itt feküdt el sok tízezer, s nem nézem a…..
Fölk Elek 2011.05.01 12:34:13
@Kicsi Kacsa: "Ha nem is negyven, de harminc évet az egypártrendszerben éltem le."

Akkor a legszebb tíz évet kihagytad. Akkor neked már nincs emléked az "osztályharc" állandó élezéséről, arról, hogy százezrek vannak kuláklistán, börtönben, internálótáborban, pl. egy politikai vicc, vagy akár külföldi rádiók hallgatása miatt.

Nem tudod mi az a padláslesöprés, és mi a beszolgáltatás, nincs élményed a "csengőfrász"-ról, arról, hogy mit jelent az, ha este tíz után csöngetnek, és lehet, hogy úgy viszik el a papát, hogy évekig, vagy talán soha sem fogod megtudni, hogy miért vitték el, hova, mi volt a bűne, (ha volt egyáltalán), és mi lett a sorsa.

Mindez elől nincs hova menekülni, mert az országot szögesdróttal kerítik körbe, nem utazhatsz, nemcsak Nyugatra nem, de még a szomszédos országokba se, nem lehet magántulajdonod. Az autódat, a vállalkozásodat elveszik, a telefonodat lehallgatják.

Mindeközben gyalázatos visszaélés folyik a szavakkal, "békeharcnak" nevezik a háborús felkészülést, demokráciának hazudják az emberek életét megnyomorító egypártrendszerű diktatúrát.
Állandóan az életszínvonal emeléséről papolnak, miközben egy szűk, kiváltságos réteg kivételével szinte az egész társadalom szegényedik el, él évről-évre egyre rosszabbul.

Szólászabadás nincs, sajtószabadság nincs, az országot megszállva tartó idegen hatalmat kritikátlan módon dicsőítik, ajnározzák.

A közterületeket szovjet mintára nevezik át, az az Andrássy utat Sztálin útra, az Oktogont November 7-e térre, a Széll Kálmán teret Moszkvára.

Ha ezt korszakot nem élted át, akkor valószínűleg azt sem érted, hogy miért, és mi ellen tört ki a forradalom 1956-ban.
Fölk Elek 2011.05.01 12:58:40
@Kicsi Kacsa:

1. "A kor nem érdem, hanem állapot." - Egyetértek, ez oda és vissza egyformán igaz.

2. "Ne ródd fel nekem a "fiatalságomat". - Nem róttam fel Neked semmit, olvass vissza.

3. A hozzászólásod többi része sem arról tanúskodik, hogy az ötvenes évek, amikor a Széll Kálmán teret átnevezték, visszasírandó időszak lett volna.
Fölk Elek 2011.05.01 13:41:07
@komment2010:

A személyes tapasztalat sokat számít, de nem kizárólagos, lehet tájékozódni máshonnan is.

Ha valakit érdekelnek az ötvenes évek viszonyai, akkor érdemes elolvasni Aczél Tamás - Méray Tibor könyvét, a Tisztító vihart. Vagy Sütő Andrástól Az anyám könnyű álmot ígér-t, az is eléggé hiteles kordokumentum.

Vagy tessék belenézni a Fortepan archivum fotóiba az ötvenes évek időszakában. A kihalt utcák, a golyónyomos házfalak, az úgyszólván üres kirakatok, a szegényes, rosszul öltözött emberek látványa jól visszadja azoknak a reménytelen éveknek a hangulatát.

S ha valaki nem hinne az említett szerzőknek, vagy a saját szemének, akkor önmagában is sokatmondó az a tény, hogy '56-ban, amikor egy kis időre, néhány hétre rés nyílt a vasfüggönyön, akkor vagy 200 000 ember menekült el az orazágból Nyugatra.

Akik viszont itthon maradtak, azoknak - egy elenyésző kisebbség kivételével - bele kellett nyugodnia abba, hogy az ő életükben itt aligha lesznek nyugati típusú társadalmi viszonyok, nem lesz nyugati típusú jólét és demokrácia. Tehát más választás nem lévén, be kell rendezkedni az adott viszonyok között úgy, ahogy lehet, tudomásul véve az erőviszonyokat és a realitásokat.

És, hogy ki, melyik korban érezte jobban magát, az bizonyára attól is függ, hogy ki, mikor, melyik korban fiatal. Az emlékek sok mindent megszépítenek, de azért - mint írod -, az akkori fiatalok "is gyűlölik azokat a múltban történteket, amik embertelenek és egy egészséges ember számára elfogadhatatlanok."

És az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a mai állapotokhoz nem kis mértékben az az elvesztegetett fél évszázad is hozzájárul, amelynek az öröksége ma is itt él velünk, nemcsak a közterületek idejétmúlta elnevezésének formájában.
Nesze!szer Kedves Villalakók! 2011.02.10 00:32:00
        Megállít a kép. Nézzük, odavonz. Meg akarjuk érinteni, magunkhoz ragadni. Ki Olivért, ki Bécit. Ki Szandikát? A Villa lét abnormális. A Villában a normális nem érdekes, nem érint meg. Meddig lehet elmenni az abnormalitásban ahhoz, hogy provokáljunk, hogy…..
Fölk Elek 2011.02.10 21:40:53
@norbi2k: Mi lenne "így", Norbi?
Fölk Elek 2011.02.10 22:31:41
@norbi2k: Ne hallgass az érzéseidre, ha ennyire félrevezetnek. Eszem ágában sincs bulvártévét nézni, nem ettem én meszet.

Pusztán arra a kérdésre válaszoltam, amit az Index főoldalán a képembe toltak.
Hej, Gyula-Gyula-Gyula, Szól a duda-duda-duda, Pest, Buda-Buda-Buda, Pattogatott kukorica!     Van ugye ez az interakítv csodakút a Szabadság téren, amelynek csodájára jár az egész világ. A tavaly tavaszi választások előtt néhány héttel adták át, nagy volt az öröm…..