Regisztráció Blogot indítok
Adatok
azVégek

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez a poszt egy segédposzt, amolyan kiskáté akar lenni. A napoleoni háborúk korát érintően a marsallok valamennyiét, vagy többségét érintő kérdéseket e posztban gyűjtöm össze, ha külön nem tárgyalnám azokat az egyes életrajzokban. Műfajilag nem lesz (mert nem lehet)…..
A Brassói Lapok című erdélyi hetilap október 17.-i számában szúrt szemet, de mondhatni szó szerint, a következő mondat: „Kassa: magyarokról csak latinul.”  Némi fejcsóválással elintéztem volna az ügyet, ám a Felvidékkel, ha jól emlékszem, éppen Kassával kapcsolatban, ez…..
azVégek 2011.11.29 20:36:37
@Stephanus Nugator: vagy az üzletember-politikusok opportunizmusára utalna? Abból is van bőven :)) Majd csak az ehetivel egyszerre fogom olvasni, szóval vakon tippelek a vicc kedvéért.
Augusztus elseje lévén Titus barátunk egy nem túl ismert hadjáratra és évfordulóra hívja fel a figyelmet, íme olvassátok három felvonásban az 1849-es moldvai kitörés (igen, jól olvastátok, külországi hadjárat 1849-ben!) és a székely Thermopülai…..
azVégek 2011.08.02 14:21:12
@Titus Pullo Urbino: oláh - magyar kiegyezés sztorijára nagyon kíváncsi volnék. Ez olyasmi, amit szeretnek homályos utalások szintjén tartani.
azVégek 2011.08.05 23:44:38
@xaba101: akiket még Ceausescu nem tudott elpattintani valamerre, azok a 89-es események után úgy gondolták, hogy elég a cirkuszból, s odébb álltak. A XX. sz. úgy mindenestől megkeserítette az életüket (megérne 1 posztot), nem csak a "Kárpátok Géniusza" űzte őket innen. Ismerek elmagyarosodott, elrománosodott, Németországba települt embereket/családokat, s itthon maradtakat is. Utóbbiakon sosem tudtam eligazodni...magyar fejjel kicsit érthetetlen, hogy nem habzik a szájuk, mikor a többség szemtelenül sajátítja ki a nagyvilág előtt azt, amit az ő felmenőik építettek.
azVégek 2011.08.06 00:12:00
@Titus Pullo Urbino: hát egy pillanatra az angolok említésénél azért valóban fennakadtam, de aztán elhessegettem a gondolatot. Mennyire városi legenda, hogy (fél)hivatalosan is megkeresték őket 48-ban, de lekoptatták a ~lázadókat~? Nagyon mélyre van itt a kutya elásva, azért nem érezzük a szagát :p
A zsidó naptár szerinti Adar hónap hetedik napja minden évben kiemelt fontosságú az izraeli hadsereg számára (is). Ekkor van ugyanis Mózes próféta halálának évfordulója. Miként Mózes sírhelyét is csak az Úr ismeri, Izraelben ezen a napon emlékeznek meg azokról a katonákról, pilótákról és…..
Peter Shark kolléga elhatározta, hogy egy sorozat keretein belül bemutatja nekünk az első (majd a második) világháború kísérleti harckocsijait. Nem szaporítjuk tovább feleslegesen a szót, beszéljenek a mérnökien precíz mondatok és a - ma már néha mókásnak tűnő - képek. A…..
1972-ben aláírták, majd 1975-ben hatályba lépett a Biológiai- és Toxinfegyver Egyezmény (BTWC). Ezt a megállapodást az Egyesült Államok és a Szovjetunió közösen harcolta ki, és ők is voltak a leszerelés fő ellenőrei is. A szerződést számos más ország aláírta. Megtiltotta…..
azVégek 2011.06.14 16:42:45
Ha Mosquitóról van szó, Hiryu2,0 nem ismer tréfát. Ezúttal Koppenhágába kalauzol el bennünket, a II. Világháború egy fontos, de talán kevésbé ismert  mosquitós akciójához. Azoknak ajánlja ezt a posztot, akik úgy gondolják, hogy a háború olyan, mint egy hollywoodi film: a…..
azVégek 2011.06.14 16:15:36
@hhh.: legalább valaki észnél volt itt szombaton.
Sonko kolléga mai ajánlója egy ingyenes, online élvezhető játék, Guderian mester késői rajongói számára minimum a kipróbálása kötelező. És mielőtt megkapnánk a kritikát: igen, tudjuk, hogy csak a pancserek, a nők, valamint az ötvenen túli bölcsészek és OKJ-s lemezlovasok…..
Mivel az utóbbi időben igencsak megszaporodtak a Lemilblog posztjait ért, khm, virtuális inzultusok, a Szerkesztőség úgy látja, hogy eljött az idő ejteni pár szót a szerzői és szomszédos jogokról. Nem szaporítjuk a szót, és pillanatnyilag még nem hozunk fel példákat sem, mert…..
A románok és a kereszténység - újabb fehér foltok az elméletben, amelyek bizonytalanságot okoznakA kereszténység felvétele szintén homályba vész - na azért annyira nem, de azok a részletek nem érdekelték az elmélet kitalálóit, nem volt szükség zavaró adatokra. Ma a…..
Az előző részben bemutatott zöldhalompusztai síregyüttes után most a Kárpát-medence szkíta korának további, a korabeli társadalmi elithez köthető tárgyi emlékeit veszem sorra. A szkítakor szociális rétegződésére, szerkezetére vonatkozólag nagyon kevés fogódzóval…..
azVégek 2011.01.28 15:49:04
@arafinwe: nem, más laikus is így van vele: pl. nekem is ez ugrott be, de valószínűleg csak a jól kialakított reflex működik :)). A funkcióval volna 1 kis baj ilyen esetben, de persze ' az is lehet, hogy kitudja...':p
azVégek 2011.01.29 15:18:35
Mihályunk eseményekben gazdag élete az előző rész végén még nem ért véget. A keresztény szövetség fokozódó nehézségei (1596: mezőkeresztesi vereség, Eger eleste) Erdélyben is a helyzet eszkalálódásához vezetett. Nem feltétlenül részletezném a magyar történelem eme…..
azVégek 2011.01.27 21:47:23
@Vérnűsző Barom (törölt): ha már ilyen vicces a hangneme a cikknek, akkor: volt 1 román négyszáz éve, aki rájött, hogy jó biznisz a székely autonómia. Ő volt az utolsó. :)) S szerintem ha megint nem szólna száz évig a harang Csíkszentdomokoson, az is jó biznisz volna ilyen feltétellel.
A Total War sorozat valódi népszerűségét az adja, hogy a sorozat játékait eleve úgy tervezték, hogy azok moddolhatóak legyenek. Ez azért nem annyira egyszerű feladat, mert valamilyen szinten érteni kell grafikai programok használatához, illetve ismerni kell a játék adatfájljainak…..
Sorozatunk következő részében a sztyeppe történetének utolsó előtti nomád szereplőjével foglalkozunk - és időrendben ők lesznek az utolsók, merthogy a mongolok egy posztnál jóval többet megtöltenének. A kunok - a legtöbb nomád törzsszövetséghez hasonlóan - több törzs…..
azVégek 2011.01.27 18:48:35
@hami: vicces volt, mikor először hallottam, hogy mit találtak Karácsonkő váránál (Piatra Neamț): erdélyi kardokat meg III Béla pénzét. Kis őrhely volt, semmi több, de érdekes helyen van ott kint Moldvában. A datálás mennyire lehet pontos a pénz alapján? Meddig lehetett forgalomban egy-egy király által veretett érme? Erről nem tudok semmit, sajnos.
Az úzok az oguz törzsszövetség tagjai voltak. Ez így valószínűleg nem túl sok információ az átlagolvasó számára, hacsak nem maga is sztyeppei nép rajongó (én egyébként nem vagyok az, csak érdekelt a téma hajdanán. Bizánc szerintem sokkal izgalmasabb, vagy éppen az ókor :).…..
azVégek 2011.01.27 15:56:08
@hami: @bloggerman77: Tudom, hogy már nagyon nekró a bejegyzés, de ez olyan téma, ami nem évül el, és akad még néha 1-2 hozzám hasonló érdeklődő. Tehát: Türköst illetően érdekes megfigyelni, hogy első említésekor (1366)Turchfalua. Persze ettől még lehet felcserélés. Hogy az úz származtatás kicsit elrugaszkodott, az lehet, de a barcasági településtörténet káosza nem zárja ki. Adhatták a nevet a németek-szászok, s lehet, hogy nem alaptalanul. Az Árpádok alatt a területre és közvetlen környékére sokféle nép érkezett: bolgárok, székelyek, besenyők, magyarok, a Teuton Lovagrend, szászok, stb.
Hastings, Bizánc, és egyéb témák után most kicsit a sztyeppe vidékére fogunk kalandozni, és néhány sztyeppei nép történetéről fogok posztolni. Ez ígérem, tényleg csak néhány lesz, merthogy tervbe van véve a megasorozat folytatása bizánci-arab háborúk címen. :) Szóval,…..