Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Macskamenta

68 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Néhány évvel ezelőtt pont áprilisban jártam Hollandiában, így nem hagyhattam ki Keukenhofot sem a programból. Már az út is lenyűgözött bennünket, mert tulipánföldek mellett autóztunk el; egészen mesebeli látvány volt a sok színes virágsáv. Az Amszterdamtól csupán…..
A hétvégén ugyan nem sok napsütésben volt részünk, de tegnap, amikor egy kicsit előbújt, gyors terepszemlét tartottam a kertben. Az időjárás még néha hezitál, legyen-e már tavasz, vagy inkább fagyoskodjunk még egy kicsit, de a madarak és a növények szemmel láthatóan már…..
Elkáposztásítottalanítottam... ... némi fonalat a minap. Az általános szokástól eltérően használtam fel két kis fej lila káposztát: fonalat festettem velük. Mert hiszen olyan szép színe van, gondoltam, biztosan ugyanolyan mély bíbor árnyalatú lesz majd a fonalam is tőle, ha…..
Kapanyél A japánbirs 2012.10.17 09:45:00
A japánbirs (Chaenomeles Japonica) csodás színű virágokkal örvendezteti meg a kertbarátokat minden tavasszal, de én most a termésére szeretném felhívni a figyelmet. 3 éve ültettem egy tő japánbirset a kertembe, ami eddig nem nagyon akart virágba borulni, de idén tavasszal már…..
Kapanyél Az én paradicsom 2012.09.27 09:00:00
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy sem anyukám, sem anyósom nem engedi ki a fennhatósága alól a klasszikus befőzést (lekvárok, szörpök, befőttek, savanyúságok stb.), úgyhogy kedvemre vacakolhatok néhány különlegesebb vagy viccesebb növény eltevésével. Főztem már…..
Kapanyél A kardvirág 2012.08.07 10:00:00
Nyaralásunk során Németországon keresztül vitt az utunk, ott akadt meg a szemem egy kardvirágmezőn. A szélén egy tábla állt a következő felirattal: „Vágd magad!” "Kedves Virágszedő!" Használja a szalmával borított utakat, és legyen körültekintő. A kések…..
Kapanyél Fekete áfonya 2012.07.25 09:15:00
A fekete áfonya színével mindig is jóban voltam, nagyon tetszik a bogyók hamvas kékesfekete héja. Múltkor a piacon nem tudtam ellenállni neki, vettem egy kis adagot. Nem volt olcsó, de annyira ízlett az áfonyás mézes-vaníliás mascarponekrém, amit belőle készítettem, hogy…..
Kapanyél Volksgarten - Bécs 2012.06.25 10:05:00
A múlt hétvégén Bécsbe kirándultunk, és nem hagyhattam ki, hogy valamelyik közparkot meg ne nézzem közelebbről. Annál is inkább, mert árnyékban 35 °C volt, és reméltük, hogy zöld lombok alatt egy kicsit hűsölhetünk, némi madárcsicsergés közepette. Mivel a Hofburg…..
Macskamenta 2012.06.25 16:58:28
@magazineaddict: Lehet, hogy nem hangsúlyoztam eléggé, de nekem tetszett a park :) És tényleg nincs is olyan messze, érdemes megnézni.
Macskamenta 2012.06.25 17:03:42
@B. Bíró: Nem liget, persze hanem egy szépen gondozott park. Köszi a helyesbítést, de az útikönyv tényleg ezt írta. Az emlékművet pedig tényleg nem láttam, majd legközelebb, amikor megyek Bécsbe, megnézem. A link alapján kár volt kihagynom...
Nemrég írtam egy posztot a jezsámenről (Philadelphus), amit sokszor összekeverünk a jázminnal (Jasminum). Most pedig írok egy posztot a jázminról, hogy ne keverjük többé össze a jezsámennel. A jázmin az olajfafélék családjába tartozó nemzetség, felálló vagy csavarodó…..
Május közepétől virágzik a szüleim kertjében egy hatalmasra nőtt jezsámenbokor. Hófehér virágaival, édes illatával az egyik kedvencem. Már többször ki szerették volna vágni, mert egyre inkább belóg a kocsibejáróba, de szerencsére eddig még megúszta.A jezsámen a…..
Macskamenta 2012.05.22 11:24:24
@Бабаяга: Tényleg tetves szegénykém :( Tegnap este lepermeteztük, remélem, nem mosta le az eső még az éjjel.
@labi: Hétvégén lemérem a bokor szélességét. Igaz, hogy nem "vágatlan"...
Macskamenta 2012.05.29 08:00:48
@labi: Megmértem, a képen látható jezsámen 4,5 m széles, és időnként ritkítva van.
Valamelyik Pettson és Findusz mesekönyvben olvastunk egy kísérletről, amelyben tulipán szirmait lehet ételfestékkel megszínezni. Természetesen a gyerekek azonnal ki is akarták próbálni, hogy tényleg működik-e. Naná, hogy februárban!Csak pár hónapot kellet várnunk, amíg a fehér…..
Ha csak tehetem, minden évben megnézem az Alcsúti Arborétum március közepén virágba boruló hóvirágmezőit. Hihetetlen élmény a sok apró, fehér virágot ilyen mennyiségben látni. Most vasárnap délután az ég ugyan nem volt felhőtlen, és erős szél is fújt, így elég télies…..
Macskamenta 2012.03.23 08:29:04
No igazán örülök, hogy tetszettek a képek :) Amúgy az a fura gyökérzetű növény tényleg mocsárciprus, több is van belőle a tóparton.
Az arborétumban vannak őrök is, hogy tényleg ne legyen tépkedjék le a növényeket a kedves látogatók, de szerintem ez nem baj. Mármint hogy őrzik a virágokat.
@ninimimi: Kedves tőled, hogy felajánlod a képeidet, köszönettel el is fogadjuk :) Viszont posztot nem tudunk írni róla, mert nem jártunk még ott, max. a netről tudnánk ezt-azt levadászni. Lenne esetleg kedved egy vendégposztot írni?
@janeausten: Nem, ez tuti, hogy Alcsút, egy délutánra nem vállalok be két arborétumot :)
Macskamenta 2012.04.01 11:13:54
@ninimimi: Kedves Ninimimi! Nagyon örülök, hogy írnál vendégposztot, a kapanyelinfo@gmail.com címen tudod felvenni velünk a kapcsolatot. Várjuk az e-mailedet!
Kapanyél Március 15. 2012.03.15 08:00:00
Kapanyél 荔枝 2012.02.29 09:00:00
A kínaiak kedvenc gyümölcse a licsi. Úgy kell nekik! Ja, igen, ezen a ponton szólok, hogy aki szereti a licsit, és nem bírja elviselni, hogy a posztíró viszont nem rajong érte, az most gyorsan hagyja abba az olvasást, mert megint rettentően fogja érezni magát, mint ahogy az a…..
Mert ugye ritkán szórjuk meg borssal, sóval a gyümölcsöket, és elég kis eséllyel keverünk citromlevet, apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és tejfölt bármelyik gyümölcshöz is. És persze a mustárt is kerülni szoktuk, ha gyümölcsről van szó. Pedig az avokádó húsát a…..
Kapanyél Hagymá(s)t az ablakba! 2012.01.24 09:00:00
Fura időszak van mostanság. Január vége lévén sokan már a tavaszt várják, mások nem bánnák, ha lenne még egy kis tél. A növények sem igazán tudják, mitévők legyenek: a hóvirág már újévkor kibújt, sok növény hozza rügyeit, pedig a nagy fagyok még csak most várhatók.…..
Macskamenta 2012.01.26 19:49:07
@Gamma Leonis: A nárciszok teszkósak, ha jól emlékszem, de a krókuszhagymákat a kertből ástam ki. December végére már kibújnak a levelei, úgyhogy tudom, hol keressem őket :)
Kapanyél A mangó 2012.01.25 08:30:00
A mangónak rengeteg jó tulajdonsága van és egy rossz.Van benne temérdek vitamin (A-, B1-, B2-, C-, E-vitamin), akadnak ásványi anyagok (foszfor, kalcium, nátrium, magnézium, vas), csökkenti a vér koleszterinszintjét, rosttartalma emésztésserkentő.A mangó (Mangifera) egyébként a…..
Macskamenta 2012.01.26 19:45:29
@mojoking77: Ez könnyel lehet, csak jussak el egyszer Kaliforniába...

@kunsaca: Aki a mangót nem szereti, sós nem lehet. Tehát sótlan vagyok. Na mindegy, de szerintem jogom van nem szeretni az összes létező gyümölcsöt.

@isssti: Teljesen egyetértek veled, ott kell(ene) megkóstolni a gyümölcsöket, ahol teremnek. Abban viszont nem értek egyet, hogy csak arról kellene írnom, ami ízlik is. Ebben a minisorozatban olyan kevésbe ismert gyümölcsöket, zöldségeket kóstolok meg és mutatok be, amiket télen lehet kapni. A legtöbbje nekem is újdonság, és persze vagy ízlik vagy nem. A mangó speciel nekem nem jön be. Ettől nem lesz kevesebb vitamin vagy ásványi anyag benne, úgyhogy talán mégis írhatok a mangóról :)
Kapanyél A pomelo 2012.01.10 10:14:00
A pomelo (Citrus maxima) déligyümölcs, a legnagyobb citrusféle: a nagyobb példányok 30 cm átmérőjűek és 8 kg-osak is lehetnek, bár itthon ennél jóval kisebbeket lehet kapni. Igaz, az átlag narancshoz vagy grépfrúthoz képest még ezek is óriásiak. Első látásra azt gondoltam,…..
Januarius. ... 12. A’ káposzta ezen időben megszokott fagyni: tehát azt őrizni, és minden héten kétszer felbontatván, a rothattat lehányatni, és a’ nyomódeszkát hideg vizzel megmosatni szükséges. Ha igen keserű, levit le kell szedni, és rá gyenge sós vizet…..
Kapanyél Gyömbér 2011.12.15 08:30:00
Újabb „csodatévő” növényt mutatunk ma be, amely ételben, italban, kenve vagy szagolva segít abban, hogy egészségesek maradjunk. Ez a trópusi évelő növény nem más, mint a gyömbér (Zingiber officinale), amelynek gyökerét, pontosabban rizómáját fogyaszthatjuk.A…..
Karátsony (December) Hava              1.) Ezen Hónapban mind azon munkák egész szorgalommal tovább is folytattatnak, a’ mellyek a’ mult Hónapban végre nem hajtathattak, u. m. a’ fonás, Dohány-simítás,…..
Kapanyél Fekete retek 2011.11.29 08:45:00
A fekete retek (Raphanus sativus) elég snasszul néz ki, ennek ellenére meglepően sok betegség enyhítésére, kezelésére használható. Bevallom, két hete ettem életemben először fekete retket. Amikor a párom kipakolta a konyhapultra a fekete gumókat, először kicsit bizalmatlanul…..
Kapanyél Cékla 2011.11.24 08:43:00
Ha valaminek a színét imádom, az ízével viszont még nem igazán tudtam megbarátkozni, az a cékla. Már a latin neve is ijesztő (Beta vulgaris convar. crassa provar. conditiva), és az sem utolsó látvány, ahogy a gyerekeim horrorjelenetet idézően eszik ezt a fura zöldséget, akarom…..
Kapanyél Krizantém 2011.11.18 08:30:00
Az ősz egyik legszínpompásabb és legváltozatosabb virága a krizantém (Chrysanthemum). Sokan temetővirágként gondolnak rá, pedig nem csak a sírokat, hanem kertünket, erkélyünket is díszíthetjük vele. A krizantém – nem krizantén vagy krizantin, mint ahogy néhányan…..
Szent András (November) Hava   1.) Míg el nem fagy, a’ Gazdaszszony az egész veteményes kertet felásassa. Ennek kettő a’ haszna: egyik az, hogy a föld megpuhúl, és meghizik; a’ másik pedig az, hogy tavaszszal, mihelyt legkisebb jó napok szolgálnak, puhán fel…..