Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Studiosus

0 bejegyzést írt és 89 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Még van esélye arra, hogy megnyerje a Brüsszel elleni következő csatáját, de az már egészen bizonyos, hogy minden hitelét felélte Orbán Viktor az európai politikai közösségen belül. Kicsinyes bosszúja azokkal szemben, akik számon akarják kérni rajta az EU alapértékeinek tiszteletben tartását arra…..
Milyen szinten érdemes megtanulni egy nyelvet? Elsőre furcsának tűnhet ez a kérdés. Anyukám szerint például olyan szintet biztosan kell hozni, hogy ne tudjanak eladni az adott nyelven. Oké, tehát a vásárlás témakör A2-es szint, B1-es szinten már akár egyszerű múltban is tudok alkudozni, tehát utána…..
Studiosus 2020.10.25 14:35:18
Studiosus 2020.10.25 14:41:33
kérdez [ë] ige -tem, -ett, -zen [e, ë, ë]
1. tárgyas Vmit kérdez vkitől: kérdéssel (1) vkitől meg akar tudni vmit. A nevemet kérdezte. Mindenfélét kérdeztek tőlem. Kérdezték (tőle), hogy mit csinál. Ne is kérdezd: <válaszul vmely kellemetlen élményt felidéző kérdésre>.  Ne kérdezd barátném! mint töltöm időmet. (Berzsenyi Dániel) A deák nem kérdezett tőlük semmit a világon, mintha semmit sem kívánna felőlük megtudni. (Móricz Zsigmond) || a. (tárgy nélkül) Kérdést (1) tesz fel vkinek. Kérdezz! Felelek! Aki nem kérdez, nem kap választ. Most én kérdezek. Ritkán kérdez, de akkor nehéz megadni neki a választ.  Vált vele négy-öt szót, nagy-sebesen kérdez. (Arany János) Szívem, a nagy és bánatos gyerek Zokogva kérdez és nem felelek. (Juhász Gyula) || b. tárgyas (iskolai) Kérdéssel v. kérdésekkel tudakol vmit, hogy a kérdezettnek egy bizonyos tárgyra vonatkozó ismereteit kipuhatolja. Kérdezi a leckét. || c. Kérdez vmit v. vmilyet: olyan kérdést tesz fel, amelyet a kérdezett vminek v. vmilyennek minősít. Butákat, butaságokat, okos dolgokat kérdez. Kérdezz vmi okosabbat!
2. Vkit kérdez (vmi felől): kérdéssel v. kérdésekkel fordul vkihez. Kérdezi a tanút, a vádlottat. Nem téged kérdeztelek.  Megrettentem, ha valaki kérdezett. (Móricz Zsigmond) || a. tárgyas (tárgy nélkül is) (iskolai) Feleltet vkit vmely tantárgyból. Történelemből kérdezi a tanulókat. Ki kérdez a vizsgán? || b. tárgyas és tárgyatlan (tájszó, régies) Kérdez vkit v. vki után: kérdezősködik, tudakozódik vkiről, vki felől.  Három éve múlik, hogy utána kérdez. (Arany János) Erigy csak fel: Dobó már kérdezett. (Gárdonyi Géza)
Igekötős igék: belekérdez; elkérdez; felkérdez; kikérdez; megkérdez; rákérdez; utánakérdez; visszakérdez.
kérdezett; kérdezhető; kérdező; kérdeztet.

szívesen. talán nem embereket kellene kérdezni, hanem a nyelvtant tanulni.
Biztos tudjátok - ki ne tudná - hogy komoly változások vannak az Index szerkesztőségében. Ezek egyik hozadéka most, hogy lehetőség nyílt arra, hogy a blog.hu-s tartalmak az Index címlapon blogketrecen kívül is megjelenjenek. A szerkesztőségtől kapott információink szerint az Indexen semmilyen…..
Studiosus 2020.08.08 00:49:29
A magyarországi rendszerváltás időszakát, vagyis az 1987 szeptemberi lakitelki találkozótól az 1990-es, első szabad választásokig tartó időszak sajátos hangulatát leginkább maguk a "szereplők" tudják visszaadni, pontosabban azok a képek, melyeken a rendszerváltás "kulcsemberei" láthatóak. Ezekből…..
Vajon két év alatt mennyire tudja eldönteni valaki, hogy külföldön kíván-e maradni? Lehet ennyi idő után megalapozott döntést hozni? Mindenesetre Zoli a jelek szerint meglehetősen biztos a dolgában. Te hazaköltöznél? Inkább maradnál külföldön? Érted azokat, akik visszatérnek vagy fel nem bírod…..
Utoljára 2012-ben hozott jó döntést Orbán Viktor olyan fideszes káder ügyében, aki terhessé vált a párt számára. Akkor Schmitt Pál köztársasági elnöknek kellett idő előtt távoznia a Sándor-palotából, mert doktori értékezését mástól „kölcsönözte”. Nem kétséges, hogy az egykori olimpikon,…..
A Momentum új főpolgármester-jelölt-jelöltje beszállt egy versenybe, amelyet a posztkommer pártok rendeznek egymás között a vezető posztkommer párt funkciójáért. Ez eleve nem volt egy bölcs ötlet, ti. nem szabad versenyezni ott, ahol a szabályokat -- ideértve a verseny értelmezési keretét -- az…..
Az elmúlt években talán még a korábbinál is divatosabb lett Skandinávia és a skandináv életvitel, legyen szó a dán hyggéről, lykkéről (ami kb. a boldogságnak felel meg) vagy nem is olyan régen a svéd lagomról (ami nagyjából a mértéktartást jelenti), nem beszélve a magyarul…..
Studiosus 2018.08.30 18:07:31
Az nem újdonság, ha valakit a szíve nyugatra visz, ám ha az a nyugat nem egészen az a nyugat, amit megszoktunk, akkor már rögtön érdekesebb lesz a történet. Különösen, ha elárulom, hogy ma egy rendszeres szerző tér vissza TeePolgar személyében, márpedig azt már megszokhattuk…..
Na ide figyeljetek lábedzést hanyagoló pupákok! Ez az ötös lista példa arra, hogy a csajoknak fele annyi tesztoszteronnal sikerült az, ami nektek még a gondolatotokban sem fogant meg! Ilyen brutál combizmokat a bringásokon látni, meg persze a profi férfi testépítőkön. A bringásoké mégis jobban…..
Egy hete jelent meg Dezső írása arról, miként hagytak mindent maguk mögött Magyarországon és vágtak neki az angliai életnek. Akkor a kommentekben szokás szerint rengeteg kérdés (és találgatás…) felmerült, erre válaszul született a mai poszt. (A képet is tőle kaptam, címet is…..
Lényegében mindent egybegyúrt a kormányfő, ami ellenszenves a magyarok többsége számára, és ezt a különleges elegyet Soros György címkéjével látta el. Közben mindent, amit szimpatikusnak, követendőnek tart a magyarok nagyobbik fele, Orbán a nevére vett, így a sötétség és a világosság harcaként…..
Mágua összesen nyolc évet élt két részletben Londonban, mint fogalmaz, Gyurcsány volt a miniszterelnök, amikor kiment és Orbán, amikor hazaköltözött – na nem mintha a politika miatt döntött volna bármelyik esetben. Viszont minden nehézség ellenére nem bánta meg egyik döntését sem...
Az állatvédelem és az állatvédelmi kérdések, tevékenységek általában egyszerűnek és maguktól értetődőnek tűnnek. Tudjuk azt, hogy segíteni kell a bajbajutott állatokon, fel tudjuk ismerni azt, hogy mikor szenvednek el bántalmazást, köztudott, hogy az állatvédők jó emberek, akik jó ügy érdekében…..
Az Üdvözlet Auschwitzból egy lengyel művész és kurátor, Paweł Szypulski által összeállított könyv, amely egy különleges kollekció alapján készült. Az albumban olyan képeslapok vannak, amelyeket az egykori náci haláltábor, Auschwitz-Birkenau területéről küldtek az…..
A versenyszerű testépítés egyik lényege a minél nagyobb izomtömeg összehozása, ami nem kicsi feladat és hosszú évek keserves munkája szükséges hozzá. A szervezet próbál idomulni a terheléshez és felvenni a tempót, de amint egy kis szabadidőt és leállást kap, azonnal bontani kezdi az izmokat, mivel…..
Studiosus 2016.04.23 19:00:23
@pamut: ja, a pénz a csajozással szívódik fel
  Bombaként robbant a hír pár napja, miszerint Spielberg és Harrison Ford is visszatér az Indiana Jones 5. részére. A Kristálykoponya királysága címet viselő negyedik epizód bevételeit tekintve sikeres volt, ám megosztotta a rajongókat  - az eredeti trilógiához persze nem ért fel, de baromságai…..
Mi jut az ember eszébe Spanyolországról? A szieszta, a fantasztikus ételek, a zene, a nők és persze a foci (már akinek). Pedig ez a nagyon izgalmas hely ennél sokkal több, ráadásul jóval bonyolultabb is, hiszen tulajdonképpen több országról beszélünk egyszerre. A nem is olyan…..
ras2 Kudarc 2015.11.20 20:24:04
Nem jó bevallani – igaz, elszenvedni se kellemes. Két hónapja kezdtem el önkéntesként mentorálni egy 16 éves cigány srácot, aki harmadszor járja az ötödik osztályt, és nem azért mintha értelmi fogyatékos lenne. Budapesttől 50 perces vonatútra, egy kétezres faluban él, és a…..