Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Artisjus

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Úgynevezett interaktív képregénnyel akarja jobb belátársa téríteni a gátlástalanul töltögető és másolgató középiskolásokat az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) és a ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért, a Sulinettel karöltve. Itt…..
Artisjus 2006.09.08 13:05:57
"Látom, hogy értelmetlen szófacsarásba kezd fulladni az egész dolog"

A szerzői jog bonyolult érdekek mentén összeállt bonyolult szabályrendszer, ezer bugyorral. A számomra nagyon nehezen érthető kérdésedre a vonatkozó részleteket világosan és tömören kifejtettem, ha ezt értelmetlen szófacsarásnak gondolod, lelked rajta. Én azon vagyok, hogy közös nyelvet beszéljünk, és minél többen megértsék, hogy a hazai szerzői közös jogkezelés alapvetően milyen érdekek mentén milyen célokat valósít meg. Mert azt gondolom, hogy az érdekek méltánylandóak, a célok helyesek, csak a bonyolult jogi környezet miatt nehezen kommunikálhatóak.


"Ha az AJ jogvédelme alól részben ki lehet lépni (internet, nyilvános előadás), akkor miért kell mégis ugyanannyit fizetni a lemezkiadásnál, ha én kilépek?"

Akkor harmadszorra: a lemezkiadásos (és a rádiós-tévés) közös jogosításból nem lehet kilépni. Ennek közvetlen oka: jogszabály. A jogszabály mögöttes rációja: szerzőket ne lehessen kiléptetni, és lemondatni a jogdíjról. A válasz a rádiós kérdésedre is: az egész közös jogkezelés alapja a szerzői érdekközösség és szolidaritás: kellő alkupozíciót csak egy egységesen fellépő, egységes repertoárt a háta mögött tudó szervezet képes a nagy felhasználókkal (pl. hanglemezmultik, médiamultik) szemben.

Természetesen ezt a százéves elvet az internet korában többen megkérdőjelezik, egyes sztárok úgy gondolják, akkora nevek, hogy maguk külön szerződve több jogdíjat érnek el (közben nem törődnek azzal, hogy a kivívott önállósággal a nagyfelhasználók visszaélhetnek a nem alkupozícióban lévő nem sztárok tömegeivel szemben is, és összességében jól jár az ipar, rosszul a kultúra). E törekvés nyomán tart ott a hazai (és EU-s) jogalkotás, hogy bizonyos területeken elismeri a kilépés lehetőségét.

A rádiónak pedig bizonyítsd be, hogy hányszor játszotta a dalaidat. Jelenleg fizeti a zenefelhasználásra tekintet nélkül megállapított kötelező átalánydíjat, és nem érdeke nem valós adatokat adni. Ha megszűnik ez a rendszer, mindenki mehet egyesével megállapodni a rádiókkal, nyilván érdeklődve várják a szerzők tömkelegét, és előre elkészített, személyre lebontott hiteles játszottsági adatok alapján dalolva fizetik majd az egyedileg kialkudott összeget.

"miért kell mégis ugyanannyit fizetni a lemezkiadásnál, ha én kilépek?"

Ha megfeszülök, sem értem, hogy itt miről beszélsz...ha kiadó adja ki a lemezedet, nem fizetsz semmit, ha magad, akkor meg nincs fizetendő jogdíj, csak a 10 Ft-os matrica...
Artisjus 2006.09.08 14:26:04
Főoldalról - Egyesület, alatta Munkaszervezet. Link: www.artisjus.hu/egyesulet/munkaszervezet.html, ezen belül Dokumentációs és Felosztási Főosztály.

"Még annyit, hogy az sem világos teljesen, hogy miért kell egy kiadványt engedélyeztetni. Miért van erre szükség?"

Hogy a rendszer zárt legyen, és a piacon megjelenő kínálat teljességéről meg tudjuk állapítani ellenőrzéskor, hogy jogosított. (Mert vagy a szerző által szerzőiben kiadott, vagy a kiadó megfizette rá a jogdíjat.)