Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mam0ka

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A közös képviselet ellátása ma már egy professzionális tevékenységet takar a legtöbb esetben. A szerteágazó feladatok, a számonkérhetőség és a felelősség folytán elmúlt a házmesterek világa. Gyakran felmerülő kérdés, hogy hogyan ellenőrizhető a közös képviselő tevékenysége, kik gyakorolnak felette…..
mam0ka 2020.06.07 16:12:05
@steven saly: Szerintem nem lehet mást tenni, mint összefogni a nagyobb tul.hányados albetéteknek, ha van 50+ hányaduk, kérni rendkívüli kgy. összehívását a téma határozati javaslatával, megszavazni az albetétenkénti fizetést.
Ha cseréltek közös -minden lakást érintő szakaszt (pl. pincében), azt a részt is lehetne tul.hányadok szerint fizetni. Ha volt azóta közgyűlés, ahol ez napirendi pont volt, vagy elszámoló kgy., akkor a kgy-től számított 60 napon belül bírósághoz lehet fordulni.
A közös költséget tul. hányad szerint fizetjük. Egy nagyobb albetét tul.hányada többszöröse is lehet u.abban a házban egy kicsinek. Sok más témát is érinthet ez a fajta "egyszerű", általánosító elszámolás:
A kaputelefont lakásonként szokták kiosztani, pedig a nagy lakásban nehéz olyan helyet találni, hogy mindenhonnan lehessen hallani; több család vagy önálló személy lakhat benne: annyi kódot kell a közös számla terhére kiosztani, ahányszor nagyobb a lakás a legkisebbnél -vagy ahány kódot kér a lakás, annyi egységet fizessen. Legtisztább az utóbbi módszer, külön befizetéssel, nem közös költségből. A kaputelefon mostanában már csere esetén lehet téma, az elsőt régen felszerelték a házakban.
Ahol kapukulcsot használnak, hasonló megoldás lehet praktikus. Még jobb, ha csak a zárat cserélik, az új zárat a régi kulcsokhoz "alakítják", nincs szükség új kulcsokra -ilyen kicsi összeg nem probléma általában.
Vannak házak, ahol fizetik a kémény bélelését: 1lakás -1kémény alapon. Ez is a kaputelefon esete. Nagy lakás egyes részeit elkülönítve használhatják: több generáció, bérbeadott lakrész. Életszerű, h. nagy lakásban több kéményt kell használni az önálló fűtések miatt: fizeti is a tulaj a többszörös k.kts-gel.
A közös képviselő díjáról: általában az albérletek darabszáma szerint kéri, de a k.kts-ből, tehát tul. hányad szerint fizetjük.
Legjobb lenne ezeket az SZMSZ-ben szabályozni.
mam0ka 2020.06.07 16:17:04
@kaktusz20: Szerintem saját alapon bíróságon fel lehetne jelenteni.
Ha valaki albérletet keres gyakran szembesül azzal a ténnyel, hogy a közös költség is szerepel a rezsi elemi között, mint számára kötelezően fizetendő tétel. Jól van egy így?! Kinek is kellene ezt fizetni a tulajnak vagy a bérlőnek?..
A citált számok ugyan eltérnek, de évek óta halljuk, hogy óriási létszámhiánytól szenved a Magyar Posta. Az Mfor június végi cikkében azt írta, hogy 300 embert tudnának felvenni azonnali kezdéssel a céghez. A fizetések az emelések ellenére nem túl izmosak, a meló egy része bizony kifejezetten…..
Tanulj velünk, mert angol nyelvtudással egyszerűbben találsz munkát, és bárhol könnyebben boldogulsz. Ha egy szót sem értesz még angolul, vagy csak egy kicsit, csatlakozz hozzánk és lelkes fiatal tanáraink segítenek. Velünk nemcsak tanulhatsz, hanem befogadó közösséget is…..
Hoffmann Rózsa szerdán prezentálta az új köznevelési törvényt, amelyet - csodák csodája - nem dobtak vissza Orbánék. A törvény részletei itt olvashatóak, egy bekezdést emelnék ki a sajtótájékoztató szövegéből: "A szakszervezetek azon félelmeire reagálva, miszerint…..
mam0ka 2011.10.30 20:45:52
@altimus: Horthy oktatása: Klébelsberg Kúnó. Miért nem volt jó?
mam0ka 2011.10.30 21:14:04
@Ideggyógyközpont: és ezért van, hogy a diktatúra az értelmiséget irtja ki először.