Regisztráció Blogot indítok
Adatok
payerkároly

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Templomablak Anno Róth Manó 2011.09.25 22:24:00
Roth Manó ( Emánuel)  szül:1868-ban.   Róth Miksa 3 évvel fiatalabb testvére.    Ő is üvegfestő volt, mint a bátyja.   Életéről alig tudunk valamit :  lakónyilvántartásokból , hogy  a századfordulón  fivére Kender utcai…..
Tavaly júniusban már mutattunk néhány képet a dorogi Szent József templom ablakairól.  Azóta elkészült a restaurálásuk s, így újra régi fényükben ragyognak az eredetileg Palka József műtermében készült üvegfestmények.   A terveket Haranghy Jenő rajzolta 1936-ban.…..
Kedves Liberálisok, lassan harminc éve tanítok. Tíz éven belül nyugdíjba megyek, ezért az új szabályozás szerint egyrészt nem lehetek mestertanár, másrészt még meg kell küzdenem azért, hogy bekerülhessek a „Pedagógus 2”-be, ami egyrészt harminc év tapasztalat után…..
A debreceni születésű grafikus,festő, iparművész, hosszú évekig az Iparművészeti Iskola tanára is volt.   Meglehetősen jó kapcsolatot ápolt Palka Józseffel, hiszen rengeteg közös munka fűződik a nevükhöz , üvegfestés és  mozaik-készítés területén is. …..
A "Haranghy-tekercsek" -első hallásra- jelenthetné ,például  vaníliás piskóták sokaságát is ,egy cukrászdában.  De ezúttal nem sütit takar az elnevezés, hanem a közelmúltban a dorogi Városi Könyvtárból előkerült, nagyméretű üvegablak terveket jelöli.    Haranghy…..
Jézus szemfedelének, a Torinói lepelnek az anyagában elrejtett 15-ös számok és a Giotto név vezettek állítólag nyomra – adta hírül az ANSA, olasz hírügynökség.                     Luciano Buso olasz restaurátor szerint a…..
payerkároly 2011.11.10 19:05:01
Rendszeres olvasóim tudják, mennyire vonzódom a feliratokhoz, különösen, ha azok megfejtése némi nehézségbe ütközik. Komolyan gondolkozom azon is, hogy egy külön blogot indítsak a feliratoknak, de hát kinek lenne arra ideje! Így aztán továbbra is itt közlöm őket, s őszintén…..
payerkároly 2011.01.21 16:25:33
@balicsa: Gratulálok
payerkároly 2011.04.03 15:34:56
@Kötöny: A Budai vár pincéi több emelet mélységig húzódnak egymás felett, a középkori szinttől a jelenlegi használatban levőkig. A pincerendszerek összefüggnek az épületek alatt, néhol átjárhatóak. Több rész le volt (van) falazva biztonsági okból. A Bécsi kapu tér 8. pincéje elég kicsi, és három emelet mély. Nem tartom valószínűnek, hogy ott tartották volna az aranytartalékot. Máig le lehet menni, fel van térképezve. Amire esetleg gondolhattál az az, hogy az Esterházy kincseket a Tárnok utca 7–13 palota pincéjében tartották, és a háború alatt találatot kapott, és olyan súlyosan megégtek, hogy restaurálásuk még most is tart az Iparművészeti Múzeumban.
Az épület műemlék, táblát az önkormányzat szokott elhelyezni. Sajnos eddig nem tették meg.
A műemlék és műemlék jellegű között a nyilvántartás és felújítás szabályai között van eltérés.
A hátsó ajtónál levő szobrot megnézem...
Károly
Előző posztunkban közösen kiderítettük, hogy mit is ábrázol a budavári Kard utca és a Bécsi Kapu tér sarkán lévő sarokerkély, illetve az azon fellelhető ábrázolás. Most már kétségtelen, hogy Esterházy Miklós szentpétervári követ látható rajta, amint Erzsébet orosz…..