Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Molnár Norbert

18 bejegyzést írt és 47 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tündérkert A védőoltásokról 2014.09.27 18:39:45
Azt hiszem ezért a témáért darabokra fogtok szedni, de nem tudom megállni, hogy ne írjak róla. Igen a védőoltás. Nálunk évek óta aktuális, és most nagyon-nagyon. Kisfiam 8 hónapos lesz 30-án, és még Hála Istennek oltásszűz. Kislányom 3,5 éves, eddig minden kötelező oltást…..
Ez egy indulatposzt, igen. Jön haza középiskolás gyerekem kiakadva, hogy a BKV ellenőrök — rendőri kísérettel — kifizettettek vele 6000 forintot. Ennyi volt nála. Az indok az volt, hogy bérletátadással megpróbált másvalakit átjuttatni a metró bejáraton. A valóság ezzel…..
Mint kiderült, Ivica Dačič szerb miniszterelnök még sem volt annyira jó fej, miután egy kandikamerás, beugratós riportműsorban a vele bugyi nélkül interjút készítő műsorvezetőnő  Sharon Stone színésznőnek az Elemi ösztön  című filmből elhíresült, villantós…..
Ma lenne hetven éves Cseh Tamás, aki legendás albérletlakó volt egész életében, s nem is tudom hány ilyen témájú dalt írtak Bereményivel (nekem talán a fenti a kedvencem - kiváltképp a videóval együtt). Úgyhogy ma vegyünk elő mi is egy "jó kis" albérletes…..
Mindenki ezt várta. Vagyis nem pont ezt, de az ellenzék és a kormány is egyaránt arra számított, hogy Bajnai visszatér a politikába és élére áll az ellenzéknek. Egyszerűen nem volt más alkalmas jelölt a feladatra, hogy Orbán kihívója lehessen 2014-ben. Az MSZP nem sok vizet…..
Tegnap elnézegetve az éppen felkelő Holdat eszembe jutott egy gép, ami egy - emlékeim szerint Dél-Amerikai - csillagvizsgálót ábrázol, ami mögött egy irgalmatlanul nagy Hold tornyosul, úgyhogy elkezdtem böngészni az Astronomy Picture of the Day archívumot, mert nyilván ott…..
Molnár Norbert 2012.10.06 19:37:55
Lad@Lady.Bird: Ezt kötött tengelyforgásnak nevezik, azaz a saját maga körüli forgás időtartama megegyezik a keringési idejével. Nem csak a Hold, hanem a Jupiter Galilei-holdjai is ugyanilyenek. Ezt az árapályerők okozzák, amik addig fékezik az illető holdat, míg beáll erre. Nem pontos a a dolog, a Hold is kicsit ide-oda "rezeg", de ezt szabad szemmel nem vesszük észre, csak ha felvételeket készítünk róla.
Sorozatom első részében egy, a magyar politikai életben 2010 végéig nem ismert ellenzéki csoportot mutatok be. A Milla több szempontból is különleges, újszerű. Az első olyan, általános ismertséget szerzett politikai csoport, amely a Facebookon alakult. Népszerűsége megalakulása…..
“Bezzeg akkor nem tiltakoztok, amikor kirabolták az öreg nénit a cigányok!” “A magyarellenes szlovák nyelvtörvény ügyében miért nem szólaltatok meg?” “Hol volt a TASZ 2006-ban, amikor a rendőrök kilőtték az emberek szemét?” Ilyen és ehhez hasonló kommentek, kérdések…..
Időpont: 15 óra Helyszín: Kossuth-tér. http://goo.gl/maps/NbRbj Szervezők: Tóth Kata és László P Kovács Információ: "Felhívás! Magyarország minden lakójához, a civil polgárokhoz, az ország területén működő valamennyi civil és politikai szervezethez, szervezett és…..
Időpont: 14 óra. Helyszín: Kossuth-tér: http://goo.gl/maps/NbRbj Szervezők: Ungár Klára, Dés Magda, Lovas Nagy Anna, Ledényi Bea, Péterfy-Novák Éva, Antoni Rita Információ: "Várunk mindenkit akit felháborít Varga István fideszes képviselő tegnapi kijelentése: a családon…..
Időpont: 15 óra Helyszín: Batthyányi örökmécses. http://goo.gl/maps/74aHi Szervező: Demokratikus Koalíció Információ: "A Demokratikus Koalíció 2012. szeptember 15-én, szombaton 15 órától tüntetést szervez a Batthyány-örökmécsesnél az előzetes választási regisztráció…..
avagy spontán gyülekezés Varga István képviselő felszólalása ellen Helyszín: Kossuth-tér. http://goo.gl/maps/xECP3 Szervezők: Kati Whateverilles és Zupa Karzaj Információ: "Tűrhetetlen, hogy olyan képviselők foglalnak helyet a parlamentben, akik szerint a NŐ nem más, mint az…..
Információ: https://www.facebook.com/notes/gyurcs%C3%A1ny-ferenc/mi%C3%A9rt-nem-csin%C3%A1lnak-m%C3%A1r-valamit/466779116687889 "Ma estétől hét napon keresztül a Demokratikus Koalíció politikusaival, Molnár Csabával, Niedermüller Péterrel és Kolber Istvánnal éhségsztrájkba kezdünk…..
A majdnem 160 éves San Quentin állami börtön a legrégebbi ilyen intézmény Kaliforniában. Most beengedtek egy fotóst, mi pedig megmutatjuk, milyen is bent az élet. A San Quentint azért kellett 1854-ben létrehozni, mert a környéken fellelhető arany nem feltétlenül csak a…..
Szemben a Fidesszel, Jobbikkal, MSZP-vel és DK-val, egy új ellenzéki pólus alakult ki a közvéleményben, a radikális demokratikus megújulás pólusa. Ez a cikk egy háromrészes sorozat középső darabja. Az első részben bemutattuk a magyar politikai rendszerben formálódó új,…..
Molnár Norbert 2012.07.17 16:44:09
Kedves Milla, látom változatlan az irányvonal, ami a nagy semmi. A Milla úgy helyezi el magát a politikai palettán, hogy semmilyen szervezeti felépítéssel, tagsággal nem rendelkezik. Nincs reprezentatív felmérés arról, hogy milyen lenne a Milla támogatóinak a gondolkodásmódja, politikai preferenciája. Már csak azért sem, mert a Millának nincs körvonalazható programja azon kívül, hogy definiálni és tematizálni szeretné a "rendszerkritika" kifejezést.

Nem tudom, mi alapján helyezed el a pontokat a fenti koordináta-rendszerben? Mit jelent az, hogy "baloldali" és milyen feltételek mellett lesz valaki "baloldalibb" vagy "jobboldalibb" és "rendszerkritikusabb" vagy "kartelesebb"?
Ezen koordináta-rendszer alapján a DK és a Milla között semmi egyéb különbség nincs, mint az, hogy az egyik "kartell", a másik meg "rendszerkritika"-párt, de amúgy program szerint (ami a vízszintes tengely lenne szerintem) a kettő ugyanazt akarja.

Nem tudom, mi az a "kartell-párt" és mi a "rendszerkritika-párt", mert mondjuk a rendszerkritikusnak beállított LMP nagyjából ugyanazon véleményen van a demokratikus átalakulás kérdéseiben, mint a DK. A különbség elsősorban a tagságban, a múltban és a vezetői stílusban van. Az LMP inkább bázisdemokrata akar lenni, ezért nagyon nehezen reagál a dolgokra, míg a DK hagyományosabb vezetői struktúrával rendelkezik és hatékony a belső menedzsmentje (néha túl hatékony is, ilyenkor jönnek a meggondolatlan szövegek).

A rendszerkritika, ahogy látom, a Milla értelmezésében (de mi a Milla? - kérdem sokadszorra -, pár értelmiségi lenne?) egy baloldali progresszió, pontosabban baloldali-liberális-anarchizmus keverék, ami harmonizál a mostani új mozgalmakkal, amik kritikusan viszonyulnak a létező politikai-gazdasági struktúrákhoz (de nem minddel, mert pl. a Jobbik is ilyennek tekinthető, inkább nacionalista szélsőbaloldali, mint fasiszta). A DK viszont pragmatikus párt, de rendszerkritikát ő is ugyanúgy megfogalmaz, csak nem valamiféle megváltói szerepre áhítozik, hanem a valóságból indul ki. Úgy is mondhatnám, a Milla az álmodozó, a DK pedig a racionalizáló, de mindkettő balliberális. De hangsúlyozom, a Milla inkább egy értelmiségi csoport, míg a DK vagy más új pártok mérhető támogatói bázissal rendelkeznek. Ha a Milla méretné meg magát, szerintem nem lépné át a 2%-os küszöböt, az 1%, mint realitás az ismertségből fakadna, de gyorsan el is olvadna, ha valóban választani kéne a valódi alternatívák között.

A fenti elemzés nem egy valós eredményen nyugszik, az internetes kutatás nem jobban reprezentatív, mint a Napló sms-szavaztatása. Azt tudjuk meg belőle, a politikailag aktív facebookozó balliberális szavazók azok balliberálisok...

A Milla társadalomképe a fiatal, balliberális egyetemisták gondolkozásmódján alapul, mostani vezetői is nagyjából ezek (az egyetemről ugyan már általában kinőttek). Ez egy alternatív szubkultúrával jön, nagyjából a 16-24 éves, politikailag aktív vagy érdeklődő korosztályt célozza meg. Láthatóan rossz véleménye van az idősebb korosztályról (mszp-sek, maradiak stb.), holott a választásokat ők döntik el (a magyar társadalom elöregedő struktúrájú, nem olyan, mint pl. a közel-keletiek, ahol valóban a fiatalokra kéne támaszkodni bármely politikai irányvonalnak). Számomra ez nagyon rossz üzenet, egyrészt én nem bíznám a nagypolitikát fiatalok kezébe, az tipikusan tapasztalatot igénylő munkakör, másrészt a gondokat közösen kell megoldani. A fiatalok mindig lázadóak, a Jobbik egyik húzóereje is a lázadás mentén érhető tetten, ez természetes, de ez a lázadás önmagában nem érték, csak akkor érték, ha képes valódi megoldásokat generálni. Amit én tapasztalok a mostani lázadó mozgalmak többségében, az a nagyfokú demagógia, a valóság végletes leegyszerűsítésének az igénye, bizonyos csoportok diabolizálása, a problémákért való felelősség áthárítása, a radikalizálódás igénye, egyben az igénytelenség minden szinten. Kevés olyan mozgalom látható, amely valóban alternatíva és igényes, átgondolt is lenne. A Milla inkább hajlik a populizmusra, meg szeretné lovagolni ezt az új hullámot (ami természetes, a társadalom pár generációnként erősebb rengéseket produkál), ehhez próbál ideológiai alapokat kovácsolni, de engem nem tudott meggyőzni. Sőt, ahogy említettem, még mindig csak a nagy semmi faragását látom valóságos tevékenységként.
Egy milla blog Bye-bye Milla 2012.03.20 13:42:00
"Hisz látom, hogy mindenki boldogan integet, Én sírok egyedül, ég veled, ég veled" (Pa-Dö-Dö) A tömegmozgalmak vezetői könnyen kerülhetnek abba a helyzetbe, hogy tevékenységüket a tömeg által támogatva gondolják helyesnek. A Milla kommunikációja is ezt sugallja,…..
Egy milla blog Az igazi ellenzéki 2012.03.16 17:15:00
Március 15-e nem éppen a hagyományos ünnepről szólt, hanem sokkal inkább a kormány és ellenzék viszonyáról. Arról a kibékíthetetlen ideológiai ellentétről, amely az ország két, nagyjából egyforma nagyságú felét jellemzi. A kormány támogatói szerint jó irányban haladunk,…..
Egy valamirevaló mozgalomnak szüksége van egy tömör összefoglalóra, amit látva, az emberek eldöntik, csatlakoznak-e vagy sem. Hosszú dokumentumokat elolvasni nem feltétlen vonzó a többségnek, ők majd akkor teszik ezt, amikor mélyebb ismereteket akarnak szerezni. Tehát az én…..
A közvetlen demokrácia az az, ami jelenleg nemigen van Magyarországon. Ha van is olyan állampolgári kezdeményezés - népszavazás, népi kezdeményezés, demonstráció -, amely a közvetlen beleszólást célozza közös ügyeinkbe, ezek hatékonysága nagyon rossz. Néha egyenesen egy-egy…..
A március 15-i tüntetéseket a kormány úgy próbálta megakadályozni, hogy Budapest összes tüntetésre alkalmas terét lefoglalta. A felháborodás után február 17-én a KIM, a Főváros és az Egymillión a magyar sajtószabadságért civil mozgalom megállapodtak, hogy mégis megkaphatja…..
Molnár Norbert 2012.02.29 20:13:22
@Sátán meg a Jocó: A Millának jók a sajtókapcsolatai. De azt tudja-e valaki, hogy a Milla nem szervezet? Mi annak idején kezdeményeztük, hogy így nem lehet, egyesületté kell alakulni, hogy egyenes, elszámoltatható gazdálkodás, világos program legyen. Mindent elkövettek, hogy ez ne így legyen. Majd kivágtak, mert összekülönböztünk.

De ha benne lennék, akkor sem érthetnék egyet a magánszámlás megoldással. Ők százezreket könyveltek el, azok pedig akik ezt számonkérték, el lettek küldve melegebb éghajlatra. Amúgy a szimpatizánsok általában hívők is. Az ilyen csoportok gyakran úgy működnek, hogy egyszerűen hisznek bennük. Ezt látom a Facebookon is. Most én vagyok a szemét, mert megmondom, hogy a hit nem elég, gondolkodni is kell. Ők is hisznek magukban. Ez már annyira odaszögezte őket ebbe az egészbe, hogy zárt rendszerben mozognak. A szervezők titkos tanácskozásokon vitatják meg a stratégiát, a szimpatizánsok meg akkor kellenek, ha a programra ugrani kell és demonstrálni.

Ez a magánszámlás dolog is nyilvánvalóan a mérhetetlen beszűkülés eredménye. Annyira elhitték, hogy a politika kizárólag és csak így tiszta, hogy már a forradalom mocska is hősiességnek tűnik a szemeik előtt.

A NAV eljárása automata reakciókat okoz. Mindegy, hogy Geréb Ágnes bűnös-e, a hívek tüntetnek érte. És mindegy lesz, hogy ez a két ember bűnös-e, az ellenzék mártírt farag belőlük.

Tegnap írtam erről. www.facebook.com/note.php?note_id=10150589418322804

Amúgy a Milla egy nagy összegű adományt kapott külföldről, valami svájci szervezettől, egy külföldi interjúban megvan.
Molnár Norbert 2012.02.29 21:08:43
@windex: Te nem kételkedsz, én kételkedem abban, hogy ez így van-e. Ahogy írtam, lehet. De ezt nem tudjuk. Viszont a politikai indíttatás szépen rátelepszik a problémára, ami adóelkerülés és szabálytalan adománygyűjtés.
Molnár Norbert 2012.02.29 21:09:35
@P.Freddy: Aki nem nem fideszes, az meg örül, mert hát adót fizetni csak a kormánypártinak szabad.
Interjú Sárival. Kisvárosból származó huszonéves lány, Budapesten él. Diplomás, három nyelvet beszél, jelenleg másoddiplomáját csinálja – jogot hallgat levelező szakon az egyik megyeszékhelyen. Idén fog végezni, júniusban megkapja a doktori címet. Munkát keres, de nem…..
Együttgondolkodásra, tervezésre szeretnélek benneteket buzdítani. A Közvetlen Demokrácia Mozgalom megalakulás előtt áll. Hogyan működjünk? Beszéljük meg. Ehhez adok most segítséget, vitaindító szöveget.Véleményem szerint a belső állapotainknak tükröznie kell azt, mit…..
Molnár Norbert 2012.02.27 19:21:58
www.facebook.com/profile.php?id=100001719413104 üzeni a Facebookról, hogy:
"a 2. ponttal nem értek egyett! Ne fogadjunk el semmilyen párt, vagy szervezet támogatását, mert, az már függőséget jelent!"