Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Basf8

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Előbb a kesztyűs, sisakos munkások hosszú, vasalt végű cölöpöket pakoltak le a rakparti kockakövekre.Nem volt még igazi tavasz: a rudak deresen csillogtak a bágyadt fényben, a Szigetről nézve olyan volt a három nagy farakás, mintha egy óriásira nőtt gyufás skatulyából rázták…..
A hisztériakeltés lassan háttérbe szorítja magát a tragédiát; az embereket egyre inkább az foglalkoztatja: késeltek-e cigányok a West Balkánban, vagy sem. A kommentárokban rengeteg szempont megjelenik, kivéve egyet: a tanúvallomások pszichológiai megbízhatóságának kérdése.A…..
Basf8 2011.01.19 21:52:18
@Birtalan Balazs:
OFF idézett könyvet részben olvastam, aztán letettem, mert az sem szentírás. Ez semmit nem von le az értékéből.
JFK= Jánosfalvy Ferenc Kornél
ON Csak felvetettem egy gondolatot az írásod kapcsán. Tényleg nem pszichológiai. Értem amit írsz, nem ellene(d) írtam. A szerénység szép erény az én szememben is. Ha adják (teszik), és nem kérik.
Soraid, stílusod, szándékaid számomra tanulságosak voltak. Tanultam belőlük, köszönöm.
Basf8 2011.01.19 21:00:11
Nekem igencsak a sánta a gorilla(-s kísérlet). Ha a kísérlet ELŐTT nem adok semmiféle feladatot (megfigyelési szempontot) a szemlélőnek, hanem csak UTÁNA kérdezek a videón látott jelenetre, egészen más eredményt kapok/kaphatok, mint így. A kísérletet persze el kellene végezni! Vélelmezem, ha minden ELŐZETES feladat nélkül, pusztán csak a videó megtekintése UTÁN teszem fel a kérdéseimet, akkor a gorillára lényegesen többen emlékeznek, mint az előzetes konkrét feladat birtokában! Vélelmezem azt is (és ez már csak ráadás), hogy a passzok számára viszont szintén lényegesen kevesebb pontos választ kapok, a gorillához képest akár ELENYÉSZŐ számút! Ha például sima megtekintés UTÁN a személyek számára kérdezek, akkor is elég jó eredmény lesz. Ezek persze hipotézisek, amik azonban ha igazolódnak, akkor nem lehet a "Balkáni" eseményekkel párhuzamba állítani. Ott ugyanis senki nem kapott ELŐZETES szempontot a megfigyelésre. Pusztán szemlélődve, vagy cselekvően, vagy egyéb szereplőként átélve CSAK UTÓLAGOS kérdések és elemzések, felidézések alapján kellett válaszolnia, így valószínűbb (50%-nál szignifikánsabb jobb), hogy pontosabb eredményt kapok mint pontatlant (50%-nál szignifikánsabb gyengébbet). A videós példánál maradva egy késelés inkább hasonlítható a gorilla megfigyeléséhez, mint a passzok számához. (Kosarazás közben feltűnő egy gorilla megjelenése; mulatozás közben igencsak ritka - ma még - a késelés.) Ha ehhez hozzávesszük, hogy nem irányított, de tudatos (Balkánban tudatos megfigyelésről természetesen nem beszélhetünk) szemlélődésnél 20 különböző elemet már 7-8 személy együttesen 100% pontossággal fel tud idézni (ez is kísérletileg igazolt), akkor a szemtanúk hitelessége lényegesen meg tud emelkedni. Összefoglalva: a Balkánban történt eset kapcsán nagy számban megkérdezett szemtanúk egynemű választ adottak csoportjaiból nagy valószínűséggel igen is a legnagyobbnak van az érvényes valóságra nézve a legpontosabb információja. Természetesen a megkérdezettek csoportjába csak azokat szabad bevonni, akik a kritikus jelenet(ek) ilyen vagy olyan "szereplői" voltak. Ha a hipotézisem helyes, akkor, ha volt késelés (gorilla), akkor az igenis kiderülhet pusztán csak szemtanúk segítségével is. Ez természetesen nem 100%-os, hanem csak egy valószínű eredmény. Mert bizony az is lehet, hogy volt késelés (gorilla), de nem a meghalt áldozatokon, illetve a meghaltak más okból haltak meg, míg a megkéseltek valamiért túlélték, és nem kaptak/kértek nyilvánosságot (pl. féltek a késesek utólagos bosszújától.) Van akadálya sok tanú meghallgatásának? Mert ha igen, akkor ez is örök rejtély marad éppen úgy, mint JFK halála, vagy Kassa bombázása, I. Mátyás hirtelen halála stb. Szerintem most ennek bizony nincs akadálya, hacsak a pénz és az akarat nem az. De nincs az a pénz, nincs az a lustaság, mely megéri azt a "homályban" tartást, aminek újabb halálos áldozata(i) is lehetnek.