Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Peter Shark

0 bejegyzést írt és 61 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A csernobili mentésben használt felszerelések között semmi különleges darabot nem használtak. A katonák alapvetően azt az új egyenruhát viselték, amit a 60-as évek végén, 70-es évek elején vezettek be. Ez a ruházat volt rendszeresítve a mentésben résztvevő összes csapatnál,…..
A Magyar Néphadsereg elit fegyvernemei számára, felderítők, repülőgép szerelők, tábornokok és a kakukktojás a határvadászok, a 65M ruhától eltérően terepszínű harci-gyakorló ruházatot rendszeresítettek. A terepszínű mint az M1949/82 vagy ismertebb nevén a „rába”, mely…..
A háború alatt a Kreml Szamarát nevezte ki a Szovjetunió második fővárosának. Itt épült fel Sztálin számára az a gigantikus méretű bunker, amely kétszer nagyobb volt, mint a Hitlernek átadott berlini óvóhely. Lent a mélyben Koba kobakja (Fotó:Livejournal.com)..
Peter Shark 2014.04.20 23:27:30
Első kérdésre reagálva: Az atombiztos bunkereknek két fajtája van, az alapján osztályozva, hogy mi ellen kell védelmet nyújtania. (tudjuk, az ellen nem véééd, de mégis) :D
1. Amikor "csak" az atomtámadás utáni hatások ellen kell védekezni. Ez a radioaktív kihullás, ami ellen a megfelelő elszigeteltség elégséges. A radioaktív részecskék bejutását kell megakadályozni, ami a belépés megtiltásával és a levegő szűrésével megoldható. Persze nem évekig, de a támadás utáni sugárszennyezetséget okozó részecskék viszonylag hamar kihullanak (ha pl van eső, az nagyon sokat segít a szálló por ellen), és pusztán a kinti sugárzás ellen pár méter beton és földréteg elégséges védelmet nyújt.
2. A közvetlen atomtámadást is túlélő objektum, na ilyen a legendákkal ellentétben irtó kevés van. És ez a túlélés se jelent sértetlenséget vagy további normál működést!
Ugyanis a lökéshullám olyan szerkezeti terhelést ad, amitől még a megerősített vasbeton szerkezetek is károsodnak. Ezért építik az ilyen bunkert úgymond dobozban, hogy egy nagyobb betondobozban van az egész bunker a maga külön falaival, rugókon állva. Mint egy páncéldoboz a faládában. A rugókon állva lehet az iszonyatosan erős földrengés rezgéseit elvezetni, persze a külső falat összetöri, mint a sicc, de az nem számít.
Az ilyen bunkert legalább 35-40 de inkább 50 méter mélyre kell ásni és a falvastagság is 4 méternél kezdődik. Vagy tömör sziklába vájni, de egészen a hegy gyomrába.
Az EMP pedig órákig tartó süketnémaságot okoz.

Az atomfegyvereknek is van épp az ilyen objektumok elleni bunkerromboló fajtája, ami nagy átütő erejű és mélyen a föld alatt robban. Az atombunkereknek úgy van az értelme, hogy a felszíni pusztítást éljék túl valahogy.
Ha ismert a bunker helye, akkor ilyen spec fegyverrel mindent el lehet pusztítani... és itt jön be az a stratégia a képbe, hogy az atomfegyverek használata nem feltétlenül jelent teljes puszítást, világvégét.
A Magyar Néphadseregben, illetve a Magyar Honvédségben tudtom szerint ez idáig két fajta hálózsákot rendszeresítettek és használtak. Az alváltozatokat nem számítom külön, mint például a „tisztit”. Na de a lényeg, hogy idő közben előkerült egy harmadik változat, még…..
Peter Shark 2013.12.02 22:37:53
Van ilyen példányom, teljes és sértetlen, valamint a másik fajta Rába hálózsák is, ami csak sima hálózsák, tudtommal az volt a határőr fajta. Saját észrevételeim/kritikáim:
Sátorként teljesen használhatatlan. Nem tudom miként képzelték el, hogy középen álló póznával mennyi mozgástér maradna a katonának. (póznát nem adnak hozzá, a sátorlaphoz készletezett póznához pedig nincs foglalat a kapucniban, hamar kiszakadna a hegyes csúcstól) Én a magamét úgy-ahogy felállítottam a szobában, egy felsőrészből csak akkora sátorka jön ki, amiben törökülésben épp elférek, persze a pózna pont tökömet szúrná át függőleges vetületben. A linkelt képeken írva vagyon, hogy két részből állna a sátor...fogalmam sincs, hogy hogyan.
Borzalmasan sokáig tart összehajtogatni úgy, hogy beleférjen a tokjába. Nekem a kemény és egyenes padlón negyedik próbálkozásra sikerült, röpke 20 perc alatt. Mindezt a felderítőknél, a hajlani sötétben a puha növényzetben hasalva vagy kiképzéskor egy üvöltő őrmesterrel a képemben...érdekes lenne. És baromi nagy még összehajtva is, magaddal vinni nagyon akadályoz. Felfogatni a hátizsákra sem egyszerű, mert a fogantyúján átfűzve szíjat vagy kötelet...nem hiszem, hogy pár óránál tovább megtartaná a varrás a súlyát.
A külső rétege nagyon sérülékenynek tűnik, puha fű vagy moha max amire ráfeküdnék vele. Valószínűleg terepen hamar kiszakad.
A fehér belső borzalmasan rikító, valahol mindig kilátszik. A téli álcára biztos nem gondoltak a tervezők, mert nem kifordítható, gyanítom egyszerű anyaghiány áll a dologban, mint az eje zsák egyetlen zipzárjánál.
Az enyémben a belső "lepedő" végig ér nyakig, sőt kettőt is kaptam hozzá.
Egy szó mint 100, gyűjteményi ritkaságnak nagyon jó, de semmi másra sem használható. A normál Rába hálózsák egyszerűbb, ezért használhatóbb, bár méretben és tömegben ugyanakkora.
Combat Gear Blog Tártáska 2013.10.16 08:00:00
A Magyar Néphadsereg időszakába a kiskatonák életét általában két felszerelési tárgy keserítette meg. Az egyik a surranó, a másik az igen kellemes súlyú tártáska. A táska műbőrből készült, és több féle színárnyalatban szokott pompázni. Lehet látni szürkébe,…..
  Pár napja egy fórumon felhívták figyelmemet a kommersz  regényfolyamairól nálunk is ismert W. E. B. Griffin munkásságára, miszerint megírta valamelyik művében,  hogy az OSS  robbanóanyagokkal megtömött bombázógépekkel tervezte lerombolni a német atomprogram létesítményeit..  Hát igen... egy jó…..
Peter Shark 2013.06.03 20:51:53
Sajnos nagyon sok kihagyás után, de van ismét időm kommentelni is.
Szokott módon a cikk érdekes és kellően alapos, szakszerű, ehhez csak gratulálni tudok.
DE!!!! A Lemil-től eddig megszokott, példaértékű korrekt pártatlanságot zuhanni látom. Kétségbeejtő mértékben! Mi történt veletek?!?
A szerző személyes érzelmeit a történelem alakulásához úgy megírni, mint általános és kollektív igazat, na ez méltatlan e blog múltjához! "Miután mindannyiunk szerencséjére Adolf és barátai..." Bizonyára nem vagyok egyedül azzal, hogy nem érzem felszabadulásnak a bankok, vállalatóriások, titkos társaságok és az ezeket vezető nép uralmát. De két külön dolog a politikai meggyőződés és a tárgyilagos elbeszélése a tényeknek. Eddig ez példaértékűen ment, még humorral is fűszerezve. Nagyon taszító, hogy ezt a könnyed stílust átvezetik a kötelező jellegű "nácifikázásba". Ugyanez a részrehajlás érződik a Cohenről szóló cikkben amikor származását tárgyalják, hogy a Dachaui hadifoglyokon elkövetett tömeggyilkosságot már ne is említsük (rég olvastam azt a cikket, most fejből nem akarok idézni, nehogy pontatlan legyek).
Mellesleg azok az összetákolt csodafegyverek jelölték ki a jövő útját, mind elmélet, mind technológia tekintetében, máig tart a hatásuk...
Szóval arra szeretném kérni tisztelt szerzőtársaimat (mert azért írtam már ide én is), hogy az egyéni véleményeknek ne általános igazságként, a média által megkövetelt módon adjanak hangot. Persze írják le nyugodtan amit gondolnak, hiszen itt ELVILEG semmi sem tilos, de a személyes az legen személyes, a tény meg tény. Köszönöm.
Szoftverhibákkal már mindenki találkozott, aki valaha is bekapcsolt egy számítógépet. Sőt, a programhibákra gyakran már csak legyintünk, annyira megszoktuk már őket. A legtöbb esetben legfeljebb enyhe gutaütés kerülget minket miattuk – ám bizonyos esetekben ennél sokkalta…..
A Paradise ugyebár a Mennyország. Ehhez képest iszonyúan tűz a nap, izzik a levegő. Sivatag, bármerre is nézünk. Egy kiszáradt tómeder. Csak bő 60 kilométerre vagyunk az USA nevadai atomkísérleti telepétől, így a területet korábban számos sugárszennyezés érte. Ilyen lenne a…..
Peter Shark folytatja az első világháborús kísérleti harckocsikról írt sorozatát, ezúttal az angolszász szövetségesek két izgalmas tank-tervezetével. 2.1.) A "Flying Elephant" szupernehéz harckocsi Az első brit szupernehéz tank-tervezet, ám sohasem készült el. 1916…..
Peter Shark 2011.06.22 16:53:19
Vannak kutatások a passzív páncélzat terén is, de az nem fejlődik olyan gyorsan. Maga a kutatás jellege miatt, hisz új anyagokhoz, gyártástechnológiához alapkutatás kell, ami a leglassabb ámde a legdrágább mulatság. Míg egy anyagot átütni lényegesen egyszerűbb probléma.
A zafír esélyes nagyon, hogy nagy jövő áll előtte, mert 15%-al könnyebb, mint a kerámia de sokkal keményebb. Ha megoldják a tömeggyártását, akkor a helikopterektől kezdve a gyalogsági mellényekig el fog terjedni. Harcjárműveken is biztos, ugyanolyan védelem kisebb tömeg mellett.

Egy időben a 90-es évek végén a kerámia-kompozit kombót sztárolták nagyon, de végül is zsákutca lett hogy azzal teljesen kiváltsák az acélt.

Az aktív védelmi rendszerek túl drágák és veszélyesek. Pl az orosz Arena repeszekkel szórja tele a környéket így a saját gyalogságra is életveszélyes. Izraeli rendszer is van hasonló, ami működik is...de a gyalogos katona így nem tudja a tankot fedezékként használni, sőt 50 méteres közelében sem lehet. A lézeres optikavakítás pedig csak a lézeres vagy CCTV vezérlésű rakéta ellen hatásos, ahol van mit vakítani.
Jó kérdések ezek... De a tankoknak még korántsem járt le az idejük, mint azt sok "szakértő" hiszi. Ez az überhitech légifölény doktrína addig van érvényben, amíg megvannak a műholdak és a "Skynet" sértetlen. Amikor (nem ha, hanem amikor!) leszednek pár műholdat, eleresztenek egy faja kis cybertámadást, akkor bizony a tankok maradnak a szárazföldi haderő öklei. Heavy metal aren't dead! :D
2001. szeptember 11-én Amerikának egy új fenyegetéssel kellett szembenéznie. Most kivételesen nem a repülőgépekről és a WTC-ről van szó, hanem azokról a borítékokról, melyekben a küldemény szövegét fehér porral is nyomatékosították. 22 ártatlan alkalmazott halt meg az…..
A Lemilblogon már olvashattatok az Amerikai Haditengerészet azon repülőiről, amelyek igen rövid pályafutás után lettek leselejtezve. Aki nem olvasta, ide kattintva pótolhatja. A most következő poszt olyan repülőgépekről fog szólni, amik a Navy extrém kívánságait próbálták…..
 Harci elefántok és az ókori Európa – görög saláta   Az első részben vázlatosan megismerkedtünk azzal, hogyan találkoztak európai eleink a harci elefántokkal. Ideje a címben ígért tárgyra térni, ezen állatok történeteire a vén Európa csataterein.  …..